Consumentenbond stimuleert banken om risico-opslag te verlagen

Consumentenbond actief tegen rente-opslag

Veel Nederlanders betalen momenteel nog een risico-opslag op hun hypotheek. Dat betekent dat hun rente is hoger is, omdat ze voor de geldverstrekker een groter risico vormen. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je hypotheek hoger is dan de waarde van je woning. Deze risico-opslag zou idealiter verdwijnen op het moment dat je woningwaarde meer in balans is met het openstaande hypotheekbedrag, maar dat blijkt niet altijd het geval. Daarom schiet de Consumentenbond consumenten te hulp. Met de campagne ‘Omlaag die opslag’ roepen ze banken op om te stoppen met de hypotheekrente als melkkoe te zien.

Duizenden euro’s te veel betalen

In een ideale situatie houden banken de woningwaarde in de gaten en nemen ze proactief actie, of informeren ze klanten regelmatig over de mogelijkheid om hun rente-opslag te laten vervallen.

Als dat niet gebeurt, dan is de kans groot dat consumenten duizenden euro’s teveel betalen voor hun hypotheek. Een opslag van bijvoorbeeld 0,2% lijkt misschien niet veel, maar als het gaat om een hypotheek van 200.000 euro, dan heb je het toch over 400 euro. En als je dat bedrag structureel te veel betaalt, dan loopt dit op.

Lees ook: Gebruik je hogere WOZ-waarde voor een lagere hypotheekrente

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Goede en minder goede geldverstrekkers

De Consumentenbond heeft onlangs onderzoek uitgevoerd naar geldverstrekkers die hier goed en minder goed mee omgaan. De maximale score werd behaald door Attens Hypotheken, Delta Lloyd Plus en Obvion. Bij hen wordt de opslag automatisch weggestreept op het moment dat er genoeg afgelost is. Als je WOZ-waarde voldoende gestegen is, kun je uiteraard zelf actie ondernemen.

Nationale Nederlanden scoorde ook behoorlijk slecht. Overigens is dat best opvallend, want Delta Lloyd is weer een dochterbedrijf van Nationale Nederlanden. Ze kúnnen het dus wel.

Voorlopig is er dus nog wel wat werk weggelegd voor de Consumentenbond, die uiteindelijk hoopt dat banken zélf het initiatief gaan nemen om hun rente aan te passen als de situatie daarom vraagt.

Wat vind jij: ligt de verantwoordelijkheid voor het aanpassen van de rente-opslag bij de geldverstrekker of bij de consument?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Ik vind dit een taak voor de hypotheekverstrekker, het is toch van de kromme dat je hier als consument zelf achteraan moet gaan terwijl de bank er anders gewoon mee “wegkomt”….ik vind het verbazingwekkend dat banken nog steeds zo denken.

  1. Ja, het komt zo echt een beetje over als melkkoe en dat maakt het heel onsympathiek. Dat je je investering wilt beschermen en een risico-opslag in rekening brengt, oké. Maar wees dan ook zo eerlijk om die te laten vervallen op het moment dat je het risico weer kwijt bent. Ze wéten dat veel consumenten hier helemaal niet bij stil staan/van op de hoogte zijn. Ik vind wel dat je daar zelf ook een verantwoordelijkheid in hebt, maar als geldverstrekkers hierover beter zouden informeren, dan wéét de consument in ieder geval dat hij/zij mogelijk iets laat liggen.

   1. Exact dat, ja! Hetzelfde is natuurlijk aan de gang met de aflossingsvrije hypotheken; dat is wel een compleet andere discussie maar ik vind dat hypotheekverstrekkers hier ook een pro-actieve rol in moeten nemen. Ze hebben jarenlang geprofiteerd van allerlei complexe producten en constructies en ineens is daar De Nederlandsche Bank die waarschuwt voor mogelijke problemen in de toekomst….3x raden wie de rekening krijgt?

    Wij hebben een hypotheek met NHG en daardoor krijgen we al een vorm van rentekorting. Mijn hypotheekverstrekker BLG Wonen hanteert hier maar 2 tariefklassen in; hypotheek 90% dan marktwaarde.

   2. En hoe dan als de huizenprijzen weer zakken over een paar jaar, dan de risico opslag er weer automatisch op? Daar gaan ook veel consumenten moeilijk over doen denk ik.

 2. Het is natuurlijk niet netjes van de banken dat ze hier niet actief op acteren. Aan de andere kant kan je dan ook als voorbeeld de energiebedrijven onder de loep nemen. Ik weet zeker dat er ook heel veel huishoudens zijn die structureel te veel aan de energiebedrijven betalen simpelweg omdat ze nooit overstappen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.