Doelen 2015: Werk

Het laatste puntje op mijn doelenlijst stond nog open, namelijk ‘werk’. Niet omdat het niet belangrijk is, meer omdat het juist één van de belangrijkste punten is en ik er dus goed over na wilde denken hoe ik dat in ging kleden. Want wat is het geval: ik heb een aantal jaar écht keihard gewerkt. Niet als in 40 uur per week, maar meer als in de klok rond, met misschien 4-5 uur slaap. In combinatie met allerlei privézaken brak me dat op een gegeven moment op. Daarna ging het eigenlijk steeds minder. Ik dacht eerst flink uit te kunnen rusten, maar de motivatie verdween wat, de druk om te presteren leek gevlogen en ik kon m’n draai gewoon niet meer helemaal zo vinden als ik hem eerst had. Dat is zo een paar jaar doorgegaan, eigenlijk tot en met 2014.

In 2014 dacht ik in de eerste instantie alles weer keihard op te pakken. Veel omstandigheden waren anders, waardoor het makkelijker zou kunnen zijn om weer aan het werk te gaan. Ik had alleen even geen rekening gehouden met de menselijke aard, of tenminste, die van mij. Blijkbaar was ik nog niet uitgepuft genoeg en waren alle veranderingen eind 2013 en ook in 2014 genoeg reden om nog niet echt gemotiveerd door te vliegen.

Nu zijn we echter in een nieuw jaar, heb ik mezelf op allerlei fronten behoorlijk goed op de rit en vind ik het ook tijd worden om mijn werkhouding weer eens aan te pakken. Want uiteindelijk is dat het vooral, een houding, een gewoonte.

In 2015 neem ik mijn werk weer serieus en wordt het weer een prioriteit. Niet eentje waar mijn hele leven om draait, maar wel eentje die een plek inneemt die normaal is voor werk. Als ik bijvoorbeeld gewoon weer zou gaan naar een vast ritme van 40 uur in de week werken, dan kan ik enorme stappen zetten. Plus dat het gewoon fijn is om ook een dagelijks ritme te hebben, dat is toch één van de dingen waar je als zelfstandige soms wel tegenaan kan lopen.

Hoe ik dat ga aanpakken? Ik denk zelf aan het volgende:

Omzet
Een concreet doel bepalen en aan het begin van de maand kijken hoe ik dat bij elkaar kan krijgen + aan het einde van de maand evalueren hoe het gegaan is, zien waar nieuwe kansen liggen, enzovoorts. Dit deed ik eerder altijd en gaf wel heel prettig inzicht.

Planning
Een duidelijk overzicht van wat er nog moet gebeuren is ook handig, zodat ik aan de hand daarvan steeds dagelijkse werklijstjes kan maken. Eerder maakte ik altijd een schatting van hoe lang ik met elke klus bezig was, zo kon ik weer extra tijd ‘verdienen’. Dan plande ik bijvoorbeeld voor 8 uur werk in, maar als ik sneller was, leverde dat extra vrije tijd op. Ook dat werkte goed, omdat je veel meer gevoel krijgt voor hoeveel tijd dingen in beslag nemen en je daardoor ook minder snel verrast wordt door dingen die ineens veel meer tijd kosten dan je dacht.

Ontwikkeling
Eén van de grootste punten is gemotiveerd blijven. Daarom wil ik me dit jaar ook weer meer richten op mijn eigen ontwikkeling. Ik merk dat ik inspiratie haal uit nieuwe dingen leren, nieuwe kennis opdoen, enzovoorts. In april is er nog een evenement waar ik misschien aan mee ga doen. Dat kost wel een smak geld, dus helemaal zeker ben ik er nog niet van, maar dat staat in ieder geval in mijn achterhoofd op de planning. Daarnaast helpt het lezen van boeken natuurlijk en zijn er ook regelmatig webinars of seminars die je bij kunt wonen. Daarin zoek ik dan naar een mooie balans tussen investering en rendement; het is niet de bedoeling dat ik er alleen maar geld tegenaan ga gooien.

Bufferen
Natuurlijk moet al dit gewerk ook wel wat opleveren. Om ‘zakelijk’ weer wat serieuzer te nemen, heb ik besloten om de komende tijd gewoon rond te komen van mijn salaris. Normaal gesproken maak ik mijn salaris over, maar ook nog de HRA. Die HRA laat ik gewoon op mijn zakelijke rekening staan, zodat ik daar wat kan bufferen.  Je hebt immers geld nodig om geld te maken, dus dan kan ik privé echt wel even wat rustiger aan doen. Dat moet dan overigens ook wel, want daar houd ik dan ineens een stuk minder in de maand over. Dit doe ik in ieder geval tot en met maart en dan wil ik even kijken hoe het ervoor staat.

Dat zijn mijn ‘werkplannen’ voor 2015. Het is de bedoeling dat ze op allerlei manieren door het jaar heen nog concretere vormen aannemen, maar ik vind het wel prettig om deze speerpunten in ieder geval vast neergezet te hebben!

Heb jij speciale ‘werkplannen’ voor dit jaar?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

3 Comments
  1. Dat klinkt goed, en inspirerend! Door het stellen van concrete doelstellingen – en deze nadien te evalueren – maak je het jezelf een stuk makkelijker. Je werkt immers ergens naar toe. Een vast omkadert werkritme en ontwikkeling van je zelf geeft 'rust'. Ik vraag mij wel af of – helemaal in deze tijd – je het aantal opdrachten hiermee in lijn kunt brengen.
    Zelf werk ik inmiddels deze maand tien jaar voor mijn werkgever. Er zijn veel nieuwe ontwikkelingen in mijn vakgebied waar ik enthousiast van word! Ik vraag mij steeds vaker af of ik dat nog wel binnen dit bedrijf wil doen. Ik kan niet veel verder groeien, en dat raakt mijn ontwikkeling en motivatie. Ik heb inmiddels de knoop doorgehakt: ik ga gericht solliciteren. Wie weet wat 2015 brengt… 🙂

  2. ik hoop dat de 4 gastkindjes die ik nu heb, blijven. 1 moeder haar contract loopt af deze maand 🙁 dus het is maar de vraag of dat kindje blijft (1 van de 2 die de meeste uren afnemen ) maar ja dat heb ik zelf niet in de hand 😉 we zullen zien. wel wil ik proberen om mn huishouden beter bij te houden, zodat mn werk relaxter is. lastig om te werken vanuit je huis, terwijl je dus elke dag mensen in je huis hebt en t dus schoon en netjes moet. maar gaat vast lukken (en anders toch eens serieus gaan nadenken over hulp in huis… )
    maar verder doorgaan zoals het gaat. is druk genoeg, financieel levert het genoeg op dus prima zo.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.