Waterschapsbelasting en nieuwe WOZ-waarde

Ook het Wetterskip Fryslân werkte de afgelopen dagen blijkbaar gewoon door, want deze week vond ik de nieuwe aanslag Waterschapsbelastingen 2014 in de bus. Waarom dat 2014 is weet ik niet, maar aangezien dat er afgelopen jaar ook al op stond en alle incasseringsdagen in 2015 vallen, ga ik er maar vanuit dat het een foutje is.

In ieder geval weet ik daardoor als het goed is wel de nieuwe WOZ-waarde: €332.000. Volgens mij is dat weer zo’n €20.000 minder dan vorig jaar. Helemaal precies weet ik het niet, want dat was qua administratie een beetje een rommelige periode en daar heb ik dus niet alles helemaal van compleet. Hoewel het in de eerste instantie ‘weinig’ lijkt, zeker in vergelijking met de hypotheek, vind ik het zo wel prima. Een lage WOZ-waarde betekent namelijk dat mijn lasten ook lager zijn. Of gelijk blijven als de kosten weer omhoog gaan. En bij een verkoop kan altijd een taxatie gedaan worden, waaruit blijkt dat de werkelijke waarde wél hoger ligt.

Ik heb ooit wel eens de gemeente opgebeld om te proberen de WOZ-waarde aan te passen, naar beneden welteverstaan, omdat het zwembad nog steeds was opgenomen in de waarde. Ik geloof dat dat er voor €20.000 op stond ofzo. Dat zwembad had echter al het veld geruimd voor ik er kwam, dus dat leek me een goede reden om de waarde wat te drukken. Toen werd me dringend geadviseerd vooral niets te doen en niets te zeggen, want anders werd naar de meest recente verkoopprijs gekeken. En die lag toch echt wel een stukje hoger dan de WOZ-waarde van dat moment.

Sindsdien laat ik het maar steeds zoals het is. Voor mijn gevoel kun je de waarde makkelijker omhoog krijgen dan naar beneden, dus ik vind het zo wel prima. Mocht het zo uitkomen dat het toch handiger is om een hogere WOZ-waarde te hebben, dan kan ik altijd nog aan de bel trekken.

In ieder geval brengt die WOZ-waarde me op een te betalen bedrag van €196,38. Dat trekken ze weer in 10x van mijn bankrekening af, wat betekent dat ik tot en met oktober 2015 in het budget rekening moet houden met een afschrijving van rond de €19,64. Dat is te overzien!

Weet jij al wat de WOZ-waarde (en daarmee de waterschapsbelastingen) van je huis komend jaar is? En valt dat mee of tegen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
  1. Dat is de waarde die de gemeente plaatst op je onroerend goed. Op basis daarvan moet je bijvoorbeeld belasting betalen over je onroerend goed. Des te meer de gemeente denkt dat je woning waard is, des te meer je moet betalen. De waarde wordt o.a. gebaseerd op huizen die in de buurt verkocht zijn, de prijs waarvoor het huis zelf verkocht is, het verloop van prijzen vwb huizenmarkt, enzovoorts. Het is op een bepaalde manier ook wel een beetje nattevingerwerk.

  2. bij ons in belgie kun je het vergelijken met het ki op die theoretisch huuropbrengst (in 1975 + index) worden ook deel van onze belastingen verrekent ,die waarde bepaalt (momenteel) ook of je 10 of 5% registratie rechten betaald (die door onze staatshervorming nu registratie belasting noemt , om toch nog snel belangrijke dingen te beslissen)

 1. Weinig!! Ik betaal voor alle gemeentelijke belasting volgend jaar 4% meer en dat is 777 euro zo berekende ik
  Krij je nog een rekening voor huisvuil enz.? Misscien moet ik ook maar naar het hoge noorden verhuizen, meer huis voor minder geld……
  Maar wel eenzaam,

 2. hier met woz van 310000 een rekening van gemeentebelastingen van 935,00 en waterschapslasten van 260 dacht ik vorig jaar ongeveer, ook randstad… LLMM neem aan dat dit niet de gemeentebelasting is wat je bedoeld?

 3. Dat valt inderdaad mee. Hier woz ongeveer 259.000. Waterschap is zo rond de 350 euro en ozb rond de 650. Daar zit dan 50 euro hondenbelasting en ook de afvalstoffenheffing in verwerkt. Ik vind het altijd hele happen.

 4. Hier moet ik er ook nog wel een maand of 2 op wachten, vorig jaar kreeg ik de aanslag pas in april het jaar daarvoor in februari. Waterschap is hier met een WOZ van 166000 rond de €170, de rest van de gemeente komt rond de € 550.

  1. Op de aanslag van de gemeente moet ik ook nog wachten hoor, maar ik gok dat het waterschap van dezelfde gegevens gebruik maakt. Daar stond namelijk al een WOZ-waarde op, die me niet speciaal bekend voorkwam van vorig jaar. Die van de gemeente komt volgens mij meestal eind januari/begin februari, hier dan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.