Samen sparen tegen een hogere rente

Samen sparen tegen een hogere rente

Een paar maanden voordat wij gingen samenwonen, besloten we een gezamenlijke rekening te openen. Dat leek ons wel handig; daar konden we vast elke maand een klein beetje geld op storten, gezamenlijke kosten delen en wat sparen. Van dat laatste kwam op dat moment overigens nog erg weinig. Dat veranderde toen ik vorig jaar mijn huis verkocht en we écht gingen samenwonen. Vanaf dat moment gingen alle gezamenlijke kosten van die rekening én begonnen we met structureel samen sparen. Ook gewoon bij diezelfde bank. Net zo makkelijk, toch?

Waar blijft die rente?

Nu weet ik natuurlijk ook wel dat de rente momenteel ontzettend laag is. Maar op de gezamenlijke rekening leek er wel écht haast nooit wat bij te komen. Terwijl we daar toch best lekker door konden sparen! Toen ik eens even inlogde en de rekeningvoorwaarden bekeek, begreep ik ook wel hoe dat kwam. De rente, die jaarlijks werd uitgekeerd, was 0,05%. Ja, dat lees je goed: een halve promille.

Inmiddels (eind 2019) krijg ik op deze rekening 0,01%. De rente bij MoneYou is óók gekelderd, maar zit nog op 0,05%. Alsnog 5x meer dan bij de Rabo. Maar: LeasePlan heeft momenteel zelfs 0,15 procent. Ook interessant!

Zelfs als je dan bijvoorbeeld 10.000 euro op je rekening hebt staan, levert dat je slechts 5 euro op aan rente. Om eerlijk te zijn vond ik dat best een beetje zonde, maar veel andere mogelijkheden zag ik ook niet. Ik heb natuurlijk wel zelf aparte spaarrekeningen waarop ik meer rente krijg, maar vond het ook wel prettig om gezamenlijk geld ook gewoon gezamenlijk te houden.

Beleggen zou sowieso natuurlijk meer opleveren, maar dat doen we al met een ander potje. Dit potje is echt bedoeld voor onverwachte dingen, ons nieuwe huis, hypotheekaflossingen, enzovoorts. Dingen waarvoor je gewoon contant geld op de rekening wilt hebben.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Nieuwe opties

Vorige week besloot ik er toch maar weer eens een Google-rondje aan te wagen. En niet zonder succes! Wat blijkt namelijk? Mijn toch-stiekem-wel-favoriete bank Moneyou biedt tegenwoordig gezamenlijke spaarrekeningen aan! Natuurlijk gratis, net als alle rekeningen daar altijd zijn. Het openen bleek een fluitje van een cent; ik had alleen onze beider paspoorten nodig. Daaruit haalde het systeem zelf allerlei gegevens op, die ik nog moest aanvullen met een nieuwe inlognaam. De gegevens moesten daarna nog wel even gecontroleerd worden, waardoor het ongeveer 2 dagen duurde voor we de rekening écht konden gaan gebruiken.

Op deze rekening krijgen we 0,4% rente. Ook geen fortuin, maar wel 8 keer zoveel als bij de Rabo! Dat is dan wel weer de moeite. Bovendien krijg je die rente elk kwartaal uitgekeerd, waardoor je ook een beetje een rente-op-rente-effect hebt.

We hebben allebei onze eigen inlognaam, waarmee we in kunnen loggen op de rekening. Onze gezamenlijke rekening is gebruikt als tegenrekening, dus als we er geld vanaf willen halen, wordt dat direct overgemaakt naar onze gezamenlijke betaalrekening. Omdat dat iets langer duurt (meestal een dag), heb ik een buffertje aangehouden op de gezamenlijke spaarrekening die aan de betaalrekening gekoppeld is. Dan krijgen we daar dan wel praktisch geen rente op, maar zo kunnen we eventuele tekorten wél snel aanvullen. Dat is ook wat waard.

Inmiddels heb ik ook de automatische spaaroverboekingen aangepast naar deze rekening, dus vanaf volgende salarisperiode sparen we automatisch hier.

Wist jij al dat je tegenwoordig ook samen kunt sparen bij de ‘rentestunters’? En als jullie samen sparen; waar doe jij dat?

P.S. Als je zelf zo’n gezamenlijke rekening bij MoneYou wilt openen, dan kun je dat gemakkelijk doen via deze pagina. Kost niets, behalve 5 minuutjes van je tijd!

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

10 Comments
 1. 0,05% is natuurlijk geen half procent, maar een half promille. En de rente is dan geen 50,00, maar slechts 5,00!
  Maar inderdaad is het altijd goed om verder te kijken dan de grootbanken. Ik spaar daar al 20 jaar niet meer.

 2. Oei was me al voor. Een half procent is immers 0,5%. Dat krijg je bij moneyou zelfs niet.

  Ik spaar al een paar jaar bij moneyou. Vooral de afstand naar de lopende rekening vind ik prettig. Geen impulsieve acties mogelijk.

  Moet je trouwens voorstellen dat toen ik de rekening daar opende je nog 4,5% rente kreeg. Alleen had ik toen nog amper spaargeld.

  Wat dat betreft lijk ik op alle fronten de boot gemist te hebben…

 3. Wij sparen bij Dela. Alleen geschikt voor de lange termijn, want de spaarverzekering loopt minimaal 10 jaar (tenzij je een boete wilt betalen). Maar levert wel mooi 2.75% rente op per jaar!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.