Handige feitjes over het depositogarantiestelsel

Handige feitjes over het depositogarantiestelsel

Een van de mooie financiële systemen die we in ons land hebben, is het depositogarantiestelsel. In het kort zorgt dat stelsel ervoor dat je je spaargeld niet zomaar kwijt bent op het moment dat de bank waar je spaart failliet gaat. Zoals heel veel mensen dat bijvoorbeeld bij Icesave hadden, een paar jaar geleden. Of DSB Bank. Veel mensen weten dat wel. Maar kende je deze feitjes over het depositogarantiestelsel ook? Ze kunnen van pas komen 😉

Handige feitjes over het depositogarantiestelsel

? De maximale uitkering volgens het depositogarantiestelsel is 100.000 euro per rekeninghouder, per bank.

? Bij een rekening op twee namen, bijvoorbeeld een en/of-rekening, geldt een maximum van 100.000 euro per rekeninghouder, dus in totaal 200.000 euro!

? Leningen worden bij uitkering niet verrekend met het tegoed. Als je dus 10.000 euro op je spaarrekening hebt staan én 5.000 euro geleend hebt van dezelfde bank, dan krijg je alsnog 10.000 euro uitgekeerd.

? Heb je een bankspaarhypotheek bij dezelfde bank, dan gaat die vlieger niet helemaal op. Dan wordt de hypotheekschuld verrekend met het tegoed van de gekoppelde bankspaarrekening. Het overblijvende tegoed komt dan in wél aanmerking voor een uitkering, mits dat positief is. Blijft er daarna nog schuld over, dan betekent het in de praktijk dat je hypotheek dan nog gelijk is aan (openstaande hypotheekbedrag) – (saldo bankspaarrekening). Eventuele ‘gewone’ spaargelden of spaardeposito’s blijven buiten beschouwing.

? Heb je in je eentje meer dan 100.000 euro aan spaargeld? Dan doe je er goed aan om dit te spreiden over verschillende banken (die uiteraard vallen onder het depositogarantiestelsel). Controleer hiervoor altijd of de banken verschillende bankvergunningen hebben. Zo gebruiken bijvoorbeeld SNS en Regiobank dezelfde bankvergunning. Plaats je een ton bij beide banken, dan krijg je die maar één keer terug.

? Heb je bijvoorbeeld 110.000 euro bij een failliete bank staan? Dan komt 100.000 euro in aanmerking voor uitkering onder het DGS, voor de overige 10.000 houd je dan een vordering op de boedel van die bank. Lees: dat zie je waarschijnlijk nooit meer terug.

? Niet alleen spaarrekeningen vallen onder het DGS, maar ook betaalrekeningen, deposito’s en levenslooprekeningen.

? NIET onder het DGS vallen bijvoorbeeld derivaten, aandelen, obligaties aan toonder, effectenrekeningen, (levens)verzekeringen, cryptocoins en nog niet verwerkte sealbags. En dus de spaardeposito’s eigen woning, als deze wél in aanmerking komen voor verrekening.

? In principe vallen alle banken die gevestigd zijn in de Europese Economische Ruimte (EER) onder het depositogarantiestelsel. Dit zijn dus de landen van de EU plus Noorwegen, Liechtenstein en IJsland. Maar: als de beperking van het DGS in dat specifieke land beperkter is dan in het land waarin ze een bijkantoor hebben, kan aanvullend worden deelgenomen aan het DGS van dat land. Dat gebeurde bij Icesave; het IJslandse DGS was goed voor de eerste 20.887 euro, het Nederlandse DGS zorgde – dankzij een bijkantoor in Amsterdam – voor het resterende bedrag tot 100.000 euro. Inmiddels is het dekkingsniveau voor de hele EU overigens bijgesteld naar 100.000 euro.

? Je hoeft tegenwoordig niet zo lang meer op je geld te wachten; de uitbetalingstermijn is verkort van drie maanden tot maximaal twintig werkdagen. Richting 2024 wordt dit zelfs nog verder afgebouwd, naar maximaal 7 werkdagen.

? Banken moeten geld betalen om deel te mogen nemen aan dit stelsel. De hoogte van dat bedrag hangt af van het risicoprofiel van de betreffende bank.

? De garantiedekking kán tijdelijk hoger zijn, bijvoorbeeld bij deposito’s die direct verband houden met de aan- of verkoop van een eigen woning. Of, in sommige landen, levensgebeurtenissen als een huwelijk, echtscheiding, pensioen, invaliditeit, overlijden of ontslag wegens boventalligheid. In Nederland geldt alleen een extra garantie in het eerste geval; als het gerelateerd is aan de aan- of verkoop van een eigen woning. Heb je dan extra geld op je rekening, dan is dit tot een bedrag van 500.000 euro beschermd, gedurende maximaal 3 maanden na de storting van het geld. Dus: als jij bij de notaris zit om je huis te verkopen en je krijgt drie ton op je rekening gestort, waarvan je eerst een maand op vakantie gaat en daarna pas een nieuw huis koopt, dan ben je bij faillissement van je bank niet ineens 200.000 euro kwijt.

? De dekking onder het DGS geldt tegenwoordig ook voor grootzakelijke depositohouders (o.a. stichtingen en bv’s) en bestuurders en aandeelhouders van de failliete bank. Voor banken zelf is nog steeds géén dekking.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Opvallend

Ik vond het zelf erg opvallend dat je bij een en/of-rekening dus in feite voor 200.000 euro gedekt bent. Dat wist ik nog niet! Dat is op zich wel heel prettig. Als je bij een bepaalde bank een mooie rente krijgt, dan is het natuurlijk zonde om te spreiden.

Aan de andere kant; als je al je geld bij één bank hebt, dan ben je dat bij faillissement dus wel twintig (nu) tot zeven (2024) werkdagen kwijt. Wat dat betreft kan het ook weer handig zijn om je geld een klein beetje te verdelen 😉

Wist jij dit al over het depositogarantiestelsel? En heb je er misschien al wel eens een beroep op moeten doen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. Over effecten (aandelen e.d.): Beleggingsondernemingen moeten het vermogen van hun klanten scheiden van het vermogen van de bank of de beleggingsonderneming. Dat betekent meestal dat de effecten van klanten worden ondergebracht in een apart ‘bewaarbedrijf’. Dat loopt vaal minder risico, en dat vergroot de kans dat je als klant gewoon bij je effecten kunt als de beleggingsonderneming failliet gaat. Toen ik mijn aandelenbroker selecteerde heb ik hier specifiek naar gekeken.

  2. Het is zeer waarschijnlijk dat er bij een volgende grote financiele crisis (en die zit eraan te komen) dat dat depositogarantiestelsel in de praktijk weinig zal voorstellen. Er zijn te weinig reserves. Verder is de wet op bail in ingegaan. Als een bank in de problemen komt dan mag er geld van spaarders en bedrijven die meer dan 100.000 euro op een bank hebben staan deels worden afgenomen. Maar wie zegt niet dat dat in geval van problemen bij elke spaarder gedaan wordt.
    Verder heeft de IMF ook al voorgesteld om alle spaartegoeden met 10% af te romen in verband met de schuldencrisis in Europa.
    Deze informatie zie je niet echt in de gewone media. Ik heb helaas weing vertrouwen in banken.

  3. ik had idd wel eens gehoord dat je tot 100.000 ‘verzekerd’ bent. Maar de rest wist ik dan weer niet. Maar eerlijk gezegd heb ik me er ook nooit in verdiept. die 100.000 regel stelde me al genoeg gerust, want daar kom ik in de verste verste niet aan! Maar wel goed dat ze het aantal dagen dat je erop moet wachten zo ver ingekort hebben/ nog verder in gaan korten!

  4. Waar je bij spreiden ook goed op moet letten is dat “verschillende” banken gezamenlijk één bankvergunning hebben. Je moet dus goed kijken dat je niet per ongeluk 2 banken kiest die onder dezelfde vergunning vallen. Moneyou opereert bijvoorbeeld onder de vergunning van ABNAMRO en KNAB onder die van Aegon.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.