Je geld (weer) onder controle

grote geldschoonmaak

Altijd leuk, een nieuw jaar. Een perfect moment (net als elk moment, wanneer je dit op een ander tijdstip leest) om je geldzaken weer onder controle te krijgen. Als dat je in december iets minder is gelukt, ben je niet de enige. De lockdown kan je wat geld bespaard hebben, maar de kans is ook groot dat er ’ter compensatie’ ook weer een hoop is uitgevlogen. Dus: tijd voor een grote geldschoonmaak. Ik deel hier zeven tips met je om je geld (weer) onder controle te krijgen.

Zorg voor overzicht

Dit is echt zó belangrijk. Overzicht creëren – digitaal of op papier. Dit artikel kan je daar trouwens ook mee helpen (inclusief handig Excelletje).

Zo kwam ik er jaren terug achter dat ik nog steeds het glasvezelabonnement op mijn oude woonadres betaalde, terwijl die leverancier helemaal niet leverde op het nieuwe adres (niets, laat staan glasvezel). Het ging ‘maar’ om 15 euro per maand, maar als je dat een jaar teveel betaalt, is het toch behoorlijk zonde.

Het is maar net wat je zelf het handigst vindt om overzicht te houden. Zelf heb ik een ordner voor papierwerk. Sommige dingen krijg je nu eenmaal nog op papier. Verder gebruik ik een Excel-sheet om mijn jaarlijkse budget te maken. Die kun je in bovengenoemd artikel vinden. Veel ingewikkelder hoeft het niet te zijn; als je merkt dat je regelmatig wat moet overboeken tussen rekeningen of je geld sneller verdwijnt dan gepland, dan kun je je actuele uitgaven daar gewoon naast houden.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Plan

Als je eenmaal overzicht hebt, kun je ook gemakkelijker plannen voor onverwachte gebeurtenissen. De meeste dingen zijn namelijk helemaal niet zo onverwacht. Als je een auto hebt, dan weet je dat die een keer kapot kan gaan. Of minimaal voor onderhoud heen moet. Daar kun je reserveringen voor aanleggen.

Hetzelfde geldt voor plannen met je geld. Ik zou bijvoorbeeld nooit al mijn geld in beleggingen steken, omdat ik het dan wellicht noodgedwongen eruit moet halen als er ineens iets gebeurt. Als de markt crasht, ofzo. Dan heb ik liever ook wat cash. Tegelijkertijd laat ik ook weer niet alles op de spaarrekening staan, omdat het daar door inflatie ook alleen maar minder waard wordt.

Ook hier kun je in plannen; spreid je geld op allerlei manieren die voor jou goed voelen. Voor mij zijn dat sparen / beleggen / hypotheek aflossen.

Check vooral mijn gratis eBook Beleggen voor Beginners als je meer wilt weten over hoe ik dat aanpak.

Betaal je rekeningen meteen én blij

Rekeningen betalen worden maar weinig mensen blij van. Toch is het goed om dat zo snel mogelijk – het liefst meteen – te doen. Zeker als het gaat om belastingen. De tijd dat de Belastingdienst je fikse rente gaf op tegoeden is voorbij, maar de tijd dat ze fiks rekenen over te laten betalingen niet.

Je rekeningen meteen betalen verkleint de kans dat je in de problemen komt, omdat je iets vergeten bent of een misrekening hebt gedaan.

Een extra tip die misschien wat oefening vraagt maar wél heel heilzaam kan zijn: wees bij elke betaling die je uitvoert dankbaar dat je het kunt betalen.

Hoe dat precies zit kun je ook naluisteren in aflevering #37 van de Money Mind Podcast, waarin ik onder meer vertel wat het met je doet als je benauwd bent voor het betalen van belasting.

Bespaar op je vaste lasten

Het begin van het jaar is het moment waarop veel lasten omhoog gaan. En dus ook een perfect moment om de balans weer eens opnieuw op te maken: heb jij nog wel geld over voor de dingen waar je geld voor betaalt? Want laten we wel wezen: jouw geld is ook jouw tijd en energie.

Zijn er nog abonnementen die je kunt stopzetten? Oversluiten? Aanpassen? En kijk daarnaast ook eens naar manieren om gewoon wat bewuster om te gaan met wat je hebt.

Onze wasmachine ging bijvoorbeeld onlangs kapot. Dat was aan de ene kant balen. Aan de andere kant konden we nu weer nieuwe keuzes maken in energiezuinigheid en hebben we gekozen voor een exemplaar dat bij elke wasbeurt laat zien wat er aan water en stroom wordt verbruikt. Ideaal, want dan maak je dus veel bewustere keuzes in bijvoorbeeld de temperatuur waarop je wast. Bijkomend voordeel; het spul kouder wassen is vaak ook nog beter voor het materiaal.

Kijk eens naar je hypotheek

Ik schreef er laatst al over: januari is hier altijd de maand van de extra aflossing. Neem eens de tijd om te kijken of je hier nog wat mee kunt. Aflossen, oversluiten, middelen, verlengen tegen een lagere rente.

Je kunt bijvoorbeeld hier even je situatie invoeren en kijken wat er voor jou mogelijk is. Je kunt natuurlijk ook je eigen adviseur vragen, maar ik zou ook hierin zeker vergelijken voor je wat afspreekt.

Check vooral ook even – als je je WOZ-aanslag weer hebt gehad – of je misschien nóg wat extra’s kunt doen met je hypotheekrente.

Onderhandel

Moet (of wil) je nieuwe dingen kopen? Onderhandel dan over de prijs. Oké, niet elke plek leent zich voor uitvoerige onderhandelingen. Ik stond best vreemd te kijken toen ik in mijn studententijd een bijbaantje bij het Kruidvat had en daar iemand trof die wilde onderhandelen. Dat is dus niet de plek. Prijzen worden daar niet op winkelniveau bepaald 😉

Maar op andere plekken kun je vaak wél onderhandelen. En is het niet over de prijs, dan is het misschien wel over de extra’s. Wij hebben voor de eerdergenoemde wasmachine wel gewoon de volle prijs betaald (althans, het prijskaartje – de prijs bleek in de tussentijd ook weer gestegen te zijn en dát verschil hebben we niet hoeven te betalen), maar konden wél regelen dat hij op dezelfde dag gratis bezorgd en geïnstalleerd werd. Dat scheelde weer.

Blijf met onderhandelen wel altijd vriendelijk én doe of je het de normaalste zaak van de wereld vindt. Dan gunnen ze het je misschien ook wel.

Doe slim met je spaargeld

En dat is best een uitdaging momenteel. De inflatie loopt flink op en aan alle kanten worden mogelijkheden gegeven om snel veel geld te verdienen. Doe in ieder geval een paar dingen slim (of niet):

  • Zet niet meer dan 100.000 euro bij één bank, want dan wordt het meerdere niet gedekt door het depositogarantiestelsel
  • Stop niet al je geld in stenen
  • Stop niet al je geld in beleggingen
  • Gebruik je gezonde verstand als het gaat om ‘buitenkansjes’
  • Maar: wees ook niet té angstig – angst is óók geen goede raadgever

Verdiep je in wat je wilt en doe gewoon niets wat je – ook na verdieping – niet snapt. Moeilijker hoeft het niet te zijn.

Hoe staat het met jouw geldzaken: ben je helemaal klaar voor 2022 of is er nog wel het één en ander aan te scherpen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
  1. Extra aflossen op de hypotheek doe ik in december en niet in januari. Want aflossen in januari betekent per definitie dat het op peildatum 1-1 bij mijn vermogen in box 3 meetelde. Tamelijk zonde om daar belasting over te betalen terwijl dat legaal én héél simpel te voorkomen was door een paar weken eerder af te lossen.

    1. Dat is ook een overweging. Toen de drempels nog wat lager lagen, deden wij het idd ook in december. Sinds die omhoog is gegaan en er wat meer spreidingsmogelijkheden zijn (bv geld op de zakelijke rekening houden), hebben we het een keer in december én januari gedaan. Voordeel daarvan is dat je de rentebesparing over het hele jaar meeneemt (in ons geval scheelt dat steeds zo’n 800 euro bruto). En ja, aangezien we maximaal aflossen, betekent dat we dit in december niet nogmaals kunnen doen. Is ook niet erg, want het geld is dan in januari al van de rekening gegaan. Als je vermogen boven de grens uitkomt, je geen andere ‘verlagingsmethoden’ hebt en je weinig hypotheekrente betaalt, dan kan het idd gunstiger zijn om het in december te doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.