Potjessparen: Emergency Fund

Met oog op het voorzichtige goede voornemen van afgelopen week, om echt nog wel wat leuke dingen te doen, maar ook weer wat verstandiger om te gaan met geld, zat ik even na te denken over mijn Emergency Fund. Zo’n potje van €1000 voor noodgevallen, de eerste ‘babystep’ van financieel goeroe Dave Ramsey. Toen ik ergens eind januari/begin februari nog wat terug kreeg van de Belastingdienst, heb ik dat fonds direct volgestort. Ik had het echter ook weer nodig om de hoger uitgevallen rekening voor de tuin te betalen en sinds die tijd is mijn pot ‘Emergency Fund’ leeg. M’n buffer is op het moment namelijk ook al niet al te hoog en hoewel het geld natuurlijk in principe op één hoop zit, neem ik het potjessparen altijd erg serieus. Wat er in een bepaalde pot zit, is ook voor dat doel. En dat betekent dat geld voor een Emergency Fund eigenlijk ‘weg’ is; dat is alleen voor noodgevallen. Eigenlijk vond ik die tuin al geen noodgeval, maar het was dat óf de hele buffer leegtrekken. En nu staat hij dus al een paar maanden écht helemaal op 0. Net als het potje voor mijn pensioen, dat ik jaren terug leeg heb getrokken voor het dak. Niet echt heel fijn.

Op een bepaalde manier vind ik zo’n Emergency Fund namelijk wel lekker. Dat is gewoon een vast bedrag, daar hoeft nooit meer op te staan, maar het is er wel. Je (of ik tenminste) telt het niet echt mee met alles, maar als het moet, kun je er toch even op terug vallen. Daarom wil ik dat potje toch weer vol gaan storten, alleen het liefst een beetje ongemerkt. Ik zat te denken aan iets van €100 in de maand ofzo. Dat zou ik de eerste tijd nog kunnen pakken van de besparing via de rente, gewoon met m’n salaris. Dan hoeft het niet van extra inkomsten te gaan, waardoor het ook niet ten koste gaat van de andere potjes waar ik op het moment voor spaar. Ik kijk dan eerst even aan hoe dat gaat en – mezelf kennende – zal uiteindelijk waarschijnlijk de boel toch nog wel even versnellen op een moment dat het uitkomt. En dan wordt het daarna misschien maar eens tijd om weer naar die pensioenpot te kijken…

Hebben jullie een Emergency Fund? En zou je zo’n potje langzaam vol sparen, of zou je er liever tijdelijk heel veel aandacht op richten, zodat het maar uit de weg is, en daarna weer verder gaan met de rest?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

24 Comments
 1. Ik noem het mijn 'roodfonds' van 1000 euro. Staat op de spaarrekening bij mijn betaaltekening zodat we het instant kunnen pinnen (de rest staat allemaal 1 werkdag weg). Ik gebruik het zoals anderen rood staan, voor de oeps-momenten. En de eerste maand erna moet het weer aangevuld worden. Ik tel het ook nooit mee in de spaarsaldi of in de budgetplanning. Dit is echt reservegeld.

  1. Ik heb het wel allemaal bij Moneyou staan, dat vind ik wat overzichtelijker, maar ik gebruik het normaal gesproken eigenlijk niet, het is meer gewoon dat het er is. Normaal heb ik eigenlijk 3 soort back-up dingen: pensioen, buffer en emergency-fund. Nu dus alleen buffer en dat voelt wel een beetje kaal, zeker omdat die buffer nu ook niet echt mega is…

 2. Wij werken gewoon met een leuke buffer, al word die wel steeds kleiner.
  Hadden een grote buffer maar eigenlijk is het natuurlijk jammer om veel geld op de spaarrekening te hebben staan en daar maar 1.2% over te ontvangen terwijl we nog wel een fikse hypotheek hebben staan waar we5.8% over betalen
  Daarom teren we bewust wat in op de buffer zolang dat nog wel "veilig" voelt
  Ik zou in jouw geval het potje in1x volsparen, moet toch gebeuren en met steeds een klein beetje hou je eigenlijk alleen jezelf maar voor de gek.
  Maar dat is een persoonlijke mening hoor, ik ben meer van het directe aanpakken.

  1. Ja, dat is ook wel zo. Ik denk dat ik het sowieso even tot de vakantie aan kijk. Daarna verwacht ik ook nog een keer een aardig groot bedrag en zou ik het op zich redelijk ongemerkt in één keer vol kunnen storten. Ik ben er namelijk ook liever maar vanaf, maar wil ook die buffer wel opkrikken en eigenlijk het liefst op minimaal 5000 hebben tegen het einde van het jaar.

 3. Ik heb heel lang een EF met wisselende bedragen gehad, maar heb op een gegeven moment toch gespaard tot er 3 maanden inkomen op staat. Ben het eens met bovenstaande reacties over de lage rente. In de praktijk blijkt wat DR zegt waar: het zorgt voor rust. En dat blijkt me onbewust veel waard, want ik heb al maanden niet aan mijn EF gezeten. Terwijl ik daar voorheen veel makkelijker in was.
  C.

  1. Ja, een lage rente vind ik niet echt een reden om niet te sparen. Het heeft dan misschien geen zin om tienduizenden euro's op je rekening te hebben, maar daar zit ik voorlopig toch nog niet aan. Dus los ik gewoon in kleine stapjes af, spaar ik in iets grotere stapjes en als ik een beetje bij een spaarbedrag kom waarvan ik denk: dat zit wel lekker, dan kan ik de verhouding altijd nog omgooien en weer meer gaan aflossen.

 4. Ik heb wel een noodfonds, maar dat is wel iets groter dan €1000. Want dat is eigenlijk zó op…

  Maargoed, nu na de badkamer moeten we wel weer even sparen voordat we ons noodfonds weer vol hebben.

  1. En heb je dan naast dat noodfonds ook nog een buffer? €1000 is inderdaad heel vaak zo op, maar het is wel lekker om zo'n noodpotje achter de hand te hebben. Qua buffer (en die zie ik dan b.v. voor werkeloosheid etc.) heb je er weer niet zoveel aan, dus daar wil ik wel meer in hebben. Het EF is voor mij meer net zoals je misschien vroeger wel eens een tientje ofzo in je auto verstopte, zodat je voor noodgevallen wat had.

  2. O, dan heb ik het meer over een buffer 😉 Voor mij voelt dat eigenlijk een beetje als hetzelfde… Ik snap dan niet zo goed waarom Dave Ramsey zo'n onderscheid maakt 🙂

  3. Volgens mij is dat onderscheid vooral ook mentaal, dat je eerst zo'n noodpot volmaakt (ze gaan daar natuurlijk ervan uit dat je vanaf 0 begint). Dan zit je iets lekkerder en weet je dat de eerste klappen gedekt zijn, waardoor je misschien iets gerichter en beter kunt gaan sparen voor een goede buffer.

 5. Wat is het verschil tussen een noodfonds en een buffer?
  Uitgave voor de tuin zou ik niet uit een dergelijk potje financieren maar eerst voor sparen. Ik heb dus twee spaarpotjes: een buffer voor als er echt iets misgaat aan de inkomenskant. En een spaarpot voor vakanties of uitgaven aan het huis of zo.

  1. Een Emergency Fund is een kleine pot, bedoeld voor onverwachte dingen zoals een kapotte wasmachine ofzo. Het is niet bedoeld voor iets als ontslag/verlies aan inkomen. Daar is de buffer dan weer voor. De kosten voor de tuin vielen veel hoger uit dan in de eerste instantie de bedoeling was, normaal gesproken gaat dat – bij mij dan – uit de verbouwingspot. Daar valt alles qua huis/tuin/verbouwing/onderhoud voor mij onder. Voor vakantie heb ik weer een aparte pot.

 6. Ik heb het ook naast de buffer die ik heb en noem hem eigenlijk onvoorzien. Deze heb ik staan bij de spaarrekening die hoort bij de betaalrekening zodat ik er snel bij kan. Hiervan mag ik ook onderhoud aan de auto en ziekenfonds en belasting etc. betalen, maar dit doe ik liever niet en zorg dat dit zo snel mogelijk weer gevuld is. Ik heb een bedrag van 1.500.

 7. Ik hou het gewoon op een buffer. Die is momenteel veel te laag naar mijn zin, maar we hebben hier de nodige uitgaven gehad. Nieuwe badkamer, vrieskast en heel veel kleding voor de kinderen. Daar was het potje kinderbijslag niet voldoende voor. Ze moesten beiden compleet in het nieuw.

  Daarnaast blijft er momenteel niks over om te sparen. Er moet hier nodig weer aan de rem worden getrokken. De teugels zijn wat te lang los geweest. *schaam*.

  1. Dat laatste is heel herkenbaar! Het afgelopen jaar was dat dat betreft echt prut. Hoewel, prut, dat kan ik ook niet zeggen, want ik heb een heleboel leuke dingen gedaan, maar in de verste verten niet in lijn met m'n gebruikelijke verantwoordelijkheidsgevoel. Nu dus maar even richting een balans: het hoeft allemaal zo strak niet, maar een beetje verstand erbij kan ook geen kwaad.

 8. Noodfonds zit bij mij in de buffer. De buffer is groot genoeg voor mijn gemoedsrust (ongeveer 6000 Euro) en de rest stortte ik al naar aflossing van de hypotheek. Zo houden we echt veel meer over p/m en kunnen we de buffer maandelijks aanvullen. Buffer is voor rekeningen die ineens betaald moeten, zoals de ziektekostenpremie, de nieuwe wasmachine (net 3 jaar oud) en andere zaken/vervangingen. Geen auto, dat scheelt. Zodra er iets is gekocht of betaald, zorgen we voor meer buffer. Alle spaarcentjes gaan er op en zodra het weer oploopt, doen we weer een aflossing. Hier dus geen extra potje voor noodfonds, maar op de spaarrekening waar alle extra's van gedaan worden (en ook alle terugkerende zaken) Voor ons werkt dit goed en ik hou voldoende overzicht.

 9. Ik heb al zoveel potjes dat ik het noodfonds opgenomen heb in de buffer. Die zit lekker vol en is bedoeld voor de lange termijn maar ook 'nood' als één van de apparaten er de brui aan geeft. Op lange termijn splits ik dit misschien nog wel eens maar dan moet eerst het huisje maar eens helemaal opgeknapt zijn.

 10. Ik hoop dat je mij mijn opmerking niet kwalijk neemt maar wat ik niet zo goed snap is dat je, terwijl je pensioenpot en noodfonds potje leeg zijn en je buffer niet hoog genoeg is naar je zin en je je daar ongemakkelijk bij voelt, je toch op vakantie gaat. Ik weet niet of ik het goed heb maar ik had ook de indruk dat je best ver weg gaat. Waarom dat geld niet gebruikt om je potjes te vullen en dan later op vakantie te gaan? Zeker als dat je een rustiger gevoel geeft. Leuke ervaringen zijn natuurlijk fijn maar die kun je ook in een later stadium opdoen als je financiële situatie wat stabieler is. Nogmaals dit is niet zozeer kritiek als wel verwondering. Leontine

  1. Voor de vakantie spaar ik apart, dus dat staat in dit geval los van de buffer en pensioen. Als ik helemaal geen geld had, dan had ik inderdaad helemaal niet voor een vakantie gekozen en had ik daar ook geen geld voor in een pot gedaan (die vakantie kwam eigenlijk pas een maand terug in beeld, voor die tijd spaarde ik er ook niet echt voor). M'n buffer is nu nog niet wat hij zijn moet, maar genoeg om nu op vakantie te gaan en daarna het sparen weer wat serieuzer op te pakken.

   Pensioen staat wat lager op het prioriteitenlijstje, omdat ik daar én voorlopig nog niet aan toe ben én ik door b.v. af te lossen ook werk aan m'n pensioen.

   M'n financiële situatie is op zich prima stabiel en ik kan ook prima op vakantie, het is meer dat ik straks het sparen gewoon weer wat serieuzer op wil pakken, om die potjes weer wat extra te vullen. Maar dat is dus allemaal meer ingegeven vanuit het idee dat ik het prettiger vind om wat extra armslag te hebben, dan vanuit het idee dat het moet, omdat ik anders in de problemen kom.

   Ik hoop dat het zo wat duidelijker is, maar terechte vraag hoor!

 11. Ooit zakte mijn saldo elke keer als de vaste lasten automatisch werden geincasseerd in de rode cijfers, terwijl ik wel een structurele spaarder ben.
  Het punt was dat wij de vijftiende salaris krijgen en de meeste van de incasso's aan het begin van de maand werden gedaan. Eigenlijk liep ik dus elke maand 2 weken achter de feiten aan.
  Ik heb toen eenmalig een bedrag van de spaarrekening op de betaalrekening gezet en dit nergens bijgeboekt. Dus net gedaan of dat geld weg was (deed wel zeer:D).
  Sindsdien sta ik nooit meer rood.
  Verder spaar ik op een rekening waar ik nooit aankom voor pensioenaanvulling en op een andere spaarrekening voor kosten voor ziekte, auto e.d.
  Ik ben erg streng met mijn potjessysteem. Ik zal ook nooit tanken van het kledingbudget bijvoorbeeld.

  Groet Wilma

 12. Alleen een potje, en dan bedoel ik ook echt een gewoon stenen potje, met daarin een paar honderd euro, in tientjes en twintigjes, voor noodgevallen. Als we daarvan gebruiken dan moet het gelijk de eerstvolgende week weer worden aangevuld… heel handig af en toe als we een keer uit eten gaan of als er iemand jarig is en ik wil een envelopje vullen…
  Ik wens je een heel fijne nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 13. Bij ons is er een flinke buffer op de spaarrekening gegroeid vanaf het moment dat we wisten dat Jan zijn baan zou verliezen. Momenteel is dat fijn. Het geeft een rustig gevoel te weten dat ondanks Jan's werkeloosheid we niet meteen aan de grond zitten. Ik kan het iedereen van harte aanraden om zoveel mogelijk te sparen! Ik weet zeker dat we er anders heel anders voorgestaan hadden. Van die buffer haal ik ook geld af als dat op een kleinere schaal nodig is. Rust, dat geeft het!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.