#FreedomFriday: Frugalwoods

#FreedomFriday: FrugalwoodsBloggen vind ik ontzettend leuk, maar het lezen van blogs vind ik minstens zo interessant. Je krijgt een kijkje in het leven van iemand anders en je kunt ontzettend veel goede ideeën en inspiratie opdoen. Ik krijg regelmatig leuke tips door van blogs die ik écht een keertje moet lezen. Veel daarvan blijf ik daarna ook volgen. Daarom leek het me leuk om nu zelf ook eens wat tips te delen. Om dat een beetje gestructureerd te doen – anders vergeet ik het straks weer en dat is zonde – roep ik hierbij #FreedomFriday in het leven.

Waarom #FreedomFriday?

Waar ik eerst blogs over alleen consuminderen en besparen las én scheef, merk ik dat mijn focus in met name de laatste twee jaar wat verschuift. Flink consuminderen en sparen is een tijd echt noodzaak geweest. Nu is het meer een bewust keuze die onderdeel uitmaakt van een groter doel: een vrij leven. Wat voor jou vrijheid is, kun je natuurlijk zelf bepalen, dat is niet voor iedereen gelijk. Bovendien is het – voor mij tenminste – niet in één noemer te vatten. Daarom licht ik in deze ‘rubriek’ websites en blogs uit van mensen die een bepaalde mate van vrijheid hebben die mij persoonlijk aantrekt.

Deze week: Frugalwoods.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wie, wat waar?

Achter de website Frugalwoods zitten Nate en Liz. En hun baby, maar die speelt nog niet zo’n prominente rol. Het verhaal van Nate en Liz is wat anders dan dat van veel Amerikanen. Zij studeerden in 2006 af, hadden geen studieschulden en kregen meteen relatief goede banen. Ze werkten hard, maakten carrière, trouwden, Liz voltooide nog een Master-opleiding (ook zonder studieschuld) en in 2012 kochten ze een huis. In datzelfde jaar kregen ze beiden hun ‘droombaan’ te maken als manager. Ze dachten dat ze het helemaal gemaakt hadden! Tot ze zich realiseerden dat ze al hun doelen bereikt hadden, maar er geen voldoening uit haalden.. Ze keken vooral uit naar het weekend en hadden eigenlijk helemaal geen lol in het werk dat ze deden.

Hun levensstijl was sowieso wat anders dan anderen. Zij werkten niet echt voor het geld om rijk te worden. Ze deden gewoon wat ze ‘volgens de maatschappij’ moesten doen, maar hadden geen schulden af te betalen en werkten eigenlijk voor geld dat ze grotendeels ook niet uitgaven. Dus besloten ze uit de wereld van consumeren en materialisme te stappen en een eenvoudiger, creatiever leven te leiden.

De echte eerste concrete stappen werden gezet in 2014, onder meer met de start van de website Frugalwoods. Na een kijkje in de financiën kwamen ze met het plan om vervroegd met pensioen en te gaan wonen in een huisje in Vermont.

De Freedom-factor

Het mooie aan Nate en Liz vind ik dat ze eigenlijk altijd al een beetje anders waren dan de ‘standaard’ Amerikanen en misschien wel iets meer als wij: wel gewoon hard werken en doen wat de maatschappij van je vraagt, maar er niet helemaal vrolijk van worden. Toen ze in 2014 tot een soort gedeelde quarter-life crisis kwamen, keken ze eens goed naar hun financiën. Toen bleek dat ze – omdat ze tot die tijd al zuinig hadden geleefd en hadden gespaard – eigenlijk meteen wel met pensioen konden. Mits ze een extreem zuinig leven zouden leiden. In plaats van zich daardoor af te laten schrikken, deden ze het gewoon.

Zoals ze zelf zeggen: “We weten niet hoe lang we hier nog zijn, het leven is kort en onverwacht. We wilden niet nog 30 jaar werken en dan pas proberen rust te vinden op het platteland. We besloten om nu het risico te nemen en te bouwen aan een leven dat ons blij maakt.”

En in tegenstelling tot wat je misschien zou denken; dat dit stel met ‘vervroegd pensioen’ is, wil niet zeggen dat ze niets meer doen. Ze werken hard, maar wel aan projecten die hen blij maken. Tegelijkertijd geven ze heel weinig uit, zodat ze zichzelf eigenlijk kunnen onderhouden zonder een gewone 9-5 baan te hebben.

[wp_ad_camp_3]

Wat kan ik hiervan leren?

Nate en Liz van Frugalwoods hebben het gewoon gedaan: ze bekeken hun leven, het sprak ze niet aan, ze namen een risico en ze deden het anders. Dat lef vind ik echt bewonderenswaardig. Ze zijn een heel hecht stel en doen veel samen. En in tegenstelling tot wat je misschien zou denken, is het leven dat zij leven echt hun droomleven.

Dat vind ik zelf wel een mooie les. Ik ben inmiddels wel zo ver dat ik weet dat de ratrace zoals we die kennen me niet aanspreekt. En ik weet dat het niet nodig is om daaraan mee te doen als je eens wat bewuster kijkt naar bijvoorbeeld je uitgaven en inkomsten. Hoewel voor vriend eigenlijk wel hetzelfde geldt, zijn wij nog niet klaar om zo’n stap te zetten. Dat heeft er denk ik ook wel mee te maken dat we voor ons gevoel nog een beetje in een tussenfase zitten, tot we ons ‘uiteindelijke huis’ hebben.

Tot het zover is, laat ik me wel graag inspireren door hun levensstijl. Is er een vorm van positieve zuinigheid waar ik nog wat van kan leren? Die wat toe kan voegen aan ons doel? Welke dingen die je zelf normaal vindt, zijn eigenlijk toch ‘extra’? Hoe zou ik nu bijvoorbeeld al meer kunnen leven op een manier die ik fijn vind (en die ik nog tientallen jaren vol kan houden)? Ik heb meer dan genoeg leesvoer voor de komende tijd!

Leuk voor jou?

Af en toe komt er wel eens iets langs op Frugalwoods over extreme zuinigheid. Martine schreef bijvoorbeeld van de week een blog over ultieme vrekkigheid. Die zuinigheid gaat mij echt te ver, omdat ik vind dat het ten koste gaat van andere mensen. De Frugalwoods zijn ook zuinig, extreem zuinig. Ze hebben een tijd lang ongeveer 70% van hun inkomen gespaard. Over het jaar waarin ze dat deden, schreven ze een mooi artikel: ‘How A Year of Extreme Frugality Changed Us‘. De positieve toon die daarin naar voren komt, is eigenlijk kenmerkend voor de hele website. Als je dus meer wilt weten over zuinig leven op een positieve manier, dan kun je hier je lol op.

Als je geïnteresseerd bent in de filosofie achter zuinig leven, dan kun je op deze categoriepagina heel veel interessante artikelen vinden. Hieruit blijkt al snel dat het bij Nate en Liz om veel meer gaat dan om geld besparen. Het is niet ‘even knijpen, deze periode overleven en doorgaan’, het is iets waarvan ze overtuigd zijn. Het artikel ‘Frugal Minialism: Do Less, Buy Less, Worry Less, Live More‘ sluit daar ook op een heel praktische manier op aan. Een mooi moment voor mij om af te sluiten, want dan kan ik nog mooi even het een en ander in de kliko stoppen, voor die geleegd wordt!

Spreekt dit blog jou aan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
  1. Ja, dit is zo’n leuk blog en een sympathieke familie. Ik vond dit blog twee maanden terug ofzo en heb alles vanaf het begin gelezen. Behalve dat ze een mooie levenfilosofie hebben, die ik helemaal onderschrijf, heeft ze ook een leuke manier van schrijven. De bijteksten onder de foto’s, over onder andere hun frugalhound, 😉 vind ik erg grappig. Erg leuk om te lezen ondanks dat mijn situatie totaal anders is. Ik ben het stadium van bezuinigingstips wel voorbij maar zo’n kijkje in hun zuinige, maar prettige, leven waarin ze het aan niets ontbreekt is mooi. Echt een aanrader vind ik ook.

    1. Dat is het denk ik ook vooral; ik vind ze echt oprecht (en) sympathiek overkomen. En het is echt een soort filosofie, niet puur gericht op geld. Dat spreekt me tig keer meer aan dan wanneer het daar wel alleen maar om draait. Geld is een heel handig middel, maar het zou geen doel op zich moeten zijn.

  2. O ja, nog een tip van mijn kant, ik weet eigenlijk niet of je haar al genoemd had: http://thenonconsumeradvocate.com. Ik heb deze tip natuurlijk ook weer van iemand anders. Ook leuk blog maar totaal anders. Een werkende consumindermoeder met twee zoons die er ook alles aan doet om te herbruiken en te bezuinigen. Ik vnd haar ook sympathiek en grappig. Ik merk dat dat toch meer voor me doet dan sommige ik-schop-overal-tegenaan-blogs of ik-zet-in-elke-zin-een-commerciele-link-blogs. Niet dat jij in een van de laatste twee categorieen valt hoor.

  3. Dit is één van mijn lievelingsblogs 🙂 Wat Ineke al zei, ze heeft een hele leuke schrijfstijl, maar daarnaast zegt ze (in mijn ogen) ook zulke zinnige dingen. Ik merk ook dat Frugalwoods echt invloed heeft op mijn leven en op keuzes die ik maak, ik denk dat dat met name komt omdat het zoals al gezegd meer een complete levensfilosofie is dan puur gericht op geld.

  4. Ik heb hier deze site zelf al een tijd terug ontdekt. Ik vind ze heel inspirerend. Natuurlijk zitten er dingen tussen die niet bij me passen, maar i.v.m. onze plannen om in het buitenland min of meer ‘off grid’ te gaan wonen, neem ik zeker het een en ander van hen mee. Zo heb ik wel meer sites ontdekt die met onze zoektocht daarin gaan helpen. Wij willen voor onbepaalde tijd vanuit een RV gaan leven. Dan zullen we veel aan dit soort tips en tricks hebben.

    Groetjes Emmy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.