Sparen in 2015

2015 wil ik graag in gaan met een paar concrete doelen. Niet te veel, maar ook niet niets. Eerder schreef ik al over de aflossingen die ik voor 2015 gepland heb en nu een stukje over het sparen. Of beter gezegd: het zorgen voor een buffer.

Een minimale buffer is voor mij toch wel €10.000, liever zelfs nog €15.000. Ik merk dat ik dat bedrag steeds verder naar boven bijstel op het moment dat ik weer wat in de buurt kom, apart is dat! Nu zou ik kunnen zeggen dat ik ga voor de €10.000, maar aangezien ik al zeker op de helft zit, is dat misschien niet zo’n enorme uitdaging. €15.000 lijkt wel weer héél veel, dus €12.500 lijkt me een mooie middenweg. Met de kanttekening dat ik dat bedrag misschien nog wel (omhoog!) aanpas als dat halverwege het jaar haalbaar lijkt.

Om bij de €12.500 te komen, moet ik nog zo’n €7500 bij sparen. Samen met de geplande hypotheekaflossing betekent dat dat ik al met al toch een dikke €15.000 aan de kant moet zetten. Nu zit er nog wel het één en ander in de pijplijn, maar het lijkt wel behoorlijk pittig.

Dit zou dus wel betekenen dat ik mijn verdeling weer wat aan moet passen. Op dit moment spaar ik 35% voor de buffer, 25% voor de hypotheekaflossing, 25% voor de vakantie en 15% voor de verbouwing. In 2015 heb ik de volgende verdeling in gedachten:

35% voor de buffer
35% voor de hypotheekaflossing
15% voor de verbouwing
15% voor de vakantie

De verbouwing hoeft niet keihard te gaan, maar het is wel prettig om daar wat reserve op te houden, zeker omdat het ook voor onderhoud is. Het doel voor de vakantiepot heb ik op €3000 ingesteld (grove schatting voor een Amerika-reis, een ticket en huurauto tikt toch altijd redelijk aan), en daar zit ik al op de helft. Het maakt dus niet uit als dat even iets minder hard gaat. Ik wilde komend jaar toch weer iets meer gaan opletten, dus wat minder vaak dan 5x weg is dan ook écht wel te doen 😉 Bovendien heb ik inmiddels ook gezien dat je ook ontzettend goedkoop weg kunt. Dus mocht ik het écht niet meer houden, heb ik nog wel een aantal opties die ook niet direct de wereld kosten.

Tot slot: tijdens het doen van de administratie (lees: het opsnorren en inboeken van tig bonnetjes) kwam ik op een lumineus idee: ook zakelijk gaat de rem erop en ga ik eens werken aan een buffer. Die had ik altijd, maar met huis/verbouwing verdampte dat uiteindelijk ook. En soms ook aan kleinere dingen, zakelijk ‘voel’ je het toch minder. Behalve dus als je dan de 600.000 bonnetjes ervan in moet boeken. Om mezelf die ellende toch iets meer te besparen, ga ik voortaan ook over mijn zakelijke uitgaven wat beter nadenken. Scheelt hopelijk ook nog behoorlijk wat! Dus die iPhone 6 en nieuwe computer komen er voorlopig nog even niet 😉

Hebben jullie voor het sparen nog speciale doelen voor 2015? En wat vind je van de bovenstaande verdeling?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. ons spaardoel voor 2015 staat op 10.000 euro. geen idee of het haalbaar is of niet. beetje een gok aangezien we onze inkomsten van te voren niet weten.. we zullen zien 🙂 hangt natuurlijk ook af van de extra uitgaven die we wel of niet doen 😉 maar ook heel erg van de inkomsten. we zullen zien 🙂

  en in januari eens naar een hypotheekverstrekker om te kijken wat we nu werkelijk aan hypotheek kunnen krijgen. geen idee of mijn inkomen als gastouder mee wordt gerekend (veel is het niet maar toch :p). en afwachten of we een huis kunnen kopen (dan vervalt het spaardoel natuurlijk! het geld wat er nu is (22.000…) en inkomen volgend jaar wordt dan grotendeels in het huis gestopt (nieuwbouw dus moet een keuken in, badkamer, vloer, raambekleding, en natuurlijk behang, en weet ik veel wat er nog meer bij komt kijken) spaargeld zal dan juist slinken.. ipv met 10.000 groeien 😉

  ik hanteer verder geen potjes systeem dus ik hoop dat er naderhand nog wat buffer overblijft 😉 maar dat hebben we zelf aardig in de hand natuurlijk. en nog eens verdiepen in hoe het werkt met hypotheek van een nieuwbouwhuis.. hoeveel je tijdens de bouw al moet betalen aan hypotheek etc.. aangezien we onze huur (710) ook gewoon moeten betalen 😉 en helaas kunnen we de huur pas opzeggen vanaf het moment dat het koophuis af is en gekeurd door GGD.. tot die tijd zal ik moeten opvangen in mijn huidige woning dusook nog langer (1 of 2 mnd) dubbele lasten… 🙁 gedoe..

  1. Ik ben heel benieuwd, hopelijk krijg je goed nieuws over de hypotheek! En ja, dan slinkt het spaarsaldo natuurlijk wel, maar dat wil niet automatisch zeggen dat het helemaal weg is. Mocht het komen tot het kopen van een huis; zorg dan ook mooi dat je alle kosten (notaris, etc.) even goed bijhoudt, want je kunt best het één en ander nog aftrekken van de belasting. Dat scheelt dan toch weer! Als je later weer moet zoeken, kun je er vergif op innemen (ik dan) dat je alsnog het een en ander misloopt.

  2. denk dat het spaargeld aardig op gaat aan badkamer, keuken, vloer, gordijnen, behang.. en vast nog een hoop kosten aan onvoorziene dingen… 😉 en al tijdens de bouw hypotheekrente betalen (wordt in t begin nog bijna opgeheven door rente op het bouwdepot (heb ik gister gelezen.. 😉 we leren elke dag bij :D) maar je betaalt al vanaf het begin.. dus dan komen er extra lasten en dus minder sparen… maar we gaan inschrijven op 5 nieuwbouwwoningen (meer mag niet helaas :p) en we zien wel of we kan maken. zsm naar hypotheker, ook nog even informeren of mans overuren meegerekend worden. hij heeft in januari gesprek met zn leidinggevende, kan evt ook vragen om een all in salaris dan om te zorgen dat het in zn contract staat 😉 wel jammer dat we voor 5 jan moeten inschrijven maar voor die tijd redden we het niet meer om dingen concreet te krijgen vaan een hypotheker denk ik.. (maar ja dat is onze eigen schuld.. daar laks mee, uitstellen, komt wel (en te druk :p moeten oppas regelen als we naar hypotheker gaan enz)

 2. Dat die buffer steeds bijgesteld wordt naar boven, daar hebben we hier ook last van :-)Dat komt hier o.a. omdat de omzet op de rekening met 2 kinderen die 3 dagen naar de kinderopvang erg groot is. Mocht er met toeslagen of salaris iets mis gaan is het wel fijn dat je zonder morren even wat geld heen en weer kan sluizen. Als dan de auto met de wasmachine het begeeft is er nog niets aan de hand. Het gevoel van de buffer is gewoon heel fijn.

 3. Mijn spaardoel voor 2015 is nogal vaag… zo veel mogelijk sparen! Maar… met een hele grote maar… Sparen mag bij mij niet ten koste gaan van leven. Dus lekker eten, een fijn wijntje, geurkaarsen enzo zullen ook in 2015 niet ontbreken.
  Mooi spaardoel heb je!

  1. Nou ja, dat heb ik dus ook een beetje. Ik wil niet alleen maar blind inzetten op sparen, maar juist een mooie balans vinden. Een doel heeft dan twee handige kanten: het is iets waar je naar toe kunt werken, maar het is tegelijkertijd een soort eindpunt.

  2. Precies! En een financieel doel zorgt er bij mij voor dat ik heel bewust koop en dus ook heel veel dingen niet. Ik maak hierin echt heel bewuste keuzes. Dat zul jij ongetwijfeld ook doen, anders kun je nooit zo'n mooi bedrag bij elkaar sparen!

 4. Waar ga je heen dit keer in Amerika?
  Wij hebben ook weer plannen, de meivakantie, tickets zijn alleen nog zo prijzig.
  Het sparen gaat voor geen meter dit jaar haha, we zijn nu sinds een jaar verhuisd en alles is wel een stuk duurder en groter;).

  1. Als ik echt weer een week of 2 of misschien zelfs drie ga, dan denk ik over een mooie toer door de Deep South. Dat lijkt me echt supermooi en daar ben ik nog niet echt geweest. Als het toch korter wordt, dan staan Portland/Seattle, beetje die regionen, ook wel op mijn verlanglijstje. Maar eerst maar eens die Wereldweken in januari weer af wachten, want volgens mij kun je idd behoorlijk besparen op tickets. Ik kwam voor Miami later ook nog prijzen tegen die zo'n €150 lager lagen. En aan de ene kant ben ik wel heel blij met KLM, aan de andere kant; €150 staat toch ook weer gelijk aan een paar overnachtingen of wat leuks doen…

 5. Ja, dat is ook heel mooi, wij hadden wel hele mooie prijzen voor Seattle, maar in april is het voor mij nog gewoon te koud, ik wil warmte en daarom wordt het Florida of de westkust!.Wij zijn dus wel gebonden aan een bepaalde tijd helaas.

  1. Daar kan ik me wat bij voorstellen! Ik neig voor vakantie sowieso altijd een beetje naar september, maar dat is voor Deep South misschien weer wat te warm of broeierig… Ik wilde eerst nog in januari naar New York, maar met die berichten over sneeuwval ben ik blij dat ik dat niet gedaan heb! Van zulke kou word ik meestal toch niet heel vrolijk!

  2. Ja New York is gaaf!, wij zijn nu er iedere keer met de zomer geweest, winter staat ook nog op lijstje;)Kerst ofzo..maar zolang ik nog werk kan dat niet.Wij zoeken ook vaak op Kayak, of via connections.be.Orbitz kan ook weleens leuke aanbiedingen hebben.

  3. Bedankt voor de tips! Ga ik daar ook eens kijken! Ik ben een keertje in september in NYC geweest en een keer aan het einde van oktober. De kerst zou ik op zich inderdaad ook nog wel willen, maar de 'gewone' winter, dus zonder de kerstsfeer, is waarschijnlijk minder geschikt voor mij. De zomer, of bijvoorbeeld mei ofzo, lijkt me ook nog een keer lekker. Als het weer eigenlijk zo goed is dat je ook hele stukken loopt, in plaats van steeds die metro pakken. Overigens vind ik dat metrosysteem wel geweldig, maar je krijgt zoveel meer van een stad mee als je loopt.

 6. Mijn spaardoel is zoveel mogelijk. Ik wil graag een huis kopen maar met een paar duizend wordt dat beknibbelen op gordijnen en een mooie vloer, dus ik wil zoveel mogelijk en ook zo snel mogelijk sparen. Ik leef van een maandbudget en de rest gaat naar de spaarrekening, en dat komt al gauw neer op zo'n 400 euro per maand dat ik aan de kant kan zetten!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.