Nederlanders gaan weer geld lenen

Nederlanders kiezen weer massaal voor een lening

Nederlanders hebben het een paar jaar wat rustiger aan gedaan, maar inmiddels lijkt iedereen weer in een bepaalde stijgende lijn te geloven. En dat betekent niet alleen dat er meer geld in investeringen en cryptovaluta gestopt wordt (ik las net dat Nederlanders er al met 3 miljard euro in zitten!), maar dat er ook meer geleend wordt. In 2017 werd bijna 70.000 keer een lening aangevraagd.

Waar lenen mensen voor?

Daarmee is meteen sprake van een recordjaar. De stijging ten opzichte van het aantal aangevraagde leningen in 2016 was maar liefst 27,4 procent. Wel neemt het bedrag dat mensen per keer lenen behoorlijk af: dat ligt nu alweer 3500 euro lager dan in 2016.

Bij het aanvragen van een lening moet je meestal aangeven waarvoor je het geld wilt lenen. De meest populaire redenen zijn:

 • de aanschaf van een nieuwe auto
 • een verbouwing
 • het oversluiten van een andere, oude lening (dit doet een derde van de leners)

Dát er meer mensen geld lenen, is volgens de intermediair te danken aan het vertrouwen dat mensen weer in de economie hebben. Daarnaast kunnen veel verbouwingen met de nieuwe hypotheekregels niet meer meegefinancieerd worden. De verstrekte leningen aan mensen in Flevoland zijn het hoogst: daar lenen ze gemiddeld meer dan 16.500 euro.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Redenen waarom ik liever niet leen

Ik ga natuurlijk niet vertellen wat mensen wel of niet moeten doen. Maar zelf vind ik dit wel een bijzondere ontwikkeling. Waarom zou je meer willen lenen op het moment dat het met de economie beter gaat? Ik zou zelf het idee hebben dat het goed gaat met de economie, als ik meer geld overhoud, een hoger tarief reken en betaald krijg, enzovoorts. Maar dan heb ik met dat extra geld dus géén extra lening nodig.

Als ik kan kiezen, dan leen ik gewoon liever niet. Omdat:

 • je er rente op moet betalen (en die is vaak fors!)
 • je ook gewoon kunt sparen
 • er maar weinig dingen zijn die écht zo dringend zijn, dat ze NU moeten
 • het ook snel een slippery slope kan zijn; als je zo gemakkelijk aan geld kunt komen, dan doe je het misschien wel vaker. Voor je ’t weet zit je dan met de gebakken peren
 • als ik moet lenen, ik iets simpelweg niet kan betalen. Er toch voor lenen zou in alle gevallen die ik me kan bedenken een kwestie van leven boven mijn stand zijn.

Maar: ik heb heus ook wel eens geld geleend. Zelfs als ik de hypotheek niet mee tel. Toen ik mijn huis volledig op mijn naam wilde krijgen, bijvoorbeeld. Ik wist wel dat er toen nog een belastingteruggave aan kwam, maar daar had ik natuurlijk ook op kunnen wachten. De financial lease van mijn auto was in feite ook gewoon een lening. En als ik wél het huis mee neem, dan heb ik al diverse keren een hypotheek gehad en ook wel eens een bouwdepot. Ook een soort lening.

Een lening kost veel geld

De leningen die ik tot nu toe heb gehad, waren niet zo heel duur. Wat binnen de familie bleef en kortlopend was, was 0 procent. Op de auto zat 4 procent, waarvan een gedeelte ook nog aftrekbaar was. De hypotheek was dan nog het heftigst, met 6%.

Maar over het algemeen is een lening afsluiten duur.

Voor een persoonlijke lening betaal je al snel tussen de 4,5 en 11 procent per jaar. Des te langer je het geld wilt lenen en des te hoger het bedrag is, des te lager de rente relatief is. In dat geval betaal je echter ook een behoorlijke hap aan rente, dus ik snap wel dat ze lang en veel lenen zo aantrekkelijk mogelijk maken. Overigens kun je hierin wél vergelijken, bijvoorbeeld via Geld.nl; dat kan je alsnog veel geld schelen. Mocht je dan tóch geen andere keuze hebben, dan betaal je in ieder geval zo min mogelijk voor je lening.

Een andere vorm van lenen is rood staan op je betaalrekening. Daarvoor betaal je al snel 9 tot 10 procent. Alleen Knab is dan nog redelijk sympathiek; daar betaal je 5 procent. Dan heb ik het over rood staan met toestemming. Bij ongeoorloofd rood staan, betaal je bij alle banken 9 tot maar liefst 14 procent rente.

Wil je je creditcard gespreid afbetalen, dan betaal je daarvoor rond de 14 – 15 procent.

En heb je even snel geld nodig en ga je op zoek naar een flitskrediet, dan betaal je ook zo’n 14 procent. Dat was zelfs nog veel meer, maar die rentetarieven zijn wat aan banden gelegd.

Kortom: geld lenen kost geld. Veel geld. Het klinkt misschien mooi, maar linksom of rechtsom, betaal je er zelf voor. En dik ook.

Vind jij het opvallend dat meer mensen een lening afsluiten? Wat is jouw ervaring met leningen?

Beleggen voor Beginners

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

21 Comments
 1. Ik snap soms ook dat mensen te snel lenen, omdat ze het gevoel hebben iets op dat moment te moeten hebben. Ik was ook zo. Maar je kan er echt in de problemen mee komen en de redenen benoem jij al heel duidelijk. Tegenwoordig vraag ik me eerst af of iets echt noodzakelijkis, voordat ik er geld aan uitgeef.

 2. Ik hou ook niet van lenen, heb het gelukkig tot nu toe ook kunnen voorkomen door altijd voldoende spaargeld achter de hand te hebben. Hopelijk kunnen we dat zo houden…

 3. Het verbaast mij dat nu de crisis voorbij is veel mensen weer in hun oude patroon vallen. Dus grote uitgaven doen, huizen boven hun budget kopen, leningen aangaan. Ik vind dat beangstigend.

 4. Wat een tegenstelling met het blog van gisteren he? Het hebt inderdaad spaarders en leners. De laatsten zijn waarschijnlijk degnen die op vierjarige leeftijd de marshmellow meteen opaten. ?

 5. Mijn motto ‘als je er niet voor kan sparen, kan je er ook niet voor lenen’…enkele uitzonderingen daar gelaten…bijvoorbeeld hypotheek, DUO etc. Lenen voor luxe goederen, auto (mits niet noodzakelijk), woninginrichting, vakantie etc. worden heel erg duur betaald! WMT

 6. Wat is het verschil tussen geoorloofd en ongeoorloofd rood staan?

  Mijn ouders hebben mij opgevoed met de gedachte ‘lenen doe je niet’. Toen er een hypotheek kwam voor mijn huis, moesten zij even slikken 😉 maar ben heel blij dat ik dit zo heb meegekregen. Ik heb bijv. ook geen studieschuld!

  1. Geoorloofd is als je met een de bank een bepaalde limiet hebt afgesproken. Dat je bijvoorbeeld 1000 euro rood mag staan op je rekening. Daar betaal je dan meestal wel voor in je productprijs.

   Ongeoorloofd is als je geen krediet hebt afgesproken en toch in het rood komt te staan. Dit gebeurt meestal door Incasso`s die afgeschreven worden terwijl het limiet niet toereikend is. (Deze gaan namelijk wel gewoon door terwijl je op dat moment bijvoorbeeld niet meer had kunnen pinnen of opnemen)

 7. Ik vind het ook heel eng. Er is nog steeds bijna niets veranderd in het bankwezen. Het is wachten op de nieuwe crash. NIet of maar wanneer is de vraag. Ik begrijp niet dat mensen zo positief naar de toekomst kijken. De opwarming van de aarde, de overbevolking, de situatie in Rusland, Turkije, Amerika en Noord korea… om maar een paar dreigingen te noemen die alles kunnen ontwrichten. De meeste mensen zijn zo kortzichtig, oneindige groei is onmogelijk.

  Misty.

  1. Je laatste zin is super treffend en zelfs een wetenschappelijke regel. (2nd law)
   Mensen klagen steen en been dat het er niet beter op wordt.
   Feit is we komen straks op een punt dat het alleen maar slechter kan worden. (gemiddeld)
   Wellicht zijn we daar zelfs al.

 8. Ik kan het mij wel voorstellen dat het gebeurt voor verbouwingen. Aangezien je deze met de nieuwe regels vaak niet meer in de hypotheek onder kan brengen. Al zou ik ook daar liever voor sparen, maar gezien de bedragen die daarbij gemoeid zijn zou het wel een lange termijn worden als je koopplannen hebt + boven de vermogensrenedement drempel. Terwijl je droomhuis vaak onverwachts voorbij komt en je in de huidige markt echt super snel moet zijn. Het is wel belangrijk om in de gaten te houden dat het redelijk blijft.

 9. Wij hebben alweer zo’n 2 jaar geleden een persoonlijke lening af moeten afsluiten. De reden was voor de aankoop van onze nieuwbouwwoning. Om precies te zijn hebben we het gebruikt voor de aanschaf van de keuken. Het was van te voren eigenlijk niet de bedoeling, maar de hypotheekadviseur had foute berekeningen gemaakt waardoor het uiteindelijk toch noodzakelijk was.
  We vonden dit allebei verschrikkelijk en wilde hier zo snel als mogelijk weer vanaf. In totaal was het een lening van 18000 waarvan we uiteindelijk 4000 niet gebruikt hadden. De resterende 14000 hebben we binnen 1 jaar weer afgelost. Dat was een enorme opluchting.

 10. Ik heb toen ik rond de 23 was mijn ouders een lening verstrekt (tegen marktconforme rente) zodat ze een nieuwe auto konden kopen! Omgekeerde wereld!

 11. Het enige waar ik voor zou lenen is voor de dieren. Als zij ooit ziek zouden worden zal ik alles lenen wat zij nodig hebben. Maar ik heb natuurlijk een buffer hiervoor dus het moet gek lopen dat dat nodig zou zijn. Maar moest het nodig zijn geen twijfel mogelijk. Verder kan ik me niet bedenken wat zo belangrijk zou zijn dat ik leen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.