Ogen laseren

Ogen laseren

Er is één ding dat ik al jaren wil, maar nog steeds niet heb aangedurfd: mijn ogen laseren. Zonder lenzen zie ik tot ongeveer 10 cm afstand goed en daarna worden het gekleurde vlekken. Eigenlijk slaap ik dus alleen zonder bril of lenzen, anders zie ik gewoon geen bal. En het lijkt me heerlijk om gewoon altijd goed te kunnen zien en niet meer elke ochtend en avond met lenzen in de weer te zijn. In de eerste instantie dacht ik altijd: dat kan nooit uit. Je ogen laseren is namelijk best heel duur. Maar lenzen zijn ook niet goedkoop, zeker niet als je ze – zoals ik – al heel lang hebt.

Rekensommetje

Gisteren maakte ik even een snel rekensommetje. Daarvoor ging ik ervan uit dat je voor het laseren van twee ogen ongeveer 2400 euro kwijt bent. Via mijn zorgverzekering krijg ik daar geen vergoeding voor, dus dat bedrag zal ik helemaal zelf moeten betalen.

En hoe zit dat dan met lenzen?

Voor lenzen betaal ik nu 9 euro per maand. Daar komen dan nog de vloeistof en een bril (voor als de lenzen irriteren of als ik die ’s morgens of ’s avonds al uit heb) bij. Over een bril doe ik nooit zo heel moeilijk. Laten we zeggen dat die 25 euro per jaar (rond de 125 euro en ik doe er wel 5 jaar mee) kost. Dan moet ik er wel eerlijk bij zeggen dat die op een gegeven moment niet helemaal meer op sterkte is. De vloeistof zit ongeveer op 3 euro per maand.

Het dragen van lenzen kost me dan ruim 14 euro per maand en 169 euro per jaar.

Voor het bedrag waarvoor ik mijn ogen kan laten laseren, kan ik dus ruim 14 jaar de lenzenroutine betalen. Dat klinkt wel érg lang. Maar: ik heb al een bril sinds groep 6 en heb lenzen sinds de 6e klas. Kortom; aan de lenzenroutine zoals ik die nu heb, betaal ik óók al zo’n 16 jaar. Als ik me bij wijze van spreken toen al had laten laseren, had ik het geld er nu al uit gehad.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Waarom (niet)?

Laseren lijkt me vooral heel gemakkelijk en prettig. Nooit meer met uitgedroogde lenzen zitten als je op de bank in slaap gevallen bent, nooit meer lastig doen in het water, nooit meer gedoe met lenzenvloeistof op vakantie of in het vliegtuig. Nooit meer van die vervelende stofjes die ineens achter je lens zijn gekomen, waardoor je in drie seconden in een soort panda verandert.

Maar er is – naast het geld – één hele grote reden om het niet te doen: ik ben bang! Zoals m’n moeder altijd zegt: ‘Je hebt maar één paar ogen!’ Wat als het misgaat? En wat als ik nét die ene persoon ben die de rest van haar leven het gevoel heeft dat er zand in het oog zit? Of ineens geen boek meer kan lezen? Hoe vervelend ik dit hele lenzengedoe af en toe ook vind, ik weet in ieder geval waar ik aan toe ben.

De laatste tijd hoor ik echter steeds meer positieve verhalen, ook veel van mensen van mijn leeftijd. Zelfs mijn broer denkt er inmiddels over. En dan begint het toch weer te kriebelen. Het geld zou ik ervoor hebben. Natuurlijk zou het wel even pijn doen om dat uit te geven, maar dan is het misschien wel net als zonnepanelen; je weet dat je het op de termijn wel weer terugverdient. Zowel in geld, als in gemak/plezier.

Waar?

En WAAR doe je zoiets? Ik denk dat dat ook nog wel verschil maakt. Via Trustpilot zag ik dat Visus Oogkliniek heel hoog scoort, mét best heel veel reviews. Maar net als elke andere aanbieder, zijn er ook wel weer mensen met negatieve verhalen. Dus waar let je dan op? Ik heb besloten om dus tóch weer een beetje meer research te gaan doen. Wie weet komt het er tóch een keer van.

Heb jij ervaring met je ogen laseren? En heb je misschien nog goede tips?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

35 Comments
 1. Ik zou ook graag mijn ogen willen laseren, maar dat kan maar tot een bepaalde afwijking. Als je echt een fixe min hebt kom je er niet voor in aanmerking. Ik heb er ook nog een cilidrische afwijking bij.

  Dan kan je nog steeds iets laten doen, maar dat is dan een andere procedure. Of twee, want een vriendin van me had weer wat anders dan mijn zus.

  Misschien iets om éérst uit te zoeken?

  1. Ik heb -3.5. Erg onhandig voor het dagelijks leven, maar prima geschikt voor zoiets, gelukkig! Met een cilinder kun je er inderdaad tegenwoordig ook iets aan doen, dat was eerder volgens mij niet zo. Overigens ben ik wel heel benieuwd wat er uit zo’n soort ‘voorkeuring’ zou komen wat dat betreft. Vroeger had ik blijkbaar een cilindrische afwijking, maar later zou die volgens de opticien verdwenen zijn. Ik ben dan wel benieuwd of dat écht zo is..

   Ik zie online dat je over het algemeen ‘geschikt’ bent als je tussen de -10 en +4,5 zit. Val jij daar nog binnen, of heb jij een sterkere afwijking?

 2. Ik heb er ook wel eens over gedacht maar durf ook niet dus heb me er nooit verder in verdiept. Ik red me redelijk goed met een bril die ik alleen draag met autorijden (alleen als het donker is), computeren en tv kijken. Ik heb brillen voor veraf en voor dichtbij, mijn ene oog kan het ene goed en de andere kan het andere goed, lekker handig. 😉
  Zo overdag, als ik niet achter de computer zit of tv kijk, draag ik niks. Mijn linkeroog is heel slecht voor veraf maar dat beeld wordt, als het licht is, weggedrukt door mijn hersenen dus dan heb ik er geen last van. In het donker krijg ik dan wel moeite met diepte schatten als ik autorij, dus dan draag ik wel een bril.

  1. Begrijp ik dan goed dat je in feite overdag (of met licht in ieder geval) eigenlijk maar met één oog ziet? Krijg je daar geen hoofdpijn van? Of ben je daar inmiddels zo aan gewend dat het op die manier goed gaat? Mijn ogen zitten allebei een beetje rond hetzelfde, dus eigenlijk kan ik niet zonder hulpmiddel. Althans, op de weg zou dat sowieso niet verantwoord zijn en ‘gewoon’ krijg ik echt maar de helft van wat er gebeurt mee. Als ik dat al zie.

   1. Ja dat klopt, het is alleen zo dat je met dat slechte oog wel ziet maar je hersenen dat beeld wegdrukken (tenzij je het goede oog afdekt natuurlijk). Ik heb altijd al een slecht oog gehad dus ben er helemaal aan gewend. Het probleem is juist een bril. door het grote verschil tussen de twee ogen kunnen ze de glazen niet perfect afstemmen op je ogen, daar zou je dan hoofdpijn van krijgen. Ik merk dus met tv kijken dat mijn bril niet optimaal is maar daar wen je ook aan.

 3. Moeilijk! Mijn ogen hebben deze beslissing voor mij genomen; ik heb een te grote cilinderafwijking waardoor laseren niet mogelijk is. Misschien kun je een orienterend gesprek aangaan om alle mogelijkheden (en risico’s specifiek voor jouw ogen) te bespreken en bekijken? Ik ben gestopt met lenzen toen ik naast een minsterkte; ook een plussterkte-aanpassing (leesbril) kreeg. Met mijn cilinders moest ik altijd al speciale lenzen laten maken in UK. Dat ging toen niet meer. En je gaat natuurlijk niet iedere keer als je een stukkie wilt lezen, je lenzen uitdoen… Ook met het oog op de toekomst (leesbril) je nu goed laten informeren??? Maar o, wat blijft dit moeilijk!

  1. Zo’n gesprek is inderdaad wel een goed idee, dan kan ik me toch weer iets beter (laten) informeren. Nu kan ik bijvoorbeeld prima lezen, het lijkt me wel heel vervelend als ik daarvoor straks een bril nodig zou hebben. En ik begrijp ook uit de verschillende reviews dat je 1) niet altijd op 0 uitkomt (dus die bril kan dan nodig zijn) én 2) dat je daarna geen lenzen meer zou kunnen dragen. Dus je moet het dan eigenlijk doen met het resultaat van de laserbehandeling, plus een eventuele bril (maar dat vind ik écht heel vervelend).

 4. Kijk eens naar Alma Care. Zij bieden reizen naar Istanbul aan, waar je bij de beste oogkliniek terecht kan. Zij gebruiken de nieuwste apparatuur, die daarna naar Amerika gaat. Je verblijft in een hotel dat grenst aan het oogziekenhuis. Als je op vrijdag vliegt, heb je zaterdag behandeling en rustdag, kun je zondag Istanbul bekijken en maandag rustig weer aan het werk (ik nam nog 2 dagen rij omdat ik veel achter de computer zit). Checks vooraf en achteraf in Nederland, oogdruppels, pijnstillers, de behandeling, vlucht en hotel was samen 1500 euro. En voor 200 euro extra kun je iemand meenemen. Klinkt te mooi om waar te zijn, maar ik heb dit in 2010 gedaan en ben van min 8 naar perfect zicht gegaan en heb dat nog steeds. Beste keuze die ik ooit heb gemaakt.

  1. Deze naam zegt me zo even niets, maar ik heb inderdaad al eerder iemand gehoord die erg enthousiast is over zo’n reis naar Turkije. Ik weet dat dit soort ‘medisch toerisme’ echt niet altijd slecht hoeft te zijn; in Amerika gebeurt het ook heel veel. Dan gaan ze even de grens over naar Mexico en krijgen ze een veel betere (en beter betaalbare) behandeling dan in Amerika zelf. Tegelijkertijd klinkt het dan ook nog wel iets ‘enger’. Maar: ik las net reviews van één van de klinieken die heel goed scoorden en daar kwam ook uit naar voren dat je regelmatig door een Turkse arts wordt behandeld, en dat veel van de medewerkers ook Turks zijn. Dan kun je misschien net zo goed in Turkije zitten…

   Wat is jouw ervaring met de communicatie daar ter plekke? Voelde je je een beetje gerustgesteld of hoe ging dat?

   1. Het waren inderdaad Turkse artsen en medewerkers, maar ze spraken allemaal perfect Engels. Ik moest me op een bepaalde tijd melden bij de kliniek en werd naar een wachtruimte gebracht. Ik had mijn vader meegenomen en die mocht ook mee de wachtruimte in. Dat vond ik erg prettig, want ik was natuurlijk wel heel zenuwachtig. Vervolgens kreeg ik een uitgebreide uitleg in de wachtruimte en mocht ik daarna naar de behandelkamer. Daar werd ik ook heel vriendelijk behandeld en gerustgesteld, en ook daar werd verteld wat er ging gebeuren. (“We zetten nu een klemmetje op je ooglid. Dat voelt niet zo prettig, maar het duurt maar even.”) Overigens duurde het laseren zelf maar een minuut of drie, het is echt zo gepiept. Daarna kreeg ik pijnstillers en zo’n oogmasker mee en werd ik geïnstrueerd om de rest van de dag te gaan slapen. ’s Avonds hebben we in het hotel gegeten, ik met een hele grote zonnebril. De dag daarna voelde ik me al zo goed, dat we gewoon konden gaan sightseeën, al had ik wel de hele dag nog steeds die enorme zonnebril op.

    1. Ik moet wel zeggen dat dat beter klinkt dan de verhalen die ik tot nu toe lees (in het algemeen overigens, niet specifiek over Turkije). Moest je daarna ook wel met allerlei dingen druppelen, of hoe werkte dat? En fijn dat je de tijd hebt genomen om zo uitgebreid te reageren!!

     1. Ja, ik moest nog een paar dagen oogdruppels, maar dat ging allemaal prima. Mocht je nog meer willen weten, mail me dan gerust.

 5. Een tip kan zijn om, als je eruit bent dat je dit wilt, voor 2019 een aanvullende zorgverzekering te sluiten die een vergoeding voor ooglaseren kent. Even rekenen of je denkt het eruit te halen, maar als je Eur 500,- vergoeding krijgt voor een premie van Eur 27,50 p/m (zie vergelijkingssite, bv Z.ilveren K.ruis) kan dat de moeite waard zijn. Kun je na dat jaar weer wisselen / opzeggen, net wat je wilt. https://www.independer.nl/zorgverzekering/vergoedingen/ooglaseren.aspx

 6. Ik zeg doen! Ik heb, nu ik het heb gedaan, vooral spijt dat ik het niet jaren eerder heb laten doen. Ik had een ruime min 7. Ik durfde nooit, maar nu ik aan de varifocus moest was ik het zat. Dat zou zoveel ongemak meebrengen en hoge kosten dat ik mezelf uitgedaagd heb om het te gaan uitzoeken. Ik heb alle reviews gelezen, en heb ook een aantal klinieken gebeld. Zo las ik dat bij een kliniek meerdere klanten tegelijk worden geholpen in een ruimte. Dat leek mij met de stress die ik al had niets voor mij. (geloof bij een kliniek in Rotterdam).

  Ik ben op controle gegaan bij Vision in Amsterdam en daar kreeg ik alle ruimte om mijn vragen en zorgen te bespreken. Tijdens het wachten of ik geschikt zou zijn, merkte ik al bij mezelf dat ik teleurgesteld zou zijn als het niet zou lukken. Gelukkig was ik geschikt!

  De behandeling is spannend, de dagen erna vervelend (maar met Storytel dragelijker), Maar nu, ik kan zien! Nooit meer opstaan en als eerst je bril zoeken. Sauna, zwembad etc nooit meer gedoe met lenzen. Fietsen in de regen, sneeuwballen gooien, iedere keer glimlach Ik over hoe makkelijk dat nu gaat. Ik heb mijn slechte zicht altijd geaccepteerd als wat er bij hoorde, maar nu merk ik pas dat het toch een beperking was.

  Mijn leesbril is trouwens nog niet nodig. Maar dat zal in de toekomst waarschijnlijk wel nodig zijn. Mijn sterkte is 0 en mijn zicht is beter dan ooit geweest. En als extra geluk heb ik dat ik veel minder last van Halo’s heb met autorijden ’s nachts.

 7. Ik heb net zitten zoeken. Er is één ooglaserbehandeling die misschien geschikt is voor mij. Hmmmmzzzz… tot voor kort viel ik overal buiten. Zo heb ik ook de keuze uit één soort contactlens.

  Oogafwijking -9 / -6 en daarnaast cilinder – of + 3…..

 8. Ja! Heb ik gedaan, een jaar of 6 geleden. Heerlijk! Wat een vrijheid! Wat een extra vrije tijd! Ik zat ook op – 3.5

  1. Mij stelde het heel erg gerust dat mijn hoornvlies zo dik is dat er 2x gelaserd kon worden 😉 Dus mocht het de 1e keer niet goed gaan, dan kon het eventueel nog een keer.
   Maar: wat is de kans dat het mis gaat? En wat is misgaan? Dat je blind wordt? (die kans is dus echt bijna 0) Dat je ene oog toch een kleine afwijking houdt? (die kans bestaat, maar is ook minimaal). Je wordt meerdere keren gemeten en vervolgens worden de laserbepalingen ingevoerd in de computer. De arts moet alleen op de goede manier je oogflapje een beetje losmaken (gaat met een soort ‘blikopener’). Het klinkt nu misschien allemaal echt super eng enzo, maar echt: de beste remedie tegen die angst is informatie 🙂
   Zelf heb ik bijvoorbeeld ook van te voren een filmpje gekeken hoe zo’n laserbehandeling gaat, gewoon zodat ik wist wat er ging gebeuren. Het duurt nog geen 3 minuten per oog in totaal. Je zit langer in allerlei sessies om je ogen op te laten meten… 😉
   Dus mijn advies: win informatie in! Vraag gesprekken aan, laat je ogen opmeten (om te kijken wat uberhaupt de mogelijkheden zijn – ik geloof dat er nu ook alweer een methode op de markt is waarbij geen oogflapje wordt los gemaakt, dus dan wordt er helemaal niet gesneden in je oog). En vraag dus ook naar succes/fail rates van de betreffende oogchirurg en hoe vaak zo iemand ogen lasert. Want ervaring is natuurlijk heel belangrijk om zo min mogelijk risico te lopen.
   En de voordelen zijn zo GROOT! Dat je gewoon je ogen open doet na het slapen en kan zien! Echt geweldig!
   En de investering heb je er waarschijnlijk wel uit voordat je aan de leesbril moet….

   1. Bedankt voor je uitgebreide reactie! En dat is inderdaad wat ik ook gehoord heb; dat je tegenwoordig niet eens meer met flapjes enzo hoeft te doen, maar dat het echt soort een laserbehandeling is. Dat maakt de drempel wel weer iets lager, hoewel ik dus wel regelmatig lees dat je bijna niet op 0 te krijgen bent, dus dat de kans op moeite met lezen wél weer aanwezig is (terwijl ik nu min heb, ‘plus’ is alles prima hier).

 9. Laten laseren wordt mij wel eens gevraagd waarom ik dat niet doe. Simpelweg om dezelfde reden als jij; wat als het mis gaat?! Dat risico wil ik niet nemen. Die verhalen heb ik iets te vaak gehoord. En zelf heb ik geen lenzen dus dat scheelt ook alweer een stuk in de kosten. Ik heb continue mijn bril op (en een zonnebril op sterkte) maar daar doe ik idd ook wel een paar jaar mee, met die brillen. Dus ik voel me niet echt aangetrokken om ze te laten laseren.
  Maar mocht je het ooit doen ben ik wel benieuwd naar je ervaring.

 10. Ik heb mijn ogen laten laseren bij Bergman. Zéér zorgvuldige (voor-)controles!
  vooraf heb ik een aanv.zorgverzekering gezocht die een goede vergoeding hiervoor gaf.
  Ik was 45 jaar toen ik de ogen liet laseren, alleen voor ver af. (ivm de kosten). Van te voren wist ik dat ik aan de leesbril zou komen, want met lezen zette ik mijn bril af 🙁 Als ik nu zou moeten kiezen, zou ik toch overwegen om ook leesgedeelte te laten laseren….maar ja…je kan niet alles hebben.
  Er zijn ook verschillende technieken, kijk daar ook goed naar: ik koos niet de allerduurste, dan kun je de volgende dag al weer alles zien. Bij mij duurde dat ong. een week (ik had toch vrij, dus maakte dat niet uit, maar als jij een week niet kunt werken, kun je wellicht beter de duurdere variant kiezen)

 11. Mocht je het toch niet aandurven…. ik draag al jaren naar tevredenheid maandlezen. Dus op 1 januari erin en op 1 februari eruit. Ik doe het soms zelfs nog weken later. Dat voel je vanzelf. 24h per dag goed zicht, geen geklooi met inzitten en uithalen mascara erop etc.. Geen vloeistofkosten. Ze zijn alleen wel duurder. Ik betaal ca 180euro per half jaar. Maarja een bril kost bij mij ook geen 125euro (waar haal je die!??) Ik vind laseren ook eng en dit is perfect. Prijs heb ik er graag voor over.

 12. De bates methode heeft heel erg goed voor mij gewerkt. Het koste wel geld aan cursus, boeken, gaatjesbril en regelmatig een aangepaste bril Maar o, ik moet zeggen, ouderen vragen me vaak, hoe komt het dat jij alles kan zien zonder leesbril. Ik had toen ik vijftig werd zelfs al een bejaardenbril, anderen noemen dat een multifocale bril.

  Het is reuze saai oefeningen doen, maar dat is het ook, als je buikspieroefeningen doet,

  Wist je dat je met laseren alleen maar één soort kunt laten doen, of bijziendheid of verziend. Met de bates methode, ook wel natuurlijk zien genoemd heb je dat niet.

  Je hebt heel erg slecht zicht. Het zal een jaar duren om dat te verbeteren. Op jouw leeftijd een jaar. Als je veertig bent minstens twee jaar. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen.

  Succes met de keuze.

 13. De bril is dan voor erbij, dus die hoeft niet zo fancy te zijn. Dan heb ik gewoon een montuur uit de aanbieding bij bijvoorbeeld Hans Anders en heb ik geen dingen als ontspiegelde glazen. Als ik geen lenzen zou hebben, dan zou ik daar waarschijnlijk wel wat meer aan kwijt zijn, want dan moet je wel met iets meer dingen rekening houden.

  Ik wilde trouwens zeggen dat ik ook maandlenzen heb, maar dan wel van een ander soort dan jij, denk ik. Mijne gaan gewoon een maand mee, maar die bewaar ik wel in vloeistof enzo. Dit type dat jij noemt ken ik niet en om eerlijk te zijn klinkt dat helemaal niet gek. Maar hoe zit dat dan bijvoorbeeld met zwemmen en slapen? Je voelt ze dus écht niet? En heb je misschien een link/merk/type? Want als ik google op maandlenzen, dan vind ik alleen het type dat ik al heb.

  1. Het heten dag en nachtlenzen. Ik heb ze van pure vision. En ik zie nu dat die 180 euro per jaar is 😀 Scheelt weer!
   PUREVISION FOR ASTIGMATISM (6 PACK)

   Het zijn zachte lenzen en je kunt er echt alles mee.

 14. Mijn ooglaserbehandeling is inmiddels ruim 20 jaar geleden, ik was een van de 1ste in Nederland, er waren toen 2 klinieken, Alkmaar en Rotterdam. Mijn oogsterkte was toen min 8,5 met een cilinder van min 3 aan mijn linkeroog, en een oogsterkte van min 3 met een cilinder van min 3,5 aan mijn rechteroog. De cilinder kon destijds niet weggehaald worden, dus die is terug, echter in mindere sterkte dus nu -0,5 met een cilinder van -2 links en 0,25 met een cilinder van -2,5 rechts. Indertijd heb ik het gedaan op advies van mijn oogarts en heb ik het helemaal vergoed gekregen van mijn ziektekostenverzekering (uit coulance weliswaar). Het kostte destijds 4500 gulden per oog!

  1. Er zijn er inderdaad een aantal die daar een bepaalde vergoeding in bieden. Voor wie dat lijstje wil bekijken; zie hier. Wel een goede tip, want mijn huidige verzekeraar doet dat niet. Het loont echter natuurlijk wél de moeite om te berekenen of het zin heeft om voor zo’n vergoeding 1 jaar naar een andere verzekeraar te gaan. Bij een vergoeding van 100 euro vaak niet, maar ik zie ook wat pakketten waar de vergoeding 500-750 euro is. Wel goed berekenen dus, want het gaat meestal om aanvullende verzekeringen. Dan ben je dus in de eerste instantie misschien al meer kwijt aan de basisverzekering én betaal je nog extra voor het pakket.

 15. Heel herkenbaar artikel! Fijn ook alle reacties met wat meer info. Inmiddels heb ik besloten mijn ogen te laten laseren en ik leg daar nu maandelijks wat geld voor apart. Het lijkt me zo fijn om wakker te worden en direct wat te kunnen zien.

   1. Ik was bezig met het opstellen van mijn jaardoelen en besloot deze wens nu eens niet op de lange termijn te schuiven. Ik wil dit al zo enorm lang. Een vrij bizarre gedachte die me misschien wel het laatste zetje heeft gegeven: mijn onafhankelijkheid. Ha, laat me duidelijk zijn: ik ben geen type dat bang is dat de wereld vergaat of dat er hier 1-2-3 oorlog uitbreekt, maar stel dat er iets extreems gebeurt, dan ben ik qua zicht niet afhankelijk om te ‘overleven’. (Nee, ik geloof niet in zombies. Ja, ik heb teveel The Walking Dead gekeken.) Eigenlijk heeft het ermee te maken dat ik me heel kwetsbaar voel zonder mijn lenzen (of bril).

    Ik heb nog geen behandelaar uitgezocht. Wel wat ingelezen en naar de prijzen gekeken. Ik ben uitgegaan van een van de hoogste bedragen die ik tegenkwam, dan kan het straks qua prijs alleen maar meevallen. Als ik dat bedrag bij elkaar heb, dan ga ik afspraken maken en vergelijken.

    1. Wat ontzettend goed dat je de knoop op die manier hebt doorgehakt! Vind ik wel een hele mooie; bezig met je jaardoelen en dan dit erbij zetten. Die (on)afhankelijkheid is idd ook wel iets om over na te denken. Ik voel me niet speciaal kwetsbaar ‘zonder’, maar dan is het licht voor mij als het ware nog niet ‘aan’. Dus ik denk dat als de nood aan de man is, ik me wél behoorlijk ongemakkelijk zou voelen zonder hulpmiddelen. Niet echt een gevoel dat ik graag heb…

 16. Doe heel goed onderzoek van tevoren en wees sceptisch. Ik ben zelf bij Visus geweest, erg ontevreden over. Trustpilot is overigens helemaal niet objectief. Slechte reviews kan Visus zo laten verwijderen (ik heb ook meegemaakt dat ze dat doen). Visus heeft ook een betalend profiel bij Trustpilot. Maar zelfs ooglasertrefpunt werkt samen met adverterende ooglaserklinieken. Kijk eens goed door op die websites (vanuit het perpectief van een kliniek) dan zul je dit zien.

  Wat ook opvalt is dat al die reviews in tientallen tegelijk komen (bijvoorbeeld op ooglasertrefpunt) en dan een hele tijd weer niks. Ook verdacht.

  Ik keek eerst ook naar grote aantallen reviews (grote N, dus betrouwbaar), maar door mijn bevindingen kijk ik hier anders tegenaan. Een echt goede kliniek heeft (bijna) geen reviewsites nodig, die leveren als het goed is zoveel kwaliteit dat er mond op mond reclame plaatsvindt.

  Ik zou ook nooit naar zo’n grote kliniek zonder persoonlijke aandacht gaan. Dit zijn ook de klinieken die aggressieve internetmarketing hanteren. Ik had het achteraf nooit gedaan, maar mocht ik het (met de kennis van nu) opnieuw moeten doen dan was het Ooglaserkliniek Heuvelrug of Rijnzicht Oogkliniek geworden. Je betaalt wat meer maar dan krijg je (als het goed is) ook echt kwaliteit.

  1. Hartelijk dank voor je uitgebreide reactie! Ik kijk er best wel van op dat Trustpilot dus niet helemaal betrouwbaar is. Uiteindelijk doe je zoiets als het goed is maar één keer en gaat het toch om je ogen, dus dan zou ik liever iets meer betalen en heel tevreden zijn, dan dat ik er uiteindelijk spijt van had. Ben jij trouwens ontevreden over het resultaat, of over van alles eromheen?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.