Missie make-over/personal shopping: geslaagd! (en nu weer sparen…)

Make-over/personal shopping: missie geslaagd en nu weer sparen!

In november van vorig jaar besloot ik iets te doen dat al heel lang op mijn verlanglijstje stond: ik maakte een afspraak met een stylist/personal shopper om mezelf een make-over met personal shopping cadeau te doen. En afgelopen vrijdag was het dan zover! Ik had er eigenlijk gisteren al over willen schrijven, maar toen ik wakker werd met een stevige hoofdpijn, besloot ik toch nog even onder de wol te kruipen 😉

Kun je zelf niet shoppen?

Kleding kopen is nooit echt mijn sterkste kant geweest. Mijn kledingkast is dan ook meestal een soort overzicht van uitersten: het is óf joggingstijl, óf praktisch gala. En als ik dan ergens heen moest voor werk, stond ik weer te zoeken naar iets om aan te trekken.

Toen een vriendin via haar loopbaancoach de tip kreeg om eens te kijken naar een make-over, dacht ik: hé, dat wil ik ook wel! Ik ging eens rondkijken en vond een superleuke combinatie van personal shopping én een make-over.

Zelf shoppen ís natuurlijk goedkoper, maar toch vond ik deze investering gerechtvaardigd. Ik had het idee dat ik na zo’n afspraak makkelijker de juiste (en minder verkeerde!) kleding kon kopen, dat het me nét dat extra zetje zou kunnen geven om ook zakelijk op de voorgrond te treden én dat mijn kledingkast er een stuk overzichtelijker van zou worden. Want hoeveel van de kleding die ik in de afgelopen 10-15 jaar verzameld had kon wel niet weg als ik één goede stijl zou vinden?

Bovendien dacht ik er behoorlijk blij van te worden. Is dat gelukt?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Eindelijk…

Nadat ik me had aangemeld, bleek de agenda voorlopig nog vol te zitten. Ik zou moeten wachten tot februari. Voor die tijd kreeg ik wel onder meer een vragenlijst, waarop ik in kon vullen wat ik graag wilde, hoe mijn dagen eruit zagen en wat ik belangrijk vond als het ging om kleding.

En, ook niet onbelangrijk: wat mijn budget ongeveer was.

Het heeft natuurlijk geen zin om iemand mee te nemen naar allerlei exclusieve boetiekjes, als diegene daar vervolgens niets kan kopen.

Afgelopen vrijdag was het eindelijk zover. Ik had nog steeds alleen maar een vaag beeld van hoe de dag zou verlopen, dus ik besloot me maar gewoon te laten verrassen. Ik had wat extra geld van de spaarrekening overgemaakt en vertrok naar de stad waar de stylist de leukste winkeltjes voor mij gevonden had: Amersfoort.

‘Dit had ik nóóit uit het rek gepakt!’

Ik zal jullie niet vermoeien met een gedetailleerde beschrijving van de hele dag, maar ik kan wel vertellen dat het echt een aaneenschakeling was van kleding passen die ik écht nooit uit het rek gepakt zou hebben. Toen de kapper zich over mijn haar en make-up boog, was de stylist vast op pad gegaan om wat setjes kleding bij winkels apart te hangen, zodat wij daarna lekker efficiënt aan de slag konden.

Ik had me voorgenomen om alles te passen, of ik het nu wat vond of niet. Als ik dat niet zou doen, had ik natuurlijk net zo goed zelf kunnen gaan. In de eerste winkel was het een beetje aftasten en wat dingen uitproberen, maar eigenlijk had ze al heel snel door wat wel en niet bij me paste.

En geloof het of niet: aan het einde van de dag was mijn tas vol en mijn bankrekening behoorlijk leeg. Grappig feitje: het enige ding dat ik zelf ook uit het rek zou hebben gepakt heb ik ook daadwerkelijk zelf uit het rek gepakt. En als ik het moest rangschikken, dan is dat hetgeen waar ik achteraf het minst blij mee ben. Niet omdat het niet mooi is, maar omdat het eigenlijk precies is als wat ik allemaal heb. Ook wel fijn, want dat bevestigde voor mij wel even de toegevoegde waarde van zo’n dag.

Voor- en nadelen van personal shopping

Overweeg jij om ook een keer gebruik te maken van personal shopping? Dan heb je misschien wel wat aan de voor- en nadelen die ik ervaren heb:

De voordelen:

 • Het is heel handig; iemand met verstand van zaken kijkt naar jou en de kleding en vindt precies die mooie pareltjes
 • Als het goed is, is de personal shopper objectief; die heeft er geen baat bij om jou bepaalde dingen ‘aan te smeren’; die wil gewoon dat jij blij wordt van wat je koopt en geeft dus ook eerlijk advies
 • Je bent in één keer klaar; zo’n personal shopper let veel meer op ‘setjes
 • De shopper gaat vooraf vast op pad, zodat jij snel door de winkel kunt. Bovendien regelt die ook allerlei dingen als apart hangen enzo. Heel efficiënt.

De nadelen:

 • Het kost vaak geld. Dat hoeft overigens niet altijd zo te zijn; ik kreeg onlangs ook de tip dat veel modehuizen personal shopping gratis aanbieden, in de hoop/verwachting dat je de kleding ook bij hen aanschaft
 • Je moet wél een goede hebben, die oog heeft voor jou en wat jij wilt. Voor mij waren een telefoongesprek én mooie voor- en na-foto’s van anderen doorslaggevend om in dit geval voor Akke-Marije te kiezen.
 • Het is soms even slikken bij de kassa 😉

Nog een keer?

Mijn idee vooraf was om dit één keer te doen en dan voor eens en voor altijd te weten wat me goed staat, mijn kast uit te mesten en nooit meer miskopen te doen. Nou, dat gaat ‘m niet worden.

Ik wist na één keer een hoop meer dan voor ik aan dit avontuur begon, maar ik zou écht nog niet durven zeggen dat ik net zulke mooie dingen uit het rek zou pakken als ik alleen op pad moest gaan. Ik denk dat ik hier nog wel een aantal keer hulp bij kan gebruiken.

Dat betekent natuurlijk niet dat de dag geen succes was. Integendeel; ik ben ontzettend blij dat ik dit een keer gedaan heb. Ik heb ontzettend veel handige tips én al heel veel complimenten gehad. En ik ben zelf ook erg blij met de aankopen: ondanks dat ik ze zelf nooit uit het rek gepakt zou hebben, passen ze precies bij me. Vandaag ga ik weer naar mijn business coach en nu heb ik meer dan genoeg om aan te trekken 😉

Volgende stappen

Met deze ervaring op zak, is het tijd voor weer wat volgende stappen. En de eerste is weer een bekende: even flink sparen. Hoewel ik mijn budget hiervoor natuurlijk zelf in de hand had (en er ook veel rekening mee werd gehouden), was het voor het eerst dat ik echt een paar honderd euro in één winkel voor een tas kleding afrekende. Ik heb dat meer dan genoeg gedaan voor bijvoorbeeld één paar schoenen (wat misschien vreemder is), maar voor kleding in een ‘gewone’ winkel vind ik 100 euro vaak al enorm veel. Ik had het budget hiervoor van de buffer gehaald, dus die mag weer aangevuld worden.

Ook op de agenda voor de rest van de maand: opruimen. Ik ben immers ook nog bezig met de 30 Dagen Minimalist Challenge 😉 (check daarvoor ook de LLMM Tribe op Facebook). Met een beetje geluk kan er ook nog e.e.a. op Marktplaats, zodat ik twee vliegen in één klap sla.

En voor zakelijk lijkt het me handig om weer eens wat nieuwe (profiel)foto’s te maken, dus daarvoor ga ik een fotograaf zoeken die dat mooi en betaalbaar kan. De laatste keer dat ik dat heb gedaan, was in 2007. Dan is een update misschien niet zo gek 😉

Wat zijn jouw belangrijkste struikelpunten bij het kopen van kleding? En heb je wel eens een stylist/personal shopper (zelf of via een winkel) ingeschakeld?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
 1. Wat leuk dat je dat gedaan hebt. Klinkt als een goede investering als het dingen zijn die je ook echt draagt. Heb een tijdje geleden een aantal gekleurde jurken gekocht, wat ik normaal niet draag. En sinds ik ze heb, draag ik die vijf jurken constant. Alleen als ik de sneeuw in ga met een winterbroek draag ik een legging met trui of tuniek. Ik voel me veel netter en vrouwelijker en het is ook nog eens meer comfortabel.
  Ken je het boek The Curated Closet van Anuschka Rees? Heel fijn boek vol tips over hoe je een gercureerde garderobe samenstelt, in plaats van de spreekwoordelijke kast vol, maar niets om aan te trekken.

  1. Ik heb sinds vrijdagavond al niets anders meer aan gehad 😉 Het irritante daarvan is natuurlijk weer dat je (althans, ik dan) heel makkelijk denkt dat je nog héél veel meer van dit soort dingen nodig hebt, maar daar zet ik me wel overheen.

   Dat boek ken ik niet, maar het klinkt als een leuke tip, ik ga er even naar op zoek!

 2. Fijn dat je zo’n leuke dag hebt gehad en zo goed geslaagd bent. Ik heb het idee dat ik redelijk weet wat me staat, misschien zou ik het ook eens aan mijn familie moeten vragen, hahaha. Ik koop (als ik al koop) alles in de kringloopwinkel. Dit als onderdeel van ‘the compact’ waarbij je dus alles probeert tweedehands te vinden. Ik heb echter nog zo veel kleding vanuit het verleden dat ik gemakkelijk nog 10 jaar of langer ermee kan doen. Mode interesseert me niet, ik hou van hele felle prints en van zwart, daar heb ik voldoende van.

  Zou trouwens ook best leuk zijn, als vrijwilliger in een kringloopwinkel werken en daar mensen gratis adviseren over wat ze leuk zou staan. Het levert geen cent op, maar ik denk dat er wel veel mensen blij van worden.

 3. Wat goed dat je dit een keertje gedaan hebt! Ikzelf heb zo’n enorme hekel aan kleding shoppen, bijna alles wat ik heb is al minstens 3 jaar oud…. mmmm, misschien een keertje tijd om mezelf ook eens op deze manier te verwennnen….

  1. Haha, herkenbaar! En als ik al shop, dan is het meestal online. Ook niet altijd met succes. Ik vond het zo wel een stuk leuker; niet steeds zoeken enzo. Maar misschien zou ik zelfs nog wel gaan voor de optie waarbij je gewoon naar zo’n kantoor gaat om alles wat zij al in de stad gevonden hebben te passen. Dan is het helemaal makkelijk!

 4. klinkt erg leuk! ik ben alleen erg moeilijk met shoppen :p dus durf t niet aan, bang dat t niets wordt (hoezo faalangst??) omdat ik bang ben t alemaal niets te vinden wat zo iemand voor me uit t rek pakt… maar aan de andere kant.. dan kost t ook weinig 😉 :p (dus is t niet zo heel erg zonde.. je bent niet verplicht kleding te kopen die ze kiezen.. dus….:p )

  lijkt me wel eens heel erg leuk dus stiekem! ben erg klein, 1.57.. erg lastig om goede fijne kleding te vinden die ook nog eens aan mn eisen voldoet.. op werkdagen vooral praktisch en comfy, moet vooral niet te wijde mouwen hebben of andere dingen die overal in gaan hangen (lijm, verf, eten van de kids etc) maar zou vooral voor weekend/vrije dagen wel eens wat leukere kleding willen hebben die me ook goed staat en bij me past…..
  heel erg nieuwsgierig wat zoiets dan kost.. hoeveel je per setje ongeveer kwijt bent of je dus veel setjes voor je budget krijgt (zal afhangen van je budget uiteraard.. snap ik)

  1. Je bent inderdaad sowieso niet verplicht om iets te kopen, dus je kunt zelfs nog kijken of je misschien ergens anders weer iets net wat leukers of voordeligers kunt scoren! Het heeft mij echt positief verrast; niets dat ik nu gekocht heb, zou ik zelf überhaupt uit het rek getrokken hebben, laat staan gepast en gekocht hebben. En toch past alles heel goed bij me. Vreemd is dat, toch?! Je kunt vooraf aangeven wat ongeveer je budget is, zodat ze daar met winkels/uitzoeken rekening mee houdt. Ik had expres al heel lang geen kleding gekocht en dat allemaal wat opgespaard. Daarnaast kon ik de kosten voor het advies zelf natuurlijk als zakelijke kosten aanmerken. Wat je bijvoorbeeld ook als eerste stap eens zou kunnen proberen, is zo’n personal shopper/stylist ‘boeken’ bij een modehuis. Dat zijn die wat grotere kledingzaken. In Friesland hier heb je bijvoorbeeld Rinsma in Gorredijk. Dat is dan gratis (en ze hopen natuurlijk dat je dan wat koopt).

   Ik vond dit ideaal, omdat het echt om MIJ ging en niet om het verkopen van bepaalde producten of merken. Maar je betaalt er natuurlijk ook voor en de kleding komt daar nog overheen. Ik had een paar duurdere dingen, maar ook diverse dingen uit de sale. En wel een beetje wat jij mogelijk ook hebt: gewoon netjes en leuk, maar ook praktisch. Dat je er prima mee uit de voeten kunt, maar dat het ook niet erg is als je onverwacht bezoek krijgt ofzo.

 5. Ik ben ook niet echt goed in kleding uitkiezen. Maar heb dat inmiddels wel van mezelf geaccepteerd en ik heb nu een model jurkje gevonden van de HEMA dat ik erg prettig vind en dat ze elk jaar opnieuw uitbrengen in andere (mode)kleuren. Dus dat draag ik nu eigenlijk best veel, ik heb een zwarte, een grijze en een groene. En dan nog een rokje met wat shirtjes….. Dit vind ik zelf toch het prettigste en ik denk dat ik daar ook snel weer naar terug zou keren, ook na zo’n make-over.

  1. Dat is fijn, dat je iets hebt gevonden dat goed zit én steeds net weer wat anders wordt uitgebracht! Ik ben wel benieuwd hoe dat mij vergaat. Normaal ben ik ook van ‘wat ik ken’, maar met de keuzes is dus heel veel rekening gehouden met wat ik prettig vind. Ik heb dus écht lekkere warme en comfortabele dingen, die ook nog leuk zijn. Soort speciale thuiswerkoutfits 🙂 Dan is het wel veel makkelijker om daar ook voor te kiezen!

 6. Wat een leuk verhaal heb je erover geschreven. Als je vaak representatief voor de dag moet komen zal het best een nuttig geheel zijn.

  Ik hou erg van kleur en als ik dat draag wordt er ook vaak gezegd dat ik er goed uitzie. Ik ben ooit erg dik geweest en had een zwarte rok met allemaal gekleurde bloemetjes. Op zich maakte de rok dik, en ik had er een hardroze en een gifgroen t-shirt bij dat due echt een groot vlak was en toch werd er dan gezegd: wat zie jij er goed uit.

  Wat ik wel zou willen is een ander kapsel en dan hele mooie foto’s want ik sta nooit goed erop. Hoef er niets mee te doen gewon voor mezelf zou ik dat leuk vinden.

  1. Misschien is zo’n soort make-over dan ook wel wat voor jou? En als je een beetje een goede fotograaf hebt, dan zijn die mooie foto’s ook haalbaar. Ik sta er zelf ook niet echt om bekend dat ik goed op foto’s sta (bijna altijd rode ogen als het iets donkerder is en gewoon sta ik er ongeveer 50% van de tijd met mijn ogen dicht op. Ik heb jaren terug wel eens een fotoshoot gedaan voor profielfoto’s en daar zaten echt hele mooie bij. Dat was me zelf nog nooit gelukt. Met deze nieuwe dingen wil ik ook weer een keer een shoot inplannen en een mooi voorraadje maken van foto’s die ik bijvoorbeeld ook hier op de site zou kunnen gebruiken. Ik vond dat doen echt de moeite wel waard. En omdat het via een soort actie voor ondernemers was, was het ook niet heel duur (uit m’n hoofd gezegd 90 euro, inclusief visagie en je kreeg dan een stuk of 8 foto’s).

 7. Twee jaar geleden heb ik een kleur- en kledingadvies gekregen. Dan ga je dus niet naar winkels toe om te shoppen, maar wordt met behulp van o.a. shawls in heel veel kleuren en tinten, precies vastgesteld welke kleuren/tinten wel en niet bij jou passen. Daarbij wordt dan o.a. gelet op je huidskleur, haarkleur en kleur van je ogen. Het kledingadvies wordt gegeven aan de hand van jouw eigen lichaam. Afhankelijk van de vorm van je lichaamsdelen krijg je een heel overzicht welke materialen en modellen wel of juist niet bij jou passen.
  Ik vond het ontzettend leuk en leerzaam. Qua kleuren bleek ik behoorlijk goed uit te komen bij de kleuren die ik al in mijn kledingkast had, maar vooral modellen was een eye-opener voor mij. Simpelweg bijvoorbeeld welke mouw-inzet wel/niet geschikt is bij mijn figuur.
  Ik kreeg ook een handig kleurenstaaltje, waarop allerlei kleurschakeringen staan die bij mij passen. Dat heb ik tegenwoordig altijd in mijn tas, en als ik een kledingstuk wil kopen houd ik dat kaartje er eerst bij, om te zien of het wel.niet de juiste kleur voor mij heeft.
  Sindsdien nooit meer een miskoop gedaan, dus het geld dubbel en dwars waard geweest.

   1. Veel mensen denken alleen aan de kleuren, maar de modellen zijn minstens zo belangrijk, heb ik daar geleerd.
    Ik heb het in Assen gedaan.

 8. wat leuk!! Zo’n personal shopper zou ik ook wel eens een dagje mee willen hebben. Ik vind shoppen wel leuk maar vind het lastig een bepaalde stijl te vinden voor mezelf. Qua kleuren weet ik het wel ongeveer, alleen qua modellen vind ik het soms wel lastig. Misschien maar eens voor mijn verjaardag geld vragen om zoiets te doen. Je komt in winkels waar je anders niet gauw komt, trekt kleding aan die je niet snel zou kiezen en je koopt waarschijnlijk ook betere kwaliteit kleding waar je langer mee doet (wat uiteindelijk ook beter is voor je portemonnee en het milieu)

  1. Ja, dat is ook mijn ervaring; ergens weet ik het wel, maar die kennis dan toepassen in de winkel vind ik echt een uitdaging. Soms zijn het van die kleine details die maken of iets je fantastisch of juist totaal niet staat (denk aan de taille een centimeter hoger of juist lager); dat is echt wel een bepaalde vaardigheid.

   Qua kleuren scheelt het trouwens al heel erg als je weet of je een zomer-, winter-, herfst- of lentetype bent. Hoewel er dan ook wel weer varianten zijn…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.