Veel geld besparen op je boodschappen doe je zo

veel geld besparen op boodschappen

”Bespaar een fortuin op de boodschappen!’, ‘Koop dit NOOIT meer en bespaar duizenden euro’s!’, ‘Als je DIT doet, dan word je automatisch rijk!’ Het zijn zomaar een paar van de kreten die ik de laatste tijd veel langs zie komen. Of het me nu meer opvalt, of dat het meer gebeurt: ik weet het niet. In ieder geval kun je tegenwoordig bijna overal terecht voor een belofte van gouden bergen 😉 Maar kunnen die beloften ook waargemaakt worden? Kun je echt veel geld besparen op de dagelijkse boodschappen?

Nee.

Mijn eerste gedachte is: nee, je kunt niet oneindig veel geld besparen op je boodschappen. Je geeft immers (hopelijk) ook geen fortuin uit op de dagelijkse boodschappen. Er zit meestal wel een grens aan het bedrag dat je aan boodschappen uitgeeft.

Voor de meeste consuminderaars onder ons, is dat ook niet eens zo heel veel. Ik heb het boodschappenbudget hier verschillende keren ter sprake gebracht en de meeste mensen geven per maand zo’n 100 tot 150 euro per persoon uit. De één zit er wat onder, de ander zit er wat boven.

Lees ook: Boodschappenbudget: wat is normaal?

Ja.

En toen bekeek ik gisteren één van de herhalingen van Een Dubbeltje Op Z’n Kant. In deze aflevering draaide alles om Marjolein (29) en Nick (27). Dit stel heeft zulke hoge schulden, dat ze op het punt staan om hun huis uitgezet te worden. Ze hebben een kindje en Marjolein is ook nog zwanger van de tweede.

Ze worden momenteel behoorlijk ondersteund door de moeder van Marjolein, maar die wordt het zo langzamerhand wel een beetje zat. De twee geven haar een grote mond als ze hen probeert te motiveren en komen geen stap verder.

Als Annemarie dan de inkomsten en uitgaven van het stel in kaart brengt, blijkt dat ze van de ruim 900 euro die ze ontvangen (ze werken niet, krijgen geen uitkering, maar leven volledig van toeslagen), per maand zo’n 1400 pinnen. 1400 euro pinnen!

Na een beetje onderzoek blijken dat dus grotendeels de boodschappen te zijn. En dat biedt natuurlijk wél wat mogelijkheden om veel geld te besparen.

Bekijk hier de aflevering

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Bewust boodschappen doen scheelt wél een hoop

Hoewel ik vooral het eerste seizoen van Een Dubbeltje Op Z’n Kant erg leuk vond en het later wat mij betreft wat minder werd, gaf deze aflevering nog wel wat inzichten. Zo werden we meegenomen tijdens een ritje door de winkel met het stel.

Ik begreep meteen hoe ze aan de hoge rekening kwamen. De boodschappen komen bij de Appie vandaan. Nu kan dat best goedkoop zijn, maar dit stel meent dat ‘A-merken toch vaak het goedkoopst zijn’ (???) en vindt het huismerk vaak maar wat vies. Gelukkig leren ze van Annemarie en kiezen ze bij de volgende trip geen voorgesneden ontbijtkoek, maar de ongesneden versie die 5 cent goedkoper is. Van Peijnenburg.

Tja. Dat zet wel zoden aan de dijk…

Toch leek het ze nu wél te lukken om dan in ieder geval met 400 euro uit te komen. En dat maakt wel verschil. Dan kun je dus wél een hoop geld besparen op die boodschappen. Misschien is het nog geen ‘fortuin’, maar als je de uitgaven aan dagelijkse boodschappen per maand van 1400 euro terug kunt brengen naar 400 euro, dan scheelt dat in ieder geval een kapitaal.

Zeker als je dat geld ook nog eens zou sparen of beleggen. Voor dit stel is dit het moment daar nog niet voor. Zij moeten eerst nog ruim 80.000 euro schuld afbetalen. Maar als dat niet het geval is, dan bouw je toch behoorlijk snel een ‘fortuin’ op!

Mijn tips om veel geld te besparen op de boodschappen

Ik weet uit ervaring dat je veel geld kunt besparen op boodschappen. In de tijd dat zo’n 70 procent van mijn inkomen op ging aan hypotheeklasten, deed ik boodschappen voor 20 euro per week. En eigenlijk was dat prima; ik at gezonder dan ooit en kwam niets tekort.

Dus: ik heb nog wel wat tips voor je 😉

1. Ga aan het einde van de dag (liefst zaterdagavond) naar de winkel. Dan kom je om in de kortingsstickers en betaal je zo 35 tot 50 procent minder.

2. Plan je maaltijden voor de week in. Dan hoef je niet elke keer naar de winkel (en in de verleiding te komen om meer te kopen. > Tips voor het maken van een maaltijdplanning.

3. Gebruik apps. Ik scoorde bijvoorbeeld regelmatig gratis boodschappen met Scoupy en sinds kort kun je ook veel geld besparen via Too Good To Go. Via Scoupy heb ik weleens 72 wc-rollen kunnen scoren voor noppes.

4. Eet met het seizoen mee. Dan zijn producten nu eenmaal goedkoper. Dus mandarijntjes eet je vooral in de herfst, stamppotten in de winter, alles met tomaten in de zomer, enzovoorts.

5. Let op de aanbiedingen. Maar laat je niet gek maken. Zelf ga ik het liefst voor minimaal 50 procent korting, op producten die ik sowieso gebruik.

6. Kies je supermarkt strategisch. Ik ga bijvoorbeeld het liefst naar de Lidl en kijk afhankelijk van de aanbiedingen of ik daarvoor naar plek 1 ga – waar ik de Lidl kan combineren met de Coop – of naar plek 2 – waar ik de Lidl kan combineren met AH.

De Lidl heeft niet alles wat ik wil kopen, maar zo geef ik mijn voordeel in ieder geval niet weer uit in een andere winkel. Overigens kun je natuurlijk ook meerdere winkels bezoeken, maar daar trek ik zelf de grens: m’n tijd is me ook wat waard.

7. Betaal contant. Dan is het veel makkelijker om je alleen te richten op wat je nodig hebt. Op is op.

8. Maak een lijstje. In het verlengde van die maaltijdplanning; kijk wat je écht nodig hebt en schrijf dat – specifiek – op.

9. Kijk wat je nog hebt. Je wilt geen nieuwe dingen kopen als dat betekent dat dingen in je kast misschien over datum raken.

10. Combineer. Je wilt misschien niet 3 dagen hetzelfde eten, maar je kunt ingrediënten wél op verschillende manieren gebruiken. Een grote zak goedkope wortels bijvoorbeeld: hutspot, gekookt, gestoofd, enzovoorts.

11. Leg een voorraad aan. Sommige dingen – die normaal gesproken wat duurder zijn en altijd op gaan – koop ik groot in als er echt een goede aanbieding is. Mijn man is bijvoorbeeld dol op één bepaalde lasagne. Als die mix in de aanbieding is, dan sla in in. Zo hoef ik het niet voor de volle mep te kopen.

12. Doe het zelf. Koop geen magnetronmaaltijden, maar kook from scratch. Veel gezonder én veel goedkoper.

13. Houd een kliekjesdag. In plaats van dingen weg te gooien omdat je er geen complete maaltijd meer van kunt maken, kun je ze bewaren en één of twee dagen in de week een kliekjesdag hebben. Scheelt je tijd én zo gaat alles op.

14. Eet minder vlees. Vlees is duur! Zeker als je het biologisch wilt kopen. Ik bestel af en toe een flinke lading via de boer. Dan weet ik dat het goed is. Maar ik eet net zo makkelijk 3 of 4 dagen van de week géén vlees. Daarmee kun je écht enorm veel geld besparen.

15. Controleer altijd je bonnetje. Fouten komen vaker voor dan je denkt. Ik leg meestal de producten die wel eens problemen kunnen opleveren (met stickers, onduidelijke aanbiedingen) achteraan op de band, zodat ik ook al tijdens het scannen mee kan kijken. Je kunt dan meteen al vragen of de korting eraf is gegaan; anders moet je weer naar de servicebalie.

16. Ga maximaal één keer per week naar de winkel. Des te minder vaak je er komt, des te minder kansen je hebt om geld uit te geven. Plus: zo kun je ook geld besparen op je brandstofkosten.

17. Doe eens boodschappen in Duitsland. Ik haal daar een of twee keer in het jaar bijvoorbeeld veel drogisterijspullen voor weinig.

18. Kijk verder dan je neus lang is. De goedkope producten staan vrijwel nooit op ooghoogte. Maar: ook niet meer altijd onderaan het schap. Sommige supermarkten plaatsen ze tegenwoordig ook juist bovenin het schap.

19. Kijk naar de inhoud. Niet alleen naar de prijs. Soms kan iets dezelfde prijs hebben, maar in inhoud verschillen. Op de meeste prijskaartjes kun je zien wat de prijs per kilo, liter of andere eenheid is. Gebruik die informatie voor de beste deal.

20. Combineer boodschappen doen met mystery shoppen. Zo ga ik af en toe naar de Aldi of het Kruidvat, waar ik voor een bepaald bedrag mag besteden én nog een bedrag krijg voor het invullen van een vragenlijst. Let wel even op of je niet achterlijk veel extra tijd kwijt bent voor te weinig geld.

Denk jij dat je nog veel geld kunt besparen op de boodschappen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
 1. Het is echt te doen om voor vijf mensen met 250 euro per maand uit te komen in plaats van 500 hoor! Dus wat dat betreft is er op jouw gemiddelde ook nog wel wat te besparen.
  Maar je hebt helemaal gelijk, het is echt afhankelijk waar je vandaan komt. Net als de meeste mensen met een dieet geen 100 kilo kunnen afvallen, omdat ze dat in eerste instantie niet eens wegen.

  1. Klopt zeker! Wij zitten zelf ook niet eens aan die 100 euro p.p.p.m. Maar dat is meestal met gemiddelden 😉 Zodra je bewust aan de gang gaat, maak je vaak een stevige klapper. Daarna is het meestal meer wat optimalisatie en gaat het niet zo heel hard meer.

 2. Wij zitten inderdaad rond de €150 per persoon per maand. Opzich kan het altijd minder natuurlijk, maar dat is bij ons niet nodig, dus ik vind het een prima bedrag zo. 🙂 Ik zou niet eens weten hoe ik aan €900 per maand zou moeten komen eigenlijk, dan zou ik echt elke dag zalm moeten gaan eten ofzo…. 😛

 3. Mijn ervaring: het is zeker handig om te letten op wat je uitgeeft aan boodschappen. Mijn gouden regel is: let op de prijs per kilo,

  Toch loont het wat mij betreft méér om ook echt het grote plaatje te zien. Penny-wise oké, maar combineer dat dan niet met pound-foolish. Ik denk dan aan aflossen, beleggen, compounding, hypotheek oversluiten, overstappen van verzekeraar, energieleverancier of aanbieder van internet en/of telefonie.

 4. De hypotheek is bijna afgelost en dat is toch echt de grootste bespaarder hier. En we zijn dichter bij het werk van mijn man gaan wonen. Veel minder brandstofkosten en onderhoudskosten voor de auto.
  In mijn gezin twee personen die glutenvrij moeten eten. Dat is heel prijzig, al koop ik niet al te veel dieetproducten. Voor vier volwassenen (drie mannen, een vrouw) ben ik per week ongeveer 120 kwijt. Ik koop geen frisdrank, vruchtensap, snoep, koek, alcohol, chips etc. We eten grotendeels plantaardig en ik heb het idee dat dit goedkoper is. Verder minder naar de winkel gaan, op is op. Koop wat in de aanbieding is qua groente en fruit. Zorg voor een voorraadje aardappelen, rijst, pasta, tomatenpuree, kruiden.

  1. Een bijna afgeloste hypotheek scheelt inderdaad enorm! Wij hebben niet eens een hoge hypotheek en hier zou het al een paar honderd euro in de maand schelen. Veel meer dan we aan boodschappen uitgeven. Glutenvrij lijkt me inderdaad een stuk duurder dan ‘gewoon’. Kun je daarvoor ook nog bepaalde dingen zelf maken, of blijft het behoorlijk kostbaar?

 5. Holy moly… zoveel schuld en dan een 2e op komst… ik zou geen oog dichtdoen. 80.000 euro….
  Het lukt mij om op boodschappen te besparen door simpelweg kariger te kopen en minder ‘lekkernijen’ aan te schaffen. Maar dat zijn natuurlijk geen 100-en euro’s, eerder 10.

 6. Allemachtig, 1400 euro aan boodschappen! Wij doen altijd erg luxe boodschappen (vind ik en zo blijkt uit je gemiddelde), zo’n 360 euro per maand met zn tweetjes en een kat. Maar ik zou bij god niet weten hoe je 1400 euro op kan maken aan boodschappen. Ik ga de aflevering kijken, ben nu wel nieuwsgierig.

 7. Wij kunnen niet echt meer besparen, die slagen hebben we al gedaan. Daarnaast hebben we onze balans gevonden in uitgeven en daar waar we willen de teugels te vieren. Maar andersom blijf ik bewust en ben ik soms weer meer bezig met het echt uitgeven en boodschappen doen zodat we niet per ongelijk los gaan. Want als je er niet bewust mee omgaat dan geef je zo weer meer uit.

 8. Het geld vliegt er uit bij mij. Het zijm nooit de kosten boodschappen, maar alles wat er bij komt. De scooter heeft het definitief opgegeven. Parkeerkosten schieten omhoog. Maar ik haal ook geld terug. De gemeente had een doorgaand fietspad niet gestrooid. Op de wegen was het niet glad, wel op het verplichte fietspad. Gevolg scooter Total löss en mijn kuit gebroken. De gemeente aansprakelijk gesteld. Een goede scooter inclusief alles kost 2700.

  Een leuke jas gekocht in mijn maat via internet. Blijkt twee maten te klein te zijn. Bijzonder. Ik heb nog nooit groter dan L hoeven kopen. Moet ik op eigen kosten terug sturen.

  Het geld vliegt er uit.

 9. De pin uitgaven zijn vast niet alleen de boodschappen. Dat is bijna onmogelijk lijkt me. Het gaat vast ook om andere uitgaven. En met een kindje op komst heb je meer uitgaven. Denk aan luiers, rompertjes, kleertjes, enz. Natuurlijk kan je dat beperken en dat heb ik als minimalist ook zeker gedaan bij de komst van onze kids. Maar ik kan me ook voorstellen dat als je hier nog nooit van gehoord hebt, je in de veronderstelling bent dat je alles maar moet aanschaffen. Je kunt niet onderdoen voor de rest. Die giga schuld dan maar even vergeten.
  Met die mindset gaan ze het natuurlijk niet redden. Ik hoop, vooral voor hun kinderen, dat hun mindset verandert en dat ze dat structureel kunnen doorvoeren.

  1. Ik hoop het ook, inderdaad vooral voor die kinderen! En het kan inderdaad zijn dat daar ook het soort uitgaven bij zit zoals jij ze benoemt; dat werd niet helemaal duidelijk. Wel was al een aantal maanden achter elkaar zoveel, dus het was ook geen incident. Dat vind ik dan best heftig, want als ik een tientje heb, dan kan ik niet vijf maanden lang twintig euro uitgeven. Maar blijkbaar zijn die mogelijkheden er dus wél. Wat weer leidt tot alleen maar meer problemen…

 10. volgens mij is dat het stel uit Roosendaal (woon ik toevallig ook), ik heb die aflevering gezien met mijn mond open van verbazing. Idd niks geen advies aannemen v moeder en dure merken blijven kopen in de supermarkt terwijl er echt wel goedkopere en lekkere alternatieven zijn. Niet werken maar geld uitgeven als water. Dat gaat er bij mij gewoon niet in dat je niks aan je uitgaven doet als je zo’n schuld hebt.
  Als je geen kids in de luiers hebt, kun je met 4 man voor €80 klaar zijn (en sommigen komen zelf met minder rond) Ik heb sinds vorig jaar een budget ingesteld van ongeveer €200/€220 per maand voor mij en mijn 2 kinderen, inclusief wasmiddel en dergelijke. Scheelt me bakken met geld.

 11. ik zou graag weten hoe je maar 100 euro per maand uitgeeft aan boodschappen…. wat zit er dan eigenlijk in van boodschappen en wat niet?

  1. Toen ik nog alleen voor mezelf (en de kat) boodschappen deed, was ik ongeveer 20 euro per week kwijt. Ik deed daar in principe alles van, dus ook bijvoorbeeld schoonmaakmiddel of deo. Maar: die kocht ik meestal wel wat grootser in, bv in Duitsland. Evenals volkoren pasta en dat soort dingen. Vlees at ik weinig, dus dat scheelde. Ik drink eigenlijk alleen water en thee, dus dat scheelt ook. Geen pakjes en zakjes, weinig tot geen snoep/koek. Dat bij elkaar merk je echt enorm in de kosten. Nu woon ik samen en heb ik niet alleen mezelf om rekening mee te houden en zitten veel van die dingen (vlees, alcohol, koek/snoep, pakjes/zakjes) er wél regelmatig bij. En dan lukt het me dus niet om bv 2 x (want: 2 personen) 80 euro kwijt te zijn.

 12. Hi! ik ben alleenstaand met 3 kinderen en die eten 2 dagen per week bij papa. Ik kom net rond van 150,- per week!! maar dan koop ik wel alles biologisch!! Daar doe ik geen concessie aan. Veel verse groenten en fruit, dat is al bijna 50,- per week op de matkt hier. Ik zou graag willen besparen en soms lukt het ook wel met 100,- maar dat is dan echt een top week en moet ik heel erg opletten. Ik wil wel eens proberen om met jouw berekening 125,- per week uit te geven. Tussendoortjes is waar ik zeker nog wel op kan besparen…

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.