Besparen op je zorgverzekering

besparen zorgverzekering

Elk jaar begin ik rond september weer na te denken over mijn plannen voor het nieuwe jaar. Want ik weet: zodra het eenmaal december is, is het jaar voorbij voor ik het doorheb. Dan heb ik er geen tijd meer voor, maar ga ik door in de stroom. Met een nieuw jaar komt ook het nadenken over een nieuwe zorgverzekering. Het kan zo zijn dat je heel tevreden bent met de zorgverzekering die je nu hebt, maar als je twijfelt over je zorgverzekering is het een goed idee om nu al wat dingen op een rijtje te zetten en te bekijken wat jij kunt besparen.

Verplichte basisverzekering

Een basisverzekering is in Nederland verplichte kost, maar de aanvullende verzekering niet. De inhoud en kosten daarvan verschillen echter nogal per aanbieder. Om te bekijken wat voor jou het beste is is het verstandig om een lijstje te maken. Wat heb je nodig? Kom je vaak bij de huisarts of specialist? Heb je nog operatie die je moet of wilt ondergaan en wil je weten of daar een vergoeding voor is?  Of heb je nooit iets en wil je kijken welke besparing het verhogen van je eigen risico je op zal leveren?

Hoewel je zorgverzekering verplicht is, heb je een vrije keuze in bij wie je deze afsluit en voor welke mogelijkheden je kiest. Als je daar op een slimme manier mee omgaat, kun je veel geld besparen op je zorgverzekering.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Overzicht

Een lijstje maken van wat je nodig hebt, wat je weg kunt strepen en wat je nodig denkt te hebben is iets wat het voor mij heel goed werkt. Op deze manier maak ik het voor mezelf overzichtelijk en is het makkelijker om te bekijken wat ik nu écht nodig heb en wat niet. Je kunt natuurlijk niet alles voorspellen en over het algemeen moet ik eerlijk zeggen dat een aanvullende verzekering voor mij nog nooit rendabel is geweest, maar ik zet het wel altijd even op een rijtje.

Je kunt bijvoorbeeld hier checken hoe je uitrekent of een aanvullende verzekering voor jou uit kan. En als je wilt weten wat er voor jou wel of niet onder het eigen risico valt, kun je hier terecht.

Dus: ook al duurt het nog even voor ik de keuze definitief moet maken, begin ik vast een beetje met de voorbereidingen, zodat ik straks, als de nieuwe vergoedingenoverzichten én premielijsten gepubliceerd worden, snel knopen door kan hakken.

Heb jij al nagedacht over je nieuwe zorgverzekering? Wanneer begint dat voor jou een beetje te spelen?

Deze post is geschreven in samenwerking met United Consumers

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

16 Comments
 1. Ik ben zeker van plan dit jaar de allergoedkoopste zorgverzekering te nemen. Andere jaren waren we de laatste maanden van het jaar steeds in Australië en hield ik de zorgverzekering die we hadden maar dit jaar zijn we thuis en ga ik me er in verdiepen. Vooral omdat je toch al zoveel zelf moet betalen lijkt me dat je alleen nog op de verzekering kunt besparen!

  1. Het ligt natuurlijk een beetje aan je persoonlijke situatie, maar bij mij is dat wel zo. Voor mijn lenzen zou ik bijvoorbeeld al een aanvullende verzekering af moeten sluiten, die maar de helft dekt van wat die aanvullende premie is. Dat heeft dus geen zin, dan kan ik ze beter zelf betalen en gaan voor een lagere premie.

 2. Hier alleen een basisverzekering en ook geen tandartsverzekering meer. Door de basis te nemen(al jaren) hebben we al zoveel bespaart dat we al lang een potje hebben voor een eventuele duurdere tandartsbehandeling of fysio bijvoorbeeld. Voor mij heb ik ook de volle mep Eigen bijdrage verhoogd, wat zorgt voor een lagere premie en we kozen al voor gecontracteerde ziekenhuizen. In noodgevallen kan je alsnog bij de dichtsbijzijnde terecht. Verder krijgen we korting via werkgever van man en zo zijn wij goedkoop uit! Voor iets meer dan 1500 p/j Dan nog de 360 eigen risico voor man, ongeveer 150 voor mij en 150 tandartskosten voor ons samen. Dus dat is een kleine 2200 op jaarbasis voor 2 volwassenen en een spaarpotje voor als het anders word.

  1. Ik zit nu op €753 per jaar, met maximaal eigen risico. Ik verwacht dat de premie wel weer wat omhoog gaat, maar dat zal hopelijk niet heel veel zijn. Hoewel ik snap dat het nodig is, voelt het toch altijd een beetje zonde als je nooit wat hebt. Maar goed, als je wel een keer wat hebt, dan kunnen de kosten ook meteen ontzettend oplopen, dus los van dat het verplicht is, is het ook niet echt wat om helemaal weg te doen.

 3. We maken nogal wat ziektekosten, dus we moeten wel een goede verzekering hebben.
  Tandarts hebben we er wel uitgedaan, dat scheelt lekker. En veel tandartskosten hebben we niet. En mochten die komen. Een brug of kroon voel ik wel aankomen, dan hadden we die toch al zelf moeten betalen, grotendeels. En ik heb al heel wat uitgespaard aan premie.
  Eigen risico is al hoog, die 360 euro ben ik zo kwijt. Dus een vrijwillige doen we niet.
  Ik ben wel heel blij dat ik tegenwoordig declareer (online) en een dag later heb ik mijn geld!

 4. Volgend jaar heb ik 2 voortanden kronen nodig, ga dus vooral extra op tandartsvergoeding kijken.
  Verder let ik op alternatieve vergoeding en voetverzorging. Voor mij belangrijke zaken.
  Eigen risico ben ik ook al heel snel kwijt.

  1. Hou er rekening mee dat je vaak het eerste jaar geen vergoeding krijgt van kronen/bruggen Altijd eerst heel goed de voorwaarden lezen! Gr. Maike

 5. er is nog niets verandert in de zorg die we (niet) nodig hebben. wel moeten we gaan kijken hoever van tevoren je al bij moet verzekeren voor orthodontie, maar dat zal nog wel even duren, ze wordt pas 5. (maar er zitten eisen aan dat je je tandartsverzekering al x jaar moet hebben). we zijn collectief verzekerd via mans werk, duseen leuke korting. hierdoor heb ik alleen geen idee meer wat we betalen, omdat het automatisch ingehouden wordt :p en we hebben maximaal eigen risico omdat we spaargeld hebben om dat op te vangen. dit houden we zo.

 6. Ik zit al jaaaaaaren bij dezelfde en ben dik tevreden. Ik wil niet wisselen, denk dat ik bij een ander misschien wel wat goedkoper per maand zou kunnen zijn, maar dat ik dan mijn neus stoot aan wat er vergoed wordt… Ik heb ook helemaal geen zin om dat allemaal uit te pluizen… En waar ik nu zit krijg ik nog steeds het voordeel van de collectiviteit van mijn oude werkgever…
  Ik wens je een heerlijke nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 7. Omdat ik in Belgie woon, maar in Nederland werk, moet ik de allergoedkoopste verzekering met het hoogste eigen risico vinden in Nederland. Ik krijg toch alleen maar vergoed wat, als ik hier een verzekering zou hebben, ook vergoed zou worden. Gelukkig zit hier de normale tandartskosten ( geen kronen etc) hier in het basispakket, evenals fysio.
  Het is ieder jaar een gepuzzel.

 8. Ik heb 2 'eisen' aan de aanvullende verzekering (eigenlijk zelfs 3) en ga kijken of de polis die we nu hebben hier goed bij aan blijft sluiten of dat we over gaan stappen naar een polis waarbij de vergoedingen hoger liggen. Ik ga dus zeker e.e.a. uitzoeken!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.