Twee weken op smartphone-dieet: wat levert het op?

Twee weken smartphone-dieet: wat levert het op?

Een week of twee geleden schreef ik over de negatieve invloed die ‘overmatig’ smartphone-gebruik op je hersenen, humeur, productiviteit en meer heeft. Dat onderwerp kwam natuurlijk niet uit de lucht vallen: ik merkte zelf al langere tijd dat die smartphone meer een storende dan een onmisbare factor is. Tuurlijk, heel handig voor werk of even een berichtje naar deze of gene, maar meer moet het ook niet zijn. En dat werd het ongemerkt vaak wel. Ik besloot dus op een smartphone-dieet te gaan. Nu zijn we twee weken verder; heeft het al wat opgeleverd?

Ik kon het niet alleen…

Zoals ik eerder al schreef, vond ik het best wel lastig om een realistische inschatting te maken van hoe vaak ik mijn telefoon pakte. Ik dacht zelf dat het misschien een uurtje, maximaal twee, per dag was. Om het zeker te weten, installeerde ik een week voor ik begon de app Moment. Die houdt (gratis) bij hoe vaak je je telefoon oppakt en hoeveel tijd je ‘erop’ zit.

Die week kwam duidelijk naar voren dat het meer was dan ik eigenlijk dacht. Gemiddeld zat ik op dik 2 uur per dag. En dan had ik al mijn best gedaan om het wat minder te doen! Oké, 2 uur per dag is een stuk minder dan het gemiddelde, maar het blijft veel. Per week is dat gewoon een dikke werkdag!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Score

Mijn idee was om het gemiddelde terug te brengen naar maximaal 1 uur per dag. En hoewel ik mijn gemiddelde flink naar beneden heb gekregen, bleek dat nog wat te ambitieus. Ik kwam gemiddeld uit op 1 uur en 20 minuten. Hieronder zie je een overzichtje van een deel van afgelopen week:

Moment: score van deze week

De kortste tijd die ik in deze twee weken op mijn telefoon gezeten heb was 49 minuten. De langste tijd lag op 2 uur en 30 minuten.

Gerelateerde post: Je smartphone steelt je geluk! (Tenzij je er wat aan doet)

Resultaat smartphone-dieet

Ik hoopte met dit experiment minder tijd te verspillen aan iets dat gewoon écht helemaal geen enkele toevoeging aan mijn leven is, zodat ik die tijd kon gebruiken voor dingen die ik wél belangrijk vind. En hoewel ik nog niet helemaal op mijn ‘streeftijd’ zit, kan ik wel zeggen dat ik daarin geslaagd ben. Het heeft me namelijk van alles opgeleverd:

 • Meer tijd: nu lijkt ongeveer 3 kwartier per dag misschien niet veel, maar dit is denk ook het ‘minste’ winstpuntje
 • Meer focus: dit is echt opvallend. Ik kan me zóveel beter concentreren als die telefoon buiten handbereik ligt! Ik heb de afgelopen twee weken dan ook veel meer werk verzet dan normaal.
 • Meer aandacht: wát ik doe krijgt nu ook meer mijn volle aandacht. Het lukt me makkelijker om met één ding bezig te zijn en niet steeds afgeleid te raken. En ook als het gaat om mensen; als ik mezelf nu wil entertainen, moet ik toch een praatje maken in plaats van naar een scherm staren 😉 Werkt nog besmettelijk ook!
 • Meer rust: ik merk dat ik héél onrustig word van het idee dat er steeds wat op mijn telefoon kan zijn. En voor mij is helemaal wegleggen blijkbaar de enige goede oplossing. En dan pak ik gewoon een boekje ofzo en komt mijn hoofd ook veel meer tot rust.
 • Wat meer zen: natuurlijk ben ik altijd het zonnetje in huis, maar op de momenten dat ik dat eventueel mogelijk niet ben, komt dat meestal door externe invloeden. Daar ben ik heel gevoelig voor. Emoties van anderen kan ik maar heel moeilijk van me af laten glijden. Fijn als ze positief zijn, maar dat is ook vaak niet het geval. Veel van die emoties komen bij mij binnen via de telefoon. Nu ik daar veel meer grenzen aan stel, heb ik daar dus ook minder last van. Nu ben ik gewoon wat meer zen!

Dus…

Kortom: ik zet deze ‘digitale detox’ nog wel even door! Wie weet wordt het zo’n goede gewoonte dat ik straks die app er niet eens meer voor nodig heb. Nu vertelden een aantal van jullie dat jullie Moment ook gebruiken of van plan waren om te installeren. Hoe is dat gegaan? En merk je ook resultaat?

Meer interessant leesvoer over dit onderwerp:

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Ik ben er ook mee bezig, maar dan met mijn tablet want ik heb geen smartphone. Ik merk dat ik erg onrustig word en dat het me veel energie kost om online te zijn. Tegelijk wil ik graag het nieuws even lezen en heb ik veel contacten online en leer ik veel. Ik wil er naar toe om in de ochtend heel even online te zijn en daarna pas later in de middag weer. Maar ik vind het zo moeilijk. Het is echt een verslaving en de dagen dt het me lukt voel ik me veel beter, alsof ik veel meer ruimte om me heen heb.

 2. Ik ben een generatie verder dan jij en (waarschijnlijk daarom) kan ik me niet voorstellen dat je continu op je telefoon moet kijken. Als je gebeld wordt, hoor je het wel en kun je opnemen en mail kun je op jouw laptop/pc bekijken. Daar ben je toch al op aan het werk. Appen is natuurlijk een ander verhaal, maar wat kan er nu zo belangrijk zijn, dat je direct overal moet reageren?
  Van mezelf vind ik trouwens dat ik veel te veel achter de laptop zit;-)

 3. Mijn gemiddelde is 1 uur en 18 minuten. De IPad daarentegen……. vele uren. Ik moet zeggen dat mijn lieveling spelletje bubbles is, op de bank tv kijkend. Balletjes wegschieten.
  Digitaal verslaafd? Jazeker.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.