Geld besparen: 8 supersimpele manieren

Geld besparen: 8 supersimpele manieren

Vorige week schreef ik dat je route naar financiële onafhankelijkheid begint bij een zo hoog mogelijke savings rate. Die savings rate is het deel van je salaris dat je niet uitgeeft, maar spaart of investeert in (al dan niet) passief inkomen. Maar ‘meer overhouden van je salaris’ lijkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom leek het me ook eens leuk om te kijken naar een aantal manieren waarmee geld besparen écht een makkie wordt.

Denk eens na over je mindset

De redenen dat we geld uitgeven, hebben vaak héél weinig te maken met praktische redenen en heel veel met emotionele redenen. Dus als je wilt besparen, dan is dat wel iets om je heel bewust van te zijn.

Veel mensen geven geld uit vanuit emotie. Net als je kunt eten vanuit emotie: “Ik wil dit, want ik heb het verdiend.” Of “Als ik dit eenmaal heb, dan ben ik pas écht gelukkig!”

Hoewel ik zelf ook heel goed weet dat dat niet het geval is, is het heel makkelijk om af en toe in zo’n valkuil te stappen. En vaak gaat het niet eens om hele grote dingen, maar ook al die kleine dingetjes tikken aan. Als je eens goed aan de slag gaat met je budget, zul je merken dat jij ongetwijfeld ook nog veel ruimte hebt om te besparen. Ook al lijkt het in de eerste instantie misschien NIET zo. En vaak zit ‘m dat in de dagelijkse dingetjes.

Lees ook: Slim budgetteren kun je leren

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

1. Zorg voor een plan

Het belangrijkste als je gaat winkelen, of het nu voor boodschappen, kleding of wat anders is: zorg voor een plan. Zonder plan is de kans groot dat je niet thuis komt met wat je nodig hebt, maar dat je wel veel meer geld hebt uitgegeven dan gepland. Nou ja, dan niet gepland, dus.

Voor boodschappen betekent dit dat het handig kan zijn om een weekmenu te maken. Pak de folders van de winkels waar jij naar toe wilt erbij en kijk welke groenten in de aanbieding zijn. Als je daar je weekmenu (en boodschappenlijstje) omheen bouwt, bespaart het je vaak al een hoop.

Mijn plan in grote lijnen noteer ik in de Financiële Strategie-planner, zodat ik dat kan gebruiken als basis voor mijn ‘kleinere’ plannen.

2. Maak gebruik van geld-terug-acties

De één vindt het geweldig, de ander moet er niets van hebben. Maar feit is: je kunt best leuke bedragen besparen door gebruik te maken van geld-terug-acties. Apps als Scoupy en Reclamefolder kunnen hier handig voor zijn. Je koopt dan een bepaald product, stuurt een foto van de kassabon door via de app en krijgt het geld binnen een dag of twee terug op je rekening.

Die bon insturen doe ik vaak al zodra ik weer in de auto zit. Zo vergeet ik het niet en weet ik zeker dat ik op tijd ben met mijn deelname.

Dingen die je vaak gratis kunt krijgen, zijn wasmiddel, toiletpapier, sausjes, drinken, chips en kaas. Ik doe overigens alleen mee als het product écht gratis is en we het lusten/gebruiken.

3. Gebruik je kortingsbonnen en cadeaukaarten

Toen hier een paar jaar geleden onderzoek naar werd gedaan, bleek dat Nederlanders voor miljoenen euro’s aan ongebruikte cadeaukaarten hadden.

Gebruik die!

En als je een cadeaubon hebt gehad voor een winkel waar je eigenlijk nooit komt, dan kun je zo’n kaart ook online inruilen voor een andere kaart of voor geld. Hier kun je overigens zélf ook weer goedkoper cadeaubonnen kopen.

Is je cadeaukaart verlopen? Neem dan even contact op met de uitgevende instantie. Vaak kun je hem – soms tegen betaling van een klein bedrag – alsnog weer voor een bepaalde periode activeren.

4. Ga voor aanbiedingen

Net als bij het boodschappenlijstje (zie mogelijkheid 1), is het ook slim om voor alle andere dingen de aanbiedingen te bekijken.

Veel producten en leuke uitjes kun je tegenwoordig scoren via sites als Groupon en voor praktisch alle andere dingen loont het vaak de moeite om even via Voordeelmuis te kijken waar dit momenteel het goedkoopst is (of wat ongeveer een gangbare aanbiedingsprijs is).

Vraag bij grotere bedragen gerust om korting, zeker als je weet dat je het ergens anders misschien nog wel goedkoper kunt krijgen.

5. Vraag om korting

Je kunt bij de aanschaf van producten om korting vragen, maar dat kan ook bij veel andere dingen. Wij bellen bijvoorbeeld elk jaar onze internet-/tv-provider even op en dat levert meestal weer een half jaar 50% korting op.

We kijken dan eerst even of het ergens echt flink goedkoper kan en zijn dan ook echt bereid om daar naartoe over te stappen. Als we dan daadwerkelijk willen opzeggen, worden we met die korting ’tegengehouden’. Win-win natuurlijk; wij hebben die korting weer en besparen onszelf het gedoe. En zij houden een klant.

6. Leen of koop tweedehands

Heb jij écht alles nodig wat je hebt? Of had je sommige dingen ook wel van iemand kunnen lenen? Of misschien gezamenlijk kopen?

Vaak hebben we de neiging om alles zelf te kopen, dat we het 1) zelf hebben en het altijd beschikbaar is en er 2) niet bij anderen om hoeven te vragen. Ik ben er zelf ook zo eentje. Ik moet er niet aan denken dat ik iets van een ander kapot maak.

Maar: hoe vaak gebeurt dat nu? De angst is vaak groter dan de kans dat dit werkelijkheid wordt.

En wil je wel iets kopen? Kijk dan ook eens of je het niet tweedehands kunt vinden. Via Marktplaats, een kringloopwinkel of via een verkoopgroep in jouw regio. Da’s ook een stuk beter voor het milieu.

7. Doe het zelf

Je wilt niet weten hoeveel geld je kunt besparen door gewoon dingen zelf te doen. Door zelf te koken met kruiden, in plaats van met (vaak superzoute) zakjes maaltijdmixen.

Door niet schoon te maken met producten die je van tv kent, maar gewoon met schoonmaakazijn en baking soda.

Of door je eigen eten en drinken mee te nemen als je een dagje weg bent. En eentje voor mezelf: de sportschool opzeggen en gewoon naar buiten gaan voor de broodnodige beweging. Of een filmpje op YouTube volgen 😉 Het vraagt om wat meer discipline, maar zou in mijn geval wel een besparing van 444 euro in het jaar opleveren. Da’s toch eigenlijk wel het overwegen waard…

8. Vereenvoudig en stroomlijn – alles!

De allerbeste manier om geld te besparen, is door alles wat je hebt en doet zoveel mogelijk te vereenvoudigen en te stroomlijnen.

Heb je een boodschapje nodig? Rijd daar dan niet speciaal voor naar de winkel, maar wacht even tot je voor meerdere dingen die kant uit moet. Dat scheelt je tijd en brandstof.

En heb je alles wat je hebt wel nodig? Ik heb bijvoorbeeld vanwege de verbouwing van mijn vorige huis echt enorm veel gereedschap. En ‘wegdoen is zonde, natuurlijk’. Maar het betekent wel dat we een stampvolle schuur hebben én dat ik bij een volgend huis toch ook wel graag een beetje een werkschuurtje zou willen hebben.

Oh, en dan vergeet ik nog dat het vaak een rotwerk is om alles op te ruimen!

Dat is dus een dingetje voor de volgende verhuizing; de schuur vereenvoudigen en stroomlijnen 😉

Als het gaat over geld besparen, heb jij dan nog een supermakkelijke tip die ervoor zorgt dat jij meer overhoudt?

8 supersimpele manieren om geld te besparen
Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

20 Comments
 1. Groupon zit dus echt niet in mijn systeem! Net even gekeken en direct een kortingsactie gevonden voor de sauna waar wij over 2 weken heen willen gaan. Scheelt toch weer €5 per persoon tov een andere kortingsactie die we hadden gevonden. Thanks!

  1. Dat scheelt weer mooi!! Ik had Groupon eerst ook niet echt in mijn systeem, maar om me heen wordt het zó vaak gebruikt, dat ik nu meestal wel eerst even kijk. Ook bijvoorbeeld met een dagje winkelen met vriendinnen ofzo; als we dan een leuke deal voor eten/drinken kunnen vinden, dan scheelt dat vaak enorm!

 2. Vroeger kocht ik soms Groupon omdat ik het zo’n leuke aanbieding vond en ging dan later verzinnen wanneer en met wie. Dat doe ik dus niet meer. Als ik nu een afspraak heb voor uit eten of zoiets, dan kijk ik of daar een Groupon bij past. Ik geef daar dus nu minder geld aan uit.

  Kijk wel een beetje uit met het kopen van producten want niet iedere aanbieding is een goede aanbieding. Het loont soms om ook nog eens verder te kijken dan Groupon. Sauna’s stunten vaak ook met 50% korting elders en ook bij biedsites kun je voordeliger uit zijn. Kijk wel eerst naar de review van een sauna want er is veel kaf onder het koren…

  1. Zo doe ik het inderdaad ook, anders is de kans best groot dat je hem uiteindelijk toch vergeet of laat verlopen en dat is zonde, hoe goedkoop het ook kan zijn. En het loont zeker de moeite om rond te kijken. Socialdeals is er bijvoorbeeld ook eentje die wel leuke dingen kan hebben. Het nadeel is dat je (overigens bij al die sites) daarna ongeveer doodgegooid wordt met nieuwe aanbiedingen, maar goed, daar kun je je altijd weer voor afmelden 😉

 3. Ik denk altijd heel bewust over hoe ik mijn geld uitgeeft, kijk ik ook groupon en haal ik per week boodschappen. Misschien ben ik old shool, maar betaal nog altijd met contant geld zo weet je precies wat je uitgeeft en hoeveel je over hebt.

    1. Voor mij maakt het totaal geen verschil of ik nu contant betaal of met de bankkaart. Ik geef niet meer uit omdat ik met de bankkaart betaal zoals bij sommige mensen wel het geval is. Meer of min uitgeven is een kwestie van discipline : geen overbodige zaken kopen….

 4. Goede tips! Ik gebruik de meeste tips al, maar Groupon bijvoorbeeld geprobeerde ik nog nooit.
  Ik kijk voor ik online iets bestel altijd even of er kortingscodes te vinden zijn.

 5. Leuke tips! Ik ben helemaal van het dingen tweedehands kopen. Laatst nog op een rommelmarkt veel gekocht en ook veel kleding via Bohemian FB pagina’s :)! Love it!

 6. Mijn vader belt ook heel erg vaak even naar de provider om te informeren naar aanbiedingen omdat we echt al jaren lid zijn, meestal levert dit inderdaad korting op of een gratis filmpakket. Super handig!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.