Slopen, bouwen en verkoop bij inschrijving

Slopen, bouwen en verkoop bij inschrijving

Stiekem is het vandaag voor ons een klein beetje een spannende dag. We hebben namelijk een bod uitgebracht op een huis en horen vandaag of het doorgaat of niet. We zijn niet de enigen die meedingen; het gaat namelijk om een verkoop bij inschrijving. En dat komt de laatste tijd – zo vertelt de makelaar – steeds vaker voor. Hoe werkt dat eigenlijk?

Wat is verkoop bij inschrijving?

Verkoop bij inschrijving is – in ieder geval bij huizen – een verkoop waarbij je eenmalig een bod kunt inleveren bij de makelaar. Dat bod kan heel eenvoudig zijn, maar het kan ook allerlei voorbehouden bevatten. Het verschil met een gewone verkoop is dat er in feite geen ruimte is voor onderhandeling. Je weet in de meeste gevallen wat ‘de richtprijs‘ is, maar dat is dan ook meteen alle informatie die je hebt.

Voor een verkoper kan dat gunstig zijn; je hebt de kans dat mensen hoger bieden, omdat er geen kans meer voor onderhandeling is. Geïnteresseerden moeten direct al hun kaarten op tafel leggen, want het is de enige kans die je krijgt. Aan de andere kant kan dat er natuurlijk voor zorgen dat de biedingen achter blijven. Niemand wil immers teveel betalen!

Bij een verkoop bij inschrijving worden meestal één of meerdere open dagen georganiseerd. Je kunt dan bij de woning gaan kijken, om te zien of het wat voor je is. Slim van de makelaar; dan krijg je als kijker heel snel het idee dat er veel belangstelling voor is. En dat kan ook zo zijn, maar het hoeft niet. Vaak heb je ook gewoon wat nieuwsgierige buurtbewoners én mensen die het in het echt toch niet zo mooi vinden. En dan heb je natuurlijk ook nog mensen die het misschien wel willen, maar de financiering niet rond kunnen krijgen.

Een kijker is niet per definitie een bieder.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Bieden en gunnen

Als je denkt dat het huis wél wat voor je is, dan kun je een bod uitbrengen. Hiervoor krijg je meestal een formulier, maar tegenwoordig kan het ook gewoon per e-mail. Je geeft dan aan:

 • hoeveel je wilt betalen;
 • of je dit onder voorbehoud van financiering wilt doen en zo ja, voor het volledige bedrag of voor een bepaald bedrag;
 • en of je nog andere voorwaarden of opmerkingen hebt

Een voorbeeld van een aanvullende voorwaarde is bijvoorbeeld de verkoop van je eigen woning.

De makelaar geeft aan tot wanneer je je bod kunt indienen en wanneer de uitslag bekend wordt gemaakt. Die uitslag omhelst overigens niet meer dan: jij bent het wel of jij bent het niet. Je hoort niet wie het krijgt, of wat diegene ervoor betaalt. Heel soms krijg je te horen dat er meerdere biedingen waren en dat jij bijvoorbeeld de laagste was, maar dat is niet altijd zo.

Daarna is het aan de verkoper. Die kan kiezen voor het hoogste bod, maar hij kan ook kiezen voor het beste voorstel. Als je bijvoorbeeld 100.000 euro ergens op biedt en je kunt het contant betalen, dan is je  bod mogelijk aantrekkelijker dan een bod van 105.000 onder voorbehoud van financiering. Of een bod van 110.000 onder voorbehoud van verkoop eigen woning. Want je weet natuurlijk niet hoe snel je woning verkocht kan worden.

Hiervoor zijn eigenlijk geen echte ‘regels’; het is helemaal aan de verkoper. Die natuurlijk óók nog het recht heeft om het niet aan iemand te gunnen.

Lees ook: Een huis kopen via de veiling

Soms moet je een stap durven zetten…

Als dit door zou gaan, dan heeft het best nog wel wat voeten in de aarde. Het gaat namelijk om een nog-net-niet-onbewoonbaar verklaard huis (niet die van het plaatje). Dan komen we dus terecht in een proces van slopen, vergunningen, bouwen en natuurlijk bakken met geld uitgeven. Hoewel we dat laatste natuurlijk wel in de hand willen houden. Uiteindelijk moet het wel passen in het leven zoals wij dat voor ons zien en dat is dus niet gaan tot de max, maar het liever houden bij het minimum 😉

We hebben best goed nagedacht over ons aanbod en vinden het allebei goed. Als in: als het wel doorgaat is het mooi, als het niet doorgaat, dan gaan we er gewoon vanuit dat er nog iets beters voor ons komt.

Maar het blijft spannend. Nu weet je wat je hebt, wat het min of meer waard is, wat je er elke maand voor betaalt én dat je het op één salaris kunt betalen. Bij een huis nieuw bouwen heb je een prachtig beeld van het eindplaatje, maar moet je ontzettend scherp zijn in de weg ernaar toe. Je kunt dan impulsief te veel geld uitgeven en daar financieel jaren last van hebben, maar je kunt ook ontzettend veel besparen en een goede basis voor de toekomst leggen.

Natuurlijk dromen we wel van ons forever-plekje en zou dit prachtige kansen bieden voor bijvoorbeeld een Tiny Office, maar het is ook allemaal nieuw en dus spannend. Met het verbouwen in mijn vorige huis lag het toch anders: dan koop je een huis en als je geld hebt, verbouw je. Nu moet je wel beginnen, want anders kun je nergens wonen. Maar: soms moet je gewoon een stap durven zetten. Een gokje wagen, misschien wel. Om dan in ieder geval over 20 jaar te kunnen zeggen: “Maar goed dat het zo gelopen is.” Ongeacht de uitkomst.

Update: het goede nieuws is dat er nóg iets beter komt, het minder goede nieuws is dat we ’t nu dus niet geworden zijn 😉

Hebben jullie ook wel eens in zo’n situatie gezeten?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

22 Comments
 1. Spannend! Hoop dat het lukt.
  Blijf het persoonlijk wel altijd een vervelende manier vinden van bieden, ga liever “direct” in gesprek met de makelaar/verkoper. Maar ik snap het wel dat dit voor de verkoper een handige manier is om het best eruit te krijgen!

  1. Klopt, ik vind het zelf ook niet de fijnste manier van werken! Tijdens de open dagen kun je natuurlijk wel het gesprek aan gaan, maar sprake van onderhandelen is er eigenlijk niet. Aan de andere kant; je kunt erin meegaan en tot de max gaan, of je kunt heel goed bedenken van: dit heb ik ervoor over en meer niet. Dat is met bieden/onderhandelen soms wel weer lastiger; want ja, ‘voor die (paar) duizend extra wil je het toch niet laten schieten’. En voor je ’t weet zit je dan toch weer boven budget.

 2. Gave mooie stap, soms is de weg of bestemming anders dan je dacht maar ook waar je naar toe wilde. Jullie instelling is helemaal goed, als het komt dan komt het naar je toe en anders volgt er iets anders. Hopelijk wordt dit het en anders komt er iets anders moois.

  1. Ja, zo staan we er echt in! En dat helpt ook ontzettend, want het is gewoon écht allebei goed. Of we het nu wel of niet krijgen. En dat is vaak toch ook wel anders; dan wil je iets bijvoorbeeld toch wel heel erg graag (of juist niet). Dit geeft wel echt rust.

 3. Lijkt me zo zenuwslopend spannend om erop te moeten wachten!! Ben je het wel of niet… Blehh!! Ik krijg altijd al de zenuwen als ik op tv naar de grote verhuizing kijk en ze daar moeten wachten op de uitslag, of ze het wel of niet krijgen, haha.
  Maar toch zal die situatie er voor mij binnen nu en 3 jaar ook aan komen, brrr nu nog even niet aan denken!
  Interessant stuk ook trouwens over deze manieren van je huis verkopen!

  1. Nu viel het gelukkig mee, omdat we er wel écht heel rustig in stonden. Maar je kijkt natuurlijk toch wel even af en toe op je telefoon of je geen bericht gemist hebt. Het is wel vlotter dan onderhandelen natuurlijk; dan kan ik op een gegeven moment écht stijf staan van de spanning. En dan kan het ook nog eens een paar keer heen en weer gaan.

  1. Haha, ja hoor! Dit ging alleen ook vrij snel. Binnen twee weken waren er twee open dagen en bod inleveren. Dat laatste was afgelopen vrijdag en maandag dus de ‘uitslag’. We hadden het huis natuurlijk wel eerder gezien, maar het was vanwege een erfeniskwestie heel lang onduidelijk of/wanneer/hoe het in de verkoop zou komen. Nu blijft het hier waarschijnlijk wel weer even rustig, tenzij er écht iets heel bijzonders te koop komt. Maar goed, dan zullen we ongetwijfeld ook niet de enige zijn 😉

 4. Een van onze kinderen zit in de situatie dat vanwege werk verhuisd moet worden naar een omgeving waarin je alleen nog maar op die manier aan een woning kan komen. Er wordt dus inmiddels al 10_duizenden euro’s boven de vraagprijs geboden en tot op heden bleek dat nog steeds te weinig. Absurde situatie en bijzonder frustrerend als je geen andere keus hebt.

 5. Hoi wij zijn zelf op zoek naar een ander huis omdat we een groenere en fijnere omgeving willen. In de zoektocht komen we veel huizen op inschrijving tegen of passanten die na één blik door het raam met een obsceen hoog bod iedereen buiten spel zetten. Inmiddels ben ik gaan denken dat we nooit het huis zullen vinden dat helemaal is hoe wij het willen. Vanuit mijn achtergrond moet dat ook zo duurzaam mogelijk zijn.

  Een tiny house trekt ons wel, maar is met een gezin (met twee drukke jongens) wel heel tiny. Tegelijkertijd houd je weinig budget over met deze huizenmarkt om iets helemaal naar je zin te maken.

  Heeft iemand hier al ervaring met bouwen met bestaande materialen? Dus afkomstig van sloop/renovatie of elders. Mijn theorie is dat zo’n huis toch ook veel goedkoper zou moeten zijn? Ben benieuwd naar tips en ideeën!

  Groetjes

  1. Wat ik heb begrepen over het bouwen met bestaande materialen: vaak ben je dan in verhouding meer geld kwijt aan arbeid, omdat het ‘moeilijker’ is om materialen die al gebruikt zijn te verwerken. Hout moeten bijvoorbeeld de spijkers/schroeven uit, stenen moeten gebikt worden, enzovoorts. Wel lijkt me dat werk dat je ook grotendeels zelf kunt doen, dus op die manier kun je daar wel weer op besparen. Waar je denk ik ook rekening mee moet houden zijn de kosten voor transport van je bouwmaterialen. Dat hoeft natuurlijk ook niet extreem duur te zijn, maar het is wel iets waar je dan zelf een en ander in moet regelen.

 6. Zou je het een optie vinden om zelf te bouwen op een eigen stuk land (dus kavel kopen)? Dan kun je het helemaal naar eigen smaak doen en ik vraag me af of het qua kosten zoveel zou schelen (een ‘bouwval’ opknappen of zelf bouwen). Zou daarbij inmiddels ook al zo’n ‘gekte’ zijn ontstaan als bij bestaande bouw? Misschien interessant onderwerp voor een nieuw artikel? Hoe dan ook is de huizenmarkt momenteel niet te doen als je geen grote zak met geld in de schuur hebt staan. Ik vraag me inmiddels af of ik ooit nog in mijn droomhuis terechtkom!

  1. Die optie houden we ook zeker open! Wel merk ik dat hier in de buurt de ‘bouwrijpe’ kavels vaak wat kleiner zijn én duurder per vierkante meter dan een bouwval kopen. Overigens zou ik dan inderdaad niet verbouwen, maar slopen. Verbouwen kost ongemerkt ontzettend veel geld, waardoor je volgens mij uiteindelijk veel duurder uit bent. Dat is overigens soms ook het geval met slopen, maar dat is inderdaad wel een leuk onderwerp voor een artikel!

   Is er in jouw omgeving weinig te vinden, of zijn het de financiële regels die jou momenteel in de weg zitten?

   1. Ik woon net buiten Amsterdam en de huizenmarkt zit hier volledig op slot. Huizen die nog enigszins betaalbaar zijn worden ver overboden door vastgoedhandelaars die ze buy-to-let kopen en vrije sector huren van 2000+ vragen. Wat ik me qua hypotheek kan veroorloven (als zzp-er) is onvoldoende om in deze regio een betere woning te krijgen dan waarin ik nu zit. Ik woon al 21 jaar in dezelfde huurflat (sociale woningbouw). Ik zou graag iets groter wonen om een aparte kantoorruimte te kunnen creëren (ik werk nu in de woonkamer). Als ik via sociale woningbouw wil ‘verschuiven’ zijn de wachtlijsten momenteel 8 tot 10 jaar of zelfs langer (en ik sta niet ingeschreven omdat ik eigenlijk niet in de sociale huur wil blijven zitten). Vrije sector is schrijnend duur hier en de inkomenseisen voor ondernemers zijn idioot hoog en als zzp-er heb je nu eenmaal een lage nettowinst door allerlei aftrekposten en onttrekking van salaris aan je zakelijk vermogen. Dat is iets waar ik steeds tegenaan loop voor welke optie dan ook. Qua omzet kan ik makkelijk een hypotheek of vrije sector huur betalen (ik betaal redelijk weinig inkomstenbelasting door de aftrekposten dus hou veel meer over dan iemand in loondienst met hetzelfde brutosalaris), maar zo ziet de bank/verhuurder het niet. Bouwkavels zijn hier ook achterlijk duur door de hoge grondprijs. Ik zou niet eens in Amsterdam willen wonen, maar ik kijk wel naar de kleinere gemeenten eromheen. Verhuizen naar de kop van Groningen vanwege lagere huizenprijzen is voor mij geen optie. Dan zit ik wel in een goedkoop huis, maar ver weg van mijn familie en vrienden. Dat is het me niet waard. Wat ik voor nu doe, is proberen de voordelen van mijn huidige woning te zien. Ik woon relatief goedkoop, ik heb een eigen plek in een bewaakte parkeergarage voor slechts 26 euro per maand (hoort bij mijn huur, probeer het nog maar te vinden in deze regio!), ik heb een megagroot balkon van ruim 12 meter en ik zit dichtbij Amsterdam, Amstelveen en Diemen met alle ‘luxe’ voorzieningen op slechts 10 tot 20 minuten rijden. En metro naar Amsterdam op 10 minuten lopen. Huizen hier in het dorp gaan momenteel vanaf 289.000 tot 525.000 in de verkoop, juist vanwege de gunstige ligging. Mensen die hun huis hier jaren terug kochten, maken nu dikke winst. En het zijn niet eens mooie of grote huizen. (Kleine appartementen gaan hier vanaf 289.000). Ik maak nu maar plannen om mijn flatje leuk op te knappen (muren fris, nieuw vloertje, nieuwe meubeltjes). De enige manier voor mij om hier nog eens weg te kunnen, is een grote zak geld bij elkaar sparen zodat ik met een kleine hypotheek en een deel eigen geld iets kan kopen. Dat gaat nog wel een tijdje duren, maar dat is misschien niet eens zo’n nadeel. Ik kan rustig wachten tot de markt tot rust komt en de prijzen dalen (ik denk dat dat onvermijdelijk is). Ik denk dat het prima is om van een mooi huisje te dromen, maar leren tevreden te zijn met wat je hebt en waar je bent, kan wel veel stress en frustratie schelen! En intussen al die leuke programma’s kijken over mensen die eigen huizen bouwen (dat lijkt me toch wel het leukste!) of mooie huizen kopen.

    1. Heel mooi dat je inderdaad nu de voordelen van je eigen woning kunt blijven zien, anders lijkt het me behoorlijk lastig om een beetje positief te blijven kijken. En inderdaad; sparen. Dan vergroot je je eigen kansen. Ik ben natuurlijk ook ondernemer en merk inderdaad dat banken dat soms toch nog wat ongrijpbaar vinden. Ik kan bijvoorbeeld niet gewoon zelf online en hypotheek afsluiten en me daarmee zo’n 1500 euro besparen. Nee, dat moet via de bank, ondanks 11 jaar aan (prima) cijfers en een lage leenwens.

     Het is dan goed om te kijken naar wat je wel hebt en gewoon je rustig voor te bereiden op eventuele toekomstige kansen. Zo doen wij het nu ook; we wonen hier leuk en vooral goedkoop. En ondertussen sparen we om toe te kunnen slaan op het moment dat zich wél een mooie kans voordoet. Dan zijn we daarin minder afhankelijk van bijvoorbeeld een bank en zitten we er ook niet tot over onze oren in.

     Overigens helpt het kijken van programma’s over mensen die hun eigen huis bouwen me soms ook wel behoorlijk om gewoon hier blij te zijn. Wat een ellende kun je daarvan hebben! Ik zou het wel graag willen doen hoor, maar zoals nu – nu eigenlijk die optie voor ons even dichtbij kwam en toch niet doorging – helpt het wel om vooral even naar de stress-kant van dat verhaal te kijken 😉

     1. We zitten wat dat betreft exact op 1 lijn! Het heeft zeker voordelen om niet te “moeten” verhuizen. Je kunt rustig rondkijken, op een rij zetten wat je wensen zijn en de marktschommelingen afwachten. Ik besef wel dat als ik ooit ècht moet verhuizen, mijn opties zeer beperkt zijn als ik geen eigen vermogen heb. Dus dat is mijn focus de komende tijd. Het geeft meteen wel een doel he? Anders vind ik sparen ook best moeilijk hoor. Ha ha, ja dat heb ik ook als ik die programma’s kijk. Ook zelf bouwen zorgt voor veel stress en heel vaak veel hogere kosten. Het relativeert je eigen situatie wel en dat is maar goed ook. Denk dat ik binnenkort maar naar de Gamma ga voor wat emmers muurverf! 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.