Boodschappenbudget: wat is normaal?

Normaal boodschappenbudget voor 2 of 3 personen

Wie zijn (of haar, uiteraard) uitgaven onder de loep neemt, kan vaak best nog wel wat besparen. Op het één wat meer dan op het ander. Iets waar je eigenlijk altijd zelf wel een bepaalde invloed op hebt, is je boodschappenbudget. Daarbij kun je ervoor kiezen om naar bepaalde winkels te gaan, je kunt een keuze maken in hoeveel je from scratch doet, hoeveel je gezond of ongezond doet, in welke mate je voor duurzaam gaat, enzovoorts. Om ervoor te zorgen dat je daar ook echt bewust keuzes in maakt, is een boodschappenbudget erg handig. Maar wat is wat dat betreft nu een ‘normaal’ boodschappenbudget voor 2 personen, 3 personen of nog meer?

‘Normaal’ boodschappenbudget

Ik zette ‘normaal’ al tussen aanhalingstekens, want wat voor de één normaal is, kan voor de ander luxe of juist heel schraal zijn. Om ergens vanuit te gaan, heb ik de website van Nibud erbij gepakt. Meestal vind ik dat zij met hun kosten aan de hoge kant zitten, maar ze rekenen met gemiddelden, dus er zal ergens een kern van waarheid in zitten. Op die website ontdekte ik dat het Voedingscentrum een gezond ‘eetpakket’ had samengesteld. Nibud heeft daar vervolgens een prijskaartje aan gehangen.

Voor onze situatie, met 2 volwassen personen (en een kat) is dat 12,31 euro per dag.

Voor een situatie met twee volwassenen en twee kinderen van respectievelijk 8 en 12 is dat 14,59 euro per dag, Des te groter het huishouden, des te voordeliger de voedingskosten per persoon zijn, aldus Nibud.

Als je dan naar boodschappen kijkt, dan zou je dus bij een tweepersoonshuishouden ongeveer 30 x 12,31 = 369,30 euro uit mogen geven aan eten. Drinken zit daar nog niet bij. Artikelen zoals shampoo, deo, toiletpapier en tandpasta ook niet. Ik kan me zo voorstellen dat je daarvoor nog best 10% bij het bedrag mag optellen, zodat je voor 2 personen rond de 400 euro uitkomt.

Voor het gezin van 4 personen zit je dan op een totaal van ruim 480 euro.

Er is in deze berekeningen rekening gehouden met ontbijt, een tweede broodmaaltijd, een warme maaltijd en tussendoortjes. Aan de bedragen te zien, zijn die tussendoortjes geen volledige Tony Chocolonely’s en ook geen onbeperkte hoeveelheden fruit. Als je dat wilt, moet je dus extra rekenen.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Zo doen wij het

Toen ik alleen woonde, merkte ik er eigenlijk niets van dat een eenpersoonshuishouden duurder zou zijn. Ik was juist ontzettend goedkoop uit! De meeste maanden kon ik prima rondkomen met een maandbudget van 80 euro.

Ik had een moestuin, deed regelmatig op zaterdagavond boodschappen, deed mee aan geld-terug-acties en vond het ook helemaal niet erg om restjes te eten. Restjes zijn vaak voor één persoon wel genoeg, maar voor 2 personen net te weinig. Daarnaast hoefde ik ook niet per se (veel) vlees; dat scheelt ook. Oh, en mijn favoriete drinken is water of thee. Daar ga je natuurlijk ook niet failliet aan.

Nu we met z’n tweeën zijn, moest dat wel wat opgehoogd worden. Vriend heeft wel zo z’n voorkeuren qua vlees, lekkere hapjes, drankjes, enzovoorts. En met z’n tweeën eet je vaak toch net wat anders dan alleen. Dan ben je gewoon meer kwijt. Wij proberen het nu op maximaal 300 euro per maand te houden. Als ik alleen naar boodschappen kijk, redden we dat makkelijk. Vlees kopen we voordelig biologisch bij de boer en veel ander spul komt bij de Lidl vandaan. Daar lukt het vrijwel altijd wel om een flinke kar voor zo’n 60 euro te halen.

Over een maand bekeken zijn het vaak meer de dingen die we tussendoor halen, of de pizza’s die we wel eens bestellen, die ervoor zorgen dat we echt in de buurt van die 300 euro komen of er zelfs meer dan eens overheen gaan. Als we dat niet deden en wat beter zouden plannen, dan zou 200 euro volgens mij ook wel moeten lukken. Daar kiezen we nu niet voor, maar het is fijn om te weten dat het ook prima met minder kan.

Bewustwording

Bij het doen van boodschappen – en zeker als je dat voor zo min mogelijk geld wilt doen – draait het volgens mij helemaal om bewustwording. Sta jij stil bij de winkel waar je je spullen koopt? Weet jij welke producten duur zijn en wat eventuele goedkopere alternatieven zijn?

Als je bijvoorbeeld graag noten eet, dan is het goed om te weten dat walnoten en pistachenoten een stuk duurder zijn dan bijvoorbeeld pinda’s. Let je op verpakkingen? Kijk je naar kiloprijzen in plaats van prijzen van verpakkingen? Eet je gezond of juist ongezond? Al die zaken hebben invloed op hoeveel geld je kwijt bent én op hoeveel waar je voor je geld krijgt. Hiermee wil ik overigens niet zeggen dat gezond eten duurder is, want dat geloof ik dus écht niet.

In ieder geval kun je je boodschappenbudget vaak behoorlijk aanscherpen, als je je bewuster wordt van je patronen, voorkeuren en de dingen die je doet zonder erover na te denken. Zo lukte het mij om met die 20 euro in de week rond te komen (en regelmatig nog over te houden ook). En zo gaat het me zeker lukken om de komende maanden écht binnen die 300 euro te blijven en het liefst nog wat minder!

Tips om je kosten voor boodschappen te verlagen

Natuurlijk is het leuk om een beetje te weten wat een ‘normaal boodschappenbudget’ is, maar het is natuurlijk vooral nuttig om te weten hoe je je kosten voor de boodschappen wat kunt verlagen. Daarvoor heb ik nog een aantal tips:

 • Grijp niet zomaar alles van de onderste plank; vroeger was dat inderdaad waar de goedkope producten stonden, maar tegenwoordig zetten ze die ook regelmatig juist helemaal bovenaan, of in het zicht. Juist omdat men inmiddels ook wel weet dat mensen vaak zonder te kijken naar de onderste plank grijpen
 • Koop geen aanbiedingen van producten die je anders ook nooit gebruikt. Een goedkope aanbieding van iets dat je niet nodig hebt, is altijd te duur
 • Zorg voor bonuskaarten van supermarkten die ze aanbieden. Die kun je tegenwoordig ook gemakkelijk in een app als Stocard opslaan. Dan hoef je geen extra kaarten meer in je portemonnee te stoppen. Dit kan écht veel schelen
 • Shop aan het einde van de dag of aan het einde van de week, zodat je optimaal gebruik kunt maken van kortingsstickers
 • Kook from scratch; met een goede voorraad kruiden en basisproducten kom je enorm ver. Dan bak je burrito’s voor een fractie van de prijs van zo’n pakje en maak je sausjes voor een paar centen. Bovendien ben je veel flexibeler en kun je zo makkelijker van ‘gewone’ maaltijden een feestje maken
 • Kijk regelmatig kritisch naar je lijstje. Heb je écht alles nodig? En echt van dat merk of uit die winkel? We kunnen soms zo vastgeroest zijn in patronen, dat we niet eens doorhebben dat er ook alternatieven zijn
 • Doe rustig aan met de tussendoortjes. Natuurlijk zijn koekjes en snoepjes lekker, maar ze zijn vaak toch aardig duur en je wilt er alleen maar meer van. Niet goed voor je lijn, of voor je boodschappenbudget
 • Neem de tijd voor meal prepping; dat bespaart je uiteindelijk tijd én geld

Hoeveel geef jij uit aan boodschappen en voor hoeveel personen is dat? Vind jij dat een normaal boodschappenbudget of mag het van jou anders?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

59 Comments
 1. Fijne tips! Met twee personen is ons budget 300 euro per maand. Daar halen we eten, maar ook shampoo, schoonmaakmiddelen etc. van. We hebben ook twee katten maar hun voer bestellen we eens in de zoveel tijd online, dat betalen we niet van onze boodschappenrekening.

  Wij redden het goed met dit bedrag. Als we eens te vaak pizza hebben besteld of friet hebben gehaald komt het wel eens voor dat we de laatste week van de maand heel erg zuinig doen qua boodschappen, dan eten we veel budgetgerechten.

 2. Met twee personen en een kat zitten wij op 70-100€ per week. Inclusief kattenvoer, wasmiddel en dat soort dingen. Ik vind dat wij erg ruim boodschappen doen. Ik let nauwelijks op prijzen en koop altijd waar ik zin in heb. Daarnaast kies ik zoveel mogelijk voor biologische producten en 3sterren vlees (het scheelt dat we niet dagelijks vlees eten). Ik denk dat ik met gemak €150 zou kunnen besparen als ik minder ‘luxe’ producten zou kopen. En met het skippen van wekelijks boodschappen online bestellen en naar de lokale groenteboer gaan. Toch als ik het zo lees doen we helemaal niet gek ?.

 3. Ik heb nog een tip: ga met de fiets boodschappen doen!
  Het scheelt natuurlijk benzine als je niet met de auto (of brommer) gaat, maar ook is het minder verleidelijk om bijvoorbeeld een extra fles wijn te kopen, want je moet het allemaal meezeulen! Ik kan op mijn fiets, met een fietstas en een rugzak, precies genoeg kwijt voor 2 personen eten voor een week. En het fietsen is nog gezond ook.

 4. Het voordeel van eenpersoonshuishouden is dat je met niemand verder rekening hoeft te houden. Toen ik honderd jaar geleden alleen woonde at ik rustig twee dagen een boterham met soep uit blik. (zakken waren nog niet in beeld). Tomaatje op brood voor de vitaminen. Zoet beleg at ik niet dus dat was er ook niet. Als ik naar de snackbar ging (niet vaak) dan nam ik alleen een patatje speciaal. Toen ik na een jaar verkering kreeg met man en ging samenwonen veranderde dat en later kwamen de kinderen en die hebben inmiddels (een volwassen en een puberkind) ook een mening. Iedereen heeft wel wat te wensen en ik probeer dat zo goed mogelijk bij elkaar te brengen en ook de kosten nog redelijk binnen de perken te houden. De echte kosten zitten in uit eten, lunchen en drankjes buiten de deur. Dat loopt lekker op met vier personen zonder kindermenu. We houden er ook nog zo van, dus laten ons graag verleiden. Nu hebben we het goed en hoeven feitelijk niet echt op te letten maar toch. Geen budget maar ik denk er wel over.

 5. Wij geven per week voor 5 personen (kinderen 7,5 en 2 jaar) gemiddeld rond de 80 euro uit aan boodschappen. Daar zitten geen luiers en geen verzorgingsprodukten bij. Ik maak een weekmenu, dat werkt meestal wel goed. Mijn streven is om zo min mogelijk eten weg te gooien, dus kliekjes doe ik in de vriezer en we hebben 1 keer in de week een kliekjesdag (zeer tot afgrijzen van de kinderen hahaha).

 6. Technisch gezien zijn pinda’s geen noten 😉 maar I get the picture. Goede suggesties – kan er ook nog wel wat van leren. Ik blijf het heerlijk vinden om te experimenteren in de keuken maar klaag tegelijkertijd dat het te vol is in de kasten en op het aanrecht. Keuzes keuzes keuzes 🙂

 7. Voor mezelf zit ik op 115 gemiddeld per maand, alleen eten, dat wil ik nog een beetje omlaag brengen waarbij de aankoop voor groenten en fruit niet veranderen. Dat heeft prio, ik eet geen vleesen vis.

  Voor mijn vijf katten gooi ik de kosten voor dierenarts en hun eten op 1 hoop. Gemiddeld zit ik daar per maand van 2016 en 2017 tot nu toe op 271 euro per maand. Dat zijn dus wel serieuze kosten, maar ja daar ga ik niet op bezuinigen. Ik heb wel een drie katten met wat bijzondere noden in de zin van speciaal eten, medicatie, dierenartsbezoek en acupunctuur. Het zij zo. Ik ga alleen nu door natuurlijk verloop wel minderen, de oudste is echter rond de 10 jaar en de andere vier zijn rond de drie jaar. Misschien moet ik wat minder goed voor ze gaan zorgen. 😉

 8. Goede tips!

  Ik vind de reacties op blogartikelen over budget altijd zo grappig. Mensen die allemaal vertellen hoe weinig ze wel niet uitgeven aan boodschappen, en het straalt ervanaf hoe trots ze daar op zijn.

  Ik kocht gisteren bij een plaatselijke kaasboerderij, biologische geitenkaas. Superlekker, gezond, weinig toevoegingen en dan ook nog een goed voor dier en milieu. Persoonlijk vind ik dat veel belangrijker dan budget…. en zo zie je maar: “wat is normaal”? is al een heel relevante vraag, maar “Wat is belangrijk” misschien nog wel veel interessanter!

  1. Dat komt wellicht omdat dit de vraag van deze blogpost was, wat vind iemand zelf normaal om aan boodschappen uit te geven. 😉 Het noemen van een bedrag zegt niets over wat iemand er dan van koopt. Mij verwonderd altijd hoe graag mensen zich wel voor laten staan hoe verantwoord ze wel bezig zijn… dat vind ik nou grappig. 😉

  2. Pardon ‘goed voor dier en milieu’ ?? Geen baby geitje, geen melk, geen kaas. De melk is voor het babygeitje bedoeld. Moeder en kind worden uitelkaar gehaald. Ben je een jongetje ben je letterlijk en figuurlijk het bokje. Ben je een meisje wordt je uitgebuit en afgedankt. Nog maar niet te spreken over wat al die stront doet aan het milieu. Nee ‘ goed voor dier en milieu’ is een kreet die het geweten sust.

 9. Ik ben alleen en woon in een oude boerderij in Frankrijk met mijn hond en twee katten, ik geef ongeveer 300 euro per maand uit aan mijn boodschappen, inclusief toiletartikelen, wasmiddel etc. en het eten voor de dieren. Ik doe een keer in de week boodschappen in een klein stadje in de buurt, soms ga ik, samen met mijn dochter naar een grotere stad, dus grotere winkels en dus veel meer verleidingen, ik ben dol op lekkere kaas, ik zit helemaal goed in dit land en ik drink ook graag een glaasje lekkere wijn, ook fijn hier. Dan ben ik gelijk meer geld kwijt, ook ga ik regelmatig uit eten met mijn dochter, we gaan altijd tussen de middag en betalen dan tussen de 30 en 40 euro voor een 3 of 2 gangen menu inclusief een glaasje wijn, dit bedrag is voor twee personen een menu du jour is meestal vanaf 12 of 15 euro. Ik geniet van deze dingen en dat vind ik dan weer veel belangrijker dan hoeveel geld ik precies uitgeef.

 10. Ons budget is €700 voor 3 personen. Dit is eten, drinken, benzine en een beetje fun. Dat laatste kan van alles zijn, terrasje, filmpje oid. Jongste zoon kwam vorig jaar een jaartje thuiswonen en droeg €150 per maand bij voor zijn eten en drinken. Vorige week zijn de thuiswonende kinderen voor een half jaar naar het buitenland gegaan. Het budget laat ik op €700 staan. We proberen de komende tijd zoveel mogelijk voorraad op te maken. We proberen sinds de zomer low-carb te eten en er liggen nog karrevrachten pasta’s in de voorraad. Geeft niks, lang houdbaar en op termijn komt het wel op.

  Ik verwacht wel wat budget over te houden, maar dat is dan prettig in verband met de aankomende feestdagen. Dan komen de andere kinderen wel langs en maken we wat lekkers te eten. Mocht ik teveel budget overhouden, dan neem ik gewoon een maandje geen budget…. Gaan we potverteren met het budget. Ook leuk! 😉

 11. Wij hebben voor de boodschappen, eten, drinken, wc papier, shampoo enz een budget van 400 per maand voor 5 personen, 80 euro per week! Lukt prima. We eten gezond, gevarieerd en bijna elke dag vlees. Natuurlijk ook weleens een soepje of de frituur.

 12. Ons budget is voor volwassenen 400 euro inclusief schoonmaak en verzorgingsartikelen. Vlees eten we weinig en het vlees dat we eten is biologisch. ik bestel de boodschappen eens per week omdat mij dat enorm helpt met het me houden aan het budget. Omdat ik dan goed kan zien op welk bedrag de boodschappen uitkomen, en zo nodig nog wat kan schuiven hier en daar. Maar wat dan weer een streep door de rekening trekt is dat mijn man dan nog regelmatig boodschappen gaat doen 🙂 omdat hij vindt dat er te weinig lekkers in huis is. Hij is niet zo van de budgetten. Dus tot mijn grote frustratie blijven we nooit binnen budget.

 13. Wij geven een bedrag van €493,25 per maand uit aan boodschappen. Dat is het gemiddelde van de eerste 10 maanden van dit jaar althans. Wij zijn met zijn tweeën en een kat. Wij eten alles vers en koken gezond. In mijn beleving is dat wel iets duurder dan uit pakjes koken. De bijna €500 is wel inclusief toiletartikelen en schoonmaak spul als afwasmiddel, vaatwastabletten en wasmachine spul.
  Verder krijgen wij redelijk vaak eters over de vloer waar we dan graag uitgebreid voor koken en we vinden het leuk om hapjes op tafel te zetten voor visite. Daar gaat ook aardig wat geld aan op.

  Dus ja, wij kunnen zeker besparen op onze boodschappen, alleen daar hebben we helemaal geen zin in. Voor zover zit onze savingsrate bruto YTD op 25,45% terwijl dit netto zelfs 39,78% bedraagt. Voor mij dus nog geen reden om het zuiniger aan te doen met de boodschappen.

  1. Het gaat toch allemaal over keuzes; als jullie hiervoor kiezen en het kan, dan lijkt me dat prima! Met eters en regelmatig visite gaat het inderdaad vaak wat harder, dat merk ik hier ook wel. Dan wil je (ik althans) toch dat mensen niets tekort komen en pak je vaak wat extra uit. Zonder pakjes vind ik hier wel goedkoper, maar dat ligt er misschien ook maar net aan wat je ziet als ‘pakjes’. Ik vind bijvoorbeeld van die bepaalde maaltijddozen altijd best duur. Dan krijg je een paar korrels rijst, wat kruiden en een marinademix voor 2,50 ofzo, terwijl je dat zelf prima kunt regelen voor een paar dubbeltjes. Zit je ook niet met al die E-nummers. Dat is dan een beetje het voorbeeld/idee wat ik heb bij ‘pakjes en zakjes’.

 14. Hier is het budget 100 euro p w. 2 volwassenen, kleuter en 1 baby onderweg, plus 2 katten. Lukt prima om binnen budget te blijven, het restant gaat in een spaarpotje. Aan het eind van het jaar gaat het naar de bank. Soms halen we ook geld uit het potje voor uitjes of contante aankopen via Mp in de buurt oid. Altijd handig.
  Qua kattenvoer probeer ik altijd via Scoupy gratis voer te scoren of met flinke korting. Natvoer is altijd wat duurder, want ze zijn bejaard en hebben wensen ;). Verder hebben we ook een zak kattenbakvulling in de week, die relatief duurder is dan de rest, omdat dit in de gft bak mag.
  Verder maak ik een weekmenu, mag zoon 1 dag kiezen wat we eten, we hebben daar ook een vaste soepdag in, en evt een kliekjesdag als de vriezer erg vol zit.
  Qua wasmiddel heb ik pas gratis wasverzachter gescoord, maar normaal gebruiken we natuurazijn. Waspoeder koop ik altijd in de aanbieding van de Lidl, prima spul. En als laatste is er altijd geld voor een frietje oid, want teveel beknibbelen is ook niet goed.

 15. Ik pin iedere week €100,- voor de boodschappen. Dit is inclusief verzorgingsproducten, luiers en cadeautjes.
  Meestal houd ik over. Dit spaar ik op zodat er af en toe een week bij zit waarin ik niks hoef te pinnen.
  Wij hebben 3 kinderen en zijn allemaal grote eters : )
  We eten gezond. Iedere dag groenten en veel fruit. Af en toe vlees.
  Ik kook vooral met basisproducten.
  Bezuinigen doe ik door ‘slim ‘ in te kopen: deze week 2 zakken spruitjes voor €1,-. Blijven lang goed en zijn heerlijk met appel, kaneel en spekjes of rookworst.
  Wanneer groenten goedkoop zijn koop ik groot in en stop het in de diepvries. Ook kant en klaar pakketten voor de erwtensoep of lasagne koop ik niet. Wat een prijzen! Als je de ingrediënten los koopt kan je er minstens 2x zoveel uit halen.
  Ik wil nog bezuinigen door zelf billendoekjes, deo, handzeep en wasmiddel te maken. Maar eerst even de voorraad weg werken ; )
  En op broodbeleg. We willen zelf brood gaan bakken en lekkere dikke plakken snijden zodat we minder beleg nodig hebben. Ook nog eens een stuk gezonder!
  Groet, Yvonne

 16. Wij zijn met ze 2e en werken fulltime. Op zich hoeven we nergens op te besparen, maar we proberen nu ongeveer 1 maandsalaris te sparend.
  We zitten regelmatig samen om onze financiën te bekijken en grof te budgetteren. Vinden we allebei prettig, maar we houden ons er niet heel strak aan. Wat dus scheelt is dat 1 salaris op een andere rekening komt en daarvan gebruiken we het pasje nooit.
  Anyway we komen op ongeveer 400€ met verzorgingsproducten erbij. Vlees halen wij ong 1x in de 6 weken bij de islamitische slager.
  Als er visite komt, dan geven we zo €100 extra uit in dat weekend. Gaat dan vaak om iets van 17 gasten, maar we drinken geen alcohol. Kosten zitten dan vooral in lekkere hapjes, zoet en hartig en veel frisdrank.

 17. Onze kinderen eten inmiddels ook al bijna als volwassenen, maar voorlopig redden we het meestal wel met ongeveer 400 euro per maand aan boodschappen, inclusief de niet-etenswaren. Daarbij kies ik vaak voor gemak ipv budget en moet eerlijk toegeven dat het niet altijd zo super verantwoord is. ?

 18. Ik doe momenteel boodschappen voor € 10,- per dag. Ongeveer €300 euro per maand.. voor 2 volwassenen en 1 kind van 20 maanden… dit geld is inclusief luiers, eten, drinken, huishoudartikelen enz… tot nu toe red ik dat… de ene dag iets moeilijker dan de andere maar ik let echt heel erg op aanbiedingen enzo zodat ik altijd aan t eind van de maand uitkom met die €300 euro… voor minder kan ik t echt niet doen trouwens… wij houden beide erg van vlees en zijn ook best grote eters.

 19. Ik ben alleen en geef gemiddeld €20,- uit per week. De ene week duurder, de andere week goedkoper. Ik koop alleen wat nodig is met soms een extraatje. Verder spaar ik om eens in de zoveel tijd ingrediënten te kunnen kopen waar ik weer zelf verzorgings- en schoonmaakmiddelen van maak. Daar doe ik vervolgens heel lang mee. En wat overblijft, koop ik iets bijzonders van of gaat in de spaarpot. Ik ben daar niet zo streng in, maar wel bewust van.

 20. Hele fijne tips! Vanaf 1 januari ga ik ook fanatiek op mijn uitgavenpatroon letten. Momenteel kijk ik namelijk echt he-le-maal nergens naar. *schaam*. Weet wel dat we nu iets te vaak pizza bestellen, terwijl een diepvries pizza ook lekker is én een stuk goedkoper. Ben benieuwd hoeveel ik kan gaan besparen. 😀

 21. Wij hebben met ons tweetjes en geregeld de kinderen erbij zo’n 400 de maand en dat is dan eten/drinken en alle andere huishoudelijke dingen als schoonmaakmiddelen enz. We letten op aanbiedingen, eten restjes op maar dat moet maar net te combineren zijn. Seizoensgroenten en fruit kiezen we dan ook bewust uit en aangezien we letten op de lijn: geen snoep, koek, chips of ijs van het huishoudgeld. Willen we dat, dan halen we dat maar van ons zakgeld.

 22. Ik denk dat wij het best ruim budgetteren, met een Hello Fresh box van €50 in de week en dan nog de andere boodschappen ernaast. Maar ik hou ervan dat ik het zo kan doen en daarnaast let ik wel op wat ik uitgeef.

 23. Wij hebben ongeveer 600 euro per maand gebudgetteerd voor boodschappen. Twee volwassenen en een kleuter. Ook nog twee katten, haha. We halen hier ook luiers en sigaretten voor de man voor en non food items. Soms is het op en soms houden we over.

 24. Wij zijn met twee, en besteed 100 euro per week aan boodschappen, zit af en toe ook een tijdschrift of een keer lunchen buitenshuis bij. En ook af en toe een bosje bloemen of cadeautje voor een jarige bij.
  We eten niet iedere dag vlees , als ik b.v. een ovenschotel maak maak ik oor 8 porties die ik dan invries. Heb ik mooi voor 4 keer een maaltijjd voor 2 personen. En ik koop gedroogde bonen, lekker goedkoper dan een pot bonen kant en klaar.
  Als ik b.v. een rundvleessschotel maak . Vlees in de reclame , voor meerdere porties, gas heb je dan maar een keer nodig. Ik doe het trouwens in de slowcooker ,geen omkijken naar energiezuinig. Ik ga ondertussen lekker een wandeling maken.

 25. Dat is best een bedrag elke maand. Wij zijn met 4 (2 kinderen 5 en 9) en een kat. Ik probeer het budget te houden op €100 per week en daf lukt zeker ook

 26. Wij doen het met z’n drietjes met 80 euro per week. Dat lukt prima. Bij aanbiedingen is het soms meer, maar dan heb ik de weken erop minder uitgaven. We pinnen het geld vooraf, dat geeft duidelijkheid hoeveel er nog over is. Wat er over blijft wordt opgespaard en gaat naar dagjes uit.

 27. Goede blog en leuk om de reacties te lezen. Wij zijn met z’n tienen en besteden ruim 1000 euro per maand aan eten, schoonmaak- en verzorgingsprodukten. We hebben 4 pubers (en die kunnen éten …), veel aanloop, eters en bezoek. Ik probeer gezond te eten, maar niet persé biologisch. De bakker en groentenboer zijn de grootste kostenposten: ca. 70 euro per week in de winter en ca. 45 euro per week in de zomer – we hebben een groententuin.

 28. Als alleenstaande moeder met een peuter (3 jr; 24/7 bij mij) red ik het met een weekbudget van 70E, inclusief alles. Dat betekent dat de oppas 2 dagen (lunch + avondeten) mee-eet en we de benodigde allergie-vrije producten inslaan (ik heb coeliakie en mijn zoontje een ernstige koemelkallergie) naast shampoo/tandpasta/wasmiddelen etc. Ik heb een broodbak-machine; dat scheelt een hoop centjes en ruikt heerlijk in de ochtend (ik bak 3x per week). Wij eten wekelijks 3x vlees, 2x vis (van de markt) en 1-2x ei en/of kaas. Minder vlees scheelt geld en is goed voor het milieu. Vis en groente/fruit haal ik op de markt. Dat scheelt ook veel geld. Frisdrank haal ik alleen met feestjes.
  Vanwege onze allergieën halen we eigenlijk nooit eten af en gaan we ook niet zo vaak uiteten (1x/2 maanden). We gaan 1-2x per maand ergens wat drinken (bijv. koffie en ijsje in het centrum of in de dierentuin). Voor de dierentuin hebben we een abonnement (50E/jaar onbeperkt toegang) en we plannen iedere maand een dagje in.

 29. Wij zijn met vijf, ik weet niet wat wij op dit moment kwijt zijn aan boodschappen. Ik doe de boodschappen verspreid over meerdere keren per week. Onze kinderen zijn jong en in de groei. Ben het niet met je eens dat gezond niet duurder is. Onze kinderen eten graag groenten en fruit, als ik ze chips koekjes en snoep zou geven, zou dat goedkoper uit zijn. Een zak snoep kost een euro, een zak chips 70 CT, en een pot tomaten 3 euro. Worteltjes zijn trouwens niet zo duur en komkommer ook niet. 🙂 maar tomaat is hier favoriet.

  1. Mooi dat je kinderen graag groente en fruit eten 🙂 En net als met alles, maakt het natuurlijk wel verschil WAT je koopt. Worteltjes zijn idd vaak niet zo duur en als je dingen zelf snijdt of niet de ‘snoepversies’ ergens van koopt, is dat vaak wel weer voordeliger. Maar soms is het voordeligste weer niet favoriet. Ik ben zelf bijvoorbeeld dol op kersen, aardbeien en frambozen. Dat is in bepaalde seizoenen ook even slikken. Soms kies ik er dan alsnog voor, maar als ik echt even op de financiën moet/wil letten, dan ga ik dan toch sneller voor bijvoorbeeld appels of mandarijnen.

 30. Ik woon met mijn 2 dochters ( pubers) en regelmatig eet mijn vriend mee en af en toe mijn oudste zoon. Ik pin elke week 70-80 euro en daar moet ik het meedoen van mijzelf aangezien ik ook graag geld wil sparen etc

 31. Wij zaten met zijn tweetjes + 2 katten op €250 per maand. Dat ging prima. 3 weken geleden is onze zoon geboren. Ik ga proberen om het budget te verhogen naar €300 per maand incl. luiers en voeding. Hopelijk lukt dat. Ik denk dat het moet lukken als we besparen op vlees en snacks. Ik heb wel het voordeel dat ik aan de grens met Duitsland woon en doucheproducten goedkoop kan halen bij Rossmann.

 32. Per week geef ik tussen de 45 en 50 euro uit in m’n eentje. Daar tel ik buiten de deur eten bij (meestal 1x per week), non-food niet. Ik maak alles vers, zonder pakjes, weinig vlees en vis. Ik let op verpakkingsmateriaal en biologische producten en eet “met het seizoen” (dus geen aardbeien in November)

 33. Met 2 personen zoner de beesten 50,00 per week. Doe ik 1x per week boodschappen. Maar het is niet altijd makkelijk, dat moet ik er wel bij zeggen!

 34. €100,- per week. 2 volwassenen, 2 kinderen, 3 katten en een hond. meestal koop ik bij de AH, veelal eten we rond de aanbiedingen.

 35. 2 personen gemiddeld 50 euro.

  Ik koop veel in de bonus en haal vaak dan ook meer. Vlees gaat in de vriezer en andere dingen in de voorraadkast. Ik haal de meeste dingen bij de Lidl en de rest bij de AH. Volgende maand ga ik naar Duitsland om daar de maandelijkse boodschappen te doen en dan wekelijks aan te vullen vanuit Nederlandse supermarkten .

  Hebben een budget van van €280 en alles wat we minder gebruiken dat lossen we af op onze hypotheek.

 36. Ik vind het Nibud niet aan de hoge kant zitten; juist aan de lage kant. 128 euro per week rekenen ze voor ons; 2 volwassenen en 2 knullen van 11 en 18.
  Daar red ik het echt niet mee!!

 37. Wij zijn met z’n vijven (twee volw, 2 kinderen en een baby die niet super veel nog eet) en ik zit gemiddeld op ongeveer 300-350 euro per maand incl alles. Wij eten geen vlees, dat scheelt al, en ik maak veel zelf. Ik let wel op aanbiedingen, en maak ook regelmatig dubbele hoeveelheden zodat ik ze in kan vriezen. We hebben een airfryer om af en toe patat te eten, dat scheelt behoorlijk (aangezien ik de airfryer cadeau heb gekregen), en vanwege allergieën eten we niet heel vaak buiten de deur maar een (vegan) pizza halen we wel soms. Dan doe ik t nog niet zo gek als ik sommige reacties hierboven lees.

 38. Ik ben een alleenstaande moeder v 2 kinderen. Ik heb mijn kinderen gemiddeld 4 dagen in de week. Ik heb een boodschappenbudget v €200 in de maand, zo’n €45 per week. Daar zit alles bij in. Ik koop veel huismerk of ander goedkoop merk. Sommige dingen heb ik wel v merk maar koop ik vaak groter in met 1+1 acties. Ik hoef niet per se met een boodschappenbudget te werken, maar ik vind het wel fijn om bewust boodschappen te doen en niet onnodig geld uit te geven aan dingen die je eigenlijk niet nodig hebt. Wat ik niet uitgeef, kan ik mooi sparen.

 39. Heel interessant artikel. Wij, gezin van 4 (bijna 5) en 2 katten, werken ook met een boodschappen budget. Ik heb 100 euro per week nodig. Dit is voor eten/verzorgingsproducten/schoonmaakmiddelen/dierenvoeding en luiers en flesvoeding weer zometeen.

  Zet mijn weekmenu en boodschappenlijstje ook op mijn blog sinds kort. https://bespaarcentje.home.blog

  Wij vonden het bedrag dat nibud aangaf voor ons gezin, wel hoog voor alleen eten. Wij redden met minder per week en halen dan dus alles in principe.

 40. Ik woon alleen, soms eet er iemand mee tegen kostprijs maaltijd.
  Ik kweek groenten en heb samen met anderen eigen gekweekt vlees van veldvarkens en lammeren.
  Met 30 tot 50 euro per week kan ik mijn voorraadkast vullen. Ik koop zelden tot nooit bereidt voedsel.
  Wel ga ik op tijd mijn wijnrek vullen en koop ik lokale speciale biertjes ( ik woon in België )

 41. Hallo, ik schrik een beetje van jullie budget per maand. Wij hebben een budget van €400 per maand voor 7 personen. Wij kopen hier ook echt alles van.
  Wij halen groenten en fruit en eieren elke week bij de Turkse supermarkt, dat scheelt een hoop.

 42. Dank voor de website! Ik leer hier ontzettend veel van. Ben 33 jaar getrouwd en we hebben een meisje van 4 jaar. Ik moet (vol schaamte) bekennen dat ik nooit heb (hoeven) budgetteren waardoor ik als volwassen vrouw niet weet wat ik uitgeef aan eten en huishoudelijke producten. ‘Op is op’ zeg ik altijd maar dat is dan hooguit 1 dag voor salaris weer gestort wordt. We hebben altijd wel een buffer gehad. Ik wil nu bewuster uitgeven en vooral meer grip op mijn in- en uitgaven. Ik moet ergens beginnen dus wilde weten wat nou gemiddelde hoogte aan uitgaven zijn voor een klein gezin zodat ik me daaraan kan houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.