#FreedomFriday: vrijheid en gezondheid

#FreedomFriday: vrijheid en gezondheid

Bij Financial Freedom Sloth las ik van de week een heel interessant stuk. Deze Belg (ik denk dat het een man is, maar ik weet het niet helemaal zeker) stipt op zijn blog over financiële vrijheid ook het onderwerp gezondheid aan. En op een manier waarop ik er eigenlijk nog niet speciaal over nadacht, terwijl het zó voor de hand liggend is. In zijn Health Report geeft hij aan dat mensen het altijd hebben over gezondheid en dat dat eigenlijk het belangrijkst is. Dat vindt hij ook, maar tegelijkertijd moet hij bekennen dat hij zich juist op dat punt ontzettend heeft laten gaan. En daar herkende ik wel wat in…

Groot geschenk

Ze zeggen altijd: je weet niet wat je hebt, tot het weg is. En ik denk dat dat zeker opgaat voor gezondheid. Ik heb eigenlijk nooit echt dramatische gezondheidsproblemen gehad. Ik ben af en toe ziek, heb vrij regelmatig hoofdpijn en heb lenzen/een bril, maar ik heb géén chronische ziekte, geen kanker, geen extreem overgewicht en in principe doen mijn ledematen meestal wat ik wil. En dat is voor mij heel normaal. Maar écht normaal is het eigenlijk niet. Het is een groot geschenk. Want ik heb er eigenlijk niet speciaal iets voor hoeven te doen en in grote lijnen hoeft dat nog steeds niet.

Maar ik merk wel dat de rek er soms een klein beetje uitgaat. Veel minder gezonde dingen lijken vaak zoveel gemakkelijker. Even de auto pakken om ergens heen te gaan. Eten bestellen. Lekkernijen in huis halen, om ze vervolgens op te eten terwijl ik beter kan ontbijten, lunchen of avondeten. Die wandelingetjes toch weer uitstellen, ‘omdat het slecht weer is’. Extra werk aannemen, waardoor ik tóch weer een paar uur extra zittend doorbreng.

Je gaat er allemaal niet direct dood van, maar langzaam maar zeker bemerk ik wel wat meer stijfheid, wat meer futloosheid en wat meer kilo’s.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Vrijheid en gezondheid

Een interessant punt dat Financial Freedom Sloth maakt, is dat er twee manieren zijn om je vrije leven te verlengen. Je kunt vroeger met pensioen gaan, of je zorgt ervoor dat je na je pensioen meer gezonde jaren over hebt.

Zo had ik er nog nooit naar gekeken!

Ik wil graag vervroegd met pensioen en heb daarbij ook wel eens geroepen dat ik geen zin heb om pas met pensioen te gaan, als m’n lijf het al opgeeft. Maar dat hoeft natuurlijk helemaal niet! Als je nu goed voor je lijf zorgt, dan is de kans dat het tegen die tijd ook nog meewerkt, een stuk groter.

Natuurlijk zijn hierop uitzonderingen. Ook ik ken de mensen die supergezond leefden en toch ineens op hun 35e een hartstilstand kregen. Of de niet-rokers die ineens longkanker hadden. Gezond leven is geen garantie op een gezond leven. Maar het helpt wel.

Ik heb zelf heel snel de neiging om te denken: ach, even deze paar jaar uitzitten en daarna…

Maar wat nou, ‘daarna’? Ik doe nu al veel spullen weg, zodat ik daar *nu* plezier van heb. En ik probeer nu al wat te minderen qua werk, omdat ik ook *nu* leef. Waarom dan niet investeren in mijn gezondheid? Waar haal ik het vandaan dat dat later ook nog kan?

Dus: wat nu?

Dankzij Financial Freedom Sloth viel het kwartje: ik ben de afgelopen jaren eigenlijk ontzettend onzorgvuldig omgesprongen met mijn gezondheid en dat is niet alleen dom, het helpt ook niet mee aan mijn FIRE-doelen. Ik wil namelijk niet alleen vroeg met pensioen, ik wil vooral gezond vroeg met pensioen. En ik wil ook nu volop kunnen genieten. En dat lukt gewoon niet als in gestrest vastgeroest achter de computer zit. Dat is geen kwestie van ‘even uitzitten’, dat is inmiddels een levensstijl geworden. En dat is niet iets om je ogen voor te sluiten.

En nu kan ik wachten tot er wél echt iets gebeurt óf ik nog 15 kilo zwaarder ben, maar waarom zou ik? De komende tijd ga ik dus wat bewuster aan de slag met mijn gezondheid. Qua eten en qua beweging. Nu zijn diëten niets voor mij, daarbij heb ik nooit het idee dat het echt hele duurzame plannen zijn. Dan heb ik liever iets dat je echt als levensstijl kunt overnemen.

Mijn vader volgt nu al een paar maanden een programma dat draait om celvernieuwing en -bescherming en dat klinkt wel heel goed. Dat plan draait vooral om balans, biologisch en gezond. Dus ook gewoon vetten en koolhydraten, maar wel de goede. Hij is flink afgevallen en voelt zich een stuk beter. En heeft geen hoofdpijn meer (familiekwaaltje 😉 ). Daar ga ik dus wat elementen uit halen, of misschien volg ik het wel helemaal. Daarnaast komt het minimaal een half uurtje bewegen per dag weer terug. Wandelen, fietsen, hardlopen; het maakt niet uit. Kan ik tijdens die beweegmomenten ook nog even extra dankbaar zijn voor het feit dat dat allemaal kan.

Denk jij genoeg om je gezondheid, of zou je daar eigenlijk wat meer aandacht aan moeten besteden?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. Leuk dat je daar nu over schrijft, ik ben ook begonnen met gezonder eten en met minderen met suiker. Een collega van mij vertelde toevallig van de week dat hij 9 kilo is afgevallen alleen door geen suiker te eten, zonder te sporten daarnaast. Dat vond ik toch wel erg interessant! Nu vind ik helemaal geen suiker meer binnen krijgen ook een onmogelijke optie, maar ik ben wel begonnen met bewust erop letten waar suiker in zit en om te kijken of er een zelfde soort product is waar dan minder suiker in zit. Dan kies ik gewoon degene met de minste suiker erin.
  Hier ben ik nu net een paar weken mee bezig en ook heb ik besloten om niet meer elke week (en soms wel meerdere keren per week) ijs te eten. Dat gaat zo makkelijk als het in je vriezer ligt. Maar ik kan er nu heel goed vanaf blijven. Ik heb met mezelf afgesproken dat ik 1x per maand ijs mag eten. Dat is wel meer dan prima! Het scheelt geld én je verheugt je extra op het moment. Dus winwin! Snoepen deed ik al nooit dus dat scheelt. Ook ben ik een heel stuk minder chips gaan eten. Koekjes at ik al niet heel vaak, maar chocolade is het lastigste om vanaf te blijven! Daar word nog aan gewerkt 😉 haha.
  En om de week eet ik tussen de middag 4 a 5 dagen van die week soep tussen de middag in plaats van brood (vers gemaakt met een verspakket van de supermarkt).
  Ik ben echt heel benieuwd of ik verschil merk over een paar maanden door mijn levensstijl een heel klein beetje om te gooien op deze manier.
  Vanaf mijn werk loop ik 2 dagen per week al 35 minuten naar huis, maar op de andere dagen wil ik ook wat meer gaan bewegen. Wie weet vind ik dan de gouden combi voor mij om wat gewicht kwijt te raken!

  1. Dit klinkt als een mooi plan en ook goed vol te houden! Ik ben wel heel benieuwd wanneer je er zelf wat van gaat merken. Misschien nog een tip; ik heb ook de Eetmeter (van Voedingscentrum) weer van stal gehaald. Daarin houd ik bij wat ik eet en hoeveel ik beweeg. Het werkt misschien niet voor iedereen, maar ik merk dat ik het zelf wel heel prettig vind om op die manier wat extra inzicht te krijgen in wat overal nu eigenlijk in zit. Als het goed is krijg ik vandaag, morgen of maandag de laatste dingetjes voor het eetplan, dus tot die tijd ‘rommel’ ik nog een beetje. Daarna kan ik gewoon volgen wat daarin staat. Al uitdaging genoeg, denk ik!

   1. Ja tot nu toe heel goed vol te houden idd! Soms wel even nee tegen mezelf zeggen als ik wil snacken, maar meestal zoek ik dan een alternatief en pak ik een stuk komkommer! Maar de meeste dagen heb ik er al niet eens behoefte aan.
    Bedankt voor de tip! Dat is ook wel handig om te weten ja. Succes met je eetplan!

 2. Dat klopt helemaal. Pas als je de gezondheid niet meer hebt besef je dat t altijd van zelfsprekend was maar dat wist je niet
  Gezond eten heb ik eigenlijk altijd wel gedaan.
  Ikzelf denk dat een hele grote pijler, buiten eten en bewegen, stress is. Of liever: het vermijden van stress.
  De manier waarop je leeft, relaxt of niet relaxt, kan enorm veel uitmaken

  1. Ja, daar heb je een heel goed punt! Ik merk echt dat stress voor mij funest is. Dat verandert m’n geheugen langzaam in een zeef, beperkt m’n denkvermogen (vooral voor verder dan drie minuten vooruit) en ik merk dat m’n lijf dan continu onder spanning staat. En dan lijkt het makkelijk om dat te weten en er eventueel wat aan te doen, maar dat vind ik soms best een uitdaging. Je moet daar echt heel bewust (en sterk!) keuzes in maken, anders voelt het al heel snel of er zoveel van je gevraagd wordt, dat het eigenlijk niet eens een keuze meer is. Misschien een beetje vaag verwoord, maar hopelijk nog duidelijk genoeg…

 3. Adine, ik begrijp helemaal wat je zegt. Soms is je niet druk maken erg moeilijk.
  Ik loop drie keer per week vier km hard, daarnaast fiets ik elke dag minimaal 20 minuten. Bewegen is goed voor me!

 4. Hoi,

  blij dat je mijn psot inspirerende vond! Uitstel gedrag is mij maar al te bekend (ik wou al sinds december 2016 aan mijn gezondheid werken) dus heel blij dat mijn post je een duwtje in de goede reichting heeft gegeven! En ja, ik ben een man 😉

 5. Herkenbaar!
  Ik ben begonnen aan een Nieuwjaar challenge, ja afvallen maar voor mij ook belangrijk afleren van oude gewoontes. Lekker duidelijk, 4 weken eten wat er op het menu staat. Koolhydraatarm maar lekker is dat zeg. Alleen al het idee bezig te zijn aan mijn eigen gezondheid geeft een boost.
  Dit samen met jouw financiële planner, ik ben goed begonnen aan 2019!

 6. Lekker eten blijft natuurlijk een verleidelijk iets dat vaak nauwelijks te weerstaan is. Maar als je een hond hebt weet je dat je toch aardig wat moet wandelen, tenminste als je een hond hebt die dat leuk vindt. Je maakt er dan je hond blij mee (en fit), maar je hebt daarmee ook vier pijlers voor een goede gezondheid te pakken: beweging, zonlicht, frisse lucht en ontstressen. Zonder hond kan natuurlijk ook, maar dan is de verleiding vaak te groot om het toch maar niet te doen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.