Vrijwilligerswerk

Af en toe komt er vrijwilligerswerk op mijn pad. Meestal is het dan werk dat te maken heeft met mijn werk en dat ik dus mooi even tussendoor kan doen. Op zich zou ik ook best iets op meer structurele basis willen doen, maar dat komt er qua tijd/energie meestal niet zo erg van. De laatste tijd komen echter op de radio steeds twee reclames langs die me toch wel triggeren: een oproep om politievrijwilliger te worden en een oproep om ‘maatje’ te worden.

Het politievrijwilligerverhaal is wel zeker een halve dag in de week, maar daar staat tegenover dat je er wel weer een vrijwilligersvergoeding per uur voor krijgt. Het maatjesverhaal legt iets minder druk op je schema; dat is 2 uurtjes per week, of soms zelfs per twee weken. Hier in de (overigens vrij wijde) omgeving hebben ze een project voor kansarme jongeren en een project voor volwassenen/ouderen.

Op zich lijkt het me heel mooi om ook zoiets te kunnen doen. Je doet er een ander plezier mee, maar je hebt er zelf natuurlijk ook wat aan, al is het maar om nog meer te waarderen wat je zelf allemaal hebt en kunt. Maar de echte commitment is wel iets wat me tegenhoudt: het is een vast punt op de agenda en dat is best iets waar ik wat moeite mee kan hebben. Ik doe best wel eens dingen op vaste tijden en vaste dagen, maar heb altijd de ruimte om het toch niet te doen. Als het om iets gaat waar mensen bij betrokken zijn, dan kun je dat gewoon niet maken, vind ik dan.

Ik denk dus dat ik het nog even laat sudderen en ga ook eens goed nadenken over welk van de twee me nu leuker lijkt en eens zien wat er hier praktisch haalbaar zou zijn. Het zorgt natuurlijk (hopelijk) ook weer voor een beetje extra structuur in mijn eigen leven, wat op zcih ook helemaal niet gek is…

Doe jij vrijwilligerswerk? En hoe, wat, waarom? Zou je het aanraden of is het toch ook best wel een belasting?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

8 Comments
 1. Ik heb jarenlang vrijwilligerswerk gedaan, voor eigen verenigingen en die van gezinsleden, en ook (heel veel zelfs) voor school. Momenteel doe ik bewust niets, want met kwetsbaarder wordende ouders ga ik mijn batterijen opladen voor wanneer zij me nodig hebben.

 2. Ik geef leiding bij scouting (bij elkaar zeker een 3 of 4 uur in de week, elke zaterdag, en bij kampen etc meer), en ik zit in de diakonie bij de kerk. Voor mij voegt het echt wat toe: ik zorg dat ik mezelf blijf ontwikkelen, leer meer mensen kennen, en het zijn gewoon dingen die ik erg leuk vind om te doen. Zeker als je thuis werkt is het denk ik erg goed om iets van vrijwilligerswerk te doen, zodat je onder de mensen blijft komen.

 3. Herkenbaar.. ik roep altijd dat ik van alles wil doen maar dan wel incidentele klussen of kort lopende verplichtingen (geld niet alleen voor vrijwilligerswerk). Het enige wat ik al lang doe is 1 x per maand of 3 weken anderhalf uur in de speelotheek mensen helpen met kiezen/uitlenen enz. Dat maatjesproject vind ik echt top maar raakt enorm mijn (betaalde) baan en dat is voor mij reden om het niet te gaan doen.
  Fijn weekend! Christel

 4. Ik doe het nu een jaar en vond het prima te combineren. Toch ontkoppel ik me de komende maanden even omdat werk en studie me net teveel tijd kosten ook nog vrijwilligerswerk erbij te doen. Ik blijf wel naar bijscholingen gaan want zodra ik ruimte heb, wil ik wel weer gekoppeld worden. Geeft veel voldoening me nuttig te maken bij iemand die dat goed kan gebruiken.

 5. Ja dat is precies wat mij ook tegenhoudt iets met mensen te gaan doen. Ik werk al een dag in de week vrijwillig in het dierenasiel (naast mijn part-time baan)maar als je dan een dagje niet kunt (wat bij mij bijna nooit voorkomt) is dat toch minder erg, omdat je werk dan door iemand anders gedaan kan worden. Een persoon af moeten zeggen voelt toch heel anders. Ik heb wel gedacht om iets te gaan doen als koffieschenken in een bejaardetehuis (naast mijn andere vrijwilligerswerk) en het daar gezellig te maken voor een groep mensen. Dat voelt toch weer heel anders als je niet kunt.

 6. Ik ben zelf vrijwilliger van stichting baby hope. Mensen brengen de overblijfselen van hun kraampakket bij mij en ik invetariseer dat, waarna het eens in de ±4maanden bij mij word opgehaald en naar derde wereldlanden word gestuurd (dit zou alweer niet zo geschikt zijn voor jou omdat je erg achteraf zit denk ik).
  Zo deel ik mijn eigen tijd ervoor in maar doe ik toch iets!
  Verder berust ik mij erin dat ik meer vast vrijwilligerswerk kan gaan doen als ik ouder ben, ik heb het nu gewoon te druk met een baan en 3 kinderen om bijvoorbeeld maatje te worden ofzo, dan denk ik; het komt ooit nog wel.

 7. Ik ben vooral op de school van mijn kinderen druk. 1 x in de 2 weken een ochtend als bibliotheek ouder. En sinds kort 2 x overblijf"juf" in de week (hier krijg ik een vergoeding voor.
  Dus werken met kinderen en samen met andere ouders. Heerlijk om te doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.