Belasting betalen over je bijverdiensten

Belasting betalen over je bijverdiensten

Een vraag die me regelmatig gesteld wordt, is: “Moet je belasting betalen over je bijverdiensten?” Het eenvoudige antwoord is: ja. Je moet in principe over al je inkomsten belasting betalen. Maar: er zijn wat haken, ogen, bijzondere situaties met uitkeringen, vrijwilligerswerk, bijstandsuitkeringen, enzovoorts. Daarom ga ik er in dit artikel tóch wat dieper op in.

Belasting betalen over je bijverdiensten

Als je een baan hebt en daar voornamelijk je geld mee verdient, dan zie je het geld dat je eventueel extra binnenkrijgt, bijvoorbeeld door wat verkopen via Marktplaats, je weekendoptredens als hobby-saxofonist of het geld dat je verdient door twee keer per jaar op een markt te staan, vaak als bijverdiensten. Logisch, want het is is niet je belangrijkste bron van inkomsten. Veel mensen denken er dan niet direct aan om die inkomsten op te geven bij de Belastingdienst.

Toch moet dat wel.

De Belastingdienst kijkt namelijk naar je inkomen. En wat jij verdient, dat is voor hen inkomen. Of dat nu betaald wordt door je baas, of op een andere manier binnenkomt. Het maakt zelfs niet eens uit of je het geld verdient met je hobby of niet. Zolang het maar meer geld oplevert dan het kost, ziet de fiscus het als ‘winstgevend’.

Lees ook: Ga hosselen!

Bijzondere situatie 1: je hebt een hobby

Met dat laatste zinnetje wil ik meteen de eerste uitzondering aanstippen: geld verdienen met je hobby. Om iets als ‘hobby’ te laten kwalificeren, vindt de fiscus dat je uitgaven voor die hobby structureel hoger moeten zijn dan je inkomsten.

Een voorbeeld: je bent dol op saxofoon spelen. Je volgt wekelijks lessen, waarvoor je 20 euro per keer kwijt bent. Daarnaast koop je één keer in de drie jaar een nieuwe saxofoon. Daarvoor betaal je 1000 euro. Je oude verkoop je dan weer voor 200 euro. Om die hobby te bekostigen, speel je elke maand een keer in het plaatselijke café. Daarvoor krijg je 150 euro per avond. Je kosten voor deze hobby zijn ruim 102 euro per maand: 4 lessen à 20 euro en (800 euro/36 maanden) voor de nieuwe saxofoon, met aftrek van het bedrag dat je terugkrijgt voor je oude exemplaar. Verdien je dan per maand 150 euro met je optreden, dan is er theoretisch gezien sprake van een winstgevende zaak.

Nog een voorbeeld: je hebt een blog over je grote hobby: het in elkaar zetten van modelauto’s. Daarop zet je wat Google-advertenties, waarmee je elk half jaar aan de uitbetalingsgrens van 70 euro zit. Dat levert je dus 140 euro per jaar op. Je hebt inmiddels best wat bezoekers en moet daardoor een wat groter hostingpakket afnemen bij je hostingbedrijf. Daarvoor betaal je 15 euro per maand = 180 euro per jaar. Je blog kost je dan geld. Je haalt er dus geen inkomen uit en dat maakt het tot een hobby. Overigens betekent dit dan niet dat je de 40 euro verschil mag aftrekken op je aangifte inkomstenbelasting. Die ben je ‘kwijt’. Hobby’s kosten geld 😉

Bijzondere situatie 2: je doet vrijwilligerswerk

Voor vrijwilligerswerk maakt de fiscus een uitzondering. Dit wordt namelijk door de overheid gezien als een mooie manier om werkervaring op te doen. Bovendien heeft vrijwilligerswerk vaak maatschappelijk nut. Daarbij komt nog dat het ook goed kan dat je onkosten maakt om dat werk te doen, bijvoorbeeld reiskosten. Daar mag wat tegenover staan. Voor bijverdiensten uit vrijwilligerswerk geldt het volgende:

• Vergoedingen voor gemaakte kosten zijn onbelast. Bij een kilometervergoeding geldt dat deze kostendekkend mag zijn. Via je werkgever kun je een onbelaste vergoeding van 19 cent per kilometer krijgen, maar als jouw daadwerkelijke kosten hoger zijn, dan mag je als vrijwilliger meer krijgen. Hierbij wordt gekeken naar de gemiddelde kilometerprijs waarvoor jij kunt rijden. Vaak is dat meer dan die 19 cent; als ik de gegevens van mijn zuinige hybride invoer bij deze checker van de ANWB en ervan uitga dat ik deze auto 7 jaar zou houden, kom ik uit op 35 cent per kilometer.

• Voor een vergoeding voor inzet geldt een maximaal uurtarief van 4,50 euro (2,50 euro als je jonger bent dan 23 jaar). Het maximum dat je onbelast per maand kunt ontvangen is 150 euro. Het maximale jaarbedrag is 1500 euro. Als je precies binnen deze grenzen wilt blijven, dan kun je tegen dit uurtarief ongeveer 27,5 uur vrijwilligerswerk doen. Daarmee verdien je dan 1500 euro in het jaar. Anders gaat het niet meer om een vrijwilligersvergoeding, maar om inkomsten.

De Belastingdienst vindt wél dat vrijwilligerswerk betaald werk niet in de weg mag staan. Als je dus een ww-uitkering krijgt en werkzaam bent als vrijwilliger, maar een (passende) betaalde baan aangeboden krijgt, dan moet je het vrijwilligerswerk ’tijdens werkuren’ opgeven. In je vrije tijd kun je het wél blijven doen.

Krijg je een bijstandsuitkering, dan mag je maximaal 95 euro per maand en 764 euro per jaar als vrijwilligersvergoeding ontvangen. Er zijn overigens plannen om deze vergoedingen gelijk te trekken met de vergoedingen voor mensen die niet in de bijstand zitten. De lagere vergoeding zou namelijk ‘niet stimulerend’ werken om vrijwilligerswerk te gaan doen.

Bijzondere situatie 3: je zit in de bijstand

Over het algemeen geldt dat je inkomsten van je bijstandsuitkering worden afgetrokken. Die uitkering is immers bedoeld als vervangend inkomen. Als blijkt dat je zelf voor een bepaald deel van dat inkomen kunt zorgen, dan gaat de overheid ervan uit dat zij dat niet meer hoeft te betalen. Er zijn echter wat uitzonderingen. Inkomsten die niet van de bijstand afgetrokken worden, zijn:

  • kinderbijslag
  • kindgebonden budget
  • persoonsgebonden budget (pgb)
  • huur-, zorg- en kindertoeslag
  • inkomsten uit arbeid van kinderen jonger dan 18 jaar
  • rente over vermogen en spaargeld
  • premies en onkostenvergoeding

Daarnaast mag je 25 procent van bijverdiensten houden, met een maximum van 202 euro per maand. Daarvoor zou je dus maximaal 808 euro mogen verdienen. Dit wordt ‘vrijlating’ genoemd. Maar: je moet altijd alles opgeven. De gemeente berekent vervolgens hoeveel vrijgelaten is. Bovendien mag je maximaal zes maanden gebruik maken van die vrijlating en moet je minimaal 27 jaar zijn en mag je maximaal de pensioengerechtigde leeftijd hebben. Als je een partner hebt, dan heb je allebei je eigen vrijlating.

Ben je alleenstaande ouder en heb je de hiervoor genoemde zes maanden al ‘gehad’? Dan geldt gedurende 30 maanden nog een vrijlating van 12,5% (maximaal 126,32 per maand). Hiervoor moet de alleenstaande ouder wel de volledige zorg hebben voor een kind tot 12 jaar.

Ben je ziek of gehandicapt, zwanger of net bevallen en kun je daardoor geen volle werkweken draaien, dan mag je 15 procent van je bijverdiensten houden. Hierbij geldt dan een maximum van 128,12 euro per maand. Deze vrijlating is voor alle leeftijden en geldt onbeperkt.

In alle gevallen moet de manier waarop de inkomsten vergaard worden, bijdragen aan het uit de bijstand komen. Overigens lijkt dat me wel heel lastig te controleren, maar dat terzijde.

Bijzondere situatie 4: je zit in de WW

Als je naast je WW-uitkering geld verdient, dan wordt dat afgetrokken van je WW-maandloon. De eerste twee maanden wordt 75% van je inkomsten van je WW-uitkering afgetrokken. 25% mag je houden. Vanaf de derde maand wordt er 70% afgetrokken, waardoor je dus 30% mag houden. Verdien je meer dan 87,5% van je WW-maandloon bij? Dan stopt je uitkering helemaal.

Je maandloon staat als het goed is aangegeven op de beslissingsbrief die je over je WW krijgt.

Daarnaast zijn er mogelijkheden om voor jezelf te beginnen met (tijdelijk) behoud van je WW-uitkering. Hiervoor is het slim om nauw samen te werken met het UWV, zodat je precies weet wat je wel en niet mag doen en wat je kunt verwachten. Hiervoor maakt het onder meer verschil of je gebruik maakt van een startperiode en of je WW-uitkering voor of na 1 juli 2015 gestart is. Hier lees je daar meer over.

Lees ook: Creatieve ideeën voor het starten van een online onderneming

Bijzondere situatie 5: je verkoopt je overbodige spullen op Marktplaats

Je bent stevig aan het opruimen, zet je overbodige spullen op Marktplaats en verdient daar een leuk bedrag mee. Hoe zit het dan? Ook dan draait het eigenlijk weer om winst en of er sprake is van een structureel karakter. Verkoop je je halve huisraad (waar je ongetwijfeld meer voor hebt betaald), dan mag je dat geld gewoon in je zak steken. Koop je dingen op, om ze vervolgens voor iets meer te verkopen via Marktplaats, dan wordt het een ander verhaal. Dan doe je dit regelmatig (= structureel) en maak je vaker winst. Dan is het wél een bron van inkomsten, waarover je belasting moet betalen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Hoeveel belasting betalen?

Dan rest natuurlijk nog de vraag: hoeveel belasting moet je betalen over je bijverdiensten? Dat is voor iedereen verschillend. In Nederland werken we met een schijvenstelsel. Ik zal mezelf even als voorbeeld nemen. Ik heb werk en krijg dit jaar (en de komende 35 jaar) nog geen AOW. Dan gelden voor mij de volgende schijven:

1: Inkomen tot en met 68.508 euro = 37,35% belasting

2: Meer dan 68.508 = 49,50% belasting

Bron: Belastingdienst 2020

Als ik via mijn onderneming een inkomen heb van 15.000 euro en ik verdien er via Marktplaats-handeltjes (dus niet de verkoop van mijn oude spullen) nog 4000 euro bij, dan betaal ik over die 4000 37,35%. Ik blijf dan met het totaalbedrag van 19.000 euro namelijk nog binnen de eerste schaal.

Verdien ik via mijn onderneming al 68.000 euro en leveren mijn Marktplaats-handeltjes me nog steeds 4000 euro op, dan betaal ik over de eerste 68.508 euro 37,35% belasting en over de resterende 3492 euro 49,50%. Die 3492 euro valt namelijk in de hoogste schijf.

Hoe doe ik dat zelf?

In principe vallen al mijn inkomsten onder mijn bedrijf en die geef ik ook op die manier op. Ik heb geen Marktplaats-handeltjes – buiten de incidentele verkoop van eigen spullen – en mijn ‘blog-hobby’ heb ik inmiddels ‘geannexeerd’. Alle inkomsten komen dus gewoon zakelijk binnen en worden ook op die manier verwerkt. Inhoudelijk heeft bloggen namelijk veel overeenkomsten met mijn werk en ik investeer ook in het uitbouwen. Op deze manier kan ook bijvoorbeeld hostingkosten of kosten voor cursussen aftrekken.

Was dat niet het geval, dan zouden bijvoorbeeld inkomsten als die via Google AdSense of een betaalde samenwerking apart opgegeven moeten worden, mits ze hoger zijn dan de kosten.

Vind jij het logisch dat je belasting moet betalen over bijverdiensten?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
  1. Belasting betalen over inkomen vind ik logisch, zeker omdat je meer betaalt naarmate je meer inkomen hebt. En bijverdiensten geven inkomen. Dus ja. logisch.

    Liever had ik overigens gezien dat er een basisinkomen was voor iedereen. En meer belasting op consumeren. Maar daarvoor is in Nederland helaas geen meerderheid te vinden….

    1. Nee, dat lijkt het inderdaad toch steeds maar niet te redden. Ik zou op zich wel heel benieuwd zijn wat een basisinkomen met de maatschappij doet. Gaan mensen dan ook daadwerkelijk minder werken? Of houden ze hun ritme zoals het nu is aan en gaan ze juist veel meer consumeren, omdat ze dat basisinkomen optellen bij de rest? Met een belasting op consumeren zou je dat misschien weer wat terug kunnen dringen, maar vooralsnog heb ik het idee dat de overheid het vooral heel prettig vindt als wij veel consumeren.

  2. Ja, eigenlijk wel. Als je geld verdient, moet je er automatisch belasting over betalen. En als ik zie hoe toch de meeste dingen goed geregeld zijn in Nederland dankzij ieders bijdrage, vind ik belasting betalen ook wel oké. Zo draag je bij aan het land.

    1. Mooi punt! Hoewel er van mij nog wel wat zorgvuldiger mee om mag worden gegaan, wordt belastinggeld over het algemeen gebruikt voor goede dingen, die ons comfort hier vergroten én Nederland weer verder helpen. Dat is wel heel erg belangrijk.

  3. Twijfelgeval: autodelen. Door autodelen lukt het me om fors op mijn autokosten te besparen. Maar is dat dan verdienen?Om die auto te kunnen delen (verhuren via SnappCar of MyWheels) moet ik kosten maken, want het hebben van een auto kost geld nog voor ie ook maar een meter gereden hebt. En natuurlijk sluit ie sneller.
    Bij MyWheels zijn ze er vrij vaag over: als je je auto niet ‘bedrijfsmatig’ verhuurt hoef je de inkomsten niet op te geven. Het zou om inkomsten uit vermogen gaan, niet uit arbeid. Zelfs de Belastingdienst is er vaag over, vol ‘mogelijk’ en ‘misschien’.

    1. De Belastingdienst lijkt het vooral belangrijk te vinden of je winst maakt. Als jij je eigen autokosten drukt door je auto af en toe te verhuren, dan maak je er nog geen winst mee. Je hebt inderdaad gewoon je lopende kosten en die worden niet lager (hooguit hoger, als je kijkt naar onderhoud/slijtage) als je je auto verhuurt. Koop je drie barrels die je continu verhuurt, zodat je elke maand een leuk extraatje overhoudt, dan verdien je er (structureel) geld mee. Dan zouden het weer inkomsten zijn. In jouw situatie zou het me – op basis mijn eigen research dan – erg verbazen als dit onder inkomsten wordt geschaard.

  4. Nog een. Ik verhuur een appartement op mijn bovenverdieping en dat levert maandelijks honderden euro op. Gelukkig voor mij wordt dit gezien als inkomen uit vermogen. Ik betaal vermogensrendementsheffing over de WOZ-waarde van het verhuurde deel van de woning. Dat is gelukkig voor mij aanzienlijk minder dan wanneer ik de huur zou moeten opgeven als inkomen in box 1. Ik heb natuurlijk wel kosten: verbouwen, opknappen, stofferen, meubileren, onderhoud, meer energieverbruik.
    Overigens is het verhuren van een kamer volledig belastingvrij tot een huuropbrengst van ca. 5000 euro per jaar. Je levert een stukje privacy in maar 5000 euro is ook niet niks. Heb je ruimte te veel en geld te weinig, dan is de ze bijverdienste het overwegen waard.

  5. Mooi uitgewerkte blog met goede informatie. Er bestaan nogal veel misverstanden over de belastingen, las laatst eens op FB dat iemand werd gewaarschuwd dat als hij wat op MP verkocht , dit dan echt moest opgeven. Zo ver gaat het gelukkig niet. Zoals jij al zegt, zodra iets verdiensten worden dan moet je dat opgeven en er blijft natuurlijk altijd een wat grijs gebeid. Ik ben het eens met de regels inzake de bijverdiensten. Maar ik merk vaak ook met bv de aftrekbare zorgkosten dat mensen erg bang zijn iets op te geven wat niet precies omschreven wordt. Ik geef dan vaak ook aan dat niet alles strikt omschreven is/kan zijn. Bv een rolstoel mag niet worden afgetrokken, dit omdat het een WMO voorziening is. Maar als jij iets extra’s voor de rolstoel nodig hebt wat niet of ten dele vergoed wordt, dan kun je vaak het wel voor elkaar krijgen om dit wel als zorgkosten op te geven. De inspecteur die beslist dat uiteindelijk en daarmee kun je in gesprek.

  6. Hoi Adine, mooi uitgewerkt verhaal. Alleen daar waar je de belasting tarieven noemt van extra inkomen ga je iets te kort door de bocht. Er wordt namelijk nog geen rekening gehouden met de op en afbouw van je heffinskortingen.

    Iemand die bijvoorbeeld euro 15000 verdient en daarnaast nog extra bij verdient betaalt effectief maar iets van 9% extra belasting erover. Heeft degene een kind dan kan dit zelfs nog maar 2% zijn. Wel is er afhankelijk van het inkomen san mogelijk nog wel 5,65 % bijdrage zvw verschuldigd.

  7. Ik vind dit best wel een lastig punt. Werk in loondienst, daar betaal ik belasting voor. Daarnaast werk ik nog hard als ZZP’er en kom ik vaak wel uit op 50 uur per week. Het is dan wel heel zuur om daar zoveel belasting over te moeten betalen. Ik compenseer dat dan maar door mijn telefoonabonnement zakelijk te hebben en zo nog wat zaken…

    Aan de andere kant ben ik ook blij dat ik het kan betalen hoor. Maar dolle pret is het niet!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.