Anders eten om de wereld te redden

Anders eten om de wereld te redden

Als we met z’n allen niet compleet anders gaan eten, dan gaat deze planeet een onzekere toekomst tegemoet, zo blijkt uit een driejarig onderzoek dat werd uitgevoerd door maar liefst 37 specialisten. Vooral het feit dat we met z’n allen tegenwoordig zo ongezond eten, is zorgwekkend.

11 miljoen vroegtijdige sterfgevallen

Als we serieus aan de slag zouden gaan met de hoeveelheid vlees en suiker die we eten en die zouden halveren, dan zijn we op de goede weg.

Daarvoor in de plaats zouden dan vooral groenten, fruit en noten moeten komen. Gebeurt dat, dan zou dit maar liefst 11 miljoen vroegtijdige sterfgevallen kunnen voorkomen. Ook zou het milieu veel minder te lijden hebben.

Volgens Tim Lang, hoogleraar aan de Universiteit van Londen én een van de onderszoeksleiders, is heel duidelijk in zijn stellingname: als we niet anders gaan eten en produceren, dan kunnen we in 2050 nooit de 10 miljard mensen die dan onze planeet bevolken voeden.

En kleine veranderingen zijn niet meer voldoende; er moeten echt ingrijpende veranderingen worden ingezet.

Ziektes en ongezond eten

Misschien heb je de term ‘welvaartsziekte’ wel eens gehoord. Veel van de ziektes waar mensen tegenwoordig last van hebben, worden veroorzaakt door ongezond eten.

Voorbeelden hiervan zijn obesitas, diabetes (niet de auto-immuunziekte, maar de andere) en verschillende vormen van kanker. Volgens de onderzoekers loopt het aantal slachtoffers van ongezond eten in rap tempo op en zijn het er inmiddels zelfs al meer dan roken, alcohol- en drugsgebruik en onveilig vrijen bij elkaar!

Nu horen we dit soort berichten natuurlijk vaker, maar wat je dan wél moet eten, is niet altijd helemaal duidelijk.

Eet je geen vlees meer, dan krijgt je lichaam niet altijd alle eiwitten en mineralen binnen die het nodig heeft, stap je over op light-producten, dan krijg je ongemerkt heel veel ongezonde, chemische ingrediënten binnen en bij veel andere diëten krijg je ook al snel te weinig vitamines, mineralen en andere voedingsstoffen binnen.

Bewust kiezen is dus nog niet zo gemakkelijk.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Van ongezond naar gezond

Natuurlijk hebben de onderzoekers wel een aantal aanbevelingen voor je. Zo kun je het eten van rood vlees en suiker het beste met de helft verminderen. En dubbel zoveel groente naar binnen werken.

In Nederland lijkt dat nog aardig te doen. Er zijn hier regelmatig initiatieven rondom minder vlees eten, waaraan goed gehoor wordt lijkt te worden gegeven.

Voor Noord-Amerikanen zal dit een grotere uitdaging zijn; daar wordt maar liefst 6,5 keer zoveel rood vlees gegeten als aanbevolen. Voor hen is dus een enorme ommekeer nodig.

Daarnaast zijn er ook nog veel landen die helemaal geen toegang hebben tot de hoeveelheden en soorten voedsel zoals in het onderzoek worden aanbevolen. Zo zijn er bijvoorbeeld nog 800 miljoen mensen die niet eens weten of ze elke dag te eten hebben, laat staan dat ze een uitgebalanceerd menu van groenten en noten kunnen samenstellen.

Budgetvriendelijk

Nu denken veel mensen dat een gezondere levensstijl ook veel geld moet kosten. Soms is gezond eten nu eenmaal goedkoper dan ongezond eten. Een frietje heb je bij de Mac al voor een kleine twee euro, terwijl je voor een beetje broodje gezond (nog maar even los van hoe ‘gezond’ dat is) al snel het dubbele betaalt.

Toch hoeft dat niet zo te zijn: gezond eten kan ook heel budgetvriendelijk zijn.

Een aantal voorbeelden:

Als je je niet steeds vergrijpt aan chips en chocolade, kun je gewoon die gekochte appels en peren opeten, waardoor je minder voedsel verspilt. Dit scheelt de gemiddelde Nederlander maar liefst 140 euro in het jaar.

Heb je een klein strookje tuin over? Dan kun je daar ook een kleine moestuin in maken. Zaden ruilen en dingen zelf opkweken hoeft je bijna niets te kosten. Zelf haal ik uit mijn moestuintje – die nog niet eens een vierkante meter is – het hele seizoen verse munt (anders vaak 1-2 euro per bakje), bosui (ongeveer een euro per trosje), aardbeien (2-3 euro per bakje), kruiden (minimaal 1 euro per potje) en meer.

Wanneer je groenten gewoon zelf snijdt en niet voorgesneden koopt, zijn ze veel goedkoper dan wanneer je ze zo uit het koelvak haalt. Combineer ze met vleesvervangers als champignons, een gekookt ei of extra noten en je bent per maaltijd veel minder geld kwijt.

Weet je nooit van tevoren of je wel of niet thuis bent? Ingevroren groenten zijn ook een prima optie. Die zouden even gezond moeten zijn (als je ze niet tot snot kookt) én vergaan natuurlijk niet zo snel als je ze niet op tijd kunt opeten.

Koolhydraatarm

Maar wat als je nu een specifiek dieet volgt, waarbij je niet goedkoop kunt eten? Dat kan. Ik heb zelf alleen ervaring met koolhydraatarm eten en het viel me op dat ik daarvoor best wat nieuwe producten moest aanschaffen, die niet bepaald goedkoop waren.

Maar: toen ik eenmaal de slag te pakken had en 28 dagen suikervrij voltooid had, bleek het over de hele linie wel mee te vallen. Ja, in het begin heb je wat meer nodig. Maar dat is ook als je net op jezelf gaat en je keuken moet inrichten.

Je eet echter uiteindelijk minder dingen, maar van betere kwaliteit. Noten zijn bijvoorbeeld inderdaad duurder dan een zak chips. Het is echter niet de bedoeling dat je daarvan bakken achter elkaar eet. Dan zijn ze ook lang niet zo gezond meer.

Het gaat met je budget vaak weer mis als je zo’n dieet combineert met je gebruikelijke ‘vreterij’. Dan ben je inderdaad meer kwijt dan normaal.

Overigens denk ik dat dit wel iets anders kan liggen voor mensen die bijvoorbeeld geen gluten mogen eten. Ik weet niet in hoeverre je dan veel zelf kunt maken, of toch aangewezen bent op duur supermarktspul.

Goed voornemen

Met de resultaten van dit onderzoek ik mijn achterhoofd, vind ik het helemaal geen gek idee om toch weer wat minder vlees te gaan eten. En ook mijn suikerinname wat verder te beperken.

Ik eet momenteel sowieso niet extreem veel vlees én we eten altijd biologisch, maar alle beetjes helpen. En minder suiker is gewoon altijd gezonder.

Binnenkort maar weer eens aan de gang met dat kookboek vol vega-recepten dat ik twee jaar terug voor mijn verjaardag kreeg!

Hoe sta jij hierin? Sta jij wel eens stil bij de impact die ongezond eten op onze planeet, maar ook op je eigen gezondheid heeft?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

9 Comments
  1. Sterk artikel en helemaal waar. Het kan anders als we allen wat gaan nadenken en een beetje veranderen. Ik deel even je artikel…
    Groetjes Ellen

  2. Wij eten ook bewust minder vlees de laatste tijd. Ik vind het wel jammer dat vegetarische kipstukjes in verhouding weer een stuk duurder zijn dan een grote verpakking kipfilet, maar dat geld heb ik er wel voor over. Toen ik nog bij mijn ouders woonde, at ik veel vlees uit gewoonte. Aardappels, groente en vlees, en in de pastasaus standaard een flinke portie gehakt, terwijl ik tomatensaus met groenten en champignons eigenlijk gewoon net zo lekker vind. Dus nu laat ik veel van dat soort vlees weg.

  3. Ik eet al jaren paleo en dat hoeft echt niet met elke maaltijd vlees. Dit eet ik maar 2 tot drie keer per week. Voor de rest vooral veel groenten en wat fruit. Bevalt prima en als je t goed doet, groente van het seizoen, echt niet duurder.

  4. Glutenvrij koken is duur, ook als je veel zelf maakt.De melen voor brood zijn duurder, de pasta’s zijn duur. Hoewel het nu wat beter is dan tien jaar geleden.Toen betaalde je voor macaroni of spaghetti makkelijk acht keer zoveel als voor gewone pasta. Glutenvrij koken is vooral opletten,want er mag geen gluut in de kruidenmix, het bouillonblokje of de hagelslag zitten(ja, daar zit het in, daar gaat de hagelslag mooi van glimmen). En als je dan een merk hebt wat goed is, verbetert/verandert die ineens wat aan het product en moet je weer op zoek. Dat continu opletten is het lastige en zware aan glutenvrij eten.Altijd en overal op letten, dus bv ook bij medicijnen.
    Ik koop groenten vlees en aardappels van de boeren in de omgeving. Groenten die niet eerst op een containerschip of in een vliegtuig en vrachtwagen naar de supermarkt zijn gereisd. Ik kocht al geen AH vlees, maar zag laatst dat bijna al hun rundvlees uit Engeland en Ierland komt. Totale onzin,Nederlandse boeren moeten voldoen aan veel meer regels,verkopen goed vlees, wat overal verkrijgbaar is, behalve in Nederland. Dat vind ik wel maf.

  5. Je kunt alle essentiële aminozuren ook uit plantaardige bronnen halen hoor!

    Als je andere dierlijke eiwitten eet dan vlees, zoals eieren, krijg je dezelfde eiwitten binnen als met vlees. En ook de andere stoffen die in vlees zitten, met name vitamine B12 en ijzer.
    Helemaal zonder dierlijke eiwitten (veganistisch) is lastiger, je moet dan letten op je B12 en ijzer. Dat is een kwestie van een supplement nemen.

    Vroeger werd benadrukt dat een vegetariër altijd meerdere eiwitbronnen in een maaltijd moest combineren, bijvoorbeeld maïs en bonen, om alle essentiële aminozuren binnen te krijgen. Die opvattingen zijn veranderd, het is voldoende dat vegetariërs en veganisten voldoende eiwitten binnen krijgen uit gevarieerde bronnen (bonen, noten, tofu, maar eiwit zit ook in brood en groenten).

  6. Zeker sta ik daar bij stil! En sindsdien loop ik hele schapen voorbij in de supermarkt. Wat een troep ligt er toch…
    Wat wij dan eten? Heel simpel: groenten en fruit en noten (doppinda en ingezouten cashewnoten).
    Alles gewoon bij de A.ldi.
    En ik vind het heerlijk om dingen zelf te maken. Eerder had ik een hekel aan koken. Maar sinds de bewustwording niet meer.
    Ik koop geen koek meer. Dat bak ik zelf. Pastasaus, kruidenmixen en appelmoes maak ik ook ook. Groentes voor soep snijd ik zelf. Vind dat echt ontspanning.
    Pakjes en zakjes heb ik niet meer. Ik maak het zelf zodat ik weet wat ik eet, het is gezonder, beter voor het milieu, ik heb veel minder afval en het scheelt mij geld!
    Ook met 3 kleine kinderen lukt dit prima.
    Ik koop groentes op de markt of bij de supermarkt. Appels, eieren en aardappels bij de plaatselijke boeren.
    Vlees eten we nauwelijks, alleen nog op brood.
    Wat nog op mijn lijstje staat:
    Zelf brood bakken
    Crackers maken
    Yoghurt maken
    Gezond broodbeleg maken.
    Gezonde chips maken
    Een moestuin
    Genoeg uitdagingen dus ; )

  7. Weer een mooi stuk Adine!
    Ik zelf eet zelf zoveel mogelijk veganistisch. Maar ik ben nog lang geen veganist hoor :-).

    Dat was zeker in het begin heel veel nieuwe recepten uitproberen en dan ook weer aanpassen.

    Vanaf het begin heb ik niet geprobeerd om voor vlees een vervanger te zoeken in de zin van gisteren aten we kip met groente en aardappelen en vandaag vleesvervanger met groente en aardappelen. ik heb een veganistisch kookboek gekocht en ben recepten gaan uitproberen. Eerst naar de ingrediënten kijken (en de plaatjes 🙂 🙂 :-)) dan kopen en klaarmaken. In het begin kwam ik maar langzaam op gang (hier had ik toch eigenlijk helemaal geen tijd voor …).

    Maar ik ben uiteindelijk heel verrast. Het was een hele omschakeling en het was ook echt even doorzetten. Maar ik vond veel recepten (en paste ik ze aan naar mijn smaak) die niet alleen heel smakelijk waren maar waardoor ik ook nog eens minder geld uitgaf aan de benodigde boodschappen. Oke…. niet heel veel minder maar duurder was het zeker niet.

    Ik kan het een ieder aanraden om eens te Googlen en een dagje Vegan te koken.

    Groetjes,
    Yvonne

  8. Over biologisch gesproken, heel de wereld smijten ze met vlees hier en daar, en daar moeten wij als kikkerlandje op de wereldkaart verschil in brengen…

    1. Dat is een beetje dubbel. Als elke Nederlander b.v. biologisch zou eten, dan verandert de wereld daar vast nog niet van. Maar het kan wel het begin zijn van zo’n rimpel in het water, die uitwaaiert. Het verandert wel iets, op kleine schaal. Bovendien; als iedereen denkt dat hij/zij geen verschil maakt, dan gebeurt er natuurlijk helemaal niets…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.