Geld besparen met moestuingroenten die elk jaar terug komen

geld besparen moestuin

Nu het kwik weer wat meer stijgt, wordt het ook weer tijd om de moestuin klaar te maken voor een nieuw seizoen. Het meeste van de dingen die ik er vorig jaar in had, is weg. Althans, daar is bijna niets meer van te zien. Ik zag nog wat dor spul én weer wat ontkiemende aardbeienplantjes, maar daar is het ook wel mee gezegd. Gelukkig heb ik nog wat zaad van vorig jaar, dat hopelijk nog steeds gebruikt kan worden. En daarnaast was ik wel benieuwd naar moestuingroenten die elk jaar terug komen. Je kunt immers flink geld besparen met een moestuin, mits je niet elk jaar alles opnieuw hoeft te planten. Ik vond er een aantal.

First things first: de moestuin voorbereiden

Vorig jaar had ik voor het eerst sinds mijn verhuizing weer een moestuin. Een mini-moestuin, weliswaar, maar het was een moestuin. Voor de meeste dingen was ik wat te laat, maar de verschillende soorten munt deden het ontzettend goed. Daarnaast hebben we kunnen genieten van bosui (die overigens nu nóg staat) en wat worteltjes.

Zoals ik al zei: ik was écht laat.

Ik had nog een fantastische pompoenplant die superhard groeide, maar waar gewoon geen vrucht aan leek te willen komen. De aardbeien waren stekjes, dus die zouden ook waarschijnlijk dit jaar pas wat opleveren.

Nadat het oogsten echt voorbij leek te zijn, heb ik er niet veel meer aan gedaan. Dus binnenkort wil ik er even doorheen, de oude plantjes – voor zover nodig – weghalen, de grond wat omwoelen en misschien nog een beetje extra voeding of compost erbij.

Lees ook: Mini-moestuin: inplanten en naambordjes maken

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

‘Houdbare’ moestuingroenten

En dan is het natuurlijk een kwestie van zaaien of planten. Vorig jaar heb ik nog aardig wat gekocht bij het tuincentrum, omdat ik toen zo laat was. Nu gebruik ik voornamelijk zaadjes en heb ik een aantal groenten gevonden die elk jaar weer terug komen. Het voordeel daarvan lijkt me voor de hand liggend: je hebt er dan maar één keer kosten van. Uiteindelijk is het toch ook fijn als je met je moestuin geld kunt besparen.

Dit zijn:

 • Rabarber (had ik in mijn vorige tuin ook, die gaat inderdaad altijd goed!)
 • Asperge (hiervoor adviseren ze wel om al wat oudere planten neer te zetten, anders ben je sowieso twee jaar verder voor je echt wat hebt)
 • Aardpeer
 • Amerikaanse grondnoot
 • Artisjok (hier heb je wel een beetje ruimte voor nodig en het kweken kost wat tijd)
 • Mierikswortel

Ik moet zeggen: rabarber en asperges heb ik wel eens op, voor de rest heb ik niet zo’n goed idee over wat ik me erbij voor moet stellen, maar ik kan allicht eens rondkijken voor wat zaadjes of plantjes. Op de langere termijn kan het toch ook weer mooi wat tijd schelen!

Ligt jouw moestuin er alweer helemaal netjes bij?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. Er zijn nog een aantal planten die elk jaar opnieuw bovenkomen en waarvan je dus kan blijven oogsten : doorlevende kervel, zurkel en doorlevende spinazie., allerhande kruiden. Met aardpeer moet je opletten want dat woekert nogal (volgens onze dochter)

 2. De grond is te vochtig. Afgelopen weekend had ik veel kunnen doen, maar ja verjaardag, werk en maandag heb ik die 200 m2 niet kunnen omwoelen en onkruidvrij kunnen maken.

  Had ik maar niet zo lang op vakantie moeten gaan het najaar winter niet zo lang op vakantie moeten gaan. Maar ja hadden? Volgend jaar spit ik het wel in december. Is het onkruidvrij.
  Werken in de moestuin is lekker. Boek er bij, vrijwel internetloos. Uitzicht op de polder.

 3. Ik ben dol op mijn Lavas plant, komt elk jaar krachtiger naar boven. Ik gebruik de lavas in elke soep die ik maak. Met stengel en al in de pan en aan het eind van de kooktijd eruit vissen. Daarna nog een snufje zout in de soep en geen bouillonblokje (met gistextract) nodig. 1x zo’n plant neerzetten en de rest van je leven er soep van eten. Ik heb ook al heel wat mensen blij gemaakt met een uitgespit stukje van mijn lavasplant.

 4. Als je handig bent met zaadjes oogsten, kun je veel kosten besparen bij de eenjarige groenten. Mijn buurvrouw doet dat. Je kunt ook zaadjes ruilen via internet, geloof ik.

  Meer kan ik je hierover niet vertellen want een moestuin in combinatie met mezelf is alleen in theorie fantastisch. Ik heb er wel ervaring mee hoor. Maar na twee maanden heel veel tijd erin steken vergeet ik dan dat die moestuin bestaat. En dan is het net altijd een droge periode of zo. Dus van oogsten is het nog zelden gekomen.

  🙂

 5. Ik verheug me op het werken in onze moestuin; dit jaar hebben we ‘m voor het vierde jaar en elk jaar oogsten we meer. GLobaal houd ik bij wat e.e.a. kost (zaadjes, een paar plantjes), maar die kosten zijn verwaarloosbaar als je ziet hoeveel kilo’s groenten we eraf halen en hoe weinig ik tijdens de zomer- en herfstmaanden bij de groentenboer hoef te kopen bij de groenteboer! Heerlijk verse sla, courgettes, rabarber, aardbeien, spinazie, andijvie, allerlei kruiden, sperzie- en snijbonen, uien, wortels, prei etc.! Nog even geduld (het is nu nog te nat), maar dan gaan we er weer voor!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.