#FreedomFriday: Lacking Ambition

#FreedomFriday: Lacking Ambition

Bloggen vind ik ontzettend leuk, maar het lezen van blogs vind ik minstens zo interessant. Je krijgt een kijkje in het leven van iemand anders en je kunt ontzettend veel goede ideeën en inspiratie opdoen. Ik krijg regelmatig leuke tips door van blogs die ik écht een keertje moet lezen. Veel daarvan blijf ik daarna ook volgen. Daarom leek het me leuk om nu zelf ook eens wat tips te delen. Om dat een beetje gestructureerd te doen – anders vergeet ik het straks weer en dat is zonde – roep ik hierbij #FreedomFriday in het leven.

Waarom #FreedomFriday?

Waar ik eerst blogs over alleen consuminderen en besparen las én scheef, merk ik dat mijn focus in met name de laatste twee jaar wat verschuift. Flink consuminderen en sparen is een tijd echt noodzaak geweest. Nu is het meer een bewust keuze die onderdeel uitmaakt van een groter doel: een vrij leven. Wat voor jou vrijheid is, kun je natuurlijk zelf bepalen, dat is niet voor iedereen gelijk. Bovendien is het – voor mij tenminste – niet in één noemer te vatten. Daarom licht ik in deze ‘rubriek’ websites en blogs uit van mensen die een bepaalde mate van vrijheid hebben die mij persoonlijk aantrekt.

Deze week: Lacking Ambition.

Wie, wat, waar?

Als je net begint te denken over het idee van financiële vrijheid en onafhankelijkheid, dan denk je vaak niet veel verder dan het bereiken van dat doel. Maar: daarmee wordt geld een doel, terwijl het eigenlijk meer geschikt is als een middel. Van geld word je niet gelukkig, maar je kunt wél gelukkig worden van de dingen die je met geld kunt doen. Of van de dingen die je door geld kunt laten. Elke dag ‘verplicht’ in de file staan om op je werk te komen, bijvoorbeeld.

Lacking Ambition is de website van Mike. Mike wist altijd al dat hij niet de ‘normale’ carrière van 40+ jaar werken voor z’n pensioen wilde hebben. Toen hij een jaar of 22 was, besloot hij te gaan voor financiële onafhankelijkheid. Om precies te bedenken hoe hij dat wilde doen, kocht hij voor 500 dollar een stukje land in de woestijn. Hij zette zijn tent op, plaatste er wat zonnepanelen bij en trok in. Bijna 10 maanden woonde hij op die plek. 10 maanden waarin hij vooral veel las, weinig mensen sprak en veel kon reflecteren. Heerlijk vond hij dat, maar hij wilde meer: hij wilde wél die vrijheid, maar ook wat meer sociale interactie. En hoeveel je ook haalt uit zo’n periode in de woestijn; veel sociale contacten leverde het hem niet op.

Dus kwam hij terug, ging hij rechten studeren en verdiende hij in een paar jaar genoeg geld om financieel onafhankelijk te zijn. Niet dat hij een fortuin verzamelde; hij leefde gewoon ontzettend zuinig. Voor zijn school had hij voornamelijk beurzen en een deel van zijn inkomen haalt hij – nu – uit hypotheekvrije huizen.

Maar wat doe je dan? Mike heeft – zoals hij al schrijft – niet zoveel ambitie. En hij prefereert geen actie boven actie.

 

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

De Freedom-factor

Lacking Ambition valt eigenlijk in een hele andere categorie dan de blogs die ik hier meestal in bespreek. Hoewel het op zich een succesverhaal is, laat het ook een andere kant zien. Allereerst: Mike plaatst al sinds 2014 geen nieuwe posts meer. Hoe het dus precies met hem is, weten we niet.

De posts die hij tussen 2007 en 2014 heeft geplaatst, vormen een soort dagboek. Een best wel heel menselijk dagboek. In tegenstelling tot veel van de ‘succesnummers’, schrijft hij gewoon dat hij bijvoorbeeld een groot deel van de werkdag aan het gamen, lezen en tv/films kijken is. Als de officiële werkdag dan voorbij is, gaat hij bijvoorbeeld wandelen, oefent hij in koken, bezoekt hij vrienden en doet hij wat projecten in en om huis. En hij vindt het heerlijk! Zoals hij zelf zegt:

“I’m really enjoying the leisurely life of the part-time landlord and slacker job combo.”

Ik noem trouwens de ‘officiële werkdag’, omdat hij hier wel een gelukje heeft: Mike heeft een baan aangenomen waarbij hij al zijn werk in ongeveer 1 uur tijd kan doen, waardoor hij de rest van de tijd ‘vrij’ heeft. Die tijd kan hij dus lekker gamen, lezen of iets anders doen, mits het achter een bureau kan. En het betaalt gewoon wél als een fulltime baan.

Wat kan ik hiervan leren?

Mike schrijft over heel veel praktische dingen. Hoe het bijvoorbeeld is om huisbaas te zijn. Hem valt dat eigenlijk heel erg mee. Zo komt het wel eens voor dat een huurder plotseling verhuist en een dikke troep voor hem achterlaat. Maar over het algemeen bevalt het hem prima en hoeft hij zich bijna alleen maar bezig te houden met het innen van de cheques.

Wat ik ook heel interessant vind, is Mike’s kijk op zuinigheid. Omdat hij al heel vroeg besloot om zuinig te leven, heeft hij bijvoorbeeld geen smartphone. En daardoor betaalt hij ook niets voor een mobiele internetverbinding. Zijn auto speelt alleen radio en cassettebandjes af en toen hij navigatie wilde hebben, maakte hij daarvoor met tweedehands onderdelen zélf een systeem. Oh, en zijn auto – overigens een hele mooie Jaguar – kocht hij voor 2750 dollar met net wat meer dan 160.000 km op de teller. Zijn oude auto verkocht hij weer, waardoor hij – inclusief aanschaf – uit kwam op autokosten van 428 dollar per jaar. Dit zijn dan een paar voorbeelden, maar zijn blog is doorspekt met dit soort pareltjes.

Ook zijn filosofische insteek vind ik wel heel interessant. Zo beschrijft hij een gesprek met een vriend van hem, die onder meer dominee is. Als ze het hebben over zijn doel in het leven, geeft hij aan dat niet te hebben. Maar dat hem dat ook niet uitmaakt. Hij wil gewoon blij zijn en voelt niet de behoefte om de wereld te verbeteren. Het idee dat alles zinloos is, kan gezien worden als deprimerend, maar Mike ziet het juist als ontzettend bevrijdend. Want als alles zinloos is, dan hebben verplichtingen ook niet veel zin.

Al met al zie ik hier écht heel veel onderwerpen voorbij komen waar ik zelf ook graag nog een keer over zou willen schrijven. Dit is dus niet de laatste keer dat deze site hier genoemd wordt 😉

Leuk voor jou?

Als je eens wat wilt lezen over de andere kant van financiële vrijheid, als je benieuwd bent hoe het is om financieel onafhankelijk te zijn en eenvoudig te blijven leven of wat je dan eigenlijk met je tijd moet doen, dan is Lacking Ambition zeker een interessant blog. En als je houdt van een iets meer filosofische insteek én belangstelling hebt voor een minimalistische levensstijl, dan kun je hier ook je lol op.

Aanbevolen artikelen:

Purposeless – Het artikel dat ik net hierboven beschrijf, over hoe je de ‘zinloosheid van het bestaan’ kunt combineren met een leuk leven. Vooral aan het einde komt duidelijk een stevige positieve noot naar voren 😉

The temptation to be rich – Hoe verleidelijk is het niet om steeds je doel nét iets verder van je af te leggen? Door nog een paar jaar door te knallen? Mike vertelt in dit artikel hoe hij toch eigenlijk steeds merkt dat hij blijer wordt van een bescheiden inkomen en niet erg productief zijn.

Experience-based consumerism – We zien de laatste jaren een trend waarbij mensen gestimuleerd worden om hun geld niet uit te geven aan spullen, maar aan ervaringen. Op zich niet gek, want ervaringen blijven je langer bij dan die dure jas. Maar: is het niet eigenlijk net zo goed een vorm van consumptie? In dit artikel wordt de tegenstelling die daarin zit mooi uitgelicht: want waarom zou je je geld uitgeven aan een belevenis, als je er ook voor kunt kiezen om minder te werken, zodat je daadwerkelijk tijd hebt voor die ervaring?

Kende jij deze website al?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.