Kun je echt een ‘fortuin’ besparen op je dagelijkse boodschappen?

Kun je een fortuin besparen op de dagelijkse boodschappen?

”Bespaar een fortuin op de boodschappen!’, ‘Koop dit NOOIT meer en bespaar duizenden euro’s!’, ‘Als je DIT doet, dan word je automatisch rijk!’ Het zijn zomaar een paar van de kreten die ik de laatste tijd veel langs zie komen. Of het me nu meer opvalt, of dat het meer gebeurt: ik weet het niet. In ieder geval kun je tegenwoordig bijna overal terecht voor een belofte van gouden bergen 😉 Maar kunnen die beloften ook waargemaakt worden? Kun je bijvoorbeeld ‘een fortuin’ besparen op de dagelijkse boodschappen?

Nee.

Mijn eerste gedachte is: nee. Je geeft immers (hopelijk) ook geen fortuin uit op de dagelijkse boodschappen. Er zit meestal wel een grens aan het bedrag dat je aan boodschappen uitgeeft.

Voor de meeste consuminderaars onder ons, is dat ook niet eens zo heel veel. Ik heb het boodschappenbudget hier verschillende keren ter sprake gebracht en de meeste mensen geven per maand zo’n 100 tot 150 euro per persoon uit. De één zit er wat onder, de ander zit er wat boven.

Lees ook: Boodschappenbudget: wat is normaal?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor de wekelijkse inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Ja.

En toen bekeek ik gisteren één van de herhalingen van Een Dubbeltje Op Z’n Kant. In deze aflevering draaide alles om Marjolein (29) en Nick (27). Dit stel heeft zulke hoge schulden, dat ze op het punt staan om hun huis uitgezet te worden. Ze hebben een kindje en Marjolein is ook nog zwanger van de tweede.

Ze worden momenteel behoorlijk ondersteund door de moeder van Marjolein, maar die wordt het zo langzamerhand wel een beetje zat. De twee geven haar een grote mond als ze hen probeert te motiveren en komen geen stap verder.

Als Annemarie dan de inkomsten en uitgaven van het stel in kaart brengt, blijkt dat ze van de ruim 900 euro die ze ontvangen (ze werken niet, krijgen geen uitkering, maar leven volledig van toeslagen), per maand zo’n 1400 pinnen. 1400 euro pinnen!

Na een beetje onderzoek blijken dat dus grotendeels de boodschappen te zijn.

Bekijk hier de aflevering

Bewust boodschappen doen scheelt wél een hoop

Hoewel ik vooral het eerste seizoen van Een Dubbeltje Op Z’n Kant erg leuk vond en het later wat mij betreft wat minder werd, gaf deze aflevering nog wel wat inzichten. Zo werden we meegenomen tijdens een ritje door de winkel met het stel.

Ik begreep meteen hoe ze aan de hoge rekening kwamen. De boodschappen komen bij de Appie vandaan. Nu kan dat best goedkoop zijn, maar dit stel meent dat ‘A-merken toch vaak het goedkoopst zijn’ (???) en vindt het huismerk vaak maar wat vies. Gelukkig leren ze van Annemarie en kiezen ze bij de volgende trip geen voorgesneden ontbijtkoek, maar de ongesneden versie die 5 cent goedkoper is. Van Peijnenburg.

Tja. Dat zet wel zoden aan de dijk…

Toch leek het ze nu wél te lukken om dan in ieder geval met 400 euro uit te komen. En dat maakt wel verschil. Misschien is het nog geen ‘fortuin’, maar als je de uitgaven aan dagelijkse boodschappen per maand van 1400 euro terug kunt brengen naar 400 euro, dan scheelt dat in ieder geval een kapitaal.

Zeker als je dat geld ook nog eens zou sparen of beleggen. Voor dit stel is dit het moment daar nog niet voor. Zij moeten eerst nog ruim 80.000 euro schuld afbetalen. Maar als dat niet het geval is, dan bouw je toch behoorlijk snel een ‘fortuin’ op!

Waarop heb jij in de afgelopen jaren het meest kunnen besparen?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Lid worden van de Money Mind Academy


Adine @ LekkerLevenMetMinder
Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

19 Comments
 1. Het is echt te doen om voor vijf mensen met 250 euro per maand uit te komen in plaats van 500 hoor! Dus wat dat betreft is er op jouw gemiddelde ook nog wel wat te besparen.
  Maar je hebt helemaal gelijk, het is echt afhankelijk waar je vandaan komt. Net als de meeste mensen met een dieet geen 100 kilo kunnen afvallen, omdat ze dat in eerste instantie niet eens wegen.

  1. Klopt zeker! Wij zitten zelf ook niet eens aan die 100 euro p.p.p.m. Maar dat is meestal met gemiddelden 😉 Zodra je bewust aan de gang gaat, maak je vaak een stevige klapper. Daarna is het meestal meer wat optimalisatie en gaat het niet zo heel hard meer.

 2. Wij zitten inderdaad rond de €150 per persoon per maand. Opzich kan het altijd minder natuurlijk, maar dat is bij ons niet nodig, dus ik vind het een prima bedrag zo. 🙂 Ik zou niet eens weten hoe ik aan €900 per maand zou moeten komen eigenlijk, dan zou ik echt elke dag zalm moeten gaan eten ofzo…. 😛

 3. Mijn ervaring: het is zeker handig om te letten op wat je uitgeeft aan boodschappen. Mijn gouden regel is: let op de prijs per kilo,

  Toch loont het wat mij betreft méér om ook echt het grote plaatje te zien. Penny-wise oké, maar combineer dat dan niet met pound-foolish. Ik denk dan aan aflossen, beleggen, compounding, hypotheek oversluiten, overstappen van verzekeraar, energieleverancier of aanbieder van internet en/of telefonie.

 4. De hypotheek is bijna afgelost en dat is toch echt de grootste bespaarder hier. En we zijn dichter bij het werk van mijn man gaan wonen. Veel minder brandstofkosten en onderhoudskosten voor de auto.
  In mijn gezin twee personen die glutenvrij moeten eten. Dat is heel prijzig, al koop ik niet al te veel dieetproducten. Voor vier volwassenen (drie mannen, een vrouw) ben ik per week ongeveer 120 kwijt. Ik koop geen frisdrank, vruchtensap, snoep, koek, alcohol, chips etc. We eten grotendeels plantaardig en ik heb het idee dat dit goedkoper is. Verder minder naar de winkel gaan, op is op. Koop wat in de aanbieding is qua groente en fruit. Zorg voor een voorraadje aardappelen, rijst, pasta, tomatenpuree, kruiden.

  1. Een bijna afgeloste hypotheek scheelt inderdaad enorm! Wij hebben niet eens een hoge hypotheek en hier zou het al een paar honderd euro in de maand schelen. Veel meer dan we aan boodschappen uitgeven. Glutenvrij lijkt me inderdaad een stuk duurder dan ‘gewoon’. Kun je daarvoor ook nog bepaalde dingen zelf maken, of blijft het behoorlijk kostbaar?

 5. Holy moly… zoveel schuld en dan een 2e op komst… ik zou geen oog dichtdoen. 80.000 euro….
  Het lukt mij om op boodschappen te besparen door simpelweg kariger te kopen en minder ‘lekkernijen’ aan te schaffen. Maar dat zijn natuurlijk geen 100-en euro’s, eerder 10.

 6. Allemachtig, 1400 euro aan boodschappen! Wij doen altijd erg luxe boodschappen (vind ik en zo blijkt uit je gemiddelde), zo’n 360 euro per maand met zn tweetjes en een kat. Maar ik zou bij god niet weten hoe je 1400 euro op kan maken aan boodschappen. Ik ga de aflevering kijken, ben nu wel nieuwsgierig.

 7. Wij kunnen niet echt meer besparen, die slagen hebben we al gedaan. Daarnaast hebben we onze balans gevonden in uitgeven en daar waar we willen de teugels te vieren. Maar andersom blijf ik bewust en ben ik soms weer meer bezig met het echt uitgeven en boodschappen doen zodat we niet per ongelijk los gaan. Want als je er niet bewust mee omgaat dan geef je zo weer meer uit.

 8. Het geld vliegt er uit bij mij. Het zijm nooit de kosten boodschappen, maar alles wat er bij komt. De scooter heeft het definitief opgegeven. Parkeerkosten schieten omhoog. Maar ik haal ook geld terug. De gemeente had een doorgaand fietspad niet gestrooid. Op de wegen was het niet glad, wel op het verplichte fietspad. Gevolg scooter Total löss en mijn kuit gebroken. De gemeente aansprakelijk gesteld. Een goede scooter inclusief alles kost 2700.

  Een leuke jas gekocht in mijn maat via internet. Blijkt twee maten te klein te zijn. Bijzonder. Ik heb nog nooit groter dan L hoeven kopen. Moet ik op eigen kosten terug sturen.

  Het geld vliegt er uit.

 9. De pin uitgaven zijn vast niet alleen de boodschappen. Dat is bijna onmogelijk lijkt me. Het gaat vast ook om andere uitgaven. En met een kindje op komst heb je meer uitgaven. Denk aan luiers, rompertjes, kleertjes, enz. Natuurlijk kan je dat beperken en dat heb ik als minimalist ook zeker gedaan bij de komst van onze kids. Maar ik kan me ook voorstellen dat als je hier nog nooit van gehoord hebt, je in de veronderstelling bent dat je alles maar moet aanschaffen. Je kunt niet onderdoen voor de rest. Die giga schuld dan maar even vergeten.
  Met die mindset gaan ze het natuurlijk niet redden. Ik hoop, vooral voor hun kinderen, dat hun mindset verandert en dat ze dat structureel kunnen doorvoeren.

  1. Ik hoop het ook, inderdaad vooral voor die kinderen! En het kan inderdaad zijn dat daar ook het soort uitgaven bij zit zoals jij ze benoemt; dat werd niet helemaal duidelijk. Wel was al een aantal maanden achter elkaar zoveel, dus het was ook geen incident. Dat vind ik dan best heftig, want als ik een tientje heb, dan kan ik niet vijf maanden lang twintig euro uitgeven. Maar blijkbaar zijn die mogelijkheden er dus wél. Wat weer leidt tot alleen maar meer problemen…

 10. volgens mij is dat het stel uit Roosendaal (woon ik toevallig ook), ik heb die aflevering gezien met mijn mond open van verbazing. Idd niks geen advies aannemen v moeder en dure merken blijven kopen in de supermarkt terwijl er echt wel goedkopere en lekkere alternatieven zijn. Niet werken maar geld uitgeven als water. Dat gaat er bij mij gewoon niet in dat je niks aan je uitgaven doet als je zo’n schuld hebt.
  Als je geen kids in de luiers hebt, kun je met 4 man voor €80 klaar zijn (en sommigen komen zelf met minder rond) Ik heb sinds vorig jaar een budget ingesteld van ongeveer €200/€220 per maand voor mij en mijn 2 kinderen, inclusief wasmiddel en dergelijke. Scheelt me bakken met geld.

 11. ik zou graag weten hoe je maar 100 euro per maand uitgeeft aan boodschappen…. wat zit er dan eigenlijk in van boodschappen en wat niet?

  1. Toen ik nog alleen voor mezelf (en de kat) boodschappen deed, was ik ongeveer 20 euro per week kwijt. Ik deed daar in principe alles van, dus ook bijvoorbeeld schoonmaakmiddel of deo. Maar: die kocht ik meestal wel wat grootser in, bv in Duitsland. Evenals volkoren pasta en dat soort dingen. Vlees at ik weinig, dus dat scheelde. Ik drink eigenlijk alleen water en thee, dus dat scheelt ook. Geen pakjes en zakjes, weinig tot geen snoep/koek. Dat bij elkaar merk je echt enorm in de kosten. Nu woon ik samen en heb ik niet alleen mezelf om rekening mee te houden en zitten veel van die dingen (vlees, alcohol, koek/snoep, pakjes/zakjes) er wél regelmatig bij. En dan lukt het me dus niet om bv 2 x (want: 2 personen) 80 euro kwijt te zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.