Hoe een kind je kan helpen sneller financieel vrij te worden

kinderen financieel vrij

Na een half jaar moederschap zal ik niet pretenderen dat ik alles weet over kinderen óf dat ik de hele toekomst kan overzien, maar laatst viel me iets op. Kinderen kosten geld. Dat viel me trouwens niet op, dat wist ik al wel. In theorie zou je dus denken dat ze je verder bij financiële onafhankelijkheid vandaan houden. Ik ontdekte echter dat mijn kind me juist ook kon helpen om sneller financieel vrij te worden. Nee, ik zet haar niet nu al aan het werk.

Maar dit wél

Kleine stapjes zetten zoden aan de dijk. Voor sommige mensen is dat gewone logica, dat weten ze. Daar hoeven ze niet eerst een les in te leren.

Ik heb het altijd wel gedacht, maar pas echt geleerd toen ik serieus aan de gang ging met mijn geldzaken, bij de start van dit blog. Het is niet helemaal een opwekkende gedachte, maar ik had toen nooit kunnen denken dat ik voor 200.000 euro het schip in zou gaan, zonder daar een schuld aan over te houden.

Dat kwam door al die kleine stapjes die ik daarvoor had gezet. Boodschappenbudget naar 20 euro. Zelf wat groenten verbouwen. Kiezen voor andere uitjes. Gratis uitjes. Zelf wasmiddel maken. Verkopen wat ik helemaal niet nodig had. En elke cent die dat opleverde aflossen op de hypotheek. Ook als ik er op dat moment bijna geen resultaat van zag.

Het waren geen grote dingen, maar ik was er wel elke dag mee bezig. Dag in, dat uit. Week in, week uit. Jaar in, jaar uit.

En toen het nodig was, bleken die jaren van zaaien hun vruchten af te werpen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

En hoe zit dat dan met kinderen?

Dat gaat eigenlijk precies hetzelfde. Van de tijd en energie die ik in onze dochter steek zie ik op het moment zelf niet heel veel terug. Ja, zo’n heerlijk glimlachje natuurlijk.

Maar ik kan niet meteen zien of ze er uiteindelijk een gelukkiger mens van zal worden. Of ze veilig gehecht is. Of die sta-oefeningen ervoor zorgen dat ze ook eerder staat. En of al die verhaaltjes voorlezen bijdraagt aan een grote(re) woordenschat.

Je moet het gewoon doen. Consequent die kleine stapjes zetten. Elke dag. En dan komt er een dag – hopelijk – waarop je merkt dat al die hele kleine stapjes vruchten afwerpen. Dat het niet draait om af en toe eens ‘de fijne ouder uithangen’. Af en toe eens een paar honderd euro op die spaarrekening kwakken.

Nee, het gaat om die kleine dingen die je consequent doet. Dag in, dag uit. Week in, week uit. Jaar in, jaar uit.

En ja, dan gaat financieel vrij worden misschien iets langzamer als je een kind hebt. Of meerdere. Die geld kosten. Maar je gaat altijd nog sneller dan iemand – ongeacht de gezinssamenstelling – die niets doet.

En anders kan het altijd nog op deze manier…

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
  1. Hoi Olga’s, dan wordt het misschien tijd dat ze een bijbaantje nemen? Die van mij krijgen naarmate ze ouder worden ook steeds duurdere wensen en als ik ze dan vraag waar die geldboom staat, moeten ze zelf ook een beetje gnuiven….

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.