Sparen voor ons kind: wat komt ervan terecht?

sparen voor je kind

Toen ik voor het eerst schreef dat sparen voor kinderen steeds gewoner werd, had ik er zelf nog niets mee te maken. Later zette ik – zwanger en vol mooie plannen – wat rekensommetjes op een rijtje rondom het zilvervlootsparen. Inmiddels staat onze spruit alweer ruim een jaar op deze aardbol. Een mooi moment om eens te kijken wat er van die plannen terecht is gekomen.

Wat was ook alweer het plan?

We hadden vooraf niet een enorm duidelijk plan. We wisten wel een paar dingen, namelijk dát we wilden sparen voor ons kind en dat we dat op een verantwoorde manier wilden inkleden. En ‘verwantwoord’ was in dit geval: niet alles vrij laten komen op haar 18e. Ik weet dat je zelf je eigen fouten moet maken enzo, maar ik zou echt een hartverzakking krijgen als ze over 20 17 jaar van dat geld drie maanden gaat feesten in Renesse.

Gelukkig heb ik nog even om aan dat idee te wennen daar niet over na te denken, maar we hadden het volgende bedacht: we storten met haar geld (wat ze bijvoorbeeld voor haar verjaardag krijgt) en de kinderbijslag (in ons geval is dat ruim 224 euro per kwartaal) eerst de Zilvervlootrekening vol (à 600 euro per jaar) en beleggen wat overblijft.

De Zilvervlootrekening komt op haar 18e aan haar toe, de beleggingsrekening staat op onze naam.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoe gaat het tot nu toe?

Ik heb in ieder geval al een beginnersfout gemaakt met de Zilvervlootspaarrekening. Lang verhaal kort: je kunt daar in het jaar maximaal 600 euro op zetten. In totaal. Dus als je 600 euro stort en er daarna 400 afhaalt, dan mag je er niet nog 400 bij storten.

Gelukkig was mijn fout van ‘maar’ 50 euro, maar beetje jammer van dat rendement x 18 jaar.

Verder gaat deze strategie tot nu toe goed. Ongeveer rond de helft van het jaar zitten we op de maximale inleg van de Zilvervlootrekening en daarna gaat alles naar haar beleggingsrekening.

Ergens voel ik wel de behoefte om ‘zelf’ ook nog wat apart te zetten – nu lijkt het wat makkelijk, alleen het geld van de kinderbijslag gebruiken. Tegelijkertijd slaat dat eigenlijk ook weer nergens op. Ik bedoel; de kinderbijslag is er eigenlijk om te gebruiken, dus dat we het kunnen sparen is al heel mooi.

En als we dit netjes zo blijven doen, heeft ze straks al een mooie bak geld. Daarnaast hopen we haar ook nog te kunnen helpen met een goede financiële opvoeding. En wat andere dingen die ze tegen die tijd wel te horen/merken krijgt 😉

Hoe pak jij dat aan, sparen voor je kind?

(En nee, wij staan niet op de foto. Ze groeit hard, maar zo hard nu ook weer niet 😉 )

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Hoi.
  Ik heb ook een zilvervloot. Eerst stortte ik dat vol elk jaar. Maar de rente is bedroevend laag. Nu heb ik er een beleggingsrekening bij. Op onze naam. Op haar 4e verjaardag gezorgd dat het bedrag exact hetzelfe was. Nu stort ik op beide rekeningen 50 euro per maand. Ik hoop haar op haar 18e te laten zien wat het verschil tussen sparen en beleggen is. En dan mag ze kiezen of ze de zilvervloot of de beleggingsrekening wil.

  Als ze van haar geld drie maanden wil feesten op Renesse, dan is dat denk ik de les die ze moet leren. Ik hoop dat ze hem eerder leert met zakgeld of kleedgeld, maar toch, mijn les was duurder (Hallooo woekerpolis!)
  Groet,
  Anna H.

  1. Mooi ‘experiment’, ik denk dat je het verschil tussen sparen en beleggen niet beter kunt uitleggen dan het op die manier te laten zien! En ja, ik hoop hier ook dat ze haar lessen leert met geld in de categorie van zakgeld. Ik wil haar mijn rampenplan ook niet aandoen :’)

 2. Wij hebben meerdere potjes voor de kleine.

  1. Zilvervloot sparen (jaarlijks 600 euro inleg)
  2. Beleggingsrekening bij meesman (maandelijks 100 euro)
  3. Spaarrekening bij de ING (variabel, opa’s, oma’s die wat willen doneren)

  Op haar 18de zal 1 en 3 vrijvallen aan haar. 2 zal als verrassing blijven wanneer ze bijv uit huis gaat of iets dergelijks.
  Overigens is het mijn idee om ook nog een eigen rekening voor haar te openen zodra ze een beetje besef heeft van geld zodat ze naast het wennen aan “cash” en zakgeld. Ook alvast aan de digitale wereld kan wennen met wat speelgeld.

  Of het wijs is deze strategie? Ik heb geen idee 🙂 Ik vertel het je over 18 jaar 😀

  1. Haha, mooie strategie! Wij hebben bij de Zilvervlootrekening ook een gewone rekening ‘gekregen’. Dat zou hier in de toekomst waarschijnlijk ook haar eigen rekening worden, waar ze zelf geld kan storten, af kan halen, een pasje bij kan krijgen, etc.

 3. Wij hebben voor de kinderen vanaf hun geboorte EUR 20 per maand gespaard. Toen zoon 18 werd zijn we hiermee gestopt. Voor dochter sparen we nog. Het gespaarde bedrag krijgen ze mee als ze op zichzelf gaan wonen. Geen wereld bedrag maar alle beetjes helpen. Zoon (22) en dochter (17) wonen nog thuis.
  Ze hebben beiden ook zelf gespaard meestal voor een doel als rijbewijs/verre vakantie of game pc.
  Mijn ouders hebben voor beide destijds een studie product afgesloten. Dat geld is inmiddels voor beiden vrij gekomen en staat te wachten op een studie. Zoon doet echter een studie die door zijn werk betaald wordt (HBO) en dochter leert voor kapster, voornamelijk in de praktijk (vier dagen werken en een dag naar school). Wie weet wat zij later nog eens wil doen.

 4. Wij sparen 25 euro per maand per kind. De rente is onthutsend laag en de inflatie hoog. Ze nauwelijks zoden aan de dijk dus. Onze bankspaarhypotheek heeft 5.3 % rente op zowel sparen als lenen. Dus stort ik liever bij op de spaarrekening van de hypotheek. Als de kinderen 18 zijn, hebben we hopelijk ons huis bijna hypotheekvrij en kunnen we bijdragen aan hun studie.

  1. Dat is inderdaad ook een overweging en één van de redenen dat wij behalve de kinderbijslag ook niet echt (veel) extra sparen. Dit loopt – vind ik – al mooi op en geeft haar een goede start t.z.t. Met de rest maken we het ook nu en in de toekomst mooi, o.a. door b.v. minder te werken en meer tijd met haar door te kunnen brengen. Van de rente hoef je het momenteel toch niet te hebben…

 5. Met 4 opgroeiende kinderen hadden we de intentie wel om voor hen te sparen, maar in de praktijk lukte dat niet. We hebben zelf de tijd nog meegemaakt dat in het VO er een soort van schoolgeld betaald moest worden vanaf 16 jaar. Onze 3 oudsten geboren in een tijdsbestek van 3 jaar en 9 maanden vielen in die schoolgeld plicht. De oudste 2 omdat ze 16+ waren en de jongste deed tweetalig VWO met een prijskaartje van €2000 extra per jaar. Op het moment dat het vakantiegeld binnen kwam, waren we dat al kwijt zonder nog een boek gehuurd te hebben.

  Toen ze gingen studeren kregen we van DUO een brief waarin stond wat we konden bijdragen aan de studie van de kinderen. Hoewel dat geen verplichting was, deden wij dat braaf. Onze jongens hebben wel wat bijgeleend bij DUO en hoewel ik dat verschrikkelijk vond om te horen, waren het geen hele hoge bedragen. Alles intussen afgelost. Jongste dochter heeft haar studie gedaan met een beetje thuiswonende studiefinanciering en uiteindelijk zonder studieschuld.

  Onlangs hebben we het een beetje goed kunnen maken door hen alle vier €10000 te schenken ivm de aankoop van een huis of zomaar (een van de kinderen heeft geen eigen huis). Alles gespaard tijdens de laatste 2 jaar. We gingen immers nergens naar toe.

  Vorig jaar werden we grootouders van een kleindochter. Voor de geboorte sprak ik de wens uit dat de aanstaande vader een Zilvervloot zou openen als het kleintje geboren werd en zouden wij jaarlijks €600 daarop storten. Ze hadden geluk want de Zilvervloot bonus veranderde per 1 november van 10% naar 1%. Bij de geboorte volgestort en per 1 januari weer. Ik hoop voor haar dat ze het goed kan gebruiken als ze gaat studeren of wat haar wens is als ze 18 wordt, maar ik denk dat het een druppel op de gloeiende plaat is.

  1. Ja, dat is pittig idd. Het loopt wat dat betreft snel op met meerdere kinderen. En nog van harte gefeliciteerd met de geboorte van jullie kleindochter! Wij hebben in november 2020 idd ook zo eentje voor onze dochter geopend. Jammer dat die bonus nu van 10 procent naar 1 procent is gegaan; mocht er ooit nog een broertje/zusje komen, dan komt die er dus bekaaid vanaf 😐

 6. Ik heb 2 kinderen (nu 21 en 16). De oudste studeert, woonde eerst nog thuis en woont sinds dit jaar op kamers.
  Vanaf hun geboorte hebben ze een spaarrekening en beleg ik voor hun op mijn beleggingsrekening.
  Op de spaarrekening komt geld wat ze zelf verdienen, bij verjaardagen krijgen, zakgeld, etc.
  Vanaf 6 jaar kregen ze zakgeld. De helft blijft op de betaalrekening en de andere helft wordt naar de spaarrekening doorgestort, voor later. Wat op de rekening komt mochten ze in principe zelf weten wat daar mee te doen; speelgoed, snoep, noem maar op. Wat opviel is dat de geldkarakters ook verschillend zijn en ze overlegden ook gewoon met ons als ze wat wilden kopen van hun vrije geld.
  Bij de geboorte heb ik een doelbedrag bepaald van € 24.000 op hun 18e om die vervolgens in 5 jaar aan hun uit te keren al naar gelang de situatie.
  In een spreadsheet hou ik bij welke doelen ik op welk tijdstip heb voor mijn beleggingen. Een deel dus nu al om aan te spreken.
  In de praktijk heb ik mijn inleg verminderd toen de oudste begon te studeren zodat ik geen belegging hoef te verkopen en voor deze ‘beleggingsopnames’ de beleggingshorizon niet hoefde te verkorten. Vanaf haar 18e moet ze de geldzaken zelf regelen (zorgtoeslag, zorgverz, etc) waarbij ik haar leer en assisteer.
  Vanaf hun 15e ongeveer weten de kinderen dat er via beleggingen potjes zijn voor hen. De oudste heeft sinds haar 19e ongeveer ook zelf een beleggingsrekening, voor de hele lange termijn.
  Al met al zijn ze zo beetje bij beetje steeds meer met geld in aanraking gekomen en er zelfstandiger mee geworden.
  Een lang verhaal is het geworden, poeh ?

  1. Dankjewel voor het delen van jouw strategie! Heel goed over nagedacht, volgens mij, leuk om te lezen! Hoe pak jij het aan met die uitkering in 5 jaar; heb je het geld staan op iets dat op jouw/jullie naam staat, of zijn daar gewoon afspraken over gemaakt?

 7. Niet. Dat klinkt misschien egoïstisch, maar is zo niet bedoeld. Wij betalen straks school, studie en rijexamen en we helpen ze vast financieel wat mee bij het kopen van een huis. Daarmee vinden we het niet nodig om ook nog op hun 18e een zak geld te geven. Daarnaast vind ik het belangrijk dat ze zelf op eigen benen staan en gemotiveerd zijn om zelf iets op te bouwen. Door ze een zak geld mee te geven, haal je die prikkel weg. Klinkt misschien hard, maar in de praktijk leren ze hier het meeste van, terwijl we ze wel meehelpen met de nuttige&noodzakelijke dingen.

  1. Nee hoor, helemaal niet egoïstisch. Zonder meer een zak geld meegeven is volgens mij ook niet de beste manier om ze klaar te stomen voor de toekomst. Misschien zeggen wij straks ook wel dat ze haar studie ervan moet betalen, dat weet ik nog niet. Wij hebben vroeger een goede financiële opvoeding gekregen, maar kregen niet zonder meer zakken geld mee en daar zijn we niets slechter van geworden. Nuttig en noodzakelijk werd hier idd ook altijd betaald, maar mijn ouders sponsorden niet mijn stereotoren bv. Hoewel ik dan wél weer de mogelijkheid kreeg om die bij m’n vader in de drukkerij bij elkaar te verdienen.

 8. Wat voor beleggingsrekening heb je voor haar, Adine?

  Tot nu toe (1 jaar) storten wij de kinderbijslag op een spaarrekening maar dat wil ik gaan beleggen want dat schiet niet op met deze rentes.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.