Een lening afsluiten om je schulden af te lossen, een goed idee?

Ik ben geen fan van een lening of schulden. En misschien draaf ik daar soms wel eens teveel in door. Dus ik dacht: kan ik dit ook anders zien?

Noem me een beetje ouderwets of vastgeroest, maar ik ben niet zo’n fan van schulden. Niemand denk ik, maar ik ben er zelfs bijna een beetje bang voor. Ik ben opgevoed met het idee dat je nergens voor leent, behalve een huis. En dat als je schulden maakt, dat je dan boven je stand leeft. Je hoort de overtuigingen over geld er waarschijnlijk in doorklinken, vermengd met een stukje common sense, wellicht. Nu hoeft geld lenen niet altijd slecht te zijn, het kan ook juist financieel gezien een handige zet zijn. Bijvoorbeeld als je een lening afsluit om je schulden af te lossen.

Anders denken over schulden

Vooropgesteld: ik heb gelukkig momenteel geen schulden, behalve een kleine hypotheekschuld. Dat bevalt me eigenlijk ook prima. Ik heb ooit wel een auto gekocht met financial lease (en die vervroegd afbetaald) en ik gebruik ook een creditcard, die ik elke maand aflos.

Mijn ideeën over schulden zijn redelijk rechtlijnig: ze kosten geld, zijn onnodig, brengen je in de problemen en als je niet oplet eindig je onder een brug.

Op zich een prima standpunt, als je ziet wat dat me tot nu toe heeft opgeleverd. Maar soms merk ik ook: mijn vaste ideeën over lenen en schulden zorgen ervoor dat ik altijd alleen maar aanga wat ik écht kan overzien. Dat ik het (ongetwijfeld ook dankzij mijn huizentrauma 😉 ) eigenlijk helemaal niet zo lekker meer vind om te lenen. En dat maakt dus ook wel eens dat ik kansen laat gaan. In mijn bedrijf, maar ook in het vinden van ons toekomstige huis.

En heel eerlijk: daar heb ik eigenlijk wel genoeg van. Ik hoef niet enthousiast overal ineens schulden aan te gaan, maar ik zou het prima vinden om er iets minder panisch in te zijn 😉

Dus: anders denken over schulden. Hoe doe je dat?

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

Wanneer levert het wat op?

Ik dacht eens te beginnen bij: wanneer levert het wat op? Daarvan werd me meteen een voorbeeld in de schoot geworpen: iemand die een hele dure auto heeft, maar weinig geld voor een nieuwe.

Lenen voor een auto is natuurlijk not done, want het is geen huis. Maar elke maand geld weggooien voor die te dure auto, terwijl je dat ook in een termijnbetaling voor een voordeliger exemplaar kunt steken is natuurlijk niet helemaal gek bedacht.

Min of meer in dat verlengde heb ik destijds ook de keuze gemaakt om in te gaan op het bod dat ik kreeg op mijn huis. Het was niet de hoofdprijs, maar elk half jaar dat ik daarop ging wachten, zou me ook weer 10.000 euro aan rente hebben gekost. Achteraf gezien had ik natuurlijk beter wél kunnen wachten, maar dat is iets met een koe en een achterwerk.

En je ziet ook vaak iets soortgelijks bij mensen die in vastgoed investeren; die kijken simpelweg of de te betalen hypotheek (goed) lager ligt dan de hypotheeklasten van hun tweede, derde, vierde etc. pand, en als dat zo is, lenen ze met liefde, omdat het rendement kan opleveren.

Mijn punt is: zo’n afweging maken kan ook. Dan kan het gunstiger zijn om een lening aan te gaan, een schuld te maken, zodat je per maand minder geld kwijt bent.

Lening om je schulden af te lossen

In dat verlengde zag ik laatst nog wat anders op tv: een lening om je schulden af te lossen. Volgens mij was het in zo’n bespaarprogramma. Mensen die hoge schulden hadden, allemaal bij die partijen die ook een dikke woekerrente rekenen. Dan werd er één lening afgesloten om al die schulden met hoge rente af te lossen, zodat op het totaalbedrag een lagere rente van toepassing was. Ook dat scheelde behoorlijk wat. En ook dat is dus een manier om anders naar schulden te kijken.

Ik merk wel dat ik ‘m nog uitdagend vind: ik heb echt wat zitten op schulden. Gelukkig is het ook weer mijn werk om daarin te duiken en daar iets mee te doen. Bovendien vind ik het ook interessant, omdat ik weet dat er genoeg mensen zijn die hier juist heel anders tegenaan kijken. Heeft natuurlijk ook alles te maken met jouw Innerlijke Geldarchetype.

Maar… het maakt me wel nieuwsgierig: hoe sta jij eigenlijk tegenover leningen en schulden? Wat is voor jou acceptabel en wat niet? En heb je daar een vast standpunt in of ben je daar ook flexibel in?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

4 Comments
  1. Ik denk dat je bevoorrecht bent als je kunt zeggen dat je geen leningen hebt en niet hoeft aan te gaan. Wellicht mag het oordeel iets zachter. ‘Lenen voor een auto is not done’ kan voor iemand anders heel noodzakelijk zijn.
    Veel mensen hebben die keuze niet. Je kunt niet altijd sparen tegen het waardeverlies van een auto, soms loont het wel degelijk als er een gunstige financieringsafspraak op gemaakt kan worden. Een auto is ook niet voor iedereen een luxeproduct, maar gewoon noodzaak om te kunnen werken bijvoorbeeld.

    Leningen voor consumptiegoederen is mijns inziens onnodig voor iedereen, maar als je eenmaal in het leningengebeuren bent gevallen, dan is het niet voor iedereen haalbaar om naast de aflossing en rente óók weer voldoende te sparen om de volgende keer wel gewoon zelf te kopen. Hier komt ook weer een stukje opvoeding bij.
    Ik ben opgevoed om zo min mogelijk ‘boven mijn stand’ te leven, maar genoeg mensen zijn groot gebracht met het principe dat je alles moet kunnen krijgen.

  2. Volgens mij heb ik precies dezelfde principes als jou (of Dave Ramsey). Daarom heb ik zelf nooit schulden gehad behalve mijn hypotheek. Maar als je toch veel schulden hebt en die bedrijven gooien de rentetarieven almaar omhoog, dan zou het kunnen lonen om ze voor een lager rentetarief weg te zetten bij 1 partij. Wel even de voorwaarden lezen om te zien of zij wellicht ook de rentetarieven hoog mogen opdrijven, want dan zit je weer in hetzelfde schuitje.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.