Goede voornemens en nieuwe gewoontes

Ik houd van een nieuw begin. Of misschien beter gezegd: nieuwe beginnen. Die kunnen in principe op elk moment ingaan, maar een nieuw jaar is toch wel een ultiem nieuw begin. Heel ‘vroeger’ had ik nog wel voornemens, daarna heb ik jarenlang als voornemen gehad dat ik geen goede voornemens deed en nu lijk ik eindelijk op het verstandige punt aangekomen te zijn: ik heb wel soort goede voornemens, maar dat zijn eigenlijk meer ideeën die gerelateerd zijn aan het ontwikkelen van nieuwe, goede gewoontes. Het is een beetje wat Leo Babauta van Zen Habits ook doet: bedenken waar hij naar toe wil en zich dan elke maand richten op een specifiek thema, om zo een gewoonte ‘erin’ te krijgen.

2014 was voor mij in heel veel opzichten een goed jaar. Ik ontmoette nieuwe mensen, kwam goed aan mezelf toe, deed nieuwe dingen, leerde nieuwe dingen en ondertussen hield ik de boel ook draaiende. Daarnaast ging ik gezonder eten en begon ik met sporten.

Maar: 2014 was ook een jaar van ‘veel’. Juist omdat er veel veranderde, ging het niet altijd even gestructureerd of handig. Of verstandig. In 2015 ga ik de goede gewoontes die ik in 2014 ontwikkelde aanhouden, de gewoontes die er nog niet helemaal in zitten, maar die me wel wat blijken te brengen verder ontwikkelen én alles in een iets meer doordacht jasje gooien. Zo hoefde ik vandaag eigenlijk niets te doen en had ik zó een dag extra vakantie kunnen nemen, maar besloot ik om toch een lijstje te maken met wat dingetjes. Want als er één ding is dat ik in m’n leven wel geleerd heb, dan is het dat je iets moet doen om vooruit te komen. En ‘iets’ is niet het minimale noodzakelijke, maar ‘iets’ is echt wat extra’s.

En hoe al deze voornemens nu worden omgezet in ‘goede gewoontes’? Daar vertel ik later meer over. Voor nu eerst maar even verder met mijn lijstje 🙂

Hebben jullie goede voornemens? En realistisch gezien: hoe groot schat je de kans in dat je ze ook daadwerkelijk volhoudt?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

6 Comments
 1. Ik heb zeker wat goede voornemens gemaakt, op financieel, persoonlijk, zakelijk en gezondheids vlak. Wat je zegt, elke dag is een nieuw begin, maar een nieuw jaar is toch wel een ultiem nieuw begin.

 2. Nee, goede voornemens maak ik eigenlijk het hele jaar door en nooit op oudejaarsavond eigenlijk. Ik verplicht mezelf ook tot niets en zie wel hoe het uitpakt. Het enige wat ik dit jaar echt wil doorzetten is nog meer bezuinigen.

 3. Ik heb maar één goed voornemen en dat is dat ik nog meer leuke dingen ga doen… en ik heb het al zo leuk… Met andere woorden, ik ga lekker zo door als ik het afgelopen jaar heb gedaan…
  Ik wens je een heerlijk weekend,
  Liefs,
  Mirjam

 4. Ons goede voornemen is om te sparen. Dit jaar wordt er minder afgelost, misschien wel niets en alles op de spaarrekening te zetten. Over twee jaar moet er een nieuwe auto, de buffer wil ik groter hebben met het oog op studie van de kids, in 2016 staat een dure vakantie voor de deur. Dus je begrijpt al waarom.

 5. Ik roep altijd heel hard dat ik geen goede voornemens heb, maar ik heb 1 voor mezelf belangrijk voornemen. Laten zien dat ik het zelf kan, ondanks alle veranderingen en onzekerheden die er aan het komen zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.