Sparen: Emergency Fund

Hoewel ik de gewenste €12.500 nog niet op mijn bufferrekening heb staan, komt dat bedrag wel steeds dichterbij. Zo dichtbij, dat ik verwacht het uiterlijk eind oktober bij elkaar te hebben. En dat verleidde me ertoe om vast een klein beetje te gaan kijken naar wat ik daarna zou willen doen. Eigenlijk niet handig, want ik kan me beter eerst richten op die €12.500, maar ik kon het niet helpen.

Toen ik mijn MoneYou-potjes zag, viel eigenlijk meteen het trieste saldo van mijn Emergency Fund me op. Dit potje heb ik het liefst gevuld met €1000 en dat betekent dat er nu nog precies €996,11 ontbreekt. Omdat ik vermoedelijk met de €3,89 die ik wél gespaard heb in geval van nood niet heel ver zal komen, wilde ik dat potje straks eerst gaan vullen. Waar ik nu van alle extra inkomsten 20% op de vakantierekening stort en 80% op de bufferrekening, wil ik straks voor de volgende verdeling gaan:

15% voor de vakantie (dan zit mijn ‘grote’ vakantie er immers al op)
50% voor het Emergency Fund
35% voor de buffer

Met die verdeling verwacht ik dat het eigenlijk niet superlang moet duren voor het Emergency Fund weer vol zit, zeker niet als ik eraan denk dat ik in de maanden vanaf oktober ook salaris zal ontvangen. Nu laat ik daar voor de zekerheid de loonheffingskorting niet toepassen, dus ik weet nog niet precies hoeveel dat zal worden, maar eigenlijk verwacht ik dat die €1000 er dan voor het einde van het jaar zéker in moet zitten, misschien nog wel eerder.

En dan? Dat ligt eigenlijk vooral aan hoe het met het huis gaat. Als ik dat nog zou hebben, dan blijf ik me waarschijnlijk eerst richten op potjes als de buffer en de verbouwingsrekening. En misschien wat in de hypotheek, maar ik heb ook wel het idee dat het handig is om – juist vanwege de aanstaande verkoop – wat geld ‘vrij’ te hebben. Zou ik het huis dan niet meer hebben, dan verandert mijn kostenplaatje natuurlijk aanzienlijk. Zakelijk hoop ik dan eindelijk weer eens voor mijn pensioen te kunnen sparen (dat potje is nogal geplunderd tijdens de verbouwing) en privé wordt het dan natuurlijk sparen voor een huis! Zo’n hoge hypotheek als nu wil ik immers nooit meer en ik houd er rekening mee dat het voor mij als ondernemer toch moeilijker wordt om een hypotheek te krijgen.  Maar goed, zo ver is het voorlopig nog lang niet, eerst maar eens die buffer vol!

Spaar jij het liefst voor één ding tegelijk, of verdeel je je (extra) inkomen ook over verschillende potjes? En doe je dat altijd op dezelfde manier, of heb je daar een wisselende strategie voor?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

14 Comments
  1. Klopt, maar zover is het voorlopig nog niet en aangezien je aan de verkoop van een huis toch niet echt een concrete datum kunt hangen (het kan snel gaan of niet), denk ik dat het beste is om mijn spaarplannen daar niet te erg van af te laten hangen. Beter op deze voet (of nog beter: wat scherper nog) doorgaan dan denken dat het straks allemaal wel komt.

 1. Ik lees net even rustig de nieuwe voorwaarden van Euroclix door. Valt me deze zin op. 9

  Na het einde van het jaar waarin de Clix (punten) zijn verdiend, zijn deze nog twee jaar geldig. Bijvoorbeeld: Clix (punten) die in september 2009 zijn verdiend, vervallen op 31 december 2011.

  Was dit altijd al zo. Of moeten we er nu op letten dat we ze rap omwisselen!?

 2. Hier geen potjes, we leven zo zuinig mogelijk en alles wat we overhouden gaat de hypotheek aflossing in, en als de 10% vol is (maximum wat we per jaar mogen betalen) sparen we door om een begin te hebben voor de aflossing van volgend jaar,,, ( we houden wel een buffer aan voor noodgevallen)
  elk jaar hebben we de 10% zo eerder vol
  Eerst kwamen we (lang niet) aan de 10 % de laatste 3 jaar wel en vorige week hebben we de laatste betaling van dit jaar gedaan.
  Nu beginnen we dus weer met sparen voor volgend jaar, over 5 jaar zijn we hypotheekvrij 🙂

 3. Ik had tot voor kort ook allemaal spaarpotjes, maar ben ervan teruggekomen. Ik heb nu een spaarrekening waar de buffer opstaat en de rest gaat op één rekening. Wel hebben wij verschillende spaarrekeningen voor de kids, en met vrienden voor een weekendje weg.

 4. hier maar 1 grote pot, geen idee hoeveel we overal voor nodig hebben en ik wil niet onnodig gaan schuiven tussen potjes of stressen dat de 1 wel vol is maar de ander niet.. en ik ken mezelf.. aardig perfectionistisch.. dus dan kom ik er niet uit hoeveel er in een potje moet zitten, dus alles op 1 hoop… shceelt stress en nadenken 😉 ook geen verschil tussen buffer en ander spaargeld, juist omdat we een huis willen kopen.. ik denk wel dat als we ooit een koophuis hebben, we iets van een onderhoudspotje willen, een spaarrekenign voor hypotheekaflossingen oid, een buffer, enz.. wel sparen we apart voor de kinderen trouwens.. dat zijn de enige aparte spaarpotjes

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.