Nieuwe zorgpremie bekend: blijven of overstappen?

Nieuwe zorgpremie bekend

November is niet alleen de maand waarin veel mensen ervoor kiezen om over te stappen naar een nieuwe energieleverancier; het is ook de maand waarin de zorgpremies meestal weer bekend worden. Ik heb mijn nieuwe zorgpremie inmiddels binnen, dus weet wat ik kwijt zou zijn als ik hier zou blijven. Maar wil ik dat wel?

Dit betaal ik nu en straks

Vorig jaar ben ik overgestapt naar De Friesland. Dit scheelde niet zo heel veel met Anderzorg en het leek me handiger om – nu ik bovenin deze prachtige provincie woon – een zorgverzekeraar te hebben die was aangesloten bij zoveel mogelijk zorgverleners hier in de regio. Eigenlijk heb ik nooit echt wat, maar ik word natuurlijk ook een dagje ouder 😉

Dit jaar had ik alleen een basisverzekering waarbij ik ervoor gekozen heb om zelf het meeste online te doen. Ik heb een maximaal eigen risico van €500 en koos voor betaling in één keer. Daarvoor moest ik €916,68 afrekenen.

Die aanbieding krijg ik voor 2018 dus niet. Als ik dan onder dezelfde voorwaarden afsluit, dan kost het me €963,72 per jaar. Dat is een verschil van bijna €50! Best veel, als ik er zo over nadenk. Met zo’n verschil denk ik niet automatisch: oh, maakt niet uit, doe maar!

Ook interessant: Wat als de zorgpremie écht flink omhoog gaat?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wat dan wel?

Volgens mij hebben nog niet alle zorgverzekeraars hun premies bekend gemaakt, maar ik heb wel vast even gekeken bij mijn vorige aanbieder, Anderzorg. Daar heb ik een jaar of 7 gezeten was ik altijd heel tevreden over, dus dat is zeker weer een optie. Als ik daar onder dezelfde voorwaarden naar toe zou gaan, kost me dat €917,28 per jaar aan zorgpremie. Dat is slechts een paar dubbeltjes meer dan ik dit jaar betaalde. Daarnaast heeft Anderzorg vaak allerlei acties waarbij je samen lid kunt worden en dan beiden korting kunt krijgen. Dan haal je zo nog €20 van de premie af, waardoor je zelfs onder de €900 uitkomt.

Vergelijk hier de premies voor de zorgverzekeringen

Natuurlijk moet ik niet vergeten waarom ik ben overgestapt. Daarom ga ik de komende tijd even kijken naar de zorgverleners waarmee Anderzorg een contract heeft. Als die ook gewoon volop vertegenwoordigd zijn in deze regio, dan blijft het een goede optie. En daarnaast bekijk ik natuurlijk ook even de premies van andere zorgverzekeraars; dit zijn niet mijn enige opties! Daarnaast is het vast ook niet gek om eens even te kijken of er kosten te verwachten zijn en in hoeverre die wel of niet onder het eigen risico zouden vallen. Ook dat is niet onbelangrijk.

Heb jij je nieuwe voorstel voor de zorgpremie al binnen? En viel het mee of tegen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

17 Comments
 1. Ik kreeg gisteren de polis binnen. Wij zitten bij Interpolis. Ik heb het meest aanvullende pakket en M alleen basisverzekering en hoogste eigen risico. We gaan van 214 naar 221. Dat valt mee. Een snel rondje vergelijken levert op dat dit vrij voordelig is.
  Ik ga er later deze week nog eens voor zitten maar ik denk dat wij blijven.

 2. Ik ga sowieso overstappen omdat ik geen recht meer heb op de collectiviteitskorting van mijn huidige werkgever. Gister heb ik al even rondgekeken op Independer en toen leek Anderzorg er voor ons ook als beste en goedkoopste uit te komen. Ik ga me er de komende week nog iets meer in verdiepen!

 3. Ik zit bij menzis, maar mijn collectiviteitskorting vervalt komend jaar. Ik heb daarom de prijzen vergeleken afgelopen zondag en er blijken echt veel verschillen te zijn. Anderzorg is inderdaad het goedkoopste, maar ik wil graag een restitutiepolis. Dan is PNO zorg het goedkoopste. En moet nog even kijken naar een aanvullende verzekering. Twijfel of ik die af wil sluiten voor de tandarts.

 4. Zilverenkruis Ziezo polis is het goedkoopste, het aantal ziekenhuizen waar je in je regio terecht kunt is dan sterk beperkt. Voor spoedeisende hulp kun je natuurlijk wel naar ieder ziekenhuis. Bij mij is het vastgestelde ziekenhuis om de hoek, dus prima. Ik ga bijna € 873 euro betalen.

  Let wel op dat, hoewel ze zeggen bij vergelijkingssites dat alle polissen meegenomen worden, dat is dus pertinent niet waar. Alle maatschappijen worden meegenomen (en zelfs dat nog niet altijd) maar niet alle polissen van die betreffende maatschappij. Ik kreeg ook bij drie vergelijkingssites een verschillende maatschappij als ‘de goedkoopste’ dat lijkt me knap. 😉

  Als je bereidt bent per jaar te betalen, reken dan ook dat bedrag even uit. Soms krijg je 1 en soms 3 procent voor jaarbetaling, scheelt toch weer. ik stap dus van het jaar niet over want mijn polis is nog steeds de goedkoopste. Heel geschikt voor mensen die bijna nooit iets hebben en het eigen risico kunnen betalen.
  Geen reclame, geef het alleen even aan omdat hij er bij de vergelijkingssites niet uitrolt.

  1. O ja, dit is wel een ‘naturapolis’. Ik zie de voordelen van restitutie niet zo. Ik hoor daar graag een mening van het waarom over.

   1. Volgens mij zit ’t verschil ‘m erin dat je met een naturapolis alleen volledige vergoeding krijgt bij gecontracteerde zorgverleners, terwijl je bij een restitutiepolis zelf je arts en zorgverleners mag kiezen. Ik zie net dat je bijvoorbeeld bij Ziezo bij bepaalde plekken hier in de buurt 75% krijgt. Waarschijnlijk zal dat dan 100% zijn als je een restitutiepolis zou hebben. Als je goed kijkt met welke zorgaanbieders jouw zorgverzekeraar contracten heeft en je denkt dat daar alles wel onder valt, dan lijkt een naturapolis mij een prima optie.

  2. Bedankt voor de tip! Ik zou even moeten kijken of ik dan overal waar het hier handig is terecht kan, maar dit scheelt behoorlijk. Ik kom bij Zilveren Kruis Ziezo (met betalingskorting van idd 3%) uit op €872,42 in het jaar. Dat scheelt toch weer een paar tientjes extra (en bijna €100 met mijn aanbod van nu).

 5. Oh, ik vind dit altijd zo lastig! Ik zat een tijdje bij De Friesland maar was wat kwaad vanwege de gang van zaken omtrent een ziekenhuis bij ons in de buurt waar De Friesland nogal de vinger in de pap had. Ben toen overgestapt naar DSW, maar werd toen zwanger en heb behoorlijk gebaald om allerlei voordelen die ik bij De Friesland wel zou hebben gehad, die ik uiteindelijk bij DSW niet had (ik ging bijvoorbeeld naar Zwanger & Fit, daar had ik bij De Friesland 100 euro voor terug kunnen krijgen, bij De Friesland had ik een kraampakket kunnen krijgen en bij De Friesland had ik een vergoeding kunnen krijgen voor het kraambed, en bij DSW dat dus allemaal niet).

  Afgelopen jaar wist ik zeker dat ik in 2017 nog niet zwanger wilde worden, dus heb toen gekozen voor Zilveren Kruis Ziezo, omdat dat de goedkoopste was. Is tot nu toe een goede keuze geweest, want ik heb – afgezien van wat huisartsenbezoekjes – nog niets gehad.

  Voor 2018 maar weer eens flink in de boeken om te kijken wat voor mij het voordeligst (en prettigst) is. Ik ga dit keer in ieder geval wel overwegen om het hele bedrag in één keer te betalen.

  1. Die betalingskorting bij betaling in één keer is wel heel erg gunstig, in vergelijking met bijvoorbeeld de spaarrente. Ik heb inderdaad wel gehoord dat De Friesland wel gunstig is voor tijdens een zwangerschap, maar als het met premie weer veel scheelt, dan kun je je afvragen of je die dingen dan niet beter los erbij kunt kopen. Ik ben wel benieuwd waar je dit jaar op uit gaat komen!

 6. Begin december plan ik altijd een uurtje of drie in om wat vergelijkingssites te bezoeken. Ik betaal sowieso alles gewoon in één keer, dat is voordeliger en ik vind het ook wel echt fijn dat je er daarna gewoon vanaf bent.

  Het is wel fijn om de luxe te voelen om het eigen risico zo hoog mogelijk te zetten en geen extra zaken nodig te hebben. Ik ben blijkbaar van het type dat sowieso niet zo snel naar de dokter gaat, dat scheelt….

  En dat het voor mijn dochter wél gewoon gratis is, maakt de keuze ook wel een stuk makkelijker!

  1. Dat scheelt inderdaad wel! Ik heb ook eigenlijk nooit zorgkosten, behalve lenzen, die toch buiten de basisverzekering vallen. En verder dingen die ik iets meer kan ‘plannen’, dus dan kan ik ervoor kiezen om bijvoorbeeld een jaar minimaal eigen risico te hebben. Wat je zegt: dat is een luxe. Ik kom zelf alleen bij de dokter als het écht moet. De laatste 15 jaar was dat zo’n beetje alleen voor de verplichte kennismaking bij inschrijving 😉

 7. Hi Adine!
  Hele leuke blog (en site) heb je!
  ik heb toevallig net zelf ook mijn zorgeverzekering vergeleken en er een blog overgeschreven. Ik gebruik zelf altijd vergelijkingssites om mijn premie te vergelijken. Dat helpt mij altijd om het beste aanbod te vinden.
  Succes met je zoektocht!

 8. Elk jaar ga ik shoppen! Vind zo zonde om aan zo iets stoms (maar wel heel nuttig) als je zorgverzekering te veel geld kwijt te zijn. Ik moet er nu rekening mee houden dat ik ga bevallen volgend jaar en ook goed kijken of de aanvullende verzekering het wel waard is om dit mee te verzekeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.