Beleggingsupdate januari 2022

beleggingsupdate januari 2022

Op het nippertje. Ik geloof dat dat wel de beste omschrijving is van de start van mijn beleggingsmaand. Of misschien mijn beleggingsjaar, aangezien we de jaarwisseling inmiddels ook achter de rug hebben. Mijn financiële maand start natuurlijk op de 24e van de ‘vorige’ maand, en dat was in dit geval nét voor de kerst. Dus had ik niet echt goed gelet op mijn order. En of hij wel was uitgevoerd. Hoe dat uitpakte, vertel ik in deze beleggingsupdate voor januari 2022. De eerste van het nieuwe jaar!

Beleggingsupdate januari 2022

Mijn beleggingsleven is niet zo heel spannend. Zodra mijn financiële maand begint, en dat is op de 24e van de voorgaande maand, dan wordt er automatisch 444 euro overgemaakt naar mijn beleggingsrekening. Dan krijg ik een mailtje, log ik in en stop ik dat geld ergens in. En dan schrijf ik dus mijn maandelijkse beleggingsupdate, die voor januari in dit geval.

Voor ik verder ga met waar ik dat geld precies in stop, is het handig om even een overzicht te hebben van mijn huidige beleggingen:

 • De enige account waar ik echt ‘actief’ beleg: een gewone beleggingsrekening. Hier gaat dus maandelijks die 444 euro heen
 • Experimentje – een rekening die ik opende voor de bonus en waar ik 1 goedkope ETF heb aangeschaft. Geen transactie- of beheerkosten, dus ik laat het gewoon even lekker staan. Ik opende deze rekening een tijdje terug omdat ik dan 100 euro cadeau kreeg – die heb ik meteen in mijn actieve account gestopt. Dit was echt gratis geld – hele leuke deal dus.
 • Pensioen – voor mijn pensioen. Hierop stort ik af en toe een FOR-reservering, maar dit doe ik (nog) niet structureel
 • Crypto’s: ik heb daar in 2017-2018 wat van gekocht en sinds dit jaar koop ik af en toe een klein beetje bij. Een heel klein beetje. Die markt beweegt mij veel te snel en ik haak ook af bij té technische verhalen, maar… ik héb ze wel. Een deel heb ik bij Coinbase, een vrij overzichtelijk systeem (met deze link krijg je zelfs nog een mini-bedragje aan bitcoin als je na openen voor meer dan 81 euro handelt) en een deel bij Binance.
 • Gratis-geld-actie: ook een soort experiment, dat me gratis 65 euro én koerswinst heeft opgeleverd.
 • Duurzaam beleggingsaccount – deze heb ik onlangs geopend en hier heb ik in één keer een groter bedrag in gestort, zodat ik geen maandelijkse inlegverplichting heb.
 • Beleggingsapp – vooral voor de leuk, hier stort ik ook niet actief op, maar geef ik wél gratis aandelen weg aan wie een account opent via die link 😉

Ook beginnen met beleggen? Open hier je gratis beleggingsrekening

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

In januari deed ik dit voor mijn beleggingen

Deze maand had ik ook weer wat meer te besteden dan die 444 euro, omdat er wat was overgebleven. Ik kocht 11 x iShares Core S&P 500 UCITS ETF voor 41,99 per stuk. Dat ging niet bepaald zonder slag of stoot, want blijkbaar was die op dat moment erg populair.

Ik had de order meteen de 24e al ingeschoten en kwam er rond de 28e of 29e achter dat hij nog steeds niet was doorgevoerd. Het koopbod iets naar boven bijgesteld, en nog niet. Zo ging het een aantal keer, tot ik ‘m wél kon pakken. Nu staat hij overigens weer iets lager, op 41,42 euro.

De AFM wil ook graag dat ik mijn belang hierin benoem en daar sta ik een beetje dubbel in. Aan de ene kant is het natuurlijk zo dat als allemaal mensen deze ook gaan kopen, dat wat voor de koers doet (meer vraag = in de regel koersstijging). Dat is theoretisch gezien een belang. Tegelijkertijd zit ik daar natuurlijk helemaal niet op te wachten, want dan zijn we dus met z’n alleen de koers kunstmatig aan het oppompen, zonder dat de onderliggende waarde meestijgt. Daar heeft volgens mij niemand wat aan.

Dus wellicht ten overvloede, maar ik zeg het toch: dit is wat ik deze maand gedaan heb, omdat het voor mij goed voelde. Doe zelf vooral wat voor jou goed voelt. En laat je vooral niet meeslepen in allerlei hypes. Beleggen doe je – althans, dat is mijn visie – in de basis niet op koersen, maar op achterliggende bedrijven, visies, groeipotentie, etc.

Tot zover deze huishoudelijke mededeling 😉

Verder kreeg ik via Flatex de melding dat ik mijn bedrag over kon laten zetten naar mijn DEGIRO-account. Dat heb ik goedgekeurd, maar ik zag dat dat nog niet geregeld was. Dat is dus nog ‘in progress’.

Daarnaast ben ik een beetje aan het onderzoeken hoe het werkt met NFT’s. Daarom stortte ik wat extra in mijn Coinbase-account en kocht ik ETH toen die koers dipte. Niet op het dieptepunt, want alles staat nu nóg lager, maar hopelijk blijft dat niet zo.

Het rendement

Voor het rendement heb ik weer een tabelletje gemaakt, dat is wat overzichtelijker dan al die screenshots elke keer:

AccountInleg (totaal)Huidige saldoVerschil
Centraal Beheer522 euro628,74+ 106,74
DEGIRO22.620,99 euro31.780,78 euro+ 9.154,03 euro
Pensioenrekening17.844 euro23.847 euro+ 6.003 euro
> Spaarrekening BND0 euro0 euro
Coinbase1.900 euro*2.092,62 euro- 139,32 euro
Binance500 euro*2.076,34 euro+ 1.576,34 euro
Bux10 euro108,35 euro+ 98,35 euro
Meesman10.000 euro10.690 euro+ 690 euro
Flatex7 euro12,19 euro+ 5,19 euro

* Van de crypto’s weet ik niet helemaal zeker of dit de inleg is geweest; ik heb mijn best gedaan dit zo goed mogelijk terug te rekenen, maar destijds hield ik dat nog even niet bij. En toen alles crashte, vergat ik het liever 😉

Mijn totale rendement komt hierbij op een kleine 17.500 euro en dat is 1.000 euro minder dan vorige maand. Dat zit ‘m vooral in de crypto’s. Nu kan ik dat wel plaatsen; er is (voor mij dan) sowieso geen peil te trekken op die crypto’s. En natuurlijk wen je heel snel aan dikke plussen, maar vorig jaar rond deze tijd nam ik ze nog niet eens mee in m’n updates, omdat ze op drie tientjes stonden ofzo. Véél minder dan wat ik er toen voor had betaald.

Dus: jammer, maar voor die 17.500 euro teken ik nog steeds. Bovendien kan ik het niet vaak genoeg herhalen: ik zit er toch in voor de  lange termijn.

Soms denk ik: zal ik wat verkopen? De boel staat al behoorlijk lang hoog en historisch gezien ‘hoort’ er dan weer een crash te komen. Maar ik doe het niet. Dat past namelijk niet binnen mijn Buy & Hold-strategie en:

 • steeds in- en uitstappen vind ik heel onrustig (wanneer doe je wat?)
 • en levert vaak onnodige transactiekosten op die je óók weer moet terugverdienen
 • ik wil ook niet dat mijn geld helemaal niets voor me doet

Dat stukje emotie vs. ratio in beleggen bespreek ik trouwens ook in mijn gratis eBook!

Dividend en kosten

Ik maakte deze maand geen kosten, maar kreeg wél dividend uitgekeerd. Ruim 78 euro.

Aandachtspunten voor volgende maand

Even niets. Gewoon doorgaan zoals ik nu ga.

Wil jij je geld ook voor je laten werken?

Dan kan ik je mijn favoriete gratis beleggingsrekening van harte aanbevelen. Als je jouw rekening ook opent via die link, dan sponsor je LekkerLevenMetMinder ook een beetje. Dat kost jou helemaal niets en daarmee scoor je natuurlijk wél een hele berg karma-punten ?

Het heeft mij járen gekost voor ik het durfde, maar nu vind ik het best jammer dat ik niet eerder begonnen ben. Het is absoluut géén manier om snel rijk te worden, maar als je gaat voor de lange termijn, rendeert het historisch gezien veel beter dan spaargeld. Zeker met de huidige spaarrentes. Jeweetwel, 0 enzo.

En als je dan gratis een rekening kunt openen bij een verder uitzonderlijk goedkope broker; waarom zou je het dan niet eens proberen? Openen is de eerste stap, en je bent niet verplicht om ook direct (of ooit!) geld in te leggen. Je kunt zelf kiezen wanneer je wat doet, en met welk bedrag. Alles kan gewoon in je eigen tempo.

En mocht je liever wat meer keuze hebben; ik heb hier nog een aantal andere alternatieven genoteerd.

Voor wat meer informatie kun je ook altijd even het gratis eBook Beleggen voor Beginners aanvragen; te vinden in de rechterzijbalk (of helemaal onderaan de pagina als je dit mobiel bekijkt).

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

1 Comment
 1. Mooi overzicht! Als ik jou was zou ik bij De Giro wat geld er afhalen tot een bedrag van €15000 ivm garantie stelsel tot €20000 en daar 90% van.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.