Schuldenvrij mét 19 kinderen: hoe doe je dat?

Schuldenvrij zijn met 19 kinderen, hoe doe je dat?

Voor veel mensen is schuldenvrij blijven op zich al een uitdaging. Maar wat als je niet alleen jezelf, je partner en eventueel gemiddelde 1,6 kinderen hebt om rekening mee te houden? Dat is het geval bij de familie Duggar, bekend van de serie 19 Kids and Counting. Zij hebben maar liefst 19 kinderen én geen cent schuld. Tegenwoordig verdienen ze natuurlijk een mooi bedrag bij met hun serie, maar dat is niet altijd zo geweest. Dus hoe doe je dat, rondkomen met een gezin met 19 kinderen, zonder je daarvoor in de schulden te steken?

Meet the Duggars

In 2006 maakte de wereld kennis met de familie Duggar. Deze familie werd toen geholpen met de bouw van hun huis, voor een programma van Discovery Networks. Dit was een eenmalige show, maar bood mogelijkheden voor meer. In 2008 besloten Jim Bob en Michelle Duggar en hun – destijds 17, maar dat werden er uiteindelijk 19) kinderen mensen een uitgebreider kijkje te geven in hun bijzondere leven. In de 7 jaar die daarop volgde, werden drie kinderen geboren, gingen drie kinderen trouwen en werden er ook nog eens vier kleinkinderen geboren.

Een drukke, ongetwijfeld gezellige bedoening.

De Duggars hebben zoveel kinderen, omdat ze vanuit hun religieuze overtuiging vinden dat God moet bepalen hoeveel kinderen ze krijgen. Die keuze maakten ze na het krijgen van een miskraam, waarbij de arts had aangegeven dat dit soms veroorzaakt wordt door het gebruik van de pil.

Alle kinderen krijgen thuis les en ze mogen maar beperkt films en televisie kijken. Als één van de kinderen wil daten, dan moet dat in groepsverband en over het algemeen houdt de familie er een sobere, bescheiden levensstijl op na. Dat moet ook wel, als je moet rondkomen met 19 kinderen!

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Als je ‘anders’ bent, moet je anders doen

Veel mensen hebben de neiging om mee te gaan met wat hun buren, collega’s en familieleden doen. Kijk maar eens om je heen; als één iemand een nieuwe auto koopt, de tuin verbouwt of een mooie vakantie boekt, dan is de kans groot dat er meer mensen dat voorbeeld volgen.

Soms gebeurt dat omdat iemand dan nét op het juiste moment voor de juiste inspiratie zorgt. Maar het is ook vaak omdat we nu eenmaal liever niet onder doen voor de ander.

De familie Duggar doet daar dus niet aan. Met 19 kinderen zijn zij allesbehalve ‘gewoon’, dus moeten ze echt hun eigen koers varen. Zij hebben bijvoorbeeld nog nooit een nieuwe auto gekocht.

Tweedehands

Verder maken de Duggars veel gebruik van tweedehands spullen. Ze kopen hun kleding en schoenen bij de kringloop of bij garage sales, maken hun eigen wasmiddel en knippen hun eigen haar om geld op de kapper uit te sparen. De dochters zijn zelfs behoorlijk vaardig in het zetten van een permanentje!

De kinderen vinden het nog niet eens zo erg dat ze vooral shoppen bij de kringloop; doordat ze thuis les krijgen, hebben ze veel minder te maken met wat andere kinderen krijgen en doen. En het scheelt een hoop geld; in één aflevering gaat Michelle schoenen kopen. Voor 30 paar schoenen rekent ze in totaal 30 dollar af. Dat is letterlijk dik 1000 dollar goedkoper dan wanneer je bijvoorbeeld 35 dollar per paar betaalt.

Hun grootste kostenpost is momenteel het eten; 10 jaar geleden gaven ze daar nog 3000 dollar per maand aan uit. Nu is de helft van de kinderen de deur uit en liggen die kosten gelukkig wat lager. Als ze gaan shoppen, dan gaan ze met een soort schoolbus op pad en schieten ze met alle kinderen de Aldi in, voor een optocht met gemiddeld zo’n 11 winkelwagentjes. Verder hebben ze, samen met een vriend van de familie, een eigen moestuin die door de kinderen bijgehouden wordt.

Niets lenen

Het zou mij helemaal niet verbaasd hebben als dit gezin wél gewoon een hypotheek zou hebben op het huis. Dat hebben de meeste mensen. Maar ook hierin trekken de Duggars een duidelijke grens: ze hebben voor hun eerste huis geleend, maar kochten hun tweede huis pas toen ze daar genoeg voor gespaard hadden.

Dat tweede huis werd zo’n twintig jaar geleden gekocht en het kostte Jim eerst een jaar om het een beetje leefbaar te maken. Dat is veel tijd, maar omdat ze dus geen kosten aan het huis hebben, houden ze wel meer over om van rond te komen.

Ook creditcards gebruiken ze niet. Ze betalen liever gewoon alles met contant geld, dan weten ze in ieder geval waar ze aan toe zijn. Voor ons in Nederland is dat redelijk normaal, maar in Amerika ben je dan echt een uitzondering.

Investeren

Je kunt nu natuurlijk denken: die familie wordt hartstikke rijk met die serie, dus zo moeilijk hebben ze het niet. Dat is niet helemaal waar. Jim Bob en Michelle zijn al sinds 1984 getrouwd en hadden dus al 16 kinderen vóór ze bekend werden.

Toen Jim Bob en Michelle jong waren, bezochten ze een seminar van Jim Sammons, waarin alles draaide om uit de schulden komen én uit de schulden blijven. Zoals Michelle zegt: “Echte vrijheid is dat je niet elke maand onder enorme druk staat om je rekeningen te betalen.”

Na het bijwonen van dat seminar, nam Jim Bob een gok die hem geen windeieren legde: hij kocht een aantal investeringsobjecten die fungeerden als de belangrijkste bron van inkomsten. Hij verbouwde bijvoorbeeld een kippenb(r)oerderij tot verschillende verhuurbare objecten en verhuurde land aan een telefoonmaatschappij, zodat deze er een zendmast op kon plaatsen.

Doe als de Duggars

Als de Duggars het met 19 kinderen kunnen, dan kan het haast niet anders dan dat er ook in jouw budget nog wel een beetje ruimte over is om extra te sparen, af te lossen of te investeren. Om het je gemakkelijk te maken, heb ik de belangrijkste tips van de familie Duggar nog even op een rijtje gezet:

 • Koop niets nieuw, en zeker geen auto’s
 • Doe veel zelf; maak zelf je wasmiddel, knip je eigen haar
 • Leen zo min mogelijk (of beter nog: niet)
 • Spaar voor grote uitgaven, zoals een huis of een verbouwing
 • Investeer in extra inkomen
 • Bedenk of wat je wilt kopen wel écht zo belangrijk is

Kende jij deze familie al? En vind jij het ook zo knap dat ze me zoveel kinderen tóch uit de schulden weten te blijven?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Google+!

Beleggen voor Beginners

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

15 Comments
 1. Ik heb nog nooit van deze familie gehoord, maar het is erg knap dat ze er in slagen om zonder schuld te leven. Wie 19 kinderen kan opvoeden verdient volgens mij sowieso al een standbeeld. Ik zou gek worden denk ik 😉

 2. Ik ben ze ooit al zappend tegengekomen (ergens rond 2010 ofzo?) en kijk af en toe nog eens via TLC een afleveringetje terug. Ik wissel tussen “goh wat interessant” en tenenkrommend religieus 😉 – de recentste ontwikkelingen van Jim-Bob waren ook niet erg rooskleurig. Maar ze bepalen zeker hun eigen weg!

  1. Haha, volgens mij is die reactie dus voor veel mensen herkenbaar! Als ik hoor dat mensen 19 kinderen hebben (wat ik overigens nooit hoor, dit is het enige gezin waarvan ik het ‘weet’), dan denk ik echt: waar betaal je dat van? Dan is het wel heel leuk om te zien dat ze het dan toch wel rooien, op een of andere manier.

 3. Ik keek ook regelmatig naar de Duggars op TLC en nu nog af en toe naar de dochters die ook een programma hebben. Het is natuurlijk heel knap om een enorm groot gezin te hebben en geen schulden en ze doen ook nog veel voor anderen. Daar houdt het positieve wel op voor mij. Tenenkrommend en niet alleen religieus.

  1. Dit aspect vind ik inderdaad ook enorm knap! Voor de rest weet ik eigenlijk veel te weinig van ze om er echt iets zinnigs over te zeggen. Ik lees inderdaad wel dat ze wat ‘bijzondere’ dingen hebben, maar heb nog nooit een heel seizoen bekeken :$

 4. Ja, ik heb die serie gevolgd en volg nu ook Counting On.
  Voor die serie kreeg de familie betaald. Verder hebben ze een voordelige belastingconstructie voor hun huis. Er worden nl kerkdiensten in gehouden. En ik heb gelezen dat er het eea aan spullen gesponsord is.

 5. Ik vind het niet knap en niet leuk. Noem me een azijnpisser maar in zo’n overvolle wereld waar wetenschap hard op zoek is om al die mensen ook over 100 jaar nog te kunnen voeden en een woonplek te geven is dit asociaal.

  En gezellig om uit een groot gezin te komen ? Dat lijkt in veel gevallen maar zo. Waar krijg jij als kind je individuele aandacht…. waar eindigt het horen in de groep en begint de eenzaamheid van je daarin verloren te voelen. Hoeveel intieme alleen momenten beleef je met je moeder /vader als kind. Hoe ziet je kindertijd er uit als je altijd mee moet helpen en zorgen. Veel kinderen betekend veel hulp ….

  Bezuinigen…. goedkoop leven doen ze niet want dat kunnen ze niet want daarvoor hebben ze teveel geld nodig om te overleven. Absurd.

  Ik kom uit gezin van 8 en dat was al veel te groot om ieder kind te geven wat die verdiende … liefde en aandacht.

  1. Ik weet precies wat je bedoelt. Wij zijn ook met acht kinderen. En natuurlijk waren er ook wel gezellige momenten. Maar er is geen tijd voor persoonlijke aandacht. De ouderen moeten de jongeren maar mee verzorgen en als jongere heb je vele moeders en vaders. Dus in beide kanten is het vaak niet leuk. En als je kijkt als geheel, de aarde is inderdaad al vol. Wij planten maar voort en de dieren moeten dan maar afgeslacht worden, en bossen worden gekapt om voor de mensen maar meer levensruimte te maken. Maar dat we zo het leefomgeving van de dieren vernietigen, vinden de mensen weer niet erg.

   1. Dat ben ik helemaal met je eens. De manier waarop we dieren afslachten, zien als product, voedsel en niet zien wat ze zijn .. levende wezens met gevoel en een wil om te leven, waarmee wij de planeet moeten delen. Echt intriest.

    1. Dat is ook triest. Ik moet alleen ook eerlijk zeggen dat ik niet weet hoe je daar wat aan zou moeten doen. Een 1-kind-beleid net zoals ze in China hadden? Waar houdt het dan op? Bewustzijn creëren is natuurlijk wel belangrijk; alles wat je doet heeft impact op de wereld om je heen.

     1. Nee daar ben ik ook niet voor, dat is niet de taak van regeringen. Maar ze mogen wel mee werken aan het bewustzijn van mensen vind ik. Eigenlijk vind ik dat ze bijv wel kunnen zeggen … voor 2 of misschien 3 kinderen krijg je kinderbijslag daarna stopt het. Niet omdat ik mensen niet gun om grote gezinnen te hebben maar dan zullen we er toch eerst een ander planeetje bij moeten vinden waar we ons over kunnen verspreiden.

     2. Mensen bewuster maken mag inderdaad altijd. Het blijft denk ik sowieso een lastig onderwerp; overheden stimuleren het krijgen van kinderen toch ook op een bepaalde manier, omdat die kinderen straks weer genoeg geld opleveren om de economie draaiende en de pensioenfondsen vol te houden. Het zou mooi zijn als er over het algemeen gewoon eens wat bewuster gekeken kan worden naar wat we allemaal hebben en hoe we daarmee omgaan. Dan blijkt denk ik wel dat veel dingen ook anders kunnen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.