28 dagen suikervrij

28 dagen suikervrij

Terwijl ik deze titel tik, voelt het even of mijn leven de laatste tijd van challenges aan elkaar hangt, maar dat is niet het geval. Gelukkig. Doodvermoeiend klinkt dat. Een poosje terug schreef ik – geïnspireerd door Financial Sloth – dat ik eigenlijk wel wat zorgvuldiger met mijn gezondheid om mocht springen. Omdat ik daar eigenlijk nooit problemen mee heb, sta ik er niet altijd bij stil dat het ook anders kan. Maar goed, op het moment dat je wél last krijgt, is het vaak al te laat. Mijn vader was net bezig met een voedingsprogramma, waarbij je de eerste 28 dagen je lijf als het ware reinigt. Je eet dan suikervrij en hoofdzakelijk koolhydraatarm, glutenvrij en nog-heel-veel-dingen-vrij. Wat je wel eet zijn vooral vezels, eiwitten en groenten/fruit (fruit overigens wel beperkt). Inmiddels heb ik mijn 28 dagen suikervrij achter de rug. Tijd voor een terugblik!

De eerste misser

Ik begon op een maandag. Die eerste dag ging prima. Op dinsdagavond kreeg ik het zwaar. Ik was alleen thuis, zette mezelf voor een leuke serie en daar hoort eigenlijk ook wat eten bij. En dan heb ik het niet over een wortel. Ik besloot ‘verstandig’ te doen en een ongeoorloofd stukje hele pure chocolade te nemen. Had ik beter niet kunnen doen, want ik werd meteen beloond met buikpijn. De volgende dag werkte ik buiten de deur en had ik me niet goed genoeg voorbereid met hapjes. Ik zal jullie de details besparen, maar het heeft iets te maken met taart, friet, bitterballen en kipnuggets. En mayo. Ik ben niet iemand van half werk.

Kortom, het leek me het verstandigst om op donderdag maar gewoon helemaal opnieuw te beginnen met de drie ‘opruimdagen’. Op deze dagen eet je ook geen groente en fruit.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Planning

Een ideale planning was het misschien niet; ik had namelijk nog behoorlijk wat ‘uitjes’ buiten de deur. Bovendien zou het nog vaderdag zijn en waren er nog wat bezoekjes gepland. Maar: als ik die donderdag overnieuw zou beginnen, zou ik die 28 dagen nog mooi voor de vakantie kunnen afronden. Niet om me dan weer vol te vreten, maar wel omdat ik me voor kan stellen dat het gewoon makkelijker is om de sojayoghurt hier te halen en die niet in een mini-dorpje in Griekenland te hoeven vinden. Nog los van wat het daar dan misschien wel niet zou kosten.

Ik zette door. Tijdens mijn werkdagen buiten de deur. Tijdens de vaderdagen en tijdens de trip met de personal shopper. En ook op die dagen dat vriend wel graag even door de McDrive wilde of een pizza wilde bestellen. En die naast mij op at. Typisch genoeg droomde ik na zo’n dag standaard dat ik de hele dag had zitten snoepen

Maar het bleef goed gaan…

Je zou bijna denken: nu komt het. Maar het komt niet. Het bleef gewoon goed gaan. Vanaf dag 2 of 3 kwam ik in ketose (dat is een fase waarin je lijf vet gaat verbranden) en daar ben ik sindsdien niet meer uit geweest. Ik heb trouw elke dag mijn 30 minuten gelopen. Regelmatig al om half 6 ‘s morgens. Ook op dagen dat ik er géén zin in had. Ik kreeg drie dagen voor het einde van de 28 dagen voor het eerst een reminder van mijn telefoonabonnement, dat ik bijna door m’n MB’s heen was. Komt natuurlijk door al die podcasts die ik dan onderweg luister 😉

Waar het koken in de eerste instantie nog wat bewerkelijk (nieuw, wennen) was, werd dat later steeds makkelijker. De meeste gerechten heb je zelfs nog sneller klaar dan gewone gerechten. En ze zijn écht niet minder lekker. Bloemkoolnasi, courgettespaghetti, visfilet met (i kid you not) knoflook-basilicum-mayonaisesaus. En kaas, heel veel kaas. Kaaschips, kaas in je omelet, kaasblokjes.

Na 28 dagen suikervrij

Als het goed is, heb ik nu de basis gelegd voor een gezondere levensstijl. Natuurlijk is het dan wel belangrijk om er ook iets mee te blijven doen. Ik heb nu kennis gemaakt met allerlei nieuwe dingen en dat houd ik er zeker in. Maar: we gaan straks – en zeker op vakantie – écht wel weer een keertje uit eten. Dat heb ik de afgelopen maand voor zover mogelijk vermeden. Zit je weer te miepen over of dit wel of niet suikervrij of koolhydraatarm is. Daar vind ik dan niet zoveel aan. En na zo’n dag kun je dan weer een opruimdag houden. Zo houd je het een beetje in balans.

Maar dat is voor later. Voor nu heb ik gemerkt dat ik geen suikerdipjes meer heb. Best heel logisch, als je een maand geen suiker op hebt. En ‘s avonds ben ik soms veel langer in de weer. Het is niet zo dat ik voel dat ik bruis van de energie, maar blijkbaar heb ik het wel. Ik heb geen meetlint langs m’n middel gehouden, maar zag wel dat ik – vergeleken met een nogal ongunstig weegmoment een maand of wat geleden – een dikke 5 kilo kwijt ben. Ook niet verkeerd!

En zonder suiker blijk ik dus best wel te kunnen. Het wordt iets lastiger als iemand naast je wél koekjes zit te eten, maar het viel me ook op dat er gewoon heel veel dingen zijn die ik automatisch mee had gegeten, maar die ik helemaal niet zo geweldig lekker vind. Die kan ik de volgende keer vast makkelijker laten staan.

Dan: de kosten

In het begin leek dit wel wat duurder. Toen moest ik ook nog wat oliën en kruiden aanschaffen. Na verloop van tijd liep dat wat terug. Groenten en fruit haalde ik wel meer, maar nog steeds gewoon bij de Lidl. Brood at ik niet (maar voor die tijd ook al weinig). De sojayoghurt was gelukkig in de aanbieding, dus daar kan ik nog even mee vooruit. En zoetigheden kon ik weer laten liggen. Hierdoor bleven de kosten dus redelijk in balans.

Wel werd voor dit voedingsprogramma redelijk veel vlees geadviseerd. Kruidige kipblokjes hier, zalmpasta daar, pittige gehaktballetjes. Normaal eet ik helemaal niet zoveel vlees en wat ik eet, eet ik graag biologisch. Dan tikt het wel wat harder aan. Maar; ook daarin helpt slim aanbiedingen kijken echt behoorlijk. Bovendien heb ik ook gewoon wat maaltijden omgewisseld. Het ging immers om de koolhydraten (maximaal 30 per dag), dus als je de maaltijd van dag 7 op dag 9 eet, is dat ook niet zo’n probleem.

Ik geloof dus warempel dat ik een nieuwe, gezonde voedingsstijl heb. Op 80% van de dagen dan 😉

Vind jij dat je gezond (genoeg) eet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

13 Comments
 1. Dit klinkt heel positief allemaal. Het zet mij aan het denken. Ik wil eigenlijk ook wel van mijn suikerverslaving af.
  Waar heb je dit programma gevonden? Ik denk dat ik dat ook wel wil gaan volgen. Eerst eens kijken of het iets is dat ik hier in het huishouden kan gaan volgen. Mijn man is minder flexibel in eetgewoontes. Bovendien heeft hij een snelle verbranding en sport veel meer dan ik. Dus hij eet/snoept veel en kan dat gewoon hebben…..

  1. Mijn vader had het gevolgd en was heel enthousiast. Dit was 3care, maar mogelijk zijn er ook alternatieven. De vitaminepillen bij dit programma vond ik zelf best duur, maar die zitten wel in het pakket met de receptenmap (die kun je weer niet los kopen en is wel echt handig).

 2. Fijn dat het beviel.
  Heel veel kaas lijkt mij dan weer niet zo gezond.
  Als je vindt dat je nu teveel vlees eet kun je dat natuurlijk ook vervangen door peulvruchten. Kost geen drol en verzadigt ook goed en heel gezond.
  Ik eet nu ca 8 jaar zo goed als suikervrij. Het heeft veel voordelen vind ik. Met name de trek en hoofdpijn voordat ik ongesteld moet worden zijn enorm verminderd.

 3. Fijn dat het bevalt. Al dat vlees kun je makkelijk vervangen door peulvruchten. Is goedkoper en net zo gezond, zo niet gezonder wellicht. (Omdat je aangeeft t zelf wat veel te vinden).
  Waarom moest je zoveel kaas eten? Dat lijkt me niet echt gezond.
  Ik eet nu ca 8 jaar overwegend suikervrij. Helaas niet meer energie maar ik heb bijvoorbeeld wel beduidend minder last van mijn menstruatie (qua vreetmomenten en hoofdpijn vooraf). Als ik toch iets eet met suiker heb ik erna meteen last van mijn darmen.

 4. Het klinkt heel erg op het “weet hoe je eet dieet”. Dit heb ik zo’n 12 jaar geleden gedaan na de bevalling van mijn jongste. Ben toen best lekker afgevallen en heel wat centimeters verloren…Ben helaas, bijna, weer terug bij af en ik moet me er echt even weer toe zetten om hiermee aan de slag te gaan. Ik zal mijn broodje en stukje fruit in het begin wel missen, maar aardappels en pasta weer niet… Fijn dat je nog steeds in ketose bent! Succes met dit nieuwe eetpatroon!

 5. Best gezond, veel gevarieerde groenten en peulvruchten, zelden alcohol, vrijwel nooit instant, en flink geminderd met zoetigheden, Ik heb gekeken op de site die je aangaf en het plan ziet er doordacht uit, al deden meerdere links het helaas niet. Minder blij ben ik met de aansporing om veel zeer on-duurzame etenswaren als kokosolie en avocado te gebruiken. Goed voor het individu, slecht voor de planeet. Daarom heb ik besloten vooral zelf veel denkwerk en rekenwerk te gaan doen en mijn ketose te gaan meten met sticks via de apotheek. 50 stuks voor een tientje. Belangrijks vind ik voor mezelf de mindset. Net als iedereen wil ik graag snel! nu! meteen! dit bikini-seizoen! flink afvallen. Maar wat er in meerdere stressvolle jaren aan is gekomen, hoeft er niet in 3 maanden af. Wanneer het me lukt om dezelfde kilo’s er in 3 jaar af te krijgen en dan stabiel te blijven, doe ik het eigenlijk heel netjes. En zoals ik in een quote van een wetenschapper las: het enige dieet dat blijvend werkt, is het dieet dat je levenslang vol kunt houden.

 6. Na de bevalling van mijn jongste/2e kind woog ik rond de 80kilo, 15 kilo bleven plakken na de zwangerschap. Daar was ik niet blij mee en zat niet lekker in mijn vel, ik wilde weer richting 65kilo. Ik ben toen gaan sporten en op mijn eten EN drinken(!) gaan letten. Mijn buurvrouw toentertijd deed aan suikervrij leven. Zover wilde ik niet gaan, maar wilde wel heel veel minder suiker tot me nemen. Ik heb 2 weken koppijn gehad vh afkicken, maar daarna ging het beter. Dmv sporten en het minder suiker tot me nemen/gezonder eten+drinken, ben ik toen zo’n 14kilo afgevallen in 3.5maand tijd. Die zijn er nog steeds af, bijna 6 jr later. Ik let nog steeds op en veel dingen vind ik nu echt mierzoet. Ik kon voorheen zo een zak winegums v Redband opeten, nu krijg ik na 5 winegums koppijn v alle zooi die er in zit. Je snapt dat die dingen zelden nog in huis zijn. Ik heb wel wat koek en chips in huis maar die kan ik gerust een paar weken onaangeraakt laten. Ik heb alleen last v lichte eetbuien in een bepaalde week vd maand, maar ook dan kan ik me vaak redelijk inhouden. Ik eet en drink af en toe nog ongezonde dingen, alleen een stuk minder en ik kan het (vaak) goed weerstaan. Ook ben ik 3 jaar geleden gaan hardlopen, lekker in de buitenlucht. Scheelt me geld, ik kan gaan wanneer ik wil en het houd me in conditie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.