Beleggingsupdate November 2017

Een van mijn speerpunten deze maand, is weer goed overzicht krijgen, wat prioriteiten stellen en vast rustig aan wat plannen maken voor volgend jaar. Daarom lette ik al op de boodschappen, dacht ik na over de buffer (ontzettend bedankt voor alle tips en input daar!) en keek ik eens extra naar mijn beleggingen. Althans, dat is het plan. Inmiddels is er weer het één en ander veranderd in mijn portfolio, dus het leek me handig om eerst eens met een beleggingsupdate te komen voor november 2017.

Actuele stand van zaken

Ik heb nu ongeveer een jaar een beleggingsrekening bij DeGiro. Eerder wilde ik niet echt aan beleggen, omdat het me ontzettend ingewikkeld, risicovol en duur leek. Na wat onderzoek bleek dat je echter ook beleggen voorzichtig kunt insteken. Het is natuurlijk niet voor niets dat bijvoorbeeld pensioenfondsen deze methode ook gebruiken om hun vermogen te laten renderen. Als je alles op één soort aandelen zet, loop je meer risico dan wanneer je investeert in ’trackers’ (dat is een soort pakketje aandelen van verschillende bedrijven, bijvoorbeeld de 20 beste bedrijven in een bepaalde index). Daarmee maak je misschien minder snel winst, maar ook minder snel verlies. Bovendien investeer je – met zo’n specifieke tracker – meteen in de beste bedrijven, dus je hoeft daar zelf geen beslissingen in te nemen.

Met de komst van goedkopere brokers als DeGiro valt het kostenargument ook een beetje weg; via hen kun je soms gratis trackers aankopen en verder zijn de kosten daar ook laag; gemiddeld 80% lager dan bij andere brokers. Dat scheelt behoorlijk, zeker op de lange termijn waar ik naar kijk.

Mijn plan was om aan het einde van het jaar een portfolio van €2500 te hebben. Daarvoor stortte ik vanaf augustus of september steeds automatisch €250 bij. Omdat ik afgelopen maand nog wat dingetjes verkocht heb, staat er nu zelfs ietsje meer op.

Hier kun je trouwens meer lezen over mijn ‘strategie’ (die ik dus deze maand nog wel wat wil verfijnen/updaten): Mijn beleggingsstrategie (en hoe ik van bang naar believer ging)

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Het rendement

Tijdens de vorige beleggingsupdate, begin oktober, zat er €800 in het potje en stond mijn rendement op ruim €58. Inmiddels ziet mijn overzicht er zo uit:

Beleggingsupdate November 2017

Totaal zit er in mijn beleggingspotje dus bijna €1400, waarvan ruim €100 rendement. Mijn portefeuille is echter ‘maar’ €1250, dus het rendement zou eigenlijk daarover berekend moeten worden. Momenteel heb ik nog ruim €148 aan ‘cash funds‘ openstaan: een deel daarvan is gereserveerd voor de aankoop van een obligatie. Per saldo heb ik dan nog een vrije ruimte van €16,54. Dat gebruik ik dan bij de volgende maandstorting wel om misschien net even iets meer te kunnen kopen.

Mijn portefeuille is momenteel nog redelijk divers; ik zit in aandelen, beleggingsfondsen en trackers.

Uitzoeken en plannen

Het plan is dus om aan het einde van het jaar €2500 in de portefeuille te hebben. Daarvoor komen er straks nog 2 maandstortingen van €250 bij én ik hoop het voor elkaar te krijgen om dit jaar nog een uitbetaling van Euroclix te realiseren. Daarvoor zal ik wel even de enquêtes enzo in moeten vullen, maar het is voor het goede doel. Ik ben nog maar een héél klein stukje verwijderd van de 50.000 clix, die goed zijn voor €850, dus dan zou ik er zijn 🙂

Deze maand wil ik een aantal punten voor mezelf helder krijgen:

? Voor welke verdeling ga ik en welke fondsen/producten passen daar het beste bij? (Voor meer gestructureerd beleggen, in plaats van steeds kijken wat bij me opkomt)

? Hoe pak ik het volgend jaar aan qua inleg/doel en wanneer herbalanceer ik mijn portfolio?

? Uitzoeken hoe het zit met pensioenbeleggen

Kortom; nog best wat te doen. Maar: het is ook leuk! Ik vind het mooi om te merken dat ik dit eerst echt nooooooit zou hebben overwogen en dat ik er nu meer van weet, enthousiast over ben én het werkt. Natuurlijk heb ik nog geen enorme dip meegemaakt, maar dan nog. Het voelt toch als weer iets meer inzicht in een nieuw aspect van personal finance en daar kan ik alleen maar vrolijk van worden 🙂

Voor de beleggers onder ons; hoe hebben jouw beleggingen het deze maand gedaan?

Gerelateerde post: Beleggen: zorg dat je meedoet!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Disclaimer: Ik ben geen beleggingsexpert. Ik ben gewoon iemand die informatie, ervaring en gezond verstand met elkaar combineert, daarnaar handelt én erover schrijft, in de hoop dat iemand anders er ook iets aan heeft. Voor meer informatie over waar ik beleg en waarom, kun je terecht op mijn pagina met Favorieten. Let op: beleggen gaat gepaard met risico’s. Je kunt je inleg (deels) verliezen.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Ik denk dat het beleggen overal wel goed loopt. Ik heb behalve een rekening bij Degiro, ook nog een rekening bij Meesman en een beleggingspolis van heel lang terug. Ik heb dus goed geboerd van de maand, maar ik ga er vanuit dat het weer gaat zakken, want het is te hard gegaan deze maand. Ik reken me dus niet rijk, want je hebt het pas als je het eraf haalt. Het ziet er leuk uit maar ik baal niet als het weer gaat zakken. Ik koop iedere maand voor een vast bedrag aan en als het weer wat gezakt is dan zijn de producten ook weer goedkoper. Ik hoop natuurlijk in de groene cijfers te blijven maar verder kijk ik op de langer termijn.
  Ik wil over iets meer als 6 jaar met 60 jaar stoppen met werken (als ik volgend jaar niet ontslagen wordt ?) dus dan is een jaartje leefgeld op de vrij opneembare rekening wel belangrijk.

  Wat ik me van de week realiseerde, is dat ik van AOW (die ik waarschijnlijk pas met mijn 68 of later ga krijgen) ook gewoon rond zou kunnen komen. Dat hoeft niet want ik krijg ook nog pensioen en heb eigen geld, maar het was een bevrijdende gedachte.

  1. Ik koop inderdaad ook steeds een beetje, dan stap je geleidelijk in en verdeel je eventuele verliezen ook wat geleidelijker. En inderdaad; die dip verwacht ik ook wel, eigenlijk had ik gedacht dat die er nu al zou zijn geweest. Wat fijn trouwens om je te realiseren dat je van die AOW ook gewoon kunt rondkomen, dan is eigenlijk de rest sowieso extra!

 2. Wij durven nu ook steeds meer zelf te beleggen. In het begin wat foutjes gemaakt bij DeGiro waardoor we wat onnodige kosten hebben betaald. Daar hebben we veel van geleerd en nu gaat het de goede kant op. We hebben de kosten bijna terugverdiend, dus gaan in ons overzicht ook bijna groene cijfers zien!

  Daarnaast beleggen we ook maandelijks via Brand New Day, en daar hebben we tot nu toe een rendement van ongeveer 6%.

  Leuk om door voorzichtig wat dingen te proberen veel te leren! Voor 2018 moeten we ook nog onze beleggingsstrategie uitwerken.

 3. Ik heb naast DeGiro een nieuw beleghibvy bij en dat is bitcoin. Lees me er enorm veel in en had nooit kunnen denken dat ik in het beleggen so wie so zou gaan zitten. Wel leuk want leer veel.

  Met DeGiro gaat het lekker en heb er door klein te beginnen al veel geleerd wat ik nu ook in mijn eigen studie met bitcoins mee kan nemen. Ik onderzoek daar het onderhandelen er van. Zien wat ik kan doen. Erg leuk om er veel actueels over te lezen. Ik heb nu gewoon speelgeld en we zien het wel. Maar daar zal ik nog wel over bloggen.

 4. Zal ik je uitgebreid mailen? Kan ik je alvast stappen laten zien. Zit niet in trackers, die zijn er nog niet. Ik heb nu 1k € aan bitcoins, heb een coinbase soft Wallet met inmiddels door mijn >$1k aan bitcoins een kluis bij hun waar nu meeste op staat. Vanaf 14/11 ontvang ik mijn hardware Wallet en dan pomp ik grootste deel daar heen.

  1. Heel herkenbaar, zo stond ik er eerst ook in. Maar toen geld hebben me ineens geld ging kosten, heb ik me daar overheen gezet. En vreemd genoeg vind ik het nu – binnen bepaalde grenzen, dat snelle gepraat over long en short kan hier nog steeds rekenen op een glazige blik – wél leuk. Waarschijnlijk ook omdat het een stuk harder gaat dan sparen 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.