Nederland stijgt op lijst met rijkste landen

Nederland omhoog op lijst rijkste landenAls Nederlanders klagen we graag over hoe beroerd we het hebben, maar als we kijken naar het grotere plaatje, hebben we het behoorlijk goed. We zijn namelijk weer een plek omhoog geklommen op de lijst met rijkste landen. Inmiddels staan we op nummer 8. Samen met België, dat nog twee plekjes hoger staat, zijn we de enige Eurolanden in de lijst.

87.980 euro

Volgens het Global Wealth Report van verzekeraar Allianz hebben Nederlanders gemiddeld een nettovermogen van 87.980 euro. Dat is nog niet eens de helft van de koploper op de lijst; de Verenigde Staten. Daar is het gemiddelde netto vermogen 177.210 euro. De Belgen doen het met 92.080 net een beetje beter dan Nederlanders.

Dat Nederland het zo goed doet, zou vooral te maken hebben met het feit dat wij veel sparen, een ‘strenge schuldendiscipline’ hebben én we nogal veel verzekeringspolissen en pensioenen hebben.

Goede verdeling

Nu kun je denken: lekker, maar dat is gemiddeld. De rijkste 10% haalt dat percentage vast flink omhoog. Dat is bijvoorbeeld in de Verenigde Staten zeker zo, maar in Nederland blijkt dat heel erg mee te vallen. Als je kijkt naar hoe goed de rijkdom verdeeld is over de verschillende mensen in de rijkste landen, dan staat Nederland op de vierde plek. Ook daar doet België het met een tweede plek weer wat beter in.

Dat valt me op zich best mee. Bij de Verenigde Staten is dat verschil namelijk weer enorm, wat aangeeft dat de rijkdom daar een stuk minder eerlijk verdeeld is. Bovendien strookt het ook wel met het idee dat ik van Nederland heb; een land met een grote middenklasse.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Kun je hier wat mee?

Zo’n rapport is best interessant om te lezen, maar uiteindelijk kun je er natuurlijk ook niet zo heel veel mee. Behalve je realiseren dat we het hier echt helemaal niet zo slecht hebben. Het rapport geeft ook wat voorspellingen, onder meer over de rente op leningen. Het is me niet helemaal duidelijk of dat ook hypotheekleningen betreft, maar over het algemeen wordt verwacht dat die wat omhoog gaan. Dat gaat echter niet zo hard als in andere landen. Dat is natuurlijk ook goed nieuws; het zou mooi zijn als de rentes tegen de tijd dat wij aan een nieuw huis ’toe’ zijn ook nog steeds laag zijn 😉

Hoe zie jij Nederland eigenlijk? Vind je ons een rijk land met relatief goed verdeelde rijkdom, of zie je dat heel anders?

 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
 1. Ik denk dat het in Nederland inderdaad vrij goed verdeeld is. Is de nettowaarde inclusief pensioenvermogen? Dan vind ik het nog best een laag bedrag. Maar als gemiddelde is het denk ik wel vrij netjes, er zitten natuurlijk veel negatieve uitschieters tussen en ook veel hogere waardes.

  1. Ja, pensioen wordt erbij gerekend. Het bedrag klinkt idd niet heel hoog, maar als je bedenkt dat de kans niet zo heel groot is dat mensen bijv. onder de 25 al zo’n bedrag hebben opgebouwd, hetzij in geld, hetzij in stenen of ander kapitaal, dan moet de rest wel een hoop rechttrekken. En dan heb je natuurlijk nog bijna een half miljoen mensen in de bijstand, die óók geen kapitaal hebben. Althans, dat mag dan niet. Dat betekent echter wel weer dat die +- 45 miljard die zij volgens het gemiddelde zouden hebben, door anderen gecompenseerd moeten worden.

   Het is trouwens wel per huishouden, dus ook niet alle kinderen en bijstandsgerechtigden tellen apart mee.

 2. Ik vind zulke statistieken altijd een onzinnig gegeven, want leuk voor de mensen die zich herkennen in die gemiddelde bedragen , maar totaal nutteloos als je je niet in de bevoorrechte positie vind dat je spaargeld en of een eigen woning hebt. Natuurlijk hebben we het hier in Nederland over het algemeen niet echt heel erg slecht, maar er zijn toch genoeg mensen die van dag tot dag moeten leven en veel stress ervaren als het gaat om rekeningen te kunnen bepalen. Dus vraag ik me af wat de waarde van zon rapport is?

  1. “niet echt heel erg slecht”…ik heb al heel wat landen in de wereld gezien, maar zoals alles in Nederland geregeld is kom je vrijwel nergens tegen (zoals bijstand, pensioen, WW, AOW, toeslagen, enz). Ik ben van mening dat een groot percentage van de bijstandsuitkeringsgerechtigden zelf invloed hebben op hun situatie en een bepaalde instelling hebben en/of kennis missen om goed met geld om te gaan (wat steeds blijkt uit de documentaires/programma’s over mensen met schuldhulpverlening.

  2. Heb je er concreet wat aan? Misschien niet. Tegelijkertijd vind ik ook wel weer dat als je in een land leeft waar mensen het over het algemeen erg goed hebben, onder meer om de redenen die Mark noemt, dat dat ook betekent dat je dus heel veel mogelijkheden hebt om je eigen situatie te verbeteren. Dat zal een stuk moeilijker zijn in een land waarin weinig rijkdom is, of waarin de rijkdom die er is extreem ongelijk verdeeld is. Nu is natuurlijk iedereen anders, maar zulke informatie zou mij persoonlijk wel motiveren om nog meer te kijken naar mogelijkheden om mijn leven rijker te maken. Oók als het gaat om geld.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.