Waterverbruik in 2014

Ik kreeg gisteren weer een mailtje om mijn meterstanden voor het water door te geven. Meteen maar even de kelder ingedoken om deze af te lezen. Ik was ook wel benieuwd, want om eerlijk te zijn heb ik dat dit jaar écht niet in de gaten gehouden. Niet qua stand en niet ’tijdens’ het verbruiken. Dat was ook wel te zien, want ik zat op 57 kuub. Vorig jaar was het dan wel bijna 200 kuub, maar dat had met de tuin te maken. In 2012 was het 69 kuub, maar dat was wel voor twee personen.

Het voordeel hiervan is echter wel dat het mooi weer ruimte biedt om hier wat meer op te letten. Water is dan wel niet echt duur en in de maandlasten zal het echt niet bar veel schelen, maar het is op andere manieren wél kostbaar, dus een beetje opletten kan geen kwaad.

Volgens het Nibud is het gemiddelde waterverbruik voor mijn huishouden 45 kuub. Dat lijkt me een mooi streven. Dan moet er 57 kuub vanaf en dat lijkt veel, maar als ik bedenk hoe vaak ik eigenlijk veel te lang onder de douche sta dan handig is voor m’n planning of goed voor m’n huid, dan valt het ook wel weer mee. En bad telt denk ik ook flink mee, daar zat ik op een gegeven moment praktisch elke dag wel in. Dus volgens mij moet er nog behoorlijk wat van het verbruik af kunnen, zonder dat ik daar echt ‘last’ van heb.

Hoeveel water verbruik jij? En ga je komend jaar nog proberen te minderen, of zit je al redelijk op een minimum?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

7 Comments
 1. Mijn verbruik, 1 volwassene en 3 kinderen, is ong. 55 kuub. We sporten veel en douchen daar, dat scheelt heel veel!
  Let er wel op dat mocht er ergens lekkage zijn dat je zelf verantwoordelijk bent. Heb eens meegemaakt (op mijn werk) dat leiding kapot was en het water spoot eruit, hele kruipruimte stond al compleet onder water. Waterverbruik was toen €4500,00!!
  Groet, S.

 2. Ik houd al jaren wekelijks de meterstanden van water, gas en elektriciteit bij. Waterverbruik bij vorige jaarlijkse afrekening was 21 m3 voor 2 personen. Bad gebruiken wij niet (meer) en douchen duurt amper 5 min : natmaken, kraan toe, haar wassen, lichaam wassen, kraan open en afspoelen. Mijn man doucht zich ook heel vaak op het werk : gratis water, gratis handdoeken. Ik douche maar één keer per week als ik mijn haar moet wassen. De andere dagen was ik me gewoon aan de lavabo.

  Als hier gedoucht wordt, zetten we een bassintje op de doucheplaat om het douchewater in op te vangen. Dat water wordt dan achteraf gebruikt om door de toiletten te gieten dus dat is gerecykleerd water.

  Ik vind het belangrijk om de meterstanden te noteren omdat je dan veel bewuster het verbruik in de gaten kan houden en onverklaarbare afwijkingen vlugger opmerkt.

  Enkele jaren geleden kreeg mijn schoonmoeder een zeer grote afrekening van het water en moest veel opleggen. Aangezien schoonmama alleen is, meer dan de helft van het jaar in het buitenland zit en dus effectief weinig verbruikt, zijn we op zoek gegaan naar de reden van dat hoge 'verbruik'. Ze heeft een kelder waar altijd grondwater in staat en waar dus continu een kelderpomp water moet wegtrekken. Bleek dus dat er een waterleiding die gelegen was achter de watermeter gebarsten zat en voortdurend water lekte in de kelder. Aangezien de kelderpomp vrij vaak moet aanslaan om het grondwater uit de kelder weg te pompen was het mijn schoonma niet opgevallen.
  Aangezien die kelder altijd vochtig is, kan die niet gebruikt worden als voorraadruimte dus mijn schoonmoeder gaat nooit in die kelder.

  Sinds 'dat' voorval ben ik begonnen met de meterstanden wekelijks te noteren want schoonmoeder heeft die hoge waterfactuur moeten betalen aangezien het lek achter de watermeter lag. Had het lek voor de watermeter gelegen, dan waren de kosten niet voor haar rekening…..
  Elke keer we op bezoek gaan, controleren we haar meterstanden om een 'extra' onverklaarbaar verbruik vroegtijdig te kunnen opsporen.
  liesbet

 3. Ik heb het afgelopen jaar 35m2 verbruikt. Nog best veel als je bedenkt dat ik 40% van het jaar in het buitenland ben. Hier ga ik binnenkort ook maar eens een onderzoek naar starten.

 4. Zojuist de meterstanden opgenomen en qua water toch veel meer verbruikt dan in de voorafgaande jaren: 18 kuub meer. Oké, sinds oktober is er gezinsuitbreiding, maar het ligt voor mijn gevoel aan het veel te vaak in bad gaan en te lang douchen.

  Qua gas en electra hebben we minder verbruikt dan in 2013

 5. Ik zou het niet eens weten. Afgelopen jaar ben ik er niet mee bezig geweest.
  Vanaf komende week gaat het normaal douchen weer in voor de puber, het werd echt te gek. En ik ga echt weer beter opletten

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.