Goede voornemens die geld besparen of opleveren

Goede voornemens die je geld besparen (of zelfs opleveren!)

Het nieuwe jaar komt weer in zicht. En als je nog geen goede voornemens had, dan is dit hét moment om er misschien toch eens over na te denken. In veel gevallen kosten goede voornemens geld. Misschien denk je na over een abonnement bij de sportschool om die overtollige kilo’s kwijt te raken. Of wil je toch die cursus gaan doen om je carrière nieuw leven in te blazen. Ik word zelf altijd erg vrolijk van goede voornemens die geld besparen of zelfs opleveren. Hier zet ik ter inspiratie een aantal opties voor je op een rijtje.

1. Minimaliseren

Hoe fijn zou het zijn om eindelijk eens die rommelkamer of rommelzolder op te ruimen? Om weer ruimte in je kledingkast te hebben? Als dit je doel is voor het komende jaar, dan zit je goed. Minimaliseren kan je namelijk niet alleen geld besparen, maar ook opleveren.

Mits je het slim aanpakt.

Als je in januari door de folders bladert, dan lijkt het of je voor opruimen of minimaliseren juist een heleboel spullen nodig hebt. Sorteerbakken, nieuwe mappen, manden en meer.

Dat is dus niet waar. Dan ben je namelijk vooral een het organiseren, niet aan het opruimen of minimaliseren.

Dat laatste is veel fijner. Zet je overbodige spullen op Marktplaats, breng ze naar de kringloopwinkel, of gooi of geef ze weg. Geniet van de extra ruimte én het extra geld dat dit oplevert. En heb je moeite met gemotiveerd blijven? Download dan gratis de Minimalist Bingo-kaart. Als het je lukt om alle getallen af te strepen, heb je meer dan 400 dingen het huis uit gedaan!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

2. Grip op je geld krijgen

Misschien wil je het nieuwe jaar wel gebruiken om meer grip op je geld te krijgen. Om meer te sparen. Of om eindelijk uit de schulden te komen.

Neem dan zeker even de tijd om al je cijfers op een rijtje te zetten: je inkomsten, je uitgaven, eventuele extra’s.

Als je dat overzicht hebt, kun je een budget opstellen en precies berekenen hoeveel je kunt sparen. Heb je een doel voor dit geld? Zorg er dan voor dat je dit helder in beeld hebt, zodat je weet waarvoor je het doet.

Voor wat extra hulp bij het opstellen van je budget kun je hier gratis een Budgetvoorbeeld downloaden.

3. Minder digitaal zijn

Ik wil je natuurlijk niet weghouden van deze nuttige website, maar je zult ongetwijfeld ook websites bezoeken die niet zo nuttig zijn.

Hoewel ik het zoveel mogelijk probeer te voorkomen, betrap ik mezelf regelmatig op doelloos scrollen of surfen.

Als één van je goede voornemens minder digitaal zijn is, dan kun je voor jezelf een digitale detox inlassen. In dit artikel lees je verschillende tips om dat te doen.

Tips zoals je afmelden voor ‘folders’ en nieuwsbrieven en je push-meldingen uitzetten helpen je ook om geld te besparen. Je komt dan veel minder in aanraking met aanbiedingen, waardoor je ook veel minder makkelijk in de verleiding komt om iets aan te schaffen.

4. Gezonder leven

Januari is vaak een hele goede maand voor sportscholen. Toen ik nog regelmatig ging, vond ik dat altijd de ergste maand. Dan werd je ineens weer tijdens vrijwel elke les onder de voet gelopen door een zwerm aan nieuwe leden.

Een deel houdt dat tot februari vol, een deel tot maart en in april zit je meestal weer met je vaste groepje.

Als je écht gezonder wilt leven, heb je geen sportschool nodig. En je hebt ook geen nieuwe sportieve outfit nodig. Je hebt een doel en wilskracht nodig. En een buddy is ook wel heel erg fijn.

Dingen die je kunt doen om gezonder te leven én geld te besparen zijn bijvoorbeeld buiten wandelen, hardlopen, skeeleren, vaker de fiets pakken in plaats van de auto, stoppen met roken, stoppen met of minder alcohol drinken, koken zonder pakjes en zakjes, snoep en chips in de winkel laten liggen en meer water drinken.

Kies iets dat bij je past én dat makkelijk in je dagelijkse routine in te bouwen is. Als je ervoor zorgt dat de drempel laag is, is de kans veel groter dat je het ook volhoudt.

5. Een eigen onderneming starten

Misschien droom jij wel van een leven als zelfstandig ondernemer. Daar leent een nieuw begin van het jaar zich natuurlijk perfect voor. Wil je niet direct je baan opzeggen? Neem je dan voor om komend jaar serieus aan de slag te gaan met je plannen.

Je kunt bijvoorbeeld vast nadenken over je product of dienst en je kunt alvast een paar klanten proberen te vinden.

Hiermee oefen je niet alleen in het ondernemen, maar genereer je ook extra inkomen. Dat kan je weer helpen om bepaalde financiële doelen te bereiken.

Zolang je nog geen ‘echte’ ondernemer bent, kun je de inkomsten die je genereert met deze activiteiten bij je aangifte inkomstenbelasting opgeven bij Resultaat uit overige werkzaamheden. Hier kun je meer lezen over belasting betalen over je bijverdiensten.

Je goede voornemens volhouden

Als je eenmaal een of meerdere goede voornemens hebt, is het natuurlijk zaak om deze ook vol te houden.

Daarvoor maak je ze zo SMART mogelijk: Specifiek, Meetbaar, Acceptabel, Relevant en Tijdgebonden.

Als jij je bijvoorbeeld wilt richten op een gezonder leven, kan een SMART-doel zijn: “Ik wil voor 31 maart 3 kilo afvallen en dat doe ik door drie keer in de week een half uur te wandelen en geen snoep meer te eten.”

Vervolgens plan je dan in je agenda die drie beweegmomenten in en schrap je snoep van je boodschappenlijstje. Zo hoef je eigenlijk nergens meer over na te denken; je hoeft alleen maar die beweegmomenten na te leven en elk snoepje uit de weg te gaan.

En ik weet; dat klinkt makkelijker dan het is. Maar het is véél makkelijker dan op elk moment van de dag een keuze moeten maken voor gezond of niet gezond, omdat je doel ‘gezonder’ is.

Heb jij goede voornemens voor het nieuwe jaar? En wil je ze delen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

2 Comments
  1. Goedemorgen,

    Allereerst bedankt voor je leuke artikelen het afgelopen jaar. Ik heb het vaak met plezier gelezen. Dit jaar hebben we onze schuld afgelost en komend jaar gaan we beginnen met maandelijks aflossen op de Aflossingsvrije hypotheek. Ik kan niet wachten! Ik wens je een mooi nieuw jaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.