Wanneer (en hoe!) stop je met sparen voor je buffer?

Hoeveel sparen voor je buffer en hoe stop je ermee

Het is altijd handig en verstandig om geld achter de hand te hebben voor onverwachte gebeurtenissen. En dan heb ik het niet alleen over die nieuwe wasmachine, maar ook over gezondheidsproblemen of werkloosheid. Zelf spaar ik daar al jaren voor. Ik heb er ook regelmatig wat over geschreven. Meestal had ik wel een doelbedrag, maar soms kwam er wat tussendoor en duurde het langer voor ik dat bedrag bij elkaar gespaard had, andere keren verhoogde ik het steeds weer als ik er net was. In het kader van het nieuwe evalueren in november, wil ik hierover voor eens en voor(lopig/altijd) de knoop eens over doorhakken. En daar kan ik wel wat hulp bij gebruiken!

Hoeveel buffer moet je hebben?

Hoeveel buffer moet je hebben? Het is eigenlijk een vraag die praktisch onmogelijk is om te beantwoorden. Zet verschillende experts op een rijtje en je krijgt ook een hoop verschillende antwoorden. Een greep uit de meest voorkomende antwoorden:

? Het bedrag dat de Nibud BufferBerekenaar aangeeft – in mijn geval is dat €23.500, maar dat is echt een beetje een uit de lucht geplukt bedrag, inclusief €15.000 voor een nieuwe auto

? 6 – 9 maanden levensonderhoud – in mijn geval zo’n €12.000-€18.000 als ik wil blijven sparen, anders is zo’n €7.500-€10.000 ook meer dan genoeg

? Geen vast bedrag, maar gewoon structureel 5% tot 10% van je salaris

? Een Emergency Fund van €1.000 is meer dan genoeg

Kortom: er lijkt geen regel te zijn. Zelf heb ik een bedrag van €15.000 altijd mooi gevonden, maar ik merk wel dat ik dat ook erg makkelijk weer omhoog bij stel zodra ik er ben.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Waarom ik niet oneindig wil sparen

Nu vraag je je misschien af: wat is daar mis mee? Doorsparen is toch altijd goed? Dat was in de eerste instantie altijd mijn gedachte. Maar: een buffer is bedoeld voor onverwachte situaties, dat potje houd je eigenlijk – in het gunstigste geval – altijd achter de hand. Kortom: daar zit je niet aan. Het is geen verlengde spaarpot voor dingen waar je ook prima voor kunt sparen. Hypotheekaflossingen, pensioen, grote aankopen. Dan is het hele idee van de buffer weg.

Ik merk dat ik op dit moment eigenlijk steeds mijn buffer optel bij mijn vermogen. Daardoor denk ik dat ik meer te besteden heb én zit ik mijn eigen vermogensgroei in de weg.

Als ik namelijk een bufferbedrag zou vaststellen, houd ik op gegeven moment geld over. Dat kan ik dan ‘gerechtvaardigd’ opzij leggen voor een nieuw huis of gebruiken om mijn beleggingsportfolio te laten groeien. Beide opties leveren veel meer op dan spaargeld. En al helemaal dan spaargeld waarvan ik eigenlijk hoop het nooit nodig te hebben.

Streefbedrag en stoppen met sparen

Als ik nadenk over een streefbedrag voor de buffer, dan hink ik een beetje op twee gedachten. Of drie, eigenlijk.

 1. €15.000 > dat heb ik altijd een mooi bedrag gevonden
 2. €20.000 > zodra ik bij de €15.000 kwam, vond ik €20.000 mooi (en daarna €25.000 enzovoorts, dus ja: lekkere motivatie)
 3. €15.000 om reden 1 + elk jaar bijvoorbeeld €1000 erbij als ‘inflatie’

Nu ben ik een paar maanden terug al gaan minderen met de buffer. Wat daardoor ‘over’ bleef, gaat nu naar mijn beleggingen. Het is dus nog een kwestie van het laatste stapje zetten 😉

Aan jullie de vraag; wat vinden jullie een ‘fijne’ buffer en hoe stop je met sparen, als je in principe gewoon genoeg hebt?

 

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

71 Comments
 1. Onze buffer is 4.000 voor onvoorziene uitgaven, daarnaast reserveren we op aparte spaarrekeningen voor bijvoorbeeld onderhoud aan de auto. Geld wat over is stoppen we voor nu in de hypotheek of beleggingen. Wij kunnen, als het moet, rondkomen van 1 salaris, dus een hogere buffer om bijvoorbeeld verlies van werk op te vangen is voor ons op dit moment niet nodig. Ik denk wel dat we het bufferbedrag in de toemomst gaan verhogen.

 2. Ik houd een buffer aan van 6 maanden inkomen (exclusief sparen). Dat kan ook 5 maanden en drie weken inkomen plus een wasmachine worden. Ik doe niet aan verschillende potjes maar ik heb gewoon 1 buffer.

  Verder is het verschil tussen sparen en beleggen voor mij, als ik jouw stukje lees, veel kleiner dan bij jou: hoewel ik dit niet van plan ben, kan ik bij heftige calamiteiten altijd aandelen verkopen. Ook geld dat je in je beleggingen hebt gestopt is vrij onneembaar, immers. Hoewel lange termijn denken voor beleggen verstandig is, denk ik, is er geen verbod op kortere termijnen in investeren. Zeker niet als je beleggingen al wat opgebracht hebben.

  1. Qua beleggingen heb je helemaal gelijk hoor. Als het moet, kun je altijd per direct bij dat geld en als ze al wat opgeleverd hebben, is dat ook helemaal geen ramp. Ik geloof alleen zelf heilig in compounding, dus laat het liefst alles zo lang mogelijk staan, zodat het geld me geen kortetermijnoplossing oplevert, maar -idealiter- langdurige vrijheid.

 3. Ik ben een alleenstaand persoon in een huurhuis, zonder kinderen of auto. Mijn uitgaven zijn vrij laag. Daarom vind ik een buffer van 7500 voldoende.

  De rest gaat naar beleggingen of naar een aparte spaarpot voor vakanties en dergelijke.

 4. Ik moet ook weer eens goed naar de hoogte van de buffer kijken. Dat is een goed idee voor deze maand. Als je uitgaat van x maanden uitgaven (of inkomsten) dan zal de hoogte van de buffer vanzelf een beetje meegroeien.

  Daarnaast vraag ik me ook af wat ik allemaal uit de buffer zouden willen betalen. Betaal je die nieuwe auto uiteindelijk uit de buffer of reserveer je daar apart geld voor? Daar ben ik zelf ook nog niet helemaal uit…

  1. Ik merk dat ik het in de eerste instantie afmeet aan hoeveel maanden ik ermee kan overbruggen qua vaste lasten. Mijn auto is in principe niet heel relevant, voor mijn idee: ik heb hem zakelijk (dus voor nieuw spaar ik zakelijk), hij is nu 4 jaar oud, dus ik verwacht ook niet dat hij het begeeft zonder dat er sprake is van verzekeringswerk en stel dat ik zonder werk zou komen te zitten, dan kan ik hem altijd verkopen. Ik zou dat laatste zeker niet graag doen, maar het is een optie, als het moet.

   Als ik mijn auto privé zou hebben en hij zou wel essentieel zijn, dan zou ik daar denk ik een bedrag van 5000 euro voor reserveren in mijn buffer. Dan kun je altijd wel iets fatsoenlijks tweedehands kopen.

 5. Hier een buffer van ongeveer 15000. de rest van t spaargeld zijn reserveringen/spaargeld met een doel (al geef ik dat ook liever niet uit maar ja) Geen specifieke reden voor dat bedrag omdat er verder ook spaarpotjes zijn voor alle doelen (vervanging bakfiets, auto, apparaten/mobieltjes/laptop, maar ook voor zorgkosten en de vakantie)
  Erg blij dat t tegenwoordig zo goed gaat financieel (en daar werken we beide ook hard voor)

   1. wat bedoel je ?? we sparen al 10 jr.. beide wisselend inkomen maar leven van een vast maandbedrag waardoor we automatisch alles wat er extra binnenkomt sparen en een buffer hebben voor als er te weinig binnenkomt (zoals altijd in september of augustus doordat ik onbetaald vakantie heb bijv) dit is onze manier van leven niet opeens een omkeer of de schouders eronder ??

    1. Oh, nu ben ik zelf even in de war :$ Ik dacht eigenlijk dat jullie lang hadden gespaard om een huis te kunnen kopen en dat dat nu een poosje terug gelukt was. Bedoelde niet van uit de schulden of een ommekeer ofzo, maar ik vond dat even goed een behoorlijke prestatie! Maar misschien heb ik nu de verkeerde dertiger voor me, in dat geval: sorry!

     1. nee je hebt de goede dertiger in gedachten.. maar hebben er niet bijzonder veel voor hoeven doen behalve beide gewoon werken en netjes geld opzij zetten.. we geven al niet buitensporig veel uit.. weinig merkkleding, nauwelijks uit eten, goedkope (nou ja vind ze nog altijd duur) vakanties etc. maar geven voor mn gevoel alsnog bakken met geld uit haha. maar we verdienen samen ook genoeg.. (voor een ander nog weinig maar ligt ook gewoon aan je uitgaves) voor ons gevoel gaat t vanzelf.. vooral door een goed overzicht van inkomsten en uitgaven denk ik

     2. Toch wel :$ Alleen maar mooi dat het zo ‘vanzelf’ gaat. Ik vond (en vind!) het in ieder geval een ontzettende prestatie om zo’n groot doel te hebben en er naar toe te werken. Veel mensen haken af of denken dat het niet kan. Want ook al gaat het voor jullie gewoon prima, jullie maken ook gewoon keuzes die bijdragen aan het bereiken van je doelen. Een ander zou er misschien niet over piekeren om bijna niet uit eten te gaan of te bezuinigen op kleding. Het is mooi als dat dan ook beloond wordt 🙂

     3. klopt. maar die dingen deden we al niet 😉 dus voelt niet als bezuinigen maar gewoon t zelfde blijven uitgeven als altijd en ondertussen meer gaan verdienen elk jaar 😉

 6. 15k buffer hier. Daar kunnen we grote reparaties aan ons huis evt. van betalen, redden we het 2 jaar mee in geval van werkloosheid(icm ww) of arbeidsongeschiktheid en als we dood neer vallen kunnen we er van begraven worden en zo sparen we de uitvaartverzekering weer uit!

 7. Ik vind: geld is geld! Als mijn “buffer” op zou zijn, en mijn wasmachine gaat stuk, dan zou ik echt niet een half jaar op de hand gaan wassen als ik nog 1 ton op een spaarrekening heb staan!

  1. Hahaha, nee, daar heb je gelijk in! In geval van nood kun je altijd alles bij elkaar schrapen! Maar: ik vind potjes voor mezelf wel een goede tool om niet steeds in de verleiding te komen ALLES ergens in te steken, maar wel rekening te houden met bepaalde dingen, zodat de financiële vrijheid die ik nu voel, niet in het geding komt.

 8. Dat vind ik een mooie vraag! Ik weet het ook niet precies. Wij schommelen al jaren rond dezelfde buffer, en hebben ook al jaren een semi-vast bedrag belegd. Zodra we erover heen gaan, gaat het naar de aflossing van de hypotheek. Zolang we nog zo’n groot bedrag moeten aflossen daarop, zullen we nooit ons spaarbedrag verhogen denk ik.

  1. Hebben jullie dan 1 bedrag belegd, of komt daar steeds een ‘semi-vast bedrag’ bij? En ik snap je wel rondom je aflossingen; toen ik nog een hypotheek had, vond ik de buffer ook al snel prima. Dan los je liever af op iets dat je geld en vrijheid kost.

 9. Ik ben een stille meelezer. Een mooi bedrag voor mijzelf aan buffer vind ik voor nu 2000 euro. Ik probeer mijn kosten laag te houden en voor zaken als werkloosheid is er WW. Let wel, dit is een streefbedrag. Nu moet ik eerst nog uit het rood zien te komen voordat ik daaraan kan beginnen 🙁
  Als ik eenmaal op dat bedrag ben, zou ik het zeker nog willen verhogen.
  Bij 5000 euro zou ik me echt ‘vrij’ voelen. Ik werk dan ook in loondienst en bij werkloosheid kan ik ’terugvallen’ op de WW. De buffer zou dus alleen voor onverwachte kosten zijn.

  1. Het is altijd goed om een streefbedrag te hebben, ook zit je nu nog in het rood! Zonder doel kom je ook nergens 😉 Ik werk niet in loondienst, dus moet wel wat rekening houden met werkloosheid. Maar je hebt helemaal gelijk met het laag houden van de lasten. Dan ben je gewoon minder afhankelijk en gaat je geld altijd langer mee.

 10. Ik heb een buffer doel van 12000. Daarnaast spaar ik voor de extra hypotheek aflossing. Doel voor 2018 en 2019 al bij elkaar gespaard. Daar was ik blij mee.

  En dan heb ik 5000 apart staan voor auto en zorg verzekering kosten en eigen risico zorg. Daar betaal ik de jaar premie van voor de verzekering auto en zorg, en spaar dan terug naar 5,000

  Ik werk in loondienst.

  1. Wat goed zeg, dat de aflossingen voor 2018 en 2019 al klaarstaan! Ook mooi om die pot van 5000 euro te hebben voor de auto en voor de zorg. Met de zorg doe ik dat inderdaad ook; vooruit betalen en dan maandelijks net wat meer sparen, zodat de pot steeds verder aangroeit en niet alleen de premie, maar ook het eigen risico en eventuele andere dingen eruit kunnen. Bij de 5000 ben ik nog niet, maar ik zit inmiddels gelukkig wél op de nieuwe jaarpremie + het eigen risico.

 11. De buffer van 10.000 vind ik goed. Maar het vermogen blijft stilaan groeien omdat wij gewoonweg niet alles elke maand opmaken. Daardoor verschuift ook het gevoel van het groeien van de buffer.

 12. Je buffer is het bedrag wat je meteen kunt pakken als alles in 1 keer kapot zou gaan of gerepareerd zou moeten worden (dat gebeurd natuurlijk niet maar stel). Met de rest kun je beleggen, aflossen, of in een pensioenpot stoppen. Iedereen moet voor zichzelf uitmaken wat die dingen dan zijn waar je voor moet reserveren. Heb je net een andere, vrij nieuwe, auto zoals ik, dan hoef je daar niet speciaal voor te bufferen, allleen voor onderhoud. Beleggingen kun je altijd verkopen maar als ze net heel laag staan is dat wel zonde.
  Als je veel op stap of vakantie gaat moet je daar natuurlijk ook een potje voor hebben. Ik heb daar een funpotje voor (ik ga nooit weg op vakantie maar doe aan staycation).

  Kortom, het is voor iedereen gewoon anders.

  Ik heb 5000 euro vrij opneembaar staan en dat vind ik eigenlijk nog aan de ruime kant, de rest is belegd, want niet nodig op korte termijn. Voor onderhoud van het huis zit er voldoende geld bij de vereniging van huiseigenaren. Mijn wasmachine en vaatwasser kunnen kapot gaan, ik heb pas een nieuwe fiets en verder zou ik het niet zo goed weten. Misschien ga ik nog wel 3000 beleggen. ?
  Als ik richting mijn pensioen ga zal ik zorgen dat ik ongeveer een jaar vrij opneembaar inkomen heb staan, plus de buffer voor andere zaken. Mocht de beurs opeens skyhigh gaan kan ik nog een tweede jaar opnemen.

  1. En hoe sta jij dan tegenover eventuele werkloosheid? Dat zou voor mij namelijk de voornaamste reden voor een buffer zijn. Ik krijg natuurlijk als ondernemer geen WW. Aan de andere kant; met lagere lasten en hosselen red je het dan ook al snel wel weer, dus misschien moet ik daar ook helemaal niet teveel bij nadenken.

   1. Ik ben in loondienst bij de overheid dus dat speelt bij mij minder. Al wordt het bij mij nu ook spannend, daar ze mijn onderdeel gaan verzelfstandigen en dan ben ik ambtenaar af. Dat moet 1 januari 2019 zijn beslag gaan vinden, ik weet echter niet of ik bij dat onderdeel mag en kan blijven, dus dan wordt het voor mij ook onzeker. Ik heb dan niet automatisch een nieuwe baan en kom in een soort werk naar werk traject terecht. In het ergste geval zou ik ook aandelen moeten verkopen als ik zonder werk kom te staan. Daar ga ik niet van uit, maar dat is dan maar zo.

    Inderdaad als ondernemer zul je ook moeten reserveren voor werkeloosheid, daar heb je natuurlijk helemaal gelijk in.
    Als je weet wat je jaarlijkse lasten zijn, en en waar je nog kunt bezuinigen, zou je ook een jaar leefgeld in je buffer kunnen stoppen. Ik weet natuurlijk niet hoe groot de kans is dat je echt helemaal zonder werk zou komen zitten, of dat je hier en daar nog wel een klusje zou kunnen doen.
    Jij hebt daarintegen een partner, ik woon alleen. Ik zeg niet dat je op zijn zak moet gaan teren ? maar je hebt een soort back-up. Gewoon de boel goed doorrekenen en zorgen dat je qua woonlasten met een eventueel nieuw huis aan de lage kant blijft zitten.

    Ik ben geen voorstander van massale bedragen op een spaarrekening, maar met beleggen loop je risico, dat is nou eenmaal zo. Deposito vind ik niet interessant momenteel. Lage rente en toch niet bij je geld kunnen, dat is niks.

    1. Oei, dat wordt wel even spannend dus! Wanneer hoor je daar meer over? En je hebt over de rest helemaal gelijk, met z’n tweeën is het toch anders dan wanneer je het alleen moet regelen. De kans dat ik helemaal zonder werk kom te zitten, acht ik inderdaad ook niet heel groot. Vandaar dat ik ook zoiets heb van: €15.000 in contanten moet echt méér dan genoeg zijn. Dan zet ik de rest liever in om de lasten lager te krijgen of ‘het eindkapitaal’ hoger te krijgen. Opnieuw in een deposito doen schiet idd niet op. Dat was vorig jaar mooi, omdat ik toen nog te weinig van beleggen wist en er iets mee moest, maar dat ga ik inderdaad niet opnieuw doen!

     1. Eind van het jaar moet het plan voor de vorm klaar zijn en daar zal dan ook wel het personele plaatje aan hangen. Ik zou best graag blijven want het is een leuke plek. Ik heb ook al aangeboden om andere soort werkzaamheden te gaan doen. Waar behoefte aan is, zeg maar. Wil best een manusje van alles zijn, dat houd het ook afwisselend.
      Mocht dat niet door gaan dan komt er een van werk tot werk traject van max 15 maanden. Ik ga er vanuit dat daar wel wat uitrolt als weet je dan natuurlijk niet waar je terecht komt. Kan bij een ander ministerie zijn en zelfs in een ander plaats. Liever niet want ik fiets graag naar mijn werk. Ach ja het komt vast goed.

 13. Ons streefbedrag voor de buffer is €20.000.- Op dit moment komen we niet veel verder dan ongeveer €6.000.- Daarnaast staat er nog wel geld gereserveerd voor de aflossing van een studieschuld. Mocht er onverhoopt dus echt iets gebeuren wat meer den die €6.000.- kost, dan is er geen nood.

  De €20.000.- die wij als doel hebben zal dan bedoeld zijn om bijvoorbeeld een nieuwe (2de hands) auto te kopen.

 14. Wij hebben 10.000 euro buffer voor nood. Verder sparen we alles dat over blijft en hebben we allebei 3.000 euro op een hobby rekening, waar we weinig mee doen. De rest dus loopt snel op op dit moment. We zijn al 3 keer op vakantie geweest en de aannemer heeft het druk en het wordt waarschijnlijk dus toch een extra aflossing. Ik voelde me de koning te rijk.
  Maar nu ik rond kijk voor een nieuwe opleiding en dus misschien tijdelijk minder ga werken, is het bedrag dat nu op de restrekening helemaal niet hoog meer. Ik spaar dus nog maar even door en of het een buffer is of dat het studie wordt… ik weet het nu niet meer. De tijd zal het leren.

  1. Klinkt toch als een hele nette buffer! Maar idd, als je gaat kijken wat je er eventueel van moet betalen, dan kan het ineens heel hard lijken te gaan. Minder werken of werkloosheid en opleidingen zijn toch behoorlijk duur en je geeft het dan vaak sneller uit dan dat je het binnen krijgt. Aan de andere kant moet je je daar natuurlijk niet door laten afschrikken; uiteindelijk spaar je ook om dat soort dingen te kunnen doen.

 15. Vroeger was ik blij geweest met 3000 gulden spaargeld. Nu zou ik er wakker van liggen.
  Ik merk wel dat ik de lat steeds hoger legde. Had ik mijn doel bereikt moest de buffer toch weer hoger. Maar wat versta je onder buffer?
  Onze buffer is 10.000 euro. Ons potje Onvoorzien is 2.000 euro. Verder hebben wij een goed gevulde pensioenrekening. Eigenlijk slaat het nergens op. Want Hubbie is met pensioen. Wij hebben een huurwoning, dus hoeven wij niets af te lossen.
  Sparen hoeft eigenlijk niet meer. Maar toch doe ik het. Misschien omdat ik het leuk vind? Ik weet het niet. Voor iedereen is het anders. Wanneer is genoeg genoeg? Beleggen durf ik niet. Dus staat alles op de spaarrekening.

  Liefs Joanne

  1. Apart is dat hè! Dat merk ik zelf dus ook; je verlegt de lat steeds, maar waarom? Ik wil eigenlijk wat achter de hand houden voor de ‘grotere’ problemen, zoals werkloosheid. Eigenlijk wil ik dat bedrag dus NIET gebruiken voor bijvoorbeeld de aankoop van een nieuw huis, maar gewoon wegzetten. En omdat ik wél wil sparen voor dat nieuwe huis, is het handig om voor mezelf een grens te hebben voor die buffer. Anders groeit die pot maar eindeloos, maar voegt het niets toe aan andere plannen/doelen/dromen.

   Ik heb overigens inderdaad ook een Emergency Fund, zoals Dave Ramsey adviseert. Voor de meer acute noodgevallen, zoals een wasmachine. Althans, dat voorbeeld noemt altijd iedereen, maar wij hebben er sowieso nog 1 in de opslag, dus totaal onnodig 😉

 16. Oei mijn buffer is zo rond 230.000 (kas en deposito’s korter dan 2 jaar) probeer dat nu te minderen maar kan weinig assets vinden die het kopen waard zijn. (zit al in aandelen, obligaties, crowdfunding en vastgoed) dus voorlopig maar even aanhouden. Een buffer van 25.000 zou voor mij genoeg zijn (2 jaar kosten)

  1. :O En dan las ik eerst het bedrag ook nog met een nul te weinig 😉 Dat is in ieder geval een beste pot! Ik kan me wel voorstellen dat je zo’n bedrag liever wat meer zou laten renderen dan het op een spaarrekening of de deposito’s van tegenwoordig waarschijnlijk doet.

    1. Ja, is ook zo. Ik mag ook hopen dat het niet nóg tien jaar zo blijft, dat sparen totaal niet loont. Als ik trouwens vragen mag; hoe zit jij in vastgoed? Investeer je via-via in vastgoed, of heb je echt eigen dingen die je bijvoorbeeld weer verhuurt?

     1. Wij hebben een eigen huis en zitten in beleggingsfondsen. Geen vastgoed wat wij zelf verhuren. Misschien in de toekomst dat we onze huidige huis aanhouden en dat verhuren en dan klein gaan wonen.

 17. Ik laat mijn buffer – nu tegen de 40.000 euro – langzaam oplopen met alles wat ik overhoud. Ik ben nu zestig en mocht ik met mijn freelancewerk moeten stoppen en/of mijn postbaantje moeten opgeven, dan is dat mijn enige vangnet naast de verhuur van mijn appartement, want solliciteren is op mijn leeftijd geen serieuze optie meer. Ik vind het prettig om te weten dat ik de tijd tot pensioen en AOW met mijn buffer zo nodig kan overbruggen zonder ingrijpende bezuinigingen.

 18. Mijn streven is €10.000,- Zit nu op €6.000,-. We hebben net een verhuizing achter de rug.
  Verder aparte potjes voor de auto, kosten voor de kinderen (kinderbijslag), verbouwing/ onderhoud huis en extra aflossing. De cv ketel moet vervangen worden en dat geld haal ik dan uit de buffer. Maar eigenlijk wil ik dat niet. Ik wil er niet aankomen. Dat slaat natuurlijk nergens op want daar is dat potje juist voor bedoeld..
  Verslavend om de bedragen in de potjes te zien groeien. Maar wil niet dat geld het belangrijkste wordt. Ik wil niet leven voor het geld en om te sparen. Dat is een zoektocht vind ik. Straks ga ik een tijdje met onbetaald verlof. Eens zien hoe dat verloopt…

  1. Haha, ja, dat is écht herkenbaar: de potjes ervoor hebben en er dan eigenlijk niets uit willen zien gaan 😉 En ook spannend, onbetaald verlof! Maar het lijkt me wel heerlijk, dan levert je gespaarde geld gewoon echt even letterlijk vrijheid op. Heb je nog plannen voor tijdens je verlof? Reizen of gewoon een poosje ertussenuit?

 19. Mijn doel is om uiteindelijk zo’n €15.000 buffer te hebben. Ik vind het persoonlijk moeilijk om te sparen, #YOLO en ik koop graag mooie dingen, maar mijn man kan dat gelukkig wel. 🙂 In 2018 is een van mijn voornemens om te gaan “consuminderen”, dus ik verwacht aankomend jaar flink wat geld over te houden.

 20. Een buffer is inderdaad heel belangrijk en fijn. Maar ik vind het ook belangrijk om te kijken wat nu echt nodig is. Wij hebben allemaal losse (kleinere) potjes voor de auto, voor het huis enz enz. Een perfecte manier als je het mij vraagt

 21. Interessant artikel en zeer belangrijk! Helaas zitten wij momenteel niet in de situatie dat we veel op zij kunnen zetten en moeten regelmatig onze extraatjes aanbreken. Maar als straks de kinderen groter zijn, kunnen we hopelijk wat meer gaan sparen.

 22. Wat bedoel je eigenlijk met buffer? Is dat dan hét spaargeld (1 geheel of in potjes, maakt niet uit). Of heb je naast de buffer dan nog spaargeld?
  Wij hebben wel een klein buffertje, 15 000 zou ooit wel fijn zijn. En daarnaast een kleine spaarpot voor ons kindje. Maar dat is het dan… veel geld gaat naar het huis…

  1. Ik heb een aparte bufferrekening, maar dat is momenteel ook wel de grootste van mijn spaarrekeningen. Verder heb ik bijvoorbeeld een Emergency Fund (laten we zeggen: voor die kapotte wasmachine), een potje voor de zorgverzekering/zorgkosten, een potje voor het nieuwe huis, een potje voor vakantie, een zakelijk potje, een potje voor pensioen, en vast nog een paar die ik nu vergeet. Het idee is om geld dat op gegeven moment naast die buffer over is, op andere manieren te investeren. Denk aan beleggen, een hypotheekvrij huis, in mijn bedrijf, enzovoorts.

   Inmiddels kan ik die buffer dus echt apart houden, maar het is ook tijdenlang geweest dat ik eigenlijk alles bij elkaar een beetje als buffer zag, omdat het anders inderdaad totaal niet opschoot. Eerst was die buffer voor noodgevallen, nu heb ik daar een emergency fund voor en zie ik de buffer als geld om een periode zonder inkomsten te overbruggen. Ik hoop dat dat nooit nodig is, dus in feite zou ik dan ook nooit iets met dat geld (hoeven te) doen.

 23. Ik vind 7500 een mooi bedrag voor mezelf. Aangezien ik geen auto heb. Ik ben pas dit jaar gestart, met niks. Hij staat nu pas op 190 dus echt nog veel te weinig. Maar eind dit jaar hoop ik op 2000 te staan.
  Daarnaast heb ik nog een potje ‘hypotheek betalen zonder werk’ waarop ik voor minimaal 6 maanden geld wil hebben staan om dat in elk geval te kunnen betalen. Want eind oktober moet ik er een halfjaar uit. Dus die zekerheid wil ik hebben. Ik vind de ww en regeltjes namelijk veel te verstikkend, dus daar wil ik niks mee te maken hebben. Vandaar dat ik daar ook geld voor moet sparen om niet in de problemen te komen. Maar dat potje 6 maanden hypotheek betalen heb ik volgende maand al gevuld, dus dat is helemaal top!
  Daarnaast wil ik ook nog wel een ander potje vullen voor de overige rekeningen, die noem ik voor het gemak maar ‘freedom’. En natuurlijk ben ik aan het sparen voor een verhuizing, dus ook daarvoor heb ik een rekening.

  Maar om jouw vraag te beantwoorden; 15.000 lijkt me een heel mooi bedrag! En hoe stop je met sparen? Ik denk gewoon een ander doel zoeken voor dat bedrag wat je altijd weg spaart voor je buffer. Dan kun je je weer focussen op dat nieuwe doel!

  1. Mag je na die zes maanden wel weer in dienst komen? En ben je ook van plan om in die tussentijd dan iets anders te zoeken en is dit potje als het ware voor zekerheid, of heb je andere plannen voor die zes maanden? Wel heel tof dat je niet op ww gaat rekenen, maar zelf wat regelt! En top dat je dat potje in ieder geval al ruim op tijd vol hebt 🙂

   En overschakelen op een nieuw doel is inderdaad een mooie! Ik heb een poosje terug het een en ander uit mijn buffer gehaald, dus nu ga ik het bedrag wel weer eerst aanvullen, maar mijn maandbedrag is al verlaagd. Een deel ervan gaat nu automatisch naar de beleggingsrekening.

 24. Dank voor al je informatie, ben trouwe bezoeker geworden! Alleenstaande weduwe sinds 3 jaar, 52 jaar, eigen bedrijf. Hypotheek afgelost, nu maandelijks 475€, beleggingen ca. 25K, en via Moneyou 5K. En nog iets contant in een oude sok die ik bij een verre oom heb liggen. Zit er altijd nog mee wat ik met mijn ca. 25K doe op mijn zakelijke rekening..die staat ook maar te verstoffen bij Triodos. Zou ik die ook kunnen beleggen? Heb wel een AOV voor het geval dat, al sinds jaren. Met winstdeling, dus jaarlijks komt er ook ineens 1000 winst weer prive terugstromen..Als eigen ondernemer altijd de spanning of ik mijn omzet weer geacquireerd krijg.. en of ze me nog ‘motten’ naarmate ik ouder word…dus doende met passief inkomen-ideeen.

 25. Toen ik net gescheiden was en me bezig ging houden met de financien, was mijn 1e doel om €5.000 op de spaarrekening te hebben. Als alleenstaand werkend moeder heb ik geen partner om op terug te vallen, maar moet wel onverwachtse kosten op kunnen vangen. Eenmaal bij die €5.000 aangekomen, stelde ik mezelf €7.500 als doel, daarna €10.000. Daarnaast heb ik potjes voor de auto, vakantie, een trouwerij vd zomer en sinds kort voor Disneyland. Op 1 of andere manier is het een sport geworden om te sparen en wil ik naast de potjes een buffer hebben van €15.000, dat is zo’n 10maanden om de vaste lasten te kunnen betalen als ik mijn baan verlies of iets. Ik ben alleen benieuwd wat ik doe als ik eenmaal zo ver ben, ik zou niet weten wat ik met al dat geld moet doen. Uitgeven aan nutteloze dingen heb ik een beetje afgeleerd dus mogelijk ga ik het dan gebruiken voor school/opleiding vd kids en mijn eigen ontwikkeling (wil me misschien omscholen). ik heb nog even om er over na te denken.

 26. IK heb een buffer van 15.000 euro. Begrafenis 8.000 euro en de rest voor onvoorzien. Begrafenis staat helemaal op papier met wat en waar ik wil, zodat de nabestaande niet hoeven te zoeken. Ik heb een erfelijke hartziekte met aneurysma,s. Dus hoelang ik te leven heb zien we wel. Maar wel een fijn gevoel, dat het geld er is en dat het geregeld is.
  Ben afgekeurd. Met wat we overhebben, stoppen we in ons klus huis. komt het misschien toch eens af. Tot nu toe ieder jaar een nieuw kozijn aan de achterkant van het huis. We wonen er nu 3,5 jaar. Maken herinneringen samen en met de kinderen( geen wereld reizen of zo), want het leven is kort. Ben pas begonnen met beleggen. De rekening is geopend, maar nu? Nieuwe uitdaging!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.