Nu ook in Nederland: Singles’ Day

Singles' Day nu ook in NederlandGeen idee waarom dit me nog zo helder voor de geest staat, maar vorig jaar werden bij Alibaba in november alle verkooprecords gebroken. Op één dag werd via dit platform voor bijna 18 miljard dollar verkocht. En dat was allemaal te danken aan een relatief nieuw fenomeen: Singles Day. We kennen allemaal wel Valentijnsdag, Moederdag, Vaderdag, enzovoorts. De commercie vindt het natuurlijk prettig als je op dat soort dagen cadeautjes voor elkaar koopt. Nu er echter steeds meer singles bij komen, werd het tijd voor een nieuwe dag: Singles’ Day. Op die dag worden vrijgezellen aangemoedigd om toch vooral cadeautjes voor henzelf te kopen. Want, zo roepen verkopers: wie doet het anders voor je?

Nu ook in Nederland

Zelf had ik er tot vorig jaar eigenlijk nog nooit van gehoord, maar Singles’ Day bestaat al sinds 1993. Het is oorspronkelijk niet eens bedacht door winkeliers, maar werd vooral gevierd op Chinese universiteiten. De naam verwijst zowel naar het feit dat je alleen bent, als naar de datum: 11-11. Inmiddels – mede door Alibaba – is het echter de grootste offline en online shoppingdag ter wereld geworden.

En dit jaar is het dus ook in Nederland. Afgelopen zaterdag ging Bol.com los met allerlei aanbiedingen en acties. Met succes: de eerste Singles’ Day hier zorgde voor de drukste zaterdag van heel 2017. Er werden tienduizenden producten verkocht en volgens een woordvoerder van Bol ging het hier vooral om ‘verwencadeautjes voor jezelf‘.

Die ’tienduizenden producten’ zijn dan weer een een schijntje vergeleken bij het succes van Alibaba dit jaar: daar werd maar liefst 25 miljard dollar opgehaald. Dus nóg veel meer dan de verkooprecords van vorig jaar! Bij Bol verwachten ze dat Singles’ Day nog wel veel meer potentie heeft, maar dit was pas de eerste keer dat ze grootschalig hadden geadverteerd voor het evenement. Black Friday doet het voorlopig eerst nog beter.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Meedoen of niet?

Ik moet eerlijk zeggen: ik ben totaal niet van dit soort evenementen. Ik koop gewoon iets wanneer ik het nodig heb. En liever koop ik het helemaal niet, want wat heb je nu écht nodig? Maar: als ik wat groters wil gaan kopen, dan kijk ik natuurlijk wel of ik nog een actie kan verwachten, zodat ik het op dat moment met korting kan kopen.

Op zich is het natuurlijk een geniale zet van winkeliers om in te zetten op Singles’ Day. Als er wordt opgeroepen om cadeautjes te kopen, dan wordt er meestal ingestoken op hoe blij je iemand anders daarmee maakt. Denk aan je waardering laten blijken voor je vader of moeder, of je partner of kinderen helemaal blij maken. Vaak is dit een beetje in een gezinssetting en het is de vraag in hoeverre dat soort campagnes ook de steeds groter wordende groep singles aanspreekt. Zeker in China heb je momenteel steeds meer singles, met goede banen en dito salarissen. Hoe zorg je er nu voor dat die meer geld uitgeven? Door een speciale cadeautjesdag voor hén in het leven te roepen natuurlijk!

Dubbel

Ik krijg zelf een beetje een dubbel gevoel van een dag als deze. Natuurlijk vind ik dat je jezelf af en toe eens moet verwennen, los van of een ander dat nu ook voor je doet of niet. Maar moet dat op een speciale dag en moet dat per se met spullen? Dat vind ik dan weer niet. Bovendien voelt het bijna een beetje alsof er ingespeeld wordt op een pijnpunt van mensen. Het idee van Singles’ Day is dat je gewoon ’trots moet zijn als je alleen bent. En dat je gewoon cadeautjes voor jezelf moet kunnen kopen, zonder je daarvoor te hoeven schamen’.

Uhm… is dat ooit iets geweest waarvoor je je eerder wel moest schamen? Dan heb ik vast de memo gemist. Als ik wat voor mezelf koop (en dat laat ik regelmatig ook gewoon inpakken ? ), dan heb ik nooit het idee dat dat eigenlijk helemaal niet mag of dat ik me daarvoor zou moeten schamen. Dat gevoel had ik trouwens ook met single zijn. Dat dat iets was om me voor te schamen. Ben je gek, waarom zou ik? Alsof je met een relatie automatisch beter af bent! Vriend voegt echt iets toe aan m’n leven, maar als dat niet het geval was geweest, dan was ik mooi single gebleven.

Maar ik dwaal een beetje af… Ik was in ieder geval wel even benieuwd: hebben jullie nog wat van Singles’ Day meegekregen en wat vinden jullie ervan? Heel goed idee om mensen over de drempel te krijgen en ze iets voor henzelf te laten doen, of commerciële ???

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
  1. ik werd aardig bestookt met mails over deze nieuwe ‘feestdag’. Heb dus niks gekocht. Die schaamte over het alleen zijn ken ik wel, zeker nu ik weduwe ben. Komt voort uit gereformeerde opvoeding, waar ik afstand van heb genomen, maar kennelijk nog niet voldoende. Het huwelijk, het samenzijn met iemand is of was het ideaal in kerkelijke gemeenschappen. Weduwen en weduwnaars zijn sneu. Dat schijnt afgeleid te zijn van dat god de kerk als zijn bruid ziet en de mens in het scheppingsverhaal van god ook een partner toebedeeld kreeg omdat het niet goed was dat de mens alleen was. Hoe die twee verhalen zich dan weer tot elkaar verhouden is mij altijd een raadsel geweest. Wel weet ik dat nogal wat singles het in kerkgemeenschappen niet altijd makkelijk hebben en de kerkverlating onder singles bovengemiddeld hoog is. Ook in veel andere religies wordt naar alleenstaanden, gescheidenen en verweduwden anders gekeken dan naar gehuwden.

    1. In Genesis staat daar inderdaad iets over, dat de dieren allemaal in paren waren en de mens op dat moment nog niet. Ik denk dat mensen daar op gegeven moment zoiets van hebben gemaakt dat ze niet alleen moeten zijn. Want anders is het toch eigenlijk ook wel heel vreemd dat veel geestelijken juist weer zweren bij celibaat? Dan zouden zij in hun ijver om God te dienen, juist tegen dat woord ingaan. Best vreemd, als ik daar zo even over nadenk. Wel heel verdrietig dat je zelfs als weduwe dan een soort schaamte aangepraat krijgt van mensen. Alsof je dan al niet genoeg voor je kiezen hebt.

  2. Ik kreeg ook via de schoenenwinkel ‘vanharen’ een kortingsbon voor singlesday. En bol.com idd mails. Verder niet hoor!
    En ik heb die dag alleen gekocht wat ik nodig had, een nieuwe winterjas. Online, bij een andere winkel 😉 dus aan mij hadden ze niks. Haha.

  3. Kreeg via de sites waar ik wel eens online kijk of shop of hun nieuwsbrief ontvang allemaal een Singles Day kortingaanbod. Ik had er eerlijk gezegd nooit eerder over gehoord, maar commercieel natuurlijk weer uitstekend om mensen aan te zetten tot kopen.
    Ik heb op 11/11 Sint Maarten gevierd. Veel leuker.

  4. Wat een leuk idee dat je ‘kadootjes’ voor jezelf ook in laat pakken. Dat ga ik ook eens laten doen, voelt het nog meer als een kadootje. Zelf ben ik niet meer single, maar toen ik dat 2 jaar geleden nog wel was schaamde ik me er absoluut niet voor. En ik had al helemaal geen speciale dag nodig om iets leuks voor mezelf te kopen haha.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.