Ik ga mijn autolening aflossen!

autolening aflossen

Volgens mij heb ik het zijdelings al een paar keer genoemd, maar nooit echt héél hardop. Want eigenlijk past het zó niet bij me, dat ik me er gewoon een beetje voor schaam. Maar, als je ergens niet voor uit komt, kun je ook geen support krijgen in het aanpakken ervan, dus besloot ik gisteren om hier maar eens een blogje aan te wijden: de autolening. Ik heb namelijk een autolening. En die autolening wil ik héél snel aflossen.

Je hebt een autolening?!

Ja, toen het allemaal privé wat rumoerig ging hier, bleek het financieel, fiscaal en juridisch gezien een slimme zet om een nieuwe auto aan te schaffen en die niet contant te betalen en op mijn naam te zetten, maar die eerst in de financial lease te houden. Dat klinkt wat minder erg, maar is gewoon een vorm van huurkoop.

En weet je, er zijn allerlei goede redenen voor te bedenken.

De rente was aftrekbaar, het was op dat moment gunstig om de auto nog even niet op mijn naam te hebben, dankzij de regelingen voor milieuvriendelijke auto’s kreeg ik in belastingaftrek over de vijf jaar dat ik hem minimaal zou moeten hebben het grootste deel weer terug, de btw was aftrekbaar en wat er allemaal nog over bleef, was gedekt met de inruil van mijn oude auto. Heel gunstig dus.

Maar het is gewoon geld lenen voor een luxe artikel. Niemand gaat dood zonder nieuwe auto. Daar voelde ik me best een beetje rot onder, want ik zou de eerste zijn die iedereen een (auto)lening zou afraden.

Bovendien: dat soort regelingen werkt natuurlijk allemaal met achteraf-verrekening, dus met uitzondering van de inruilwaarde van de andere auto, moest het nieuwe waggie wel gewoon betaald worden. En dat kon op deze manier dus handig. En ik had misschien destijds nadat alles weer in rustiger vaarwater gekomen was de boel kunnen aflossen, maar toen vond ik het eigenlijk wel makkelijk zo. Wat meer op de bank en maandelijks een relatief klein bedrag betalen aan die auto.

Maar ondanks dat het dus allemaal blijkbaar wel handig en slim en makkelijk is, zit het me niet lekker. Het blijft gewoon een lening, ondanks de aftrek moet er gewoon rente op betaald worden en in feite rijd ik dus gewoon in iets waar ik nog niet volledig voor betaald heb. En daar baal ik best wel een beetje van. En ik schaam me er ook wel een beetje voor, want lenen voor een huis is één, maar lenen voor een auto… Het is in principe niet erg en er zijn genoeg mensen die het doen, om wat voor reden dan ook, maar het is gewoon niets voor mij.

Voor je verder leest, wil ik je iets vragen...

Is jouw geld op voordat je maand voorbij is? Wil je weten wat de beste spaarmethodes zijn?

Overweeg je om aan de slag te gaan met beleggen , maar weet je niet waar je moet beginnen?

Meld je dan nu aan voor mijn inspiratiemail - met content die je nergens anders vindt!

De autolening aflossen: het is tijd

Inmiddels betaal ik al 2 jaar netjes mijn maandelijkse premie en vind ik het wel een beetje welletjes. Daarom wil ik me volgend jaar ook richten op het afbetalen van deze lening. In de eerste instantie het liefst van zakelijk geld, maar als dat niet lukt, dan ook gewoon van privégeld. Ik wil er gewoon vanaf! Ik wacht nog even op reactie van hoe dat sneller afbetalen kan en zal er – ook vanwege de eerder gemaakte plannen voor een eindspurt voor 2015 – pas volgend jaar mee beginnen, maar dan is dat misschien wel iets moois om mijn nieuwe salaris (deels) voor te gebruiken. Ik had eerder ook al bedacht om het in één keer te doen bij de verkoop van het huis, maar vind het eigenlijk zonde om daarop te wachten.

Het mooiste zou het zijn als ik er aan het einde van 2016 gewoon helemaal vanaf ben. Dan hoef ik daar geen rekening meer mee te houden, telt het nergens meer bij mee en dan zijn voortaan alle belastingvoordeeltjes die daarmee samenhangen écht van mezelf. Nu sta ik als het ware toch in de min. En, ook niet onbelangrijk, kan ik dat stukje schaamte ook mooi laten varen. Dat zal wel even aanpoten worden, want afhankelijk van wat ze met de rente doen, moet er buiten de maandelijkse betalingen dan toch nog een kleine €10.000 op tafel komen. Ik weet dat als ik m’n schouders eronder zet, dat makkelijk moet lukken, maar dan moet ik wel echt m’n schouders eronder zetten, zeker als ik ook gewoon nog wil sparen voor andere dingen. Maar: ik ga ervoor, de knop is nú om!

Heb jij (wel eens) geleend voor een auto? En zit dat je dan dwars, of maakt dat je helemaal niet uit?

Volg LekkerLevenMetMinder nu ook op Pinterest, Facebook en Instagram!

Deze post kan affiliate-links bevatten. Dit betekent dat ik een commissie krijg als je iets via deze links koopt. Uiteraard kost dit jou niets extra's (soms is het zelfs voordeliger!) en kun je erop rekenen dat ik alleen links opneem van websites of producten waar ik zelf 100% achter sta. Gebruik je deze links voor je overstap, aanmelding of aankoop? Dank je! Je helpt mij dan weer om nóg meer mooie content te kunnen maken!

Ontdek waar jij geld laat liggen


Adine @ LekkerLevenMetMinder

Nadat ik in 2010 'wakker' werd met een hypotheek van ruim 400.000 euro, tegen 6% rente, gooide ik het roer om. Ik loste in razend tempo zo'n 70.000 euro af, minimaliseerde stevig én ging bewust kleiner wonen. Op Lekker Leven Met Minder deel ik mijn verhaal en schrijf ik over consuminderen, hypotheken, aflossen, sparen, besparen en zuinig leven, maar ook over financiële vrijheid, rust en mijn zoektocht naar een rijk en tevreden leven.

26 Comments
 1. Dit jaar geld geleend bij Familie voor een nieuwe auto, die vervolgens in de prak gereden en een iets goedkopere nieuw gekocht door een donatie van mijn ouders. totaal ongeveer 10.000 euro in 3 maand maar wel weer terug betaald 🙂

 2. Haha ik had het ook echt niet achter je gezocht nee. Maar goed idee om t aan te pakken. Neem aan dat je hier meer mee bespaart dan met t aflossen van je woning dus zou zeggen geef t prioriteit weg ermee en los dan later op je woning af. Denk dat je nog gedrevener wordt als je eerst dit moet wegwerken voordat je weer verder met de woning mag

 3. Goed dat je er wat aan gaat doen. Het feit dat je er hier nog niks over gezegd had is wel veelzeggend ja. 😉 Kun je hem niet gewoon weg doen en iets kleins en goedkoops er voor terug kopen? Nu nog 10000 erop moeten betalen is wel heel veel nog.

  1. Nee, dat zou pas stom zijn 😉 Door de regelingen heb ik hem dus in feite gratis, maar dan wel over vijf jaar gezien (en met inruil van mijn eigen auto). Ik heb nu over het eerste jaar al bijna 25% teruggekregen via de belasting en in de komende jaren komt de rest. Alleen die regelingen, waaronder bepaalde investeringsaftrekken, gelden alleen als je de auto minimaal 5 jaar houdt. Geen probleem, want ik hoef toch niet korter dan 5 jaar met een auto te doen, het is alleen dat je nu dus even moet voorschieten. Wat dat betreft is het dus wel weer wat gunstiger dan een 'gewone' autolening.

  2. Klopt hoor, goed doorgerekend. En 'gratis' natuurlijk wel met de kanttekening dat ik mijn oude auto heb ingeleverd (die nog wel een paar duizend euro waard was) en dat het via de belastingaangifte gaat, dus dat het ook weer samenhangt met je verdiensten. Niets verdienen = niet gratis.

 4. Ik heb nu een auto via private lease, hij wordt dus nooit mijn eigendom. Het scheelt mij veel geld per maand, want die 'nieuwe' auto moet je ook bij elkaar sparen met een x bedrag per maand. En het is geen lening, maar een langdurig huur contract.
  Dat de rente aftrekbaar was voor consumptiefkrediet waar dit onder valt was maar tot 2001, nu kun je alleen het geleende bedrag nog in mindering brengen op je vermogen in box3, dat is alleen gunstig als je als echtpaar boven de 44.000 aan vermogen in box 3 komt, of als alleenstaande boven de 21000

  Bij private lease heb je niets van doen met bijtelling, omdat het geen salaris component is.

  1. En jij verwacht dat die aanschafwaarde van de auto die je nu least niet in die huur verwerkt zit? Je betaald uiteindelijk net zoveel, maar dan wel achteraf. En je hebt meer zekerheid omdat je geen onverwachtse onderhoudskosten hebt. Dat is het voordeel van lease.

   Maar uiteindelijk verwacht ik dat je duurder uit bent tenzij je auto heel veel (buitengewoon) onderhoud nodig heeft. Want uiteindelijk moeten die lease-maatschappijen er ook wat aan verdienen.

   Geld lenen kost geld….

  2. Lease is geen lening!! Lease is langdurig huren, dat schreef ik al.
   Het is geen lening omdat die auto nooit mijn eigendom zal worden.

   De aanschafwaarde heb ik wel degelijk meegerekend in mijn 'winst', Want voor wat ik nu in 4 jaar betaal, kan ik een occasion kopen en onderhouden en de afschrijving sparen, want eens moet ie vervangen worden tenslotte, maar nu rijd ik een nieuwe auto.

   De winst van de lease maatschappij zit in de verkoopwaarde na de leaseperiode, en het in het groot aanschaffen van de auto's.

   Het voordeel is vooral de vaste maandlasten en geen onverwachte onderhoudskosten, 24 uur mobiliteitsgarantie.
   Ik betaal nu zo'n 60 euro per maand minder dan ik hiervoor deed. Dat tikt over 4 jaar toch best aan.

   Voor niets gaat de zon op natuurlijk, die lease maatschappij verdient er aan, maar dat doet een garage ook.

 5. Vijf jaar 10.000 euro plus, het blijft een mooie regeling. Ook al omdat je vorige auto oud was. Je hebt dus drie jaar om 10 mille op te hoesten. En daarna heb je vijf jaar om te sparen voor de volgende auto.

  Volgens mij ga je dat makkelijk redden. Geen brokken maken met deze auto natuurlijk, want dan is het een stuk lastiger.
  Dat je nu weer minder posten hebt aan uitgaan en dingen die het singles leven duur maken speelt ook mee, succes.

 6. Ik heb ook geleend voor een auto bij familie en zelf wat spaargeld erin storten. Helaas moest ik het twee keer dit jaar doen. De eerste auto was binnen een maand afbetaald (moest nog 200 euro), en de tweede hoef ik nog maar 150 euro af te betalen. De auto heb ik nu een kleine maand. Misschien ga ik aan het einde van de maand het helemaal aflossen.

 7. gelukkig niet.. een nieuwe zouden we dan ook nooit kopen hoe aantrekkelijk het ook klinkt.. (misschien later wel, maar dan t liefst wel van geld wat er is.. en nu met een klus koophuis ook heel blij dat we spaargeld hebben ipv een duren auto) wel hebben we nog een studie lening van duo/ib groep.. we zouden m nu kunnen aflossen, maar dan kost het spaargeld wat we nu in t huis kunnen stoppen 😉 daarbij is de rente nu maar 0,12 % (ja 0 komma 12 %… het is geen typfout… )

 8. Alleen met een regeling van uitgestelde betaling, tegen 0% rente en de ontvangen spaarrente was toen nog hoog, dus voordelig voor ons.
  Geen enkel probleem mee gehad, al heb ik het restant versneld afgelost na het overlijden van mijn vorige partner en ik een ander huis wilde kopen. Wij hadden het geld namelijk wel. Voor het krijgen van een hypotheek wordt er gekeken of je een BKR-vermelding hebt en die krijg (of kreeg??) je als je voor een auto leent, ook al is het alleen maar met uitgestelde betaling.
  Ik weet niet of dit voor jou ook nog consequenties heeft als je straks een nieuwe woning koopt.

  1. In theorie niet, maar ik loop er liever geen risico mee, dus dat is ook een reden om hier vanaf te willen. In principe tellen alle kredieten die je hebt, of je ze nu gebruikt of niet, mee als minnetje in een hypotheekaanvraag. En als je ze niet gebruikt, dan kun je daar met de bank misschien nog wel wat over afspreken, maar als het wel een daadwerkelijk lopend iets is, tsja, dan verlaagt dat natuurlijk wel je draagkracht. Een negatieve registratie krijg je er niet van, behalve als je niet of te laat betaalt, maar dat is hier niet aan de orde. Op het moment van afbetalen zou het dus in principe ook niet meer mee moeten tellen.

 9. Ik koop ook niks op afbetaling, en zeker geen auto. Zal dus ook nooit een lening/lease contract aangaan voor een auto. Ik leen zelfs geen geld van familie om een auto aan te schaffen…..Ik ben daar heel strak in maar een auto boeit me ook niet, als hij mij maar van a naar beter brengt en dat doet mijn autootje van 13 jaar oud prima zonder al teveel extra kosten ieder jaar….van mij mag ie nog wel 13 jaar meegaan…

  Gr. Boukje

 10. Ik zou zelf geen lening afsluiten voor een nieuwe auto. Zodra je wegrijdt bij de garage ben je al de helft van je waarde kwijt.
  Maar ik kan me voorstellen dat het voor jou aantrekkelijk leek. Al lijkt me die som van 10.000 nog wel een forse om tegen aan te hikken & af te lossen.

 11. Ik denk dat veel mensen er niet aan toe komen om in korte tijd hun auto af te betalen. Het is dan een "veiligere" optie om een lange tijd kleine bedragen af te betalen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.