Ogenupdate

Ogenupdate

Een week of twee geleden leek het me verstandig om toch maar weer eens naar de opticien te gaan. Ik had eigenlijk een paar dingen op mijn lijstje staan; ooit zou ik graag willen laseren, maar dat durf ik *nu* nog niet. En aangezien ik best wat minpunten heb, moet ik de tijd tot het moment dat ik wél durf overbruggen met lenzen en een bril. Mijn laatste officiële lenzencontrole kan ik me niet helemaal meer herinneren en mijn laatste nieuwe brilaanschaf was in maart 2013. Dus.. ik bereidde me vast voor op een stevige kostenpost.

Controle

De controle viel in principe mee. Mijn ogen waren wel iets achteruit gegaan, maar niet dramatisch. Door de jaren heen gaat het overigens wel hard. Ik ben ooit begonnen op iets van -1.5 en hik nu al tegen de -4 aan 🙁 Hopelijk stopt het straks wel een keertje, anders kan ik alsnog aan de omgekeerde jampotglazen.

Tijdens de controle kon ik meteen ook even informeren naar het type lenzen waar E. me op had gewezen. Daar kon wel een proefsetje van besteld worden. Ik ga ze vanmiddag halen, dus de kosten daarvan weet ik nog niet. Ik hoop dat ze maximaal iets van 25 euro kosten, dat lijkt me meer dan genoeg voor een setje dat een week mee gaat. De opticien kon het vooraf niet precies zeggen.

Bril

Aangezien mijn lenzen niet meer op sterkte waren, kon ik er wel vanuit gaan dat mijn bril dat helemaal niet meer was. Die zit volgens mij op -3.00 (en mijn actuele lenzen op -3.25). Normaal gesproken koop ik – sinds ik die zelf moet betalen – een goedkope bril van maximaal rond de 100 euro. Speciale foefjes in het glas enzo hoeven eigenlijk niet, want ik heb ‘m toch nooit buiten de deur op. Het resultaat van die keuzes is echter wel dat het vaak ook écht geen gezicht is om ‘m buiten de deur te gebruiken.

Nu besloot ik daarom wat meer te investeren. Ik ging uitgebreid passen voor een montuur, kreeg er zelfs nog een aantal mee naar huis en koos er eentje van Modo. Maar met een montuur alleen ben je er nog niet. Dan moeten er ook nog glazen in. Daarvoor waren twee opties: voor 69 euro per glas ‘gewone’ glazen, of voor 89 euro per glas extra dun geslepen glazen. Met een lage sterkte maakt dat niet zoveel uit, maar met mijn -4.00 is dat toch wel een goede halvering van het glas. Gezien het lichte montuur leek het me het mooist en beste om er ook gewoon ‘slanke’ glazen in te doen. Totaalkosten voor alles: 478 euro.

Dat doet even zeer, maar ik spaar niet voor niets elke maand voor gezondheidskosten. Hopelijk doe ik hier ook weer minimaal 5 jaar mee. Bovendien mag ik in mijn handjes knijpen dat dit nog kosten zijn die relatief beperkt én min of meer keuzegebonden zijn. Er zijn genoeg mensen die die ‘luxe’ niet hebben en elke maand standaard met hoge kosten geconfronteerd worden.

Hopelijk helpt deze nieuwe uitgave een beetje met het beperken van mijn toch regelmatig terugkerende hoofdpijn 🙂

Spaar jij eigenlijk apart voor gezondheidsgerelateerde kosten? Hoe pak je dat aan?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Bedoel je als een soort aanvulling op je zorgverzekering? Ik heb eigenlijk nooit extra kosten… behalve 1x per jaar een setje nieuwe lenzen à 115,- euro.

  Overigens ben ik ook een poosje vrij hard achteruit gegaan, ooit begonnen op -0.75 en -1.00 (pubertijd). Nu al een poosje op -5.00 Volgens mij zijn wij even oud… dus straks gaan we weer de andere kant op, joh 😉

  1. Haha, ja, dat zou fijn zijn, als het straks weer de andere kant op gaat 😉

   En ik bedoel idd als soort aanvulling. Ik betaal mijn zorgverzekering altijd in één keer en die dekt vrijwel niets. Overigens blijven mijn kosten inderdaad ook beperkt tot lenzen en nu dus dan die bril. Elke maand maak ik dus wat over naar een speciale rekening, zodat ik aan het einde van het jaar weer de premie voor het volgende jaar kan betalen. En dus ook dit soort kosten, want hoewel het dus niet vaak voorkomt, zijn ze er wel.

 2. Wat raar dat die opticien dat niet kon zeggen van die kosten van een proefsetje… kwestie van opzoeken of een telefoontje, denk ik dan…!

  Of… zou het gratisch zijn en laat hij je gewoon toch betalen in het kader van een lekker winstje?

  Hmzzz misschien ben ik nu wel te achterdochtig………

  1. Ik hoop eigenlijk dat het idd ‘service van de zaak’ wordt omdat ik ook al een vrij prijzige bril aanschaf, maar het blijft even afwachten. Ik heb zelf ook niet extreem aangedrongen hoor, anders had hij idd wel even kunnen bellen. We zien het wel. Voor mij zijn dat soort dingetjes toch altijd een reden om vervolgens daar voortaan te komen, of er ver uit de buurt te blijven. Tot nu toe ben ik er erg tevreden, maar als ik het idee heb dat ik inderdaad een beetje getild wordt, dan is het meteen ook de laatste keer dat ik er kom.

   1. Oei, niet dus! 35 euro! De lenzen stonden op 0, maar gingen gepaard met ‘controle/aanpassingskosten’. De bril viel wel weer 11 euro mee, dus per saldo 2 euro meer betaald dan ik als maximum in m’n hoofd had. Toch een hele kleine tegenvaller…

 3. Dure bril zeg, voor die prijs heb je er ook 3 met alles er op en er aan bij een keten als je de goede aanbieding meepakt.
  Ik vind de ketens betrouwbaarder dan de luxe opticien. De keten heeft tenminste ontdekt dat de glazen verkeerd om in de bril van mijn moeder geplaatst waren, de dure opticien maar volhouden dat ze moest wennen. Kostte de dame van de rode keten wel 5 minuten om het euvel te ontdekken en aan de opticien mede te delen.

  1. Dat is wel ontzettend slecht van die opticien zeg! Daar heb ik hier wel vertrouwen in; ik had bijvoorbeeld nog nooit meegemaakt dat een bril echt helemaal op maat gemaakt werd, met precies afstellen op basis van mijn oren en dat gebeurde hier wel. De glazen moet ik nog even testen zonder lenzen, maar ik ga er wel vanuit dat die hier goed zitten 😉

   En het is zeker een pittig bedrag en als je bij een keten komt, dan ben je inderdaad veel minder kwijt, zelfs als je er niet drie wilt hebben. Als ik over 5+ jaar weer een nieuwe nodig heb, dan kijk ik daar misschien ook wel weer. Wie weet hebben ze dan weer wat meer modellen voor smallere gezichten. Want dat dat betreft is mijn ervaring daar weer niet echt geweldig. Genoeg brillen, maar brillen voor mijn gezichtsvorm? Dat helaas dan weer niet. Dus deze keer had ik het er voor over 🙂

 4. Vorige week een bril uitgezocht voor onze kleuter! 3 brillen zaken langs geweest. Bij de eerste dure werden we nauwelijks geholpen en hadden ze alleen véél te grote. Bij de 2e (goedkope keten) hadden ze alleen monturen zonder neusvleugels. Dat werkt niet bij een jong kind. En bij de 3e (onze vertrouwde duurdere opticien) werden we weer perfect geholpen en zagen we een leuk montuur. Toevallig voor de helft. Maar om eerlijk te zijn kijk ik minder naar de prijs en meer naar het montuur want het moet wél leuk staan. Maar liever ook niet te duur. Nu was het perfect. Glazen voor €49,- per stuk en een montuur voor €60,- en het staat lekker eigenwijs en vlot. Morgen kunnen we het ophalen (en betalen).
  Wel slim om te sparen voor zorgkosten. Pas een rekening ontvangen van €340,-. Graag binnen 2 weken betalen… Eigen risico. Zucht. Daar gaat ons vakantiegeld

  1. Mooi dat jullie zo goed geslaagd zijn voor de bril! Hij moet inderdaad leuk staan, maar het is ook wel fijn als er een vriendelijk prijskaartje aan hangt. Zeker bij kinderen, want die groeien toch op gegeven moment óók uit zo’n bril, nog even los van een eventuele veranderende sterkte. En zulke rekeningen zijn niet mals 🙁 Ik heb een vrij voordelige zorgverzekering, waarvoor ik ongeveer 70-75 in de maand betaal. Elke maand zet ik dan 100 euro opzij. Dat doe ik nu al een paar jaar en daardoor heb ik aan het einde van het jaar steeds niet alleen het factuurbedrag voor het volgende jaar bij elkaar, maar ook de eigen risico’s (van 0 extra tot 500 extra). Nu dus even niet meer; aan het einde van dit jaar red ik het misschien nét met het eigen risico van 385 euro en de jaarpremie. Maar goed, dat bouwt elk jaar hopelijk wel weer langzaam op. En anders moet ik het bedrag misschien verhogen naar 110.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.