Extreem bewust (geen) kleding kopen

Extreem bewust (geen) kleding kopen

Ergens in april sprak ik met een vriendin af dat we allebei ‘niets’ meer zouden kopen tot half juni. En met ‘niets’ bedoelden we dan: geen kleding kopen, geen schoenen, tassen of andere dingen die eigenlijk niet noodzakelijk waren. ‘Noodzakelijk’ is natuurlijk ook weer een breed begrip, maar in dit geval betekent dat gewoon: eten en drinken. De enige uitzondering die gemaakt werd, was als we die spullen konden betalen met een cadeaukaart. 

68 euro

Nu trof ik het; ik deed namelijk in maart en april mee met een groot onderzoek voor Flycatcher en verdiende daarmee genoeg punten om in ieder geval 2 Wehkamp-bonnen van 10 euro te kunnen krijgen. Daarnaast kreeg ik nog een Fashion-cheque via Nipo, had ik nog een cadeaukaart van de Bijenkorf van 28 euro én spaarde ik via Flycatcher los van dat onderzoek óók nog een Wehkamp-bon bij elkaar.

Nu kun je de Fashion-cheque ook omwisselen voor een Wehkamp- of Bijenkorf-kaart, maar andersom kan het niet. Ik kon dus óf 38 euro bij de Bijenkorf en 30 euro bij de Wehkamp besteden, óf 28 euro bij de Bijenkorf en 40 euro bij de Wehkamp.

En ik wilde heel graag nog een paar shirtjes in zomerse kleuren, om de 80 tinten zwart in mijn kledingkast wat op te vrolijken.

Lees ook: Geld verdienen met enquêtes: de beste websites

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat een tijdverspilling!

Dus besloot ik om vrijdag eens even te kijken. Wat kon ik voor mijn kaarten kopen? Meer dan genoeg, alleen niet alles. En omdat ik eigenlijk het liefst wél alles wilde, maar niet over m’n budget wilde gaan, kocht ik niets. En verspilde ik dus eigenlijk gewoon een kostbaar uur van m’n leven.

Dat leidde me weer tot een bijzondere realisatie. Extreem bewust shoppen is best wel zinvol, omdat je dan niet meer uitgeeft dan je uit wilde geven. Maar: er zit voor mij ook wel een grens aan de tijd die ik daaraan kwijt wil zijn. Uiteindelijk is tijd voor mij nóg kostbaarder dan geld. Dat betekent natuurlijk niet dat ik uiteindelijk mijn mandje heb volgeladen met alles wat ik wilde hebben. Juist niet! Want als ik dát zou doen, dan steek ik er in feite nóg meer tijd in, alleen dan in de vorm van geld. Uiteindelijk is geen kleding kopen dan nog de beste optie.

Ik hoop dat deze les me bijblijft tot half juni. Daarna krijg ik wederom een kledingadvies (dit keer voor de zomer) en weet ik in ieder geval een stuk beter en sneller waar ik m’n geld (en tijd en bonnen) het beste aan uit kan geven. Dan nog maar even géén kleurrijke zomerse shirtjes. Dat overleef ik ook wel.

Normaal gesproken kan ik wel vrolijk worden van veel vergelijken en de beste deal vinden, maar nu vond ik het voor het eerst echt complete tijdverspilling. Is dat voor jou herkenbaar of juist helemaal niet?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

12 Comments
 1. Ik merk dat ik winkelen soms echt een verspilling van tijd vind. Ik koop wat ik moet hebben en ga weer naar huis. Al die mensenmassa’s ik vind het niks meer.

  Kleding (nieuwe) kopen doe ik al heel lang niet meer, maar betrapte mezelf erop dat ik opeens vaker naar de kringloopwinkel ging, om daar wat doelloos tussen kleding te graven die ik ook niet nodig heb.Daar hou ik dus ook weer mee op.

  Ik ga binnenkort weer een grote uitzoekslag doen van al mijn kleding (ik heb nog steeds kasten vol) en wegdoen wat ik niet draag. Dat is lastig voor me omdat ik qua kleding lastig afstand kan doen. Maar we gaan het zien. ?

  Online vergelijken als ik iets anders wil kopen doe ik nog wel, maar gewoon omdat ik de beste deal wil voor mijn geld. Dat doe ik natuurlijk thuis en dat vind ik dan weer niet erg.

 2. Ik heb juist jaaaaarenlang alleen het hoognodige voor mezelf gekocht omdat de kinderen altijd voor gingen. Nu die de deur uit zijn, en ik wat meer budget heb, vind ik het heerlijk om wat ruimer in de kleding te zitten. Niet meer elke verjaardag hetzelfde vestje aan ;-).
  Alles online kopen geeft me de mogelijkheid rustig te passen, kijken of het echt bevalt met een dag of wat bedenktijd. Sinds ik online winkel heb ik minder miskopen.

 3. Maar het is toch nog geen half juni, dus je ‘mocht’ toch nog helemaal niks kopen? Beetje suf om een koopstop af te spreken en dan een cadeaubon-sluiroute te bedenken hoor;)

 4. Ik heb om de zoveel jaar (meestal 4 of 5) een jaar waarin ik niets koop op het gebied van kleding; geen sokken, panties, ondergoed, jassen, truien, t-shirts, schoenen, tassen, bloesje, rokken. Helemaal niets! Dit doe ik omdat ik a) genoeg kleding heb om te dragen, b) niemand volgens mij denkt ‘”goh, heeft ze dat nu alweer aan” c) duurzaam wil zijn d) tijd wil besparen en e) geld wil besparen. Ik krijg hier altijd een enorme kick van! Na het jaar ga ik dan alleen dingen kopen die ik nodig heb, ik heb op deze manier geleerd om geen impulsaankopen meer te doen. Ik ruim na zo’n jaar ook mijn kledingkast op: dingen die in dat jaar niet gedragen zijn gaan dan naar de kringloop. Ik kan het iedereen aanraden!

 5. Wat dacht je van gewoon een jaar geen kleding te kopen behalve vervanging van ondergoed en sokken?
  Draag je kleding eens echt af en als er iets kapot gaat niet vervangen. Dat is een uitdaging.

  Bij mij inmiddels uit gelopen naar 5 jaar geen kleding kopen behalve vervanging. Dat was welgeteld 1 broek omdat ik toen nog maar 1 lange broek had en 2 is toch wel het minimum. Ik draag ook jurken. Inmiddels draag ik dus gewoon 100% van wat in mijn kast hangt en niet maar 20% zoals de meesten doen.
  Van € 1000 per jaar aan kleding, schoenen en accesoires en onderhoud daarvan (schoenmaker, stomerij, kledingatelier) kom ik nu niet verder dan zo’n 300. En ik koop inmiddels bewust kleding met keurmerken, duurder maar duurzamer of juist bij de kringloop want duurzamer.

  1. Hoi Dineke, , super van je! Je hebt me aan het nadenken gezet en ik ga jouw manier ook proberen toe te passen. Inderdaad wel fijn als je alle kleding die je hebt draagt en niet een deel. Leuk om te lezen hoe jij het doet! Groet Nicolet

  2. Hoi Dineke, nog een vraag: heb jij dan een zgn capsule wardrobe? Dat is iets waar ik wel naar streef en waar ik nu best in de buurt kom.

  3. Dat is zeker een mooie uitdaging! Meestal draag ik mijn kleding sowieso wel af, maar ik moet wel eerlijk zeggen: ik vind het dan ook wel eens leuk om wat nieuws te hebben. Ik heb namelijk ook kleding die ik al ruim 10 jaar heb en die nog niet ‘af’ is. Op gegeven moment ben je er dan ook wel op uitgekeken. Maar dat is het natuurlijk eigenlijk de uitdaging om daar weer nieuwe combinaties mee te vinden, zodat het toch weer als nieuw voelt, zonder dat het nieuw is. Wat om over na te denken!

 6. Leuk, goed bezig! Hier koop ik alleen het nodige. En dan liefst 2ehands. Met name voor man en kids heb ik geregeld iets nodig. Kids groeien eruit en voor manlief ben ik al snel aangewezen op nieuw, omdat het aanbod 2ehands minimaal is. Volgens mij had ik vorig jaar voor ons 4-en kleine 100 euro uitgegeven. Dat is met name voor sokken en ondergoed, dat is moeilijk 2ehands te krijgen. Dit jaar ben ik een stuk duurder uit… Manlief 1 paar nieuwe zwarte schoenen voor begrafenis van z’n moeder: Kleine 400 euro… Hij heeft een grote maat, dus aangewezen op een speciaalzaak, tsja, dan blijft het veel geld, maar kun je even niet anders…

  1. Tweede-hands is voor mij ook lastig, schoenmaat 45, kledingmaat 38/40 met een lengte van 1.88 meter, geen gemiddelde damesmaten dus. Voordeel is wel dat ik nooit iets aanheb wat anderen ook dragen, of gezien hebben in de winkel. Ik koop veel bij speciaalzaken (Longtallsally in UK) en wat webshops in Nederland.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.