Sparen: meer plan, minder go with the flow

Sparen stond het afgelopen jaar niet heel erg hoog op het prioriteitenlijstje. Aan het einde van het jaar maakte ik nog wel een beetje een eindspurt, maar om nou te zeggen dat ik echt klappers heb gemaakt: niet echt. Voor 2015 heb ik wel een aantal hele heldere spaardoelen en om die ook daadwerkelijk te realiseren, heb ik een extra onderdeel toegevoegd aan mijn Excel-document: Verwachte extra inkomsten.

Daarin vul ik per maand in wat ik verwacht aan betalingen die nog open staan. Daar heb ik vervolgens een formule aan gekoppeld, zodat direct duidelijk wordt wat die extra inkomsten betekenen voor de buffer, de hypotheekaflossing, de vakantiespaarpot en de verbouwing. Zo kan ik aan het begin van de maand alvast zien hoe ver ik aan het einde van de maand kan zijn. Zoiets motiveert altijd en het houdt me ook scherper. Het is immers zonde om aan het begin van de maand te zien dat het spaarsaldo met €1000 omhoog kan, en vervolgens aan het einde van de maand te constateren dat je er misschien net €100 bij hebt geschreven.

Voor januari heb ik het overzicht vast gemaakt en dat ziet er héél goed uit. Als alles volgens verwachting gaat, dan komt er minimaal zo’n €2200 binnen. Dat betekent dat ik in januari de volgende twee belangrijke stappen al kan zetten:

  • Hypotheekaflossing van €800 (= bijna 10% van mijn doel voor 2015)
  • Zorgverzekering in één keer betalen van de buffer, zonder dat die daarvoor onder de €5000 hoeft te komen

Nou, als dat geen motivatie is! Je weet immers nooit hoe de rest van het jaar gaat verlopen, dus een vliegende start is altijd welkom. Dat betekent echter wel dat ik het héél rustig aan moet doen op de lopende rekening, want in principe moet ik daar dan nu uitkomen met wat er op dit moment nog op staat. Overzicht houden is daarin in ieder geval belangrijk, dat maakt het altijd weer makkelijker om de juiste keuzes te maken.

Heb jij al een beetje in beeld hoe januari er voor jou financieel uit gaat zien? En is dat goed, of moet je ook wel even rustig aan doen na een dure december?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
  1. ja! man heeft veel overuren gemaakt voor de kerst, dus zijn inkomen in januari is lekker hoog! hoeveel exact zie ik volgende week dinsdag op de rekening (of t loonstrookje als de post eerder is dan de bank :p) maar w hebben al een lage schatting en dus ook een lage schatting vna t bedrag wat naar de spaarrekening gaat in januari, op vakantiegeld/13e maand(man in juli ivm 4 wekelijks loon, 2x in die maand) is het spaarbedrag nog nooit zo hoog geweest 😀 dus wij zijn blij! elke maand weer afwachten wat het loon voor ons beiden zal zijn, dus verder dan januari weet ik het ook nog niet. in de loop van de maand worden steeds meer bedragen concreter.. de laatste werkdag van de maand weet ik mijn precieze inkomen van de volgende maand etc. en evt extra uitgaven gaan van het bedrag af wat naar de spaar gaat natuurlijk.. (onverwachte uitgaven, de rest zit al in ons excel schema verwerkt natuurlijk)

  2. Ik ben.nu al bezig met het wegvallende inkomen vanaf oktober. Dus ook de zorgpremie wordt in 1 keer betaalt en de boodschappen gaan strikt op budget.
    Alles wat er voor de zomer betaald kan, doe ik.

  3. Ik werk al een tijd met jou idee, een excel maken met verwachte inkomsten en uitgaven. (voor de zaak) Ik doe dat als ik facturen maak en dat is twee keer of drie keer per maand. Het werkt goed. Ik ga ook hard werken aan de spaar. Man is samen met een compagnon een nieuw bedrijf begonnen die extra inkomsten. Ga ik allemaal storten naar de buffer in case off.. Wij hebben geen AOV

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.