November: maandoverzicht (+uitslag winactie!)

November: maandoverzicht

Voor veel mensen was het deze maand een No Spend November. Ik besloot daar eens een keertje niet aan mee te doen. Ik had namelijk het idee dat ik me deze voorlaatste maand van het jaar helemaal niet op krapte wilde focussen, maar juist op overvloed. En eigenlijk wilde ik deze maand gebruiken om eens wat meer zaken op orde te krijgen. Nu is het inmiddels december en leek het me wel leuk (en mogelijk confronterend) om eens terug te kijken. En om bekend te maken wie het strategische spel Captains of the Golden Age gewonnen heeft!

Het idee

Mijn idee voor november was een zuinige maand, waarin ik onder meer mijn beleggingsportfolio onder de loep nam, superzuinig zou zijn met boodschappen, de afschriften eens door zou nemen en bewuster aan de slag zou gaan met prioriteiten. En dat deed ik onder meer door eens wat actiever te plannen. Dus: wat is ervan gekomen?

Beleggingen

Begin november ging het megagoed met mijn beleggingen. Ik boekte dikke winst en maakte mijn maandelijkse inleg weer over naar de beleggingsrekening. En toen kwam ineens die Bitcoin-storm. En allerlei andere drukte rondom technologiefondsen, die ik vooral in mijn portefeuille heb. De update volgt binnenkort weer, maar laten we zeggen dat ik het idee kreeg dat dit even een momentje was om ‘uit te zitten‘.

Dus ik heb netjes mijn portefeuille aangevuld, hopelijk ook weer ‘laag’ wat dingetjes gekocht, maar ik heb verder niet teveel fratsen uitgehaald. Ook mijn vrijgekomen pensioendeposito staat nog gewoon even op de rekening. Dat ga ik waarschijnlijk deze maand wegzetten.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Boodschappen

Met de boodschappen begon het zó goed. Een berg geld-terug-acties, 2 mysteryshop-opdrachten en dan ook nog eens die kortingskaart van de Appie/Postcodeloterij. En toen ging ik wachten tot ik die kaart het gunstigst uit kon geven. Uiteindelijk was het in de laatste week van de actie ook Route 99, waarbij veel producten voor 99 cent te koop zijn. De aanbiedingen waren nog niet denderend, maar goed, beter dan de weken ervoor.

Dus ik ging, laadde mijn mandje vol en kwam bij de kassa aan. Zonder kaart 😐 Die had ik namelijk niet in mijn jaszak bij de andere pasjes gestopt, maar in mijn portemonnee. De portemonnee waarmee ik naar buiten liep en waarvan ik dacht: “Hè, die kan zo ook wel thuis blijven!”. En die ik toen dus weer naar binnen bracht.

Omdat alles al over de scanner gegaan was, heb ik gewoon afgerekend en ben ik de dag erna nog een keer gegaan, dit keer mét kaart.

Wel een mooie meevaller was dat Mariimma mij een gratis Marley Spoon-pakket gunde! Daar schrijf ik later nog wat meer over, maar daar hebben we vorige week heerlijk van gegeten. Nogmaals bedankt!!

Wat ook leuk was: jullie deelden massaal wat jullie ‘normaal’ vinden als boodschappenbudget. Altijd handig!

Uitgaven/afschriften

Eerlijk is eerlijk: de afschriften heb ik deze maand niet bekeken. Wél zette ik op een rijtje welke energieleveranciers de dikste bonus geven bij het overstappen, ontdekte ik een potentiële nieuwe leverancier voor onszelf (‘de boer op de hoek’), hakte ik de knoop door en besloot ik mijn buffer aan banden te leggen, dacht na over mijn nieuwe zorgverzekering en opende een gezamenlijke spaarrekening, zodat we voortaan ook samen kunnen sparen tegen een iets hogere rente.

Ik gaf ook geld uit aan nieuwe boeken, een tweedaagse workshop, een online cursus, planners voor de plannertest en een bekeuring. Die laatste was ik niet heel blij mee, vooral omdat het wel lijkt of élk uitje dat ik naar Utrecht maak ‘beloond’ wordt met een bekeuring.

Prioriteiten

Op dit punt heb ik – naar mijn bescheiden mening – de grootste vorderingen gemaakt. Direct aan het begin van de maand stond ik stil bij tijd en geld en hoeveel mijn tijd eigenlijk waard is. Heb ik het er bijvoorbeeld voor over om een halve dag te werken voor die nieuwe spijkerbroek?

Ik ontdekte waar geluk nu eigenlijk écht mee samenhangt, leerde in kleine stapjes iets meer uit m’n hoofd te komen, filosofeerde wat over geld verdienen met je hobby en dacht dat het helemaal geen gek idee was om eens wat vaker positief stil te staan bij ‘successen‘.

In het verlengde daarvan ging ik even way out of my comfort zone en deed ik iets dat ik al heel lang wilde doen. Ik maakte een afspraak bij een stylist/personal shopper. Die gaat me – overigens pas over een paar maanden – hopelijk helpen aan een goede look die écht bij me past. Je kunt nu eenmaal niet overal in een fluffy badjas of een glinsterende galajurk (dat zijn mijn persoonlijke favorieten) aankomen. Het is even een investering, maar ik verwacht hem terug te verdienen in 1) minder verkeerde kleding kopen, 2) dat extra zetje om wat meer op de voorgrond te treden als dat nodig of handig is en 3) een overzichtelijkere kledingkast. Ik hoop er daarnaast vooral heel blij van te worden, da’s ook wat waard.

Ook deelde ik deze maand eens wat meer over mijn werkachtergrond. Ik vertelde onder meer waarom ik ondernemer geworden ben en wat ik dan zoal op een dag doe. Bovendien was er ook eens een keer iemand anders aan het woord: opruimcoach Iris Schlagwein schreef een gastpost over verschillende opruimtypes. Heel interessant én leuk om zo eens samen te werken!

En…

Ik schreef over gezellige spelletjes en organiseerde een winactie! Ik mocht het spel Captains of the Golden Age testen én een spel weggeven! En heel veel lezers deden mee aan deze leuke actie. Gisterenmiddag om 16:00 heb ik alle namen in een online generator gegooid, om zo willekeurig tot een winnaar te komen. En hoe dat ging, zie je hier, in mijn eerste zelfgemaakte filmpje ooit. Er zit zelfs geluid bij!  Ja, ik ben best trots. Ik zal zo even een lekker bakje thee zetten om deze prestatie te belonen 😉 Je kunt ook doorscrollen naar de 21e seconde, dan zie je het meteen.

Heb je nu niet gewonnen? Dan kun je het ook zelf aanschaffen via Bol.com. Normaal gesproken kost het €49,95 maar nu €39,95. Je krijgt er bovendien tot het einde van het jaar ook nog gratis de uitbreiding Captains & Characters bij!

Op naar december 🙂

Al met al vond ik november een TOPMAAND. Ik heb superveel geleerd en ben meerdere keren uit m’n comfort zone gestapt. En ik moet zeggen: dat voelde best heel goed. Ik voel een mooie flow aankomen en kan eigenlijk niet wachten om die ook deze maand weer door te zetten. En dan knallend 2018 in!

Hoe was jouw november? Wat is jou vooral bijgebleven?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

11 Comments
 1. Zijn dat jouw voeten, op die foto? ?

  Leuk, zo’n personal shopper. Heb ik ooit aan mezelf kado gegeven toen ik mijn 1e jaar als ondernemer had overleefd….

  Ik zou het nu trouwens wel echt anders aanpakken: niet voor je laten shoppen en dat je dan een nieuwe garderobe hebt (zoals ik deed…) want daar leer je te weinig van. Ik zou een kleurenanalyse doen en samen gaan shoppen. Dat zo’n stylist dan hardop denkt en je vertelt waarom iets wel of niet. Meer zoals zo’n modepolitieprogramma, dus….

  1. Nee, maar het had zomaar gekund :$ Met dit soort dagen ben ik niet uit dat soort skisokken weg te slaan 😉

   En dat ga ik inderdaad doen hoor! Anders heb je er immers ook geen bal aan. Ik moet eerst een soort intake doen, zodat ze inderdaad kunnen kijken wat voor kleuren goed passen, ook krijg je dan een soort analyse van je lichaam, welke vormen wel en niet een goed idee zijn, van algemene vormen tot aan bijvoorbeeld halslijn toe. En dan niet alleen in de zin van ‘wat staat je’, maar ook ‘wat is werkbaar in je dagelijkse leven?’, dus dat vind ik wel heel prettig. Zelfs naar haar en (dag)make-up wordt gekeken. En de tweede helft van de dag gaan we dan idd samen op pad, zodat je het ook in de praktijk kunt zien. Daar maken ze ook foto’s van, zodat je later ook een makkelijk geheugensteuntje hebt, qua kleuren, vormen e.d. Als je mooie dingen vindt, dan kun je die natuurlijk meteen kopen, maar ik ga dit inderdaad vooral doen voor de kennis en inzichten, zodat het shoppen (en stylen 😉 ) me straks zelf ook wat beter afgaat.

   Ik zou het niet eens aandurven, dat iemand kleding voor me ging kopen, zonder dat diegene (in mijn beleving goed genoeg) weet wat ik wel en niet wil.

 2. Leuk filmpje gemaakt zeg!
  Ik had niet a je blogs in november gelezen maar door deze samenvatting ga ik er nog een paar bij nemen. Ik vond het erg leuk dat je inhoudeliijk bent ingegaan op vragen die ik had gesteld over je ondernemerschap – nog dank daarvoor.
  Goed weekend!

 3. Van ondernemende blogger naar digitale vlogger!
  Leuk om te lezen dat je zo actief in je beleggingen zit. Het prioriteiten stellen (ook naast geld uitgeven) en time to think zijn ook dingen waar ik steeds meer mee bezig ben.

  Ben daarnaast erg benieuwd naar je ervaringen met de personal shopper, ken niemand die zoiets gedaan heeft. Maar lijkt me eigenlijk onmisbaar als je serieus bent met hoe je over wilt komen en gewoon wat zelfbewuster wilt zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.