Inflatie in Nederland door het dak: hier ga je ’t voelen

help inflatie

De inflatie in Nederland gaat door het dak: in de afgelopen maand was het al 6,4 procent, zo meldt het CBS. En dat merken we allemaal. Inflatie betekent dat ‘de prijzen’ (ofwel: het algemene prijspeil) omhoog gaan, waardoor je dus steeds minder met je geld kunt doen. Je geld wordt dus in feite minder waard. De inflatie is jarenlang erg laag geweest, maar sinds de coronacrisis neemt hij alleen maar toe. Hoe komt het, waar merk je het en wat kun je eraan doen? Ik dook er eens in.

Wat is de oorzaak van de inflatie?

Het is moeilijk om één oorzaak aan te wijzen; er spelen verschillende dingen tegelijk. Voor één van de oorzaken moeten we even terug naar het begin van de coronacrisis; veel bedrijven hebben toen hun productie af moeten schalen, vanwege minder of geannuleerde bestellingen. Het economische herstel ging echter veel sneller dan verwacht (ik kan me nog herinneren dat mijn aandelenportefeuille bijvoorbeeld binnen een maand of 2/3 weer op dezelfde winst zat als voorheen), terwijl het opschalen niet zo snel ging.

Dan krijg je dus meer vraag dan aanbod = schaarste = hogere prijzen. Dat is één ding.

Dat merk je vervolgens in de hele keten: grondstoffen werden duurder, de levering van materialen duurde langer, door het tekort aan containers gingen die prijzen weer omhoog, waardoor zeetransport óók weer duurder werd. IKEA ging daar trouwens creatief mee om: die besloten zelf containers te kopen en schepen te charteren, om hun voorraad toch aan te kunnen blijven vullen.

Dan heb je nog de stijgende energieprijzen, iets dat je merkt aan de pomp, maar ook in huis. Als je geen lopend contract hebt, kun je geconfronteerd zijn met een stijging van 20 tot 30 procent, zelfs na de tegemoetkomingen van de overheid.

En je merkt het niet alleen op die manier; hogere energieprijzen betekent óók hogere productiekosten. Want vrijwel alles wordt geproduceerd met behulp van energie.

Al die dingen vertalen zich dus in razendsnel stijgende prijzen. Een flink toenemende inflatie.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Welke prijzen stijgen het hardst?

De energieprijzen rijzen momenteel de pan uit. Ik denk dat iedereen dat inmiddels wel heeft meegekregen. Maar dat is niet het enige dat opvalt.

Net voor de kerst begaf onze wasmachine het. Nadat bleek dat repareren geen optie meer was, togen we met ons lijstje voorkeuren naar de plaatselijke elektroboer. Ons lijstje: Bosch, zuinig, beetje stil, niet te gek qua prijs, ook geschikt voor poeder.

Daar aangekomen, staarden ons behoorlijk wat lege schappen tegemoet. Want: leverproblemen. De chips die o.a. in wasmachines zitten, worden maar mondjesmaat geleverd, waardoor wasmachines en andere apparaten dus ook maar mondjesmaat worden geleverd. En dat doet wat met de prijs.

Ook in de supermarkt merk je dat de prijzen omhoog gaan. Zo stegen de prijzen voor koffie en thee en groenten en fruit al. En denk maar niet dat je in Duitsland speciaal goedkoper uit bent; daar ging de prijsstijging nog harder.

Wat kun je eraan doen?

Ja, dat is een interessante. Je kunt natuurlijk kijken of je wat kunt compenseren met een hoger salaris. De cao-lonen stijgen echter lang niet zo hard als de prijzen, dus daarmee red je het waarschijnlijk niet helemaal.

Dan kun je nog vooruitkijken, maar dat is eigenlijk net een beetje als met beleggen: je weet pas achteraf of je de goede keuze hebt gemaakt. Je weet nu bijvoorbeeld dat het handig was als je vorig jaar rond deze tijd een 5-jarig energiecontract had afgesloten. Maar het had net zo goed anders kunnen zijn.

Ik heb er zelf eens over nagedacht en ik kies geloof ik voor een stapje terug doen. Me niet mee laten slepen in deze gekte, niet per definitie mijn kasten helemaal volstoppen met bruine bonen, om die over 42 jaar weer weg te kunnen gooien (kun je ze beter nu gebruiken voor vriezerkoken 😉 ). Maar een stap achteruit zetten en het geheel proberen te overzien. Want van paniek is nog nooit iemand beter geworden.

Wat verandert er nu écht? En wat heb ik nodig om fijn te kunnen blijven leven? Toen ik jaren terug heel heftig in de bespaarstand moest, merkte ik bijvoorbeeld dat ik juist heel erg blij kon worden van alle dingen die ik niet kocht. Alle dingen die ik verkocht. Alle ruimte die dat opleverde. Dat is nog niet veranderd, hoewel er inmiddels wel weer genoeg dingen zijn bijgekomen om óók weer te verkopen 😉

En ik merk ook hoe fijn ik het vind om nieuwe dingen te leren en meer verdieping te zoeken. Daar heb ik ook niets extra’s voor nodig.

En nee, dat kun je niet eten. Maar als je anders gaat kijken naar de manier waarop je je geld gebruikt, garandeer ik je dat je geld overhoudt. En dat kun je wél gebruiken om te eten 😉

Hoe kijk jij aan tegen deze toenemende inflatie?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.