Stroomverbruik verminderen: makkelijke maatregelen

Minder stroom verbruikenOp dit moment is mijn stroomverbruik vrij royaal. Ik zit op iets van 2600 kWh, wat volgens het Nibud zo’n 600 kWh meer is dan normaal is voor een huishouden met één persoon. Natuurlijk zijn hier ook wel eens meer mensen, maar om daar een verbruik van zo’n 30% extra op af te schuiven lijkt me ook weer wat ver gaan.

Als ik ervan uitga dat ik in de maanden oktober tot en met maart meer stroom verbruik omdat het sneller donker is en de kachel aan staat (pelletkachel gebruikt stroom) en ik naar die +- 2000 kWh toe zou willen, dan zou ik qua verbruik ik die zes maanden moeten streven naar ongeveer 200 kWh per maand. In de zomerse maanden kan het verbruik dan naar zo’n 133 kWh per maand.

Maar: dit zou niet ‘lekker leven met minder’ zijn, als ik dat niet het liefst op een zo makkelijk mogelijke manier deed, die 1) het liefst geen afbreuk doet aan prettig leven en beter nog: 2) misschien zelfs nog wel wat toevoegt.

Daarom heb ik een paar manieren bedacht om dit aan te pakken:

1) De buitensensoren beter instellen. Ik heb er een aantal die nu echt op elke tak reageren, waardoor de halve nacht een schijnwerper staat te branden. Zonde van de stroom, maar ook niet bevorderlijk voor mijn nachtrust. Dit had ik overigens al maanden op de planning staan en heb ik afgelopen vrijdag even gedaan. Daarmee is dit punt dus eigenlijk al geregeld.

2) De kachel ’s nachts uitzetten. Ik heb hem zo geprogrammeerd, dat hij rond een uur of 10/11 (om eerlijk te zijn weet ik niet meer precies HOE ik hem nu ingesteld heb) uit gaat. Dan koelt hij af en gaat hij daarna in slaapstand. De volgende dag gaat hij weer vanzelf aan. Nu ben ik mezelf weer aan het aanwennen hem na het afkoelen met de knop uit te zetten. Dan gaat hij de volgende ochtend niet vanzelf aan en duurt het iets langer voor het warm is, maar het bespaart wel de hele nacht stroom én pellets, want als ik ’s morgens pas om 9 uur mijn bed uit ben, hoeft hij natuurlijk niet al vanaf 7 uur te branden. Als het echt superkoud wordt ’s nachts pas ik het schema denk wel aan, want anders loop ik het risico dat de gewone verwarming aanslaat en dat is dan weer de verkeerde besparing.

3) Computer uit. Ik laat hem altijd veel te lang in sluimerstand staan, met het idee dat ik straks écht nog even aan het werk ga. Beter kan ik gewoon mijn lijstje afwerken en daarna de boel uitzetten. Dat is fijner voor m’n gemoedsrust, het zorgt ervoor dat ik productiever ben in mijn werktijd, is vast beter voor de computer én bespaart stroom.

4) Lichten beter in de gaten houden. Hoewel ik vrijwel overal LED heb en dit dus echt geen megazoden aan de dijk zet, is het zonde om de hele avond (of soms nacht) in de keuken een vergeten lichtje te laten branden.

5) TV-kastje uitzetten. Als eerste is minder kijken natuurlijk niet gek: zo’n plasmascherm vreet stroom. Maar als ik dan toch kijk, dan moet ik daarna wel het zenderkastje uitzetten. Dat vergeet ik best regelmatig, waardoor hij toch lang aan staat, in plaats van op standby (waar ik eigenlijk ook al geen fan van ben). Het is maar een druk op de knop, dus helemaal geen reden om het niet te doen.

Voor januari heb ik – met oog op koud, 31 dagen, enzovoorts, bedacht te streven naar een waterverbruik van 4 kuub, een gasverbruik van 40 kuub en een stroomverbruik van 210 kWh. Aan het einde van de maand kijk ik in hoeverre ik daar (deels) dankzij de bovenstaande maatregelen in ben gekomen, zodat ik aan de hand daarvan weer kan kijken of het handig is om nog meer aanpassingen te doen.

Hoe ga jij om met je stroomverbruik: werk je met streefgetallen of ben je gewoon doorlopend bezig met zo min mogelijk verbruiken?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

5 Comments
 1. Je gas verbruik voor komende maand lijkt me vrij laag, maar dat zal wel met je pelletkachel te maken hebben. Je stroomverbruik lijkt me daarentegen voor 1 persoon vrij hoog. Wij gebruiken in de winterperiode ca 20 KWh / week en we zijn echt niet continu bezig met zo min mogelijk verbruiken. Heb je ook een idee wat de aandeel daarin van je plasma scherm en je pelletkachel is? Ben benieuwd of je wellicht nog andere stroom-eters aan hebt staan die je wellicht niet in de gaten hebt. Wellicht is het nuttig om met achter elke stekker met een eenvoudige energiemeter (€ 10,-) het verbruik te meten?

  1. Mijn gasverbruik is inderdaad laag dankzij de pelletkachel en ook wat betreft mijn stroomverbruik heb je gelijk: dat is heel hoog voor 1 persoon! Ik werk natuurlijk wel thuis, dus het is niet zo dat ik 8 uur per dag van huis ben. Hier staat altijd wel wat aan, wat dat betreft.

 2. Wij hebben met een apparaat gemeten waar ons stroomverbruik vandaan kwam. Dat hebben we, indien nodig aangepast. Nu weten we dus wat we gebruiken en maandelijks houden we dit bij.
  In de droge wintermaanden staan hier 's nachts 2 apparaten water te verdampen. Liters per nacht en vergeet ik ze even zit het vocht% zo weer rond de 30%. Hard nodig dus, maar wel stroomvreters.
  In het maandelijkse overzicht is dus precies te zien of de apparaten aangestaan hebben of niet.
  Gasverbruik hebben we niet. Dat scheelt lekker. Geen vast recht gas. We koken dus elektrisch en onze vloerverwarming is dat ook.

  1. Dat is wel heel apart ja! Gebruik je ze misschien vaker? En is het hogere verbruik echt te wijten aan die twee apparaten, of is er misschien nog iets in jullie huishouden gewijzigd? Toen ik een nieuwe wasmachine kocht, moest dat volgens de energielabels aanzienlijk schelen, zowel in water als in stroom!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.