Gratis bouwtekening Tiny House: zo maak je ‘m zelf!

Gratis bouwtekening tiny house
Gratis bouwtekening Tiny House: zo maak je ‘m zelf!

Ik heb het al heel vaak gezegd: zo’n tiny house lijkt me wel wat. Niet zozeer om in te wonen, maar wél als tiny office. Een inspirerende werkplek buiten het huis, die misschien zelfs nog wel als co-working space of B&B in te richten is, zodat het meer een investering dan een kostenpost is. Of het nu gaat om een tiny house bouwen of een tiny office; je kunt het met de kosten eigenlijk zo gek laten gaan als je zelf wilt. Je kunt alles helemaal op maat laten maken en daar flink voor betalen, maar je kunt ook alles zelf doen. Daarmee bespaar je stevig, zeker als je ook nog eens werkt met een gratis bouwtekening.

Waarom zelf bouwen?

Een van de belangrijkste redenen om zelf een tiny house te willen bouwen, is het kostenaspect. Je bent nu eenmaal veel minder geld kwijt als je iets zelf doet. Bovendien is het bouwen van een Tiny House redelijk behapbaar. Qua afmetingen, qua materiaal én qua binnenwerk. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om alles op elektriciteit te laten draaien, eventueel in combinatie met zonnepanelen. Dan hoef je verder niets te doen met gas.

 • Andere redenen om een tiny house of tiny office zelf te bouwen:
 • Je kunt alles helemaal naar je eigen zin maken
 • Het bespaart transportkosten; je kunt hem gewoon in je eigen tuin/schuur bouwen
 • Je leert er ontzettend veel van
 • Het voelt meer ‘eigen‘ als je het helemaal zelf hebt gemaakt

Begint het bij jou ook te kriebelen en wil je wel een poging wagen om zélf zo’n tiny house te bouwen? Dan heb je daarvoor natuurlijk een goede bouwtekening nodig.

Lees ook: Wat kost een Tiny House?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

5 x een gratis bouwtekening voor een Tiny House

Je kunt natuurlijk zelf een tekening maken of hiervoor een architect inschakelen. Maar waarom zou je het wiel opnieuw uitvinden?

Ik besloot zelf eens op onderzoek uit te gaan en vond online héél veel verschillende (al dan niet gratis) bouwtekeningen voor een tiny house. De 5 beste en mooiste (én gratis!) exemplaren deel ik hier met je.

1. Het Tiny House van Ana White

Ana White is geweldig. Deze klusvrouw maakt de mooiste dingen, vaak van bijna niets. Daarom was ik ook erg blij om te zien dat zij ook een tiny house mét bouwtekening heeft gemaakt.

Voor dit model heeft Ana een trailer als onderstel gebruikt. In dit filmpje krijg je een indruk van het bouwproces én een rondleiding door het uiteindelijke resultaat.

Haar gratis bouwtekening voor dit tiny house kun je via dit artikel downloaden. Als je iets naar onderen scrollt, dan zie je bovendien nog dat er ook een aangepaste versie beschikbaar is, met een badkamer.

2. Tiny House Design 1

De tweede gratis bouwtekening die ik vond was die van de ‘Homesteader’s Cabin’. Dit huisje heeft een benedenverdieping en een loft, waar je kunt slapen. Dankzij die loft wordt de woonkamer ook iets ruimtelijker.

Dit exemplaar lijkt echt een beetje op een huisje en kan aangevuld worden met bijvoorbeeld een mooi terras. Er is ruimte voor een keukentje, badkamer en toilet en je zou er zelfs met 4 tot 6 personen kunnen slapen. Voor leven lijkt me dat wat te krap, maar incidenteel logees ontvangen kan dus wél.

Download hier deze gratis bouwtekening

3. Tiny House Design 2

Dezelfde website biedt ook nog een andere optie. Dit is echt een wat kleiner huisje, dat bijna een beetje doet denken aan een tuinhuisje. Een belangrijk voordeel van dit huisje is dat het een stuk makkelijker te bouwen is. Het is ongeveer 2,5 bij 3,6 meter groot. Hiermee heb je een oppervlakte van nét geen 30 vierkante meter. Het huisje heeft geen loft of bovenverdieping.

Download hier de gratis bouwtekening van dit kleine huisje.

4. Tiny House Design 3

En.. nog eentje! Het bijzondere van dit huisje is dat het speciaal gemaakt is om zoveel mogelijk energie op te wekken via zonnepanelen. Dankzij het ingenieuze paneel waarop deze geplaatst worden, kun je altijd veel zon vangen. Als je dit tiny house verplaatst, dan draai je het paneel gewoon, zodat het alsnog op de zon gericht staat.

Naar schatting ben je aan materiaal voor dit huisje ongeveer 3500 tot 7000 euro kwijt. Hierbij ligt het er ook helemaal aan hoe zuinig je zelf bent. Voor de structuur hoef je niet veel meer uit te trekken dan zo’n 2000 euro, maar zaken als vloer, apparatuur en leidingwerk kunnen behoorlijk aantikken.

Deze gratis bouwtekening kun je hier downloaden.

5. Containerwoning

Denk je nu: dat zelf bouwen hoeft van mij niet; ik maak liever iets van een container, zodat ik de structuur al heb? Laat je dan hier eens inspireren voor een aantal mooie indelingen. Bovenaan elke afbeelding kun je zien of hiervoor een container van 20 voet of een container van 40 voet (of een combinatie) gebruikt is.

Lees ook: Glamtainer: een tiny house in een zeecontainer

Maatvoering

De gratis bouwtekeningen waarnaar ik in dit artikel gelinkt heb, zijn vrijwel allemaal afkomstig van Amerikaanse websites. Daar gebruiken ze een andere maatvoering dan in Nederland. Om het iets overzichtelijker te maken, heb ik hieronder de meest gebruikte maten omgerekend naar (centi)meters. Uiteraard is het verstandig om de maten nog even goed te controleren voor je daadwerkelijk gaat bouwen.

Foot – voet – ‘ : 1 voet is 0,3048 meter.

Square foot – ‘vierkante voet’ – ‘: 1 ‘square foot’ is 0,092903 vierkante meter

Inch – inch – ” : 1 inch is 2,54 centimeter

Als ergens op een tekening bijvoorbeeld 25′ – 11 1/4″ staat, dan gaat het hier om 25 voet + 11,25 inch = (7,62 meter) + (0,28575 meter) = 7,91 meter. Let op: als je de omrekentool van Google gebruikt, moet je meestal een ‘.’ gebruiken, in plaats van een ‘,’. Het wordt dan dus 11.25 inch en niet 11,25 inch.

2 x 4 = kopmaat van 50 x 100 mm (gezaagd) of 45 x 95 (geschuurd)

1 x 3 = kopmaat van 25 x 75 mm (gezaagd) of 22 x 70 (geschuurd)

3 x 3 = kopmaat van 75 x 75 mm (gezaagd) of 70 x 70 (geschuurd)

6d spijker = 2 inch, ofwel 5,080 centimeter

8d spijker = 2,5 inch, ofwel 6,350 centimeter

10d spijker = 3 inch, ofwel 7,620 centimeter

Voor elke +1d tel je 0,25 inch/0,635 cm op bij de vorige maat

Tip: je hoeft je natuurlijk niet aan deze maten te houden. Als je net iets meer of juist wat minder ruimte wilt hebben, dan kun je de maten gewoon aanpassen naar jouw wensen.

Tips voor het bouwen van je eigen tiny house

Voor je aan de slag gaat met het bouwen van je eigen tiny house of office, is het belangrijk om nog een aantal dingen te doen of in de gaten te houden:

• Zorg voor een goede tekening, met alle juiste maten erbij. Op die manier verklein je de kans op fouten. Bovendien kun je met zo’n tekening óók vast al je hout op maat laten zagen bij de houtleverancier of de doe-het-zelf-winkel. Hierboven vind je links naar een gratis tiny house bouwtekening.

Doe het gewoon. Sommige dingen lijken misschien moeilijk, andere dingen lijken bijna onmogelijk. Maar uiteindelijk merk je snel genoeg wat werkt en wat niet werkt. Er heel lang naar kijken en tegenaan blijven hikken heeft geen zin. En het is ook niet erg om fouten te maken; daar leer je alleen maar van.

• Maak een to-do-lijst. Schrijf duidelijk op wat je in welke volgorde moet doen. Schrijf het liefst je hele plan uit, inclusief de onderdelen die je er in wilt hebben (keuken? badkamer?), zodat je vooraf goed uit kunt zoeken wat waarvoor nodig is en welke volgorde het beste werkt. Als de taken nóg te groot lijken, maak je ze gewoon nog kleiner. Denk bijvoorbeeld niet speciaal in het maken van één wand, maar in het zagen van de balken, het zagen van de platen, enzovoorts.

• Denk vooraf vast na over hoe je het tiny house zult gebruiken. Hoe zie je bijvoorbeeld de indeling of opbergruimte voor je? Heb je praktisch nagedacht over zaken als stopcontacten en verwarming? Neem hier echt de tijd voor; je zult altijd weer nieuwe inzichten krijgen.

• Nodig ook eens vrienden uit. Zij hebben misschien wel hele goede suggesties en misschien vinden ze het ook nog wel leuk om te helpen. Bovendien geeft het jou even een kans om wat rust te nemen én je vorderingen trots te delen.

Ander handig leesmateriaal:

Maak jij wel eens zelf dingen? En zou het je wat lijken om zo’n tiny house zelf te bouwen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. Lijkt mij zo leuk zo’n Tiny House. Ik moest laatst een artikel erover schrijven voor mijn werk (hoe je ze kan verwarmen met een hout/elektrische kachel). Gelijk enthousiast :).

 2. Wij zijn zelf ook begonnen met een klein huis bouwen. We zijn zonder bouwtekening begonnen! Een bouwtekening zou het wel een stuk makkelijker maken. Een tiny house is erg leuk maar wel veel werk.

 3. Hoi Adine,

  Dank voor je inspiratie en de moeite om al deze bouwtekeningen bij elkaar te zetten. Ik heb de bouwplannen van de ‘Homesteader’s Cabin’ willen bekijken, maar die staan niet meer op de website. Heb jij andere mogelijkheden om ze in te zien? Ben heel benieuwd en aan het orienteren om een eigen Tiny House te bouwen.

  Hoor graag en met hartelijke groet,
  Bart

 4. Wil er ook een bouwen. Maar heb geen plek waar ik dat kan doen.
  Weet jij niet iets voor mij?

  Vriendelijke groet,
  Wouter

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.