Zorgverzekering 2023: wat zijn mijn opties?

zorgverzekering 2023 zo kies ik

Het is weer november en dat betekent traditiegetrouw dat de nieuwe zorgpremies weer bekend worden gemaakt. Het zal je niet verbazen dat de premies weer aardig omhoog zijn gegaan. En hoewel beknibbelen op je gezondheid nooit heel slim is, betekent dat natuurlijk niet dat je niet scherp kunt zijn op wat voor jou de beste deal is. Dat ga ik in ieder geval wel doen, want hoewel ik al jaren tevreden bij Anderzorg zit, schrok ik nu toch wel van de premie: met betaalkorting ruim 1600 euro per jaar. Omgerekend zo’n 133 euro per maand. Dat zorgt er toch voor dat ik ga kijken of ik mijn zorgverzekering in 2023 toch gunstiger kan afsluiten.

Mijn overwegingen bij het kiezen van een zorgverzekering in 2023

Bij het kiezen van een zorgverzekering voor 2023 heb ik een aantal dingen waar ik rekening mee houd:

  • Ik heb het liefst een goede ‘dekking’ bij de belangrijkste zorgverleners in de buurt, zodat ik – als ik voor een naturapolis kies – niet voor onverwachte verrassingen kom te staan
  • Betaalkorting = fijn. Betaling per jaar vind ik daarvoor helemaal prima, want daar spaar ik elke maand voor
  • Rosalie staat ook bij mij op de polis, dus haar gezondheid houd ik ook altijd even in m’n achterhoofd
  • Nieuw dit jaar: als ik gebruik wil blijven maken van ASR Vitality (zie ook dit artikel over betaald krijgen om te sporten), dan zal ik een ASR-verzekering moeten kiezen

Ik heb verder gelukkig een goede gezondheid, dus hoef alleen rekening te houden met 1) dat ik wettelijk verplicht ben om een zorgverzekering af te sluiten en 2) dat er onverwachte dingen kunnen gebeuren.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Mijn huidige situatie: Anderzorg

Ik zit al sinds jaar en dag bij Anderzorg. Daarvoor (en dan hebben we het over de periode van vóór het verplichte eigen risico, dus héél lang geleden) zat ik bij CZ. Ik heb ook nog eens eenmalig een uitstapje gemaakt naar De Friesland, maar ben toch weer teruggegaan naar Anderzorg. Het beviel me altijd goed.

Bovendien; als je toch geen vergoedingen krijgt, dan kijk je gewoon naar het meeste gemak en de laagste premie. En daar zat ik tot nu toe goed.

Maar mijn nieuwe premie klinkt niet heel aantrekkelijk: 1.617 euro per jaar, waarbij ik nog 1 procent betaalkorting kan krijgen door het bedrag ook daadwerkelijk per jaar te betalen. Daarmee komt mijn premie op 1.600,80 euro voor een jaar.

Die betaalkorting is een aantal jaar prima geweest, maar inmiddels beginnen de rentes weer op te lopen en is 1 procent steeds wat minder aantrekkelijk aan het worden. Daarnaast kan ik me niet voorstellen dat 133 euro per maand – onder deze voorwaarden – ook echt het meest gunstig is.

Alternatief: iets via ASR

Nu kreeg ik afgelopen week ook mail dat ik écht een verzekering moet gaan koppelen aan mijn ASR Vitality-account. Doe ik dat niet, dan wordt mijn abonnement eind januari 2023 beëindigd. Dan heb ik er toch lang van kunnen profiteren, want eigenlijk moest je je al binnen 12 maanden daar verzekeren. Ik ben in april 2021 ingestapt, dus die 12 maanden waren al even voorbij.

Maar het zou wel jammer zijn, als ik daarmee moest stoppen. Dat scheelt me dan nog drie maanden cashback op mijn Apple Watch (à 17,88 euro per maand) én ik kan dan niet meer elke vier weken een Bol-bon van 15 euro verdienen (ook na april).

Daarnaast zou een verzekering via ASR me drie maanden abonnementskosten van Vitality schelen; daarvoor betaal ik nu 3,50 euro per maand. Je kunt ook nog cashback krijgen op je verzekering, maar dat geldt alleen voor aanvullend. Dat schiet bij mij niet zo hard op volgens mij.

ASR heeft gelukkig ook een budgetoptie: Ditzo. Ik heb even mijn premie berekend en kom bij een naturapolis uit op 128,95 euro. Voor een vrije keuze polis is dat 144,50 euro.

Zorgverzekering 2023: de rekensom

Hoe gaat de rekensom eruit zien rondom mijn zorgverzekering voor 2023? Als ik ‘inlever’ op vrije keuze, dan is de premie van Ditzo sowieso aantrekkelijker. Wil ik dat niet, dan heb ik een gat van 133,33 euro (premie Anderzorg) – 144,50 (premie Ditzo) = 11,17 euro per maand te overbruggen. Dat is in totaal 134,04 euro per jaar.

Als ik kies voor Ditzo, levert me dat in ieder geval nog 3 x 17,88 euro cashback op én ik bespaar dan 3 maanden 3,50 euro aan abonnementskosten. Dat komt totaal op 10,50 euro. Daarnaast kan ik nog 13 x (52 weken gedeeld door 4) een cadeaubon van 15 euro verdienen. Daarmee is dit aantrekkelijker.

Maar: ik kan al die voordelen natuurlijk óók hebben in combinatie met geen vrije keuze meer. Afgelopen jaar heeft me dat niet speciaal wat meer of minder gebracht. Dan heb ik die 10,50 euro extra + 195 euro aan cadeaubonnen (idealiter dan) + 52,56 euro aan besparing op de maandpremie.

Ik zal er nog even een nachtje over slapen, maar ik geloof dat ik wel weet waar ik voor ga.

Naschrift: ik ben overgestapt. Kreeg ook nog ruim 15 euro betaalkorting, waardoor ik ook nog los van de voordeeltjes van ASR bij Ditzo nog bijna 70 euro goedkoper uit was dan bij Anderzorg. Hopelijk bevalt dit net zo goed als Anderzorg altijd is bevallen.

overgestapt naar ditzo

Heb jij al duidelijk of je komend jaar gaat overstappen of niet? Als je trouwens meer opties wilt vergelijken dan ik hier heb gedaan, kijk dan vooral even hier.

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

1 Comment
  1. Mijn zorgverzekering premie ging met € 18,20 omhoog! Daar schrok ik wel van. Het is voor mij dubbelop: premieverhoging en verlies van collectiviteit. Online heb ik ook gezocht via Independer om te vergelijken: zeker bij aanvullende verzekeringen zit er best verschil in of dingen vergoed worden of niet. Ook heb ik overwogen naar een andere over te stappen, maar daar miste ik bepaalde dingen dus die ineens niet gedekt zijn. Uiteindelijk heb ik de aanvullende pakketten vergeleken bij mijn huidige verzekeraar en eigenlijk was ik altijd te goed verzekerd. Ik heb een stap teruggedaan in het aanvullende pakket en dat scheelt maandelijks € 17,00. Dan verlies ik mijn brilvergoeding, maar dat was toch al niet veel meer. Dat spaar ik dan zelf wel bij elkaar.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.