Jouw geluk hangt af van deze twee factoren

Geluk hangt af van deze twee factoren

Over het algemeen gaan mensen ervan uit dat geluk samenhangt met een aantal factoren. Het gaat om precies de juiste combinatie van hoe het ervoor staat met je carrière, je financiën, je gezondheid, familie en vrienden, je liefdesrelaties, persoonlijke groei, plezier en je fysieke omgeving. Volgens Gretchen Rubin, schrijfster van het boek The Happiness Project, is dat echter niet zo. Gelukkig worden is volgens haar nóg dichterbij, omdat het van slechts twee factoren afhangt: goede relaties en zelfkennis.

Goede relaties

Volgens Rubin zijn zowel oude filosofen als moderne wetenschappers het met haar eens over het feit dat sterke relaties belangrijk zijn. Als mens hebben we een sterke behoefte aan goede relaties met anderen, we willen op anderen kunnen vertrouwen, ze in vertrouwen nemen, andere mensen steunen en ons gesteund voelen. Dat zorgt er samen voor dat we het gevoel hebben ergens bij te horen. Dat zou erop neerkomen dat alles wat we doen om onze relaties te verbreden of te verdiepen, ons gelukkig maakt.

En als je niet precies weet wat je dan kunt doen, heeft Rubin wel een paar voorstellen. Zo zegt ze dat je vooral eens wél in moet gaan op uitnodigingen die je krijgt van vrienden of bekenden. En meld je eens aan voor nieuwe dingen, zoals een leesclub.

Zelfkennis

Het tweede essentiële ingrediënt om gelukkig te worden is zelfkennis. Ook dit idee is in principe niet nieuw. Als je ooit wel eens in Delfi bent geweest en daar de tempel van Apollo bezocht hebt, dan heb je daarop misschien de tekst ‘γνῶθι σεαυτόν’ zien staan. Dat is Grieks voor ‘Ken uzelf’. Rubin borduurt daarop voort: “Als je jezelf kent en weet waar je belangstelling voor hebt, wat je waarden zijn en hoe je in elkaar steekt, dan kun je je leven bouwen rondom dingen die voor jou waar zijn, in plaats van de dingen waarvan je zou willen dat ze waar zijn of wat andere mensen van je verwachten.”

En als je denkt dat het opbouwen van relaties een lastige was, dan kun je hiermee helemaal je lol op. Als mensen veranderen we immers bijna voortdurend. Onze omstandigheden veranderen, onze levens veranderen. En daar moet je dan steeds bovenop zitten. Bovendien kan ‘jezelf kennen’ ook best confronterend zijn. We hebben natuurlijk allemaal onze ‘mindere’ kanten. Juist die kunnen je helpen om jezelf beter te leren kennen. Rubin zegt dat het goed is om jezelf vragen te stellen als:

Waar lieg ik over? – Dit vertelt waar je acties en waarden niet op één lijn liggen

Op wie ben ik jaloers? – Dit geeft inzicht in wat iemand anders heeft en jij eigenlijk zou willen hebben

Wat vond ik leuk toen ik 10 was? – Dit geeft aan wat je waarschijnlijk nog steeds leuk zou vinden en wat je eigenlijk in je leven op zou moeten nemen

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat kun je hiermee doen?

Je kunt natuurlijk helemaal niets doen met deze informatie. Dat is misschien wel het makkelijkst. Voor de korte termijn althans. En misschien is het wel helemaal niet nodig, omdat je al zielsgelukkig bent. Dan is er denk ik een grote kans dat je deze twee ‘vragen’ al erg helder voor jezelf hebt.

Ik vind het voor mezelf nog wel heel interessant om deze dingen na te gaan. Hoewel ik in de afgelopen jaren al behoorlijk wat veranderingen zelf in gang heb gezet en heb doorgemaakt, is het soms ook heel gemakkelijk om terug te vallen in oude patronen. Voor mij is dat bijvoorbeeld me terugtrekken in mijn eigen wereldje en comfortzone. Daarmee raak je eigenlijk meteen beide punten wel een beetje; ik kan me – als introvert – volledig content voelen in mijn eigen wereldje en voel dan totaal niet de behoefte aan socializen. Maar; je mist dan uiteindelijk toch iets. Voor de lange termijn is zoiets mogelijk niet houdbaar. En in je comfortzone leer je misschien ook niet zoveel, dus schiet het met je zelfkennis misschien ook wat minder op.

Nu dit toch een beetje een maand wordt van heroverwegen, nieuwe prioriteiten stellen en richting geven, kan ik mezelf ook wel eens de lastigere vragen gaan stellen. Kijken óf het lukt en wat eruit komt!

Hoe zie jij dit? Denk je dat geluk grotendeels samenhangt met sterke relaties en zelfkennis?

Leesmateriaal van Gretchen Rubin:

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

23 Comments
 1. Zoals je bij mij al gezien had, is “geluk” een thema dat bij mij behoorlijk speelt, de laatste tijd. En dan vooral het thema “relaties” en hoe moeilijk het kan zijn om niet mee te gaan in andermans “circus en aapjes” maar bij jezelf te blijven. Juist in de groei van zelfkennis, en überhaupt de ontwikkeling van jezelf en anderen als mens, kan dat erg ingewikkeld zijn.

  Ik ga ja artikel het zeker nog eens vaker lezen, thanks!

  1. Graag gedaan 🙂 Dat hielp mij ook behoorlijk om dingen in perspectief te zien, maar het blijft echt ‘oefenen’ en vallen en opstaan enzo. Ik vind dat soms ook wel echt een uitdaging, werken aan je eigen ontwikkeling en dat dan in relatie tot andere mensen. Ik weet even niet zo goed hoe ik het moet beschrijven, maar misschien begrijp je wat ik bedoel. Maar goed, de aapjes en het circus hangen in mijn kantoor voor m’n neus, dus daar heb ik in ieder geval een bijna continue reminder 😉

 2. Nee, ik ben het hier niet echt mee eens. Zelfkennis en goede relaties zijn heel belangrijk en zullen ook bijdragen aan je gelukkig/prettig voelen. Ik denk echter dat de schrijfster Gretchen zelf in ieder geval gezond is, oftewel zo gezond is dat zij haar doelen in haar leven kan halen. Ze heeft haar zelfkennis nodig om te weten wat haar doelen zijn (in haar geval dus waarschijnlijk onder andere schrijven over happiness) en relaties zijn denk ik voor iedereen belangrijk. Ik denk dat geluk erg teveel te maken heeft met doen wat je graag in je leven wilt (waarbij je wensen natuurlijk evt in te richten zijn op wat je kan in je leven) en als je dat lukt, dat dat je gelukkig maakt. Ik ben zelf best gelukkig met een aantal zaken maar mijn gezondheid en handicap zitten mij zeer in de weg. Hierdoor kan ik ontzettend veel niet doen wat ik heel graag zou willen en al heb ik mij aangepast door enige zaken zaken die ik kan, ook te willen, echter het blijft een groot verdriet dat ik zo beperkt ben en weinig keuzes heb. En met dit soort dingen denk ik ook altijd aan mensen in oorlog, en andere nare omstandigheden, die hebben ook wat meer nodig dan zelfkennis en relaties. Conclusie, dit kan voor mij alleen gelden als je in al in fijne en feitelijk gelukkige omstandigheden verkeert.

  1. Dit is wel een heel belangrijk punt dat je aanstipt. Natuurlijk zal iedereen dan zeggen dat je moet kijken naar wat wél kan enzo, maar dat neemt niet weg dat er een verdriet of gemis kan zijn over de dingen die je gewoon heel graag wilt, maar die niet kunnen. Ik denk persoonlijk wel dat sterke relaties en zelfkennis je verder kunnen helpen, omdat je daarmee ook steun van anderen kunt ervaren én kunt geven en je dichter bij jezelf kunt blijven. Maar: allesbepalend zijn die twee factoren dan dus zeker niet voor iedereen. Bedankt voor je reactie!

 3. Geluk hangt absoluut samen met sterke relaties en zelfkennis.
  Mooi dat je het geluk kunt ‘reduceren’ tot twee factoren, dan lijkt het ineens heel simpel (alleen is het doorgaans natuurlijk wat ingewikkelder).
  Wat mij betreft kan er misschien nog een derde, belangrijk punt bij: De vaardigheid om te kunnen genieten en dankbaar te zijn (voor bijvoorbeeld momenten/mensen/dingen/gebeurtenissen).
  Je kunt nog zulke goede relaties met mensen hebben, maar je moet je er wel bewust van zijn dat dit waardevol is en ervan genieten.
  Zelfde geld voor zelfkennis: wees mild voor jezelf hoe confronterend dingen ook kunnen zijn. Kijk naar de positieve kanten van jezelf en leer van de mindere.

  Vond dit een erg leuke, inzichtelijke blog!!

  1. Ja, dat vind ik een hele mooie aanvulling. Als je het niet weet te waarderen, dan heb je er natuurlijk alsnog niets aan. En inderdaad; de zelfkennis moet je natuurlijk niet gebruiken om jezelf minder te voelen of af te branden, maar om jezelf op te bouwen.

  2. Ja precies, 3e factor is misschien wel punt 1 voor geluk. Dankbaarheid, niet vanzelfsprekendheid en het zien van de kleine dingen ook al mag je heus wel genieten van de grote. En de reis van verandering en ontmoeten en tegenkomen van andere ideeën, dat geeft enorm veel energie en groei in alles. Blijven bewegen is het beste en dat met een stuk zelfreflectie.

   Leuk Adine, jij ook weer in een reis 🙂

 4. Ja precies, 3e factor is misschien wel punt 1 voor geluk. Dankbaarheid, niet vanzelfsprekendheid en het zien van de kleine dingen ook al mag je heus wel genieten van de grote. En de reis van verandering en ontmoeten en tegenkomen van andere ideeën, dat geeft enorm veel energie en groei in alles. Blijven bewegen is het beste en dat met een stuk zelfreflectie.

  Leuk Adine, jij ook weer in een reis 🙂

 5. Vooral dat zelfkennis ben ik mee eens. Nou durf ik niet te beweren dat ik floreer van de zelfkennis, maar ik probeer wel altijd te reflecteren op mijzelf. Gaat niet altijd fantastisch, maar het helpt je op lange termijn wel.

 6. De vragen om zelfkennis te onderzoeken ‘Waar lieg je over?’ & ‘Op wie ben je jaloers?’ vind ik erg goed bedacht. Die ga ik zeker toepassen. Voor mij hangt geluk heel erg af van de energie in mijn omgeving en de waardering die ik krijg voor wat ik doe. Gelukkig vind ik het steeds minder belangrijk wat anderen vinden en neem ik steeds minder vaak energie van anderen mee naar huis. Ik zou dit inderdaad kunnen koppelen aan de termen relaties en zelfkennis.

  1. Mooi, die ontwikkeling! En die vragen zijn inderdaad heel handig, niet om in het negatieve te blijven hangen, maar om inzicht te krijgen in wat jouw mening over dingen eigenlijk over je zegt en wat je daaraan kunt doen, zodat je je beter gaat voelen.

 7. Ja, ik denk het wel zeker. Sinds dat ik mezelf beter ben gaan leren kennen merk ik ook dat ik gelukkiger ben. Mijn relaties zijn daardoor ook sterker en wil ik niet meer met iedereen vriendjes zijn.

 8. Ik vind dit wel interessant. Volgens mij zijn met z’n allen hiermee bezig. Elke dag. Weer. Geen gek idee om goed na te denken over dit soort zaken. Ik denk idd dat dit samenhangt met zelfkennis en de warme realties die in je leven hebt.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.